Kamila i Marcin 21.03.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 Zapomniałam dodać, że ustaliłam termin przeprowadzki.. wydaje mi się realny, o ile nie będzie zbyt dużo obsuw.. wiem wiem jestem chyba zbytnią optymistką.. przewidywana data to 4.08.2012 mąż mnie chyba utłucze jak mu będę robić tik tak tik tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 22.03.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 E tam zaraz utłucze. Pomarudzi i będzie zasuwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 23.03.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Utłuc nie utłukł.. ale jak przeczytał to powiedział, że udusi.. marny mój los... kafelki na ścianę do kuchni:http://ceramika24h.pl/images/products/sci_vulcano_grafit.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.03.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 jaki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 23.03.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 30x60 cena niecałe 60zł za m2 polska produkcja Jasienica Pilchna rozpisce z castoramy było wpisane metropol.. ale według koloru i tego co mam przed oczami wygląda mi to na vulcano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.03.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 a widzieliście co ja w kuchni położyłem ? udało mi się kupić w III gat płytki 45x90 12 szt po 45 zł za 1m2 z czego 1 nie nadawała się do położenia - pójdzie na docinki a realnie i tak 11 potrzebowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 23.03.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Widziałam.. piękne kafle.. i to w 3 gat.. cena tez fajna..a co to za kafle? nazwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.03.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 nazywają się PP LINOSA LAPPATO 45x90 producent Casalgrande Padana Włochy takich samych nie znalazłem , podobne w jakims sklepie intwernetowym kosztowały 280 zł ktoś po remoncie na allegro sprzedaje za 220 http://allegro.pl/plytki-cala-luna-lappato-45x90-casalgrande-i2203751859.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 23.03.2012 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Teraz przyjrzałam się zdjęciu z allegro.. po prostu przepiękne.. w obi też widziałam ładne kafle w drugim gatunku, ale z takimi mankamentami, że nawet za darmo bym ich nie chciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 24.03.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 (edytowane) Tak sobie myślę i myślę i doszłam do wniosku, że 4 sierpnia to jest mission impossible.. 1. w przyszłym tygodniu Marcin ma robić od rana do wieczora elektrykę, elektryk przyjedzie posprawdzać i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to 2 kwietnia tynki.. 2. po tynkach będziemy kładli rury od wody, odkurzacza i rekuperatora, styropian i ekipa kładzie podłogówkę, 3. następnie wylewki w okolicach po połowie kwietnia..4. gdzieś z miesiąc trzeba będzie czekać na wygrzewanie podłóg w międzyczasie dokończyć KG na poddaszu i położyć sufity na dole5.potem po 3 dniach można kłaść podłogi czyli gdzieś przy końcu maja.. 6. dokończenie kosza na dachu przed przeprowadzką trzeba:1. położyć podłogi na prawie całym dole, tzn można nie kłaść podłóg w pokoju na dole, pod schodami i trzeba tylko częściowo garaż pod pompę wykafelkować 2. na górze trzeba położyć 2 pokoje i hol 3. potem kuchnia - złożenie mebli4. łazienki (kafelki plus biały montaż)5. malowanie6. wstawienie drzwi wewnętrznych7. zamontowanie odkurzacza i rekuperatora8. zamontowanie włączników i gniazdeki na to wszystko zostanie jakieś 2 miesiące.. hmmmm mission impossible to takie minimum do wprowadzenia (oczywiście kolejność punktów do zrobienia przypadkowa.. pozostanie jeszcze:1. osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych2. okap i rynny3. obrobić krokwie - ładny wzorek wyrzeźbić...4. ocieplić dom i zatopić siatkę - musowo przed zimą zapewne o czymś jeszcze zapomniałam, ale to takie przemyślenia na szybko.. Edytowane 24 Marca 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.03.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2012 spokojnie - wylewki po ok 3-4 dniach wiążą w na tyle że można po nich chodzić beton dokładnie jak przy fundamentach czy stropie pełną swoja wytrzymałość osiąga po 28 dniach wiązania ale to nie znaczy że nic nie możecie robić - będzie ciepło ... otwieracie okna i jedziecie z innymi pracami spokojnie w sierpniu dacie rade - nie widzę przeciwwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 25.03.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Ojjj dawno mnie u was nie było - ale mam mało czasu w sumie ciągle na budowie ale już widzę że co do zlewu mamy ten sam gust został zakupiony chyba w lipcu podczas jakieś promocji w LM ale baterię mamy inną ano taką http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20197374/ wygląda troszkę technicznie ( jak na zmywaku w Anglii ) ale bardzo praktyczna w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 25.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 przeczytałem cały topik... gratulacje z okazji narodzin dziecka i... domu piękna okolica, ale osobiście bałbym się w Jarnołtówku budować - dojazd w zimie mnie przeraża, mimo że jestem posiadaczem auta 4x4 trafiłem na wasz temat poprzez szukanie info o Sofath i nie oparłem się przeczytaniu wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 25.03.2012 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 W tą zimę uratowały nas łańcuchy, napisałam pismo do gminy z zapytaniem o drogę dojazdowa, może coś poradzą jak nie to zostanie nam do zrobienia odcinek 100 metrów do utwardzonej drogi. Zawsze to jakiś ratunek. Domyślam się, że byłeś na targach opolskich stąd też poszukiwanie informacji o sofath Pan Zięba - koncesjoner, to dobry i pomocny człowiek, jak coś zapraszam jak będą układać podlogowke. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zisun 25.03.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Witam, przed chwilą prześledziłem cały dziennik od początku do aktualnego wpisu. Zainteresowała mnie kwestia pompy ciepła Sofath Natea. Jestem w trakcie budowy i pojawiły się pierwsze problemy. Miałem mieć zainstalowaną pompę ciepła firmy Nateo, do tego 3 odwierty po 100 m każdy, czyli w sumie 300 m. Niestety jutro ostatni dzień prób, jeżeli będzie klapa z odwiertami to zostaje mi pompa ciepła w opcji bezpośredniego parowania. Problem u mnie jest taki że na głębokości 40 do 60 m są spękania piaskowca i płuczka ucieka. Dlatego pompa bezpośredniego parowania była by odpowiednia bo odwierty do 30m da się zrobić bez problemu. Prosiłbym o jakiekolwiek informacje jak działa ta pompa, czy ma Pani jakieś informacje od osób które już użytkują pompę tej firmy, jakie są koszty ogrzewania i czy faktycznie daje to radę nawet przy mroźnych zimach. Z góry dziękuję za wszelkie informacje w tym temacie. Przy okazji gratuluje córeczki , mnie to szczęście czeka w czerwcu tylko że w moim przypadku będzie to podwójne szczęście bo będą bliźnięta, obie dziewczynki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 25.03.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Domyślam się, że byłeś na targach opolskich stąd też poszukiwanie informacji o sofath tak byłem, miałem robić zwykłą głębinową - bo mam tylko 10 arów - z czego dom zajmie z 5 (z oczyszczalnią) - dom pod fikusem ale temat mnie zaciekawił - zawsze to mniejsze koszty:) u mnie do drogi asfaltowej jest 250 metrów czegoś co trudno nazwać drogą polną... w tej chwili podsuszyło się i jest to morze wielkich kolein, lekko popada i wielkie błoto też trzeba będzie jakoś utwardzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 26.03.2012 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Dziękuje serdecznie za gratulacje przede wszystkim:) Zisun zanim zdecydowaliśmy się na PC sofath to obdzwoniliśmy parę osób, które mają taką pompę.. jeśli chodzi o zużycie prądu to ciężko stwierdzić dokładnie.. jedni mówili, że za cały dom około 300m płacą 500zł /mc ale to także zależy ile osób itd.. inni jeszcze mniejsze zużycie mieli.. Jeden Pan nawet mówił, że swojego szwagra na to namówił, bo gdyby było to coś z czego byłby niezadowolony to by nie namawiał czy daje radę w mroźnych zimach? ja nie planuje innego źródła ciepła, więc musi to działać.. a tak na poważnie, dzwoniliśmy właśnie dlatego do tych ludzi, aby się dowiedzieć czy to działa jak powinno.. Ja także gratuluje podwójnego szczęścia:) Okobar u nas został wykopany dół na jakieś 3 ary z czego był nawet o 1/4-1/3 za duży.. wszystko zależy jaki masz metrach podłóg, mniej więcej to wychodzi tak, że tyle ile m2 podłogówki tyle dolnego źródłapoza tym piękny domek, prościutki w bryle..jeśli chodzi o drogę to mamy taką samą jak i Ty.. wystarczy, że popada i tragedia.. tyle tylko, że była w miarę, ale ekipa od kanalizacji ją strasznie zniszczyła, bo wjeżdżali podczas deszczy i narobili kolein a była w miarę równa.. jak coś zapraszam na montaż podłogówki gdzieś w okolicach połowy kwietnia.. jeśli jesteś zainteresowany mogę podać numer telefonu na priv i się dogadamy PozdrawiamK. Edytowane 26 Marca 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 26.03.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 być może z zaproszenia skorzystam... jak rozumiem wykopy pod DZ nie były wliczone w cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 26.03.2012 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nie.. za wykopy trzeba było oddzielnie zapłacić.. pozwolę sobie siebie zacytować: Koszt koparki to 6500, w tym było wykopanie, zasypanie, ale także wykonywany był przekop przez drogę, żeby puścić tamtędy drenaż. Dodatkowo koparkowy wykonywał prace wokół domu. Można powiedzieć, że wykopanie zajęło mu 3 dni - 23h koparka plus samochód i to troszkę kosztowało bo 4000, a zakopanie w sumie jakieś 17h to wychodzi 2000zł. Koparkowy szybko się uwijal. Wielkość wykopu to lekko 300m2. Czemu tak płytko? Dla tej pompy starczy 1,3 ponieważ jest to pompa bezpośredniego parowania z czynnikiem chłodniczym a nie glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 28.03.2012 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2012 Nie miałam czasu uzupełnić i nazbierało się parę fotek.. łazienka i zabudowa KG tak przy okazji pozdrowienia dla tego pana co macha:) okno nad schodami wejście do dwóch pokoi: ostatnio zaczęły pojawiać się na ścianach kabelki: włączniki hol i klatka schodowa (w oddali okno) zdecydowaliśmy się na wyprostowanie ściany w dolnej łazience przyjechało troszkę cementu na wylewki (160 worków): troszkę styro na podłogi - 8m3 (2x5cm) cieplejszego na parter i 8m3 (5cm) zwykłego na górę: ehhh na dziś byłoby wsio z fotorelacji.. w poniedziałek tynki jak wszystko pójdzie zgodnie z planem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts