pawelo_pl 21.04.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 _Trynity_ zachowujesz się jak typowa kobieta , olej nie bo za drogi, węgiel nie bo brudzi, pompa ciepła za droga - a gazu nie ma . Na nic nie możesz się zdecydować a masz przecież kominek. Mam paru znajomych - którzy palą tylko w kominku i to im wystarcza , do CWU można wsadzić grzałkę ( ja tak mam ) i sterować ją w godzinach niższych ( taryfa W12 - tzw wekendowa) lub zamontować solary. Poza tym jeśli chcesz mieć wygodnie a nie możesz się na nic zdecydować to załóż grzejniki elektryczne ( zwykłe konwektory) sterowane sterownikiem pokojowym np Eurosterem i na pewno będziesz zadowolona - uwierz mi przy Twoim domu i przy repukuratorze na bank nie będziesz płacić dużo. Mieszkałem w bloku koszarowym na parterze bez ocieplenia, miałem zainstalowane na 95 metrach 5 grzejników ustawionych na 6KW + grzejnik wentylator w łazience i opłaty za energię w najzimniejszych miesiącach wynosiły po 400 zł - przy czym był też 24 KW podgrzewacz wody - ten to żarł prąd. Fakt temp w domu tylko 21 stopni w dzień ale idzie się przyzwyczaić a i nie miałem wtedy żadnej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 A może pieco kominek ? Kontroluję Twój wątek od chwili założenia , ale nie chciałem się wcinać. Skłoniły mnie do tego hektary za domem. Sadząc na nich brzozę (o ile już nie rośnie ), za dziesięć lat będziesz samowystarczalna. Nawet kupując drewno ,nawet drogo (200 zł /mp), Twój dom zużyje drewna za 1000 - 1500 zł w sezonie. Obsługa to 10-20 minut rano i tyle samo wieczorem. Ta obsługa sprowadza się generalnie do rozpalenia , włożenia kosza drewna do pieca i po zaparzeniu rannej (wieczornej) kawy - kliknięcia w sterownik ,jeśli to nie automat. Popiół wybierasz raz na 2-6 tygodni (rodzaj opału ma na to wpływ). Zapach palonego drewna nieznacznie () różni sie od zapachu palonego węgla .Efekty wizualne też chyba bardziej pozytywne - koszt instalacji ok 20.000 zł (firma z gwarancją - piec z czystą szybą). To tak pobieżnie , bo po co się pluć jak kominków nie lubisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Trynity_ 21.04.2011 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) dzisiaj rozmawiałam z chłopakami, którzy będą robić podłogówkę. Od razu mi powiedzieli, że chcą wiedzieć wcześniej, czym będziemy ogrzewać, bo jeżeli pompa lub piec kondensacyjny, to muszą gęściej ułożyc rurki. Następny klin mamy jeszcze 2 tygodnie na decyzję. dziękuję wszystkim za rady i sugestie. pozdrawiam aaaaa, a kominki lubię i zawsze chciałam mieć. Ale nasz domek w mieście był za mały na kominek, więc teraz spełniam swoje pragnienie Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez _Trynity_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 dzisiaj rozmawiałam z chłopakami, którzy będą robić podłogówkę. Od razu mi powiedzieli, że chcą wiedzieć wcześniej, czym będziemy ogrzewać, bo jeżeli pompa lub piec kondensacyjny, to muszą gęściej ułożyc rurki. Następny klin mamy jeszcze 2 tygodnie na decyzję. dziękuję wszystkim za rady i sugestie. pozdrawiam aaaaa, a kominki lubię i zawsze chciałam mieć. Ale nasz domek w mieście był za mały na kominek, więc teraz spełniam swoje pragnienie Mam wrażenie ,ze nie dotarło do Ciebie ,iż tym pragnieniem możesz również spełnić swoje oczekiwania grzewcze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.04.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 glińsko mokre jakie mam już 15 cm pod łopatą, nadaje się takiej instalacji? jaki to typ ma być? Świetny grunt na kolektor poziomy dla pompy glikol-woda. chcą wiedzieć wcześniej, czym będziemy ogrzewać, bo jeżeli pompa lub piec kondensacyjny, to muszą gęściej ułożyc rurki Rurki są tanie. Ułóż gęściej i nie będzie problemu. Zrób sekcje nie dłuższe niż 100m dla rurek 16. Jak Ci wyszło ozc ? Jak nie dajesz rady z całą bryłą, to uprość ją do jednego dużego prostopadłościanu bez podziału na pomieszczenia wewnętrzne - będzie łatwiej, a da jakiś pogląd na zapotrzebowanie na energię - będziesz mogła poeksperymentować z grubościami ocieplenia i efektami tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 21.04.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 (edytowane) Nawet kupując drewno ,nawet drogo (200 zł /mp), Twój dom zużyje drewna za 1000 - 1500 zł w sezonie. koszt instalacji ok 20.000 zł. To tak pobieżnie , bo po co się pluć jak kominków nie lubisz A tak do rzeczy to czym się różni zainstalowany wkład z marketu zakupiony z obudową za 4k. Edytowane 21 Kwietnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2011 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 A tak do rzeczy to czym się różni zainstalowany wkład z marketu zakupiony z obudową za 4k. Czym się różni, ale od czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.04.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Czym się różni, ale od czego ? od tego za 20k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 od tego za 20k. Głównie ceną Ogrzewałem takim cudakiem (tani żeliwniak , wcale nie z supermarketu) swój dom przez 11 lat. Złego słowa nie mówiłem o nim ,zanim się nie zorientowałem ,że są lepsze. Gdy poznałem lepsza jakoś , okazało się ,że nagle przeszkadza mi w nim dużo rzeczy . To,że nie mogę utrzymać żaru całą noc, a jak przerobiłem drzwi tak ,że szyba się nie brudziła , to żona powiedziała - chcę brudna szybę bo nie nadążam dokładać . Jak popiołu nie chciało mi sie któregoś dnia wybrać, to pod koniec przestawało się palić. Kultura wykonania zamknięć , zawiasów ,mocowania szyby które kaleczą podczas jej czyszczenia ,blokująca się ,powyginana szuflada na popiół juz po pierwszym sezonie , no i pęknięta tylna ściana - to z grubsza mankamenty ,które znają niewtajemniczeni.Mankamenty te dotyczą niekoniecznie tylko tych najtańszych urządzeń. Znawcy sztuki wiedzą ,że ilość opału ,którą spala się w takich wkładach jest co najmniej jeszcze raz taka ,jaką używamy w urządzeniach typu Audi . Już samo to skłania do refleksji .Bo nie tylko o ilość opału tu chodzi. Mniej roboty z wnoszeniem drewna (przygotowaniem ), mniej popiołu do wyniesienia (20 - 50 razy mniej !). Niewiele wyobraźni potrzeba ,by porównując zużycie 8 mp drewna z 20 mp, uzmysłowić sobie korzyści. Jeśli ktoś kupuje wkład , podłącza go bezpośrednio do komina , i myśli ,że wygrał los na loterii, to jest w błędzie . To było dobre , gdy drewno kosztowało 40 zł za mp. Teraz kosztuje 150 - 200 za mp i z gazem nie ma co porównywać . Chyba że zrobimy pieco kominek .Tu pojawia się element konkurencji , bo i zużycie o połowę mniejsze i obsługa dość prozaiczna . Do tego jeśli ktoś i tak marzył o kominku , albo ma 1 - 2 ha nieużytku - sadzić brzozy - za 5-6 lat już pierwsze trzeba będzie wycinać. Drobiazg na koniec - wkład jaki chciałeś porównać w pieco kominku wyzionie ducha po pierwszym sezonie - ten lepszy , lub po miesiącu - ten za 1000 zł. Wkłady piecowe dobrej jakości powinny wytrzymać 30 lat i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Rozpisałem się o wkładach i wygląda na to ,że wkład 20.000 zł kosztuje. Oczywiście ,jak ktoś koniecznie chce taki mieć to proszę bardzo ,nawet droższy. O instalacji pisałem w tej cenie. Dobry wkład piecowy to koszt od 8000 zł w górę . Robię porównywalne za 5000 . 5000,- wkład 6000,- obudowa ceramiczna 6000,- technika kumulacyjna ,elektronika sterująca --------- 17000,- To na 100 m2 na 80 m2 - 15000 na 140m2 - 20000 --------- Jak komuś mało-w drugą stronę nie ma ograniczeń Ciepłe ławeczki , zapiecki ,kafle po 200 Euro sztuka , przystawka wodna do podłogówki i CWU, piec chlebowy (do pizzy) też mozna wkomponować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Trynity_ 26.11.2011 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) Decyzje zapadły już dawno, więc aby zakończyć temat jak należy napiszę co i jak. Piec na olej opałowy + kominek. Podłogówka rurki położone 11-12m na m2. Obiegi ok. 80m + Automatyka. Ponieważ dom jest podzielony na strefe nocną i dzienną, w częsci nocnej chodzi podłogówka, część dzienna, którą ogrzewa kominek jeszcze się nie załączyła. W częsci nocnej temperatura to 22 stopnie w sypialni, 24 w łazience, 23,5 u dziecka. W częsci dziennej 26 stopni salon, kuchnia,przedpokój, 24 st. pokój gościnny, 22 st. wc. W wiatrołapie, podłogówka chodzi na stałe bez automatyki. Spalanie oleju to ok. 50-60l /mc z cwu. Ale jeszcze nie ma mrozów, zobaczymy jak będzie. Do kominka dokładam ok 5 razy dziennie po 3 kawałki bo jak dołożę więcej to się już robi masakra 28-29 stopni. Po nocy zwykle jest 25 stopni, w słoneczne dni palę dopiero po południu bo dom nagrzewa się od słońca - duże okna południowe i zachodnie. Na razie jest ok. Zobaczymy jak będzie -20 Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam edit: kominek bez dgp Edytowane 26 Listopada 2011 przez _Trynity_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berbelucha 28.11.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 1. chyba pozostaje tylko propan, do małej kotłowni - mały piec,2. jesli podłogówka tym bardziej propan i piec z zamknietą komorą spalania,3. propan - na pewno ciepło- niedrogo - raczej nie za bardzo jest wybór i rzecz względna z czym porównujemy - taniej o ok. 30% przy zbiorniku na własność w porównaniu do umów z koncernami /dzierzawa/- z pewnościa bezobsługowo4. przy tej powierzchni domu spokojnie wystarczy piec do 15 kW. Napisz [email protected] doradzę w szczegółach:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Spalanie oleju to ok. 50-60l /mc z cwu. Ale jeszcze nie ma mrozów, zobaczymy jak będzie. Do kominka dokładam ok 5 razy dziennie po 3 kawałki bo jak dołożę więcej to się już robi masakra 28-29 stopni. Po nocy zwykle jest 25 stopni, w słoneczne dni palę dopiero po południu bo dom nagrzewa się od słońca - duże okna południowe i zachodnie. Na razie jest ok. Zobaczymy jak będzie -20 Układ niezły, jak przycisną z cenę oleju to można wpiąć tanią małą pc-pw - przy oleju bardzo szybko się zwróci, latem do cwu i w okresach przejściowych jako wspomaganie co zupełnie wystarczy. Palenie w kominku po kilku sezonach grzewczych można dopasować do wymaganego komfortu, początkowo przegrzewałem swój dom, ale teraz bez problemu jestem w stanie utrzymać temperaturę w salonie 24/25*, bez palenia w nim jest kocioł gazowy utrzymuje 21/22* w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 Drobiazg na koniec - wkład jaki chciałeś porównać w pieco kominku wyzionie ducha po pierwszym sezonie - ten lepszy , lub po miesiącu - ten za 1000 zł. Wkłady piecowe dobrej jakości powinny wytrzymać 30 lat i więcej. Mój 10-cio letni tani wkład z pw z marketu, po 8 sezonach grzewczych nadal sprawuje się dobrze, ruszt jest do wymiany - to chyba normalne, czy 30 lat posłuży??? Jeśli tak to niestety jesteś w błędzie - chociaż już teraz mam ciągoty do zmiany kominka (zwłaszcza obudowy). Tak wygląda po wczorajszym paleniu, 4-dniowy popiół i niedopalone drewno posłuży do rozpalenia wg sposobu opisanego w dziale kominki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Trynity_ 25.05.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 W ramach podsumowania dla zainteresowanych:Olejem grzaliśmy od 28.09.2011-26.04.2012r. W tym okresie na potrzeby co+cwu poszło .... 680lNatomiast w kominku spaliłam na oko licząc 2-3 m3 drewna. Drewno było z rozbiórki stodoły, tzn bale konstrukcyjne, bo deski sprzedaliśmy. Jeżeli z powodu rosnących cen oleju będziemy musieli zmienić ogrzewanie, to na pewno na pc. Póki co nie ma tragedii. Ponieważ nie mamy jeszcze zbiornika przed domem, musieliśmy tankować do bańki w kotłowni. Stąd dokładne wyliczenia. http://images49.fotosik.pl/1549/72e3e241b5f8189em.jpgJeżeli podłogówka pracowałaby w całym domu non stop bez kominka i automatyki to pewnie byłoby min. 680x2. Kto wie ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ExM 25.05.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) Jeśli koszta staną się niewygodne, to proszę do nas napisać PW z danymi kontaktowymi oraz wszystkim parametrami domu, przedstawimy propozycje na system biwalentny z pompą ciepła. Edytowane 25 Maja 2012 przez E*x**M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reuterpl 26.05.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 pompa ciepła. mąż nawet myślał, że przy pomocy forumowiczów dałby radę zrobić ... ale kiedy??? pracuje od 8-19 w soboty też. też trzeba 10000 wywalić a efekt może być różny przy samoróbce jeszcze jakby choć raz w życiu widział jak to się robi. więc firma. koszt x2 lub więcej. odpada. Jeśli dobrze poszukasz to taką pompę kupisz nową za 10k brutto. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-gruntowe-serii-wke/pompa-ciepla-gruntowa-wke-100h-a-p.html do tego dolne źródło i jeśli nie będzie Ci się chciało rozpalić w kominku to pompa ciepła sama Ci nagrzeje podłogówkę. Jeśli chcesz jeszcze ciąć koszty to zainwestuj w powietrzną pompę ciepła, w kominku będziesz rozpalać jak będzie cholernie zimno. Natomiast w okresach przejściowych i na feriach zimowych na nartach w Austrii Twoja pompa ciepła utrzyma kwiatki przy życiu Swoją drogą chyba przy każdym rodzaju ogrzewania, czym gęściej poukładane rurki w podłogówce tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luksch 06.06.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 witam.potrzebuję porady na temat ogrzania domu. Mam projekt domku parterowego 75m2, niepodpiwniczonego, bez poddasza użytkowego. Zastanawiam się nad ogrzaniem całości kominkiem (system dystrybucji powietrza lub grzejniki do kominka z płaszczem wodnym). Kilku fachowców mówiło mi, że ok, ale spotkałem się też z osobami, które są przekonane, że przy ostrzejszych mrozach kominkiem nie nagrzeję domu. Myślałem, żeby w takim wypadku zabezpieczyć się i czymś się dogrzać. Tylko czym? Nie wyobrażam sobie, żeby ciągnąć drugi niezależny system ogrzewania np. gazem, ze względu na koszty (instalacja, piec, przyłącz). Może grzejnikami elektrycznymi? Tylko o ile mogłyby wtedy wzrosnąć koszty? Dodam, że domek będzie wykonany z bloczków porotherm 24cm + 15cm styropianu, na dachu 20cm wełny, a na podłodze 20cm styropianu. Pomóżcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.06.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Nagrzejesz dom kominkiem, jeśli tylko zamontujesz kominek o odpowiedniej mocy. Z tym nie ma problemu. Problem będzie za to z tym, że zamienisz sobie salon na kotłownię. Alternatywnie możesz się dogrzewać elektrycznymi grzejnikami, albo pompą ciepła powietrze-powietrze (czyli klimatyzatorem z funkcją grzania). Dość tani w zakupie, za to daje tak bajecznie tanie ciepło (w porównaniu z grzejnikami), że nie będzie Ci się chciało odpalać kominka. Przy większych mrozach nie będziesz mieć wyboru, bo klimatyzator przestanie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 11.06.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Zastanawiam się nad ogrzaniem całości kominkiem (system dystrybucji powietrza lub grzejniki do kominka z płaszczem wodnym). Ja stawiam na kominek z płaszczem - bufor z grzałką i wężownicą CWU i grzejnikami. Jak się chce i możesz, to palisz w kominku, jak nie, to masz przynajmniej nocną taryfę. Przy tak małym domku konstruowanie wymyślnych systemów chyba mija się z celem. Kluczowe kwestie to doprowadzenie powietrza zewnętrznego do kominka i straty na wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts