Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nazywają się PP LINOSA LAPPATO 45x90 producent Casalgrande Padana Włochy

takich samych nie znalazłem , podobne w jakims sklepie intwernetowym kosztowały 280 zł

ktoś po remoncie na allegro sprzedaje za 220 :D

http://allegro.pl/plytki-cala-luna-lappato-45x90-casalgrande-i2203751859.html

Tak sobie myślę i myślę i doszłam do wniosku, że 4 sierpnia to jest mission impossible..

1. w przyszłym tygodniu Marcin ma robić od rana do wieczora elektrykę,

elektryk przyjedzie posprawdzać i jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to 2 kwietnia tynki..

2. po tynkach będziemy kładli rury od wody, odkurzacza i rekuperatora, styropian i ekipa kładzie podłogówkę,

3. następnie wylewki w okolicach po połowie kwietnia..

4. gdzieś z miesiąc trzeba będzie czekać na wygrzewanie podłóg w międzyczasie dokończyć KG na poddaszu i położyć sufity na dole

5.potem po 3 dniach można kłaść podłogi czyli gdzieś przy końcu maja..

6. dokończenie kosza na dachu

przed przeprowadzką trzeba:

1. położyć podłogi na prawie całym dole, tzn można nie kłaść podłóg w pokoju na dole, pod schodami i trzeba tylko częściowo garaż pod pompę wykafelkować

2. na górze trzeba położyć 2 pokoje i hol

3. potem kuchnia - złożenie mebli

4. łazienki (kafelki plus biały montaż)

5. malowanie

6. wstawienie drzwi wewnętrznych

7. zamontowanie odkurzacza i rekuperatora

8. zamontowanie włączników i gniazdek

i na to wszystko zostanie jakieś 2 miesiące.. hmmmm mission impossible

to takie minimum do wprowadzenia (oczywiście kolejność punktów do zrobienia przypadkowa..

pozostanie jeszcze:

1. osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych

2. okap i rynny

3. obrobić krokwie - ładny wzorek wyrzeźbić...

4. ocieplić dom i zatopić siatkę - musowo przed zimą

zapewne o czymś jeszcze zapomniałam, ale to takie przemyślenia na szybko..

Edytowane przez Kamila i Marcin

spokojnie - wylewki po ok 3-4 dniach wiążą w na tyle że można po nich chodzić

beton dokładnie jak przy fundamentach czy stropie pełną swoja wytrzymałość osiąga po 28 dniach wiązania

ale to nie znaczy że nic nie możecie robić - będzie ciepło ... otwieracie okna i jedziecie z innymi pracami

spokojnie w sierpniu dacie rade - nie widzę przeciwwskazań

Ojjj dawno mnie u was nie było - ale mam mało czasu w sumie ciągle na budowie :) ale już widzę że co do zlewu mamy ten sam gust ;) został zakupiony chyba w lipcu podczas jakieś promocji w LM ale baterię mamy inną :) ano taką

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20197374/

wygląda troszkę technicznie ( jak na zmywaku w Anglii ) ale bardzo praktyczna w użytkowaniu :)

przeczytałem cały topik...

gratulacje z okazji narodzin dziecka i... domu :)

piękna okolica, ale osobiście bałbym się w Jarnołtówku budować - dojazd w zimie mnie przeraża, mimo że jestem posiadaczem auta 4x4 :)

trafiłem na wasz temat poprzez szukanie info o Sofath :) i nie oparłem się przeczytaniu wszystkiego :)

W tą zimę uratowały nas łańcuchy, napisałam pismo do gminy z zapytaniem o drogę dojazdowa, może coś poradzą jak nie to zostanie nam do zrobienia odcinek 100 metrów do utwardzonej drogi. Zawsze to jakiś ratunek.

Domyślam się, że byłeś na targach opolskich stąd też poszukiwanie informacji o sofath :)

Pan Zięba - koncesjoner, to dobry i pomocny człowiek, jak coś zapraszam jak będą układać podlogowke.

Pozdrawiamy

Witam, przed chwilą prześledziłem cały dziennik od początku do aktualnego wpisu. Zainteresowała mnie kwestia pompy ciepła Sofath Natea. Jestem w trakcie budowy i pojawiły się pierwsze problemy. Miałem mieć zainstalowaną pompę ciepła firmy Nateo, do tego 3 odwierty po 100 m każdy, czyli w sumie 300 m. Niestety jutro ostatni dzień prób, jeżeli będzie klapa z odwiertami to zostaje mi pompa ciepła w opcji bezpośredniego parowania. Problem u mnie jest taki że na głębokości 40 do 60 m są spękania piaskowca i płuczka ucieka. Dlatego pompa bezpośredniego parowania była by odpowiednia bo odwierty do 30m da się zrobić bez problemu. Prosiłbym o jakiekolwiek informacje jak działa ta pompa, czy ma Pani jakieś informacje od osób które już użytkują pompę tej firmy, jakie są koszty ogrzewania i czy faktycznie daje to radę nawet przy mroźnych zimach. Z góry dziękuję za wszelkie informacje w tym temacie. Przy okazji gratuluje córeczki :), mnie to szczęście czeka w czerwcu tylko że w moim przypadku będzie to podwójne szczęście bo będą bliźnięta, obie dziewczynki :).

Domyślam się, że byłeś na targach opolskich stąd też poszukiwanie informacji o sofath :)

tak byłem, miałem robić zwykłą głębinową - bo mam tylko 10 arów - z czego dom zajmie z 5 (z oczyszczalnią) - dom pod fikusem :p ale temat mnie zaciekawił - zawsze to mniejsze koszty:)

u mnie do drogi asfaltowej jest 250 metrów czegoś co trudno nazwać drogą polną... w tej chwili podsuszyło się i jest to morze wielkich kolein, lekko popada i wielkie błoto :) też trzeba będzie jakoś utwardzać:)

Dziękuje serdecznie za gratulacje przede wszystkim:)

Zisun zanim zdecydowaliśmy się na PC sofath to obdzwoniliśmy parę osób, które mają taką pompę.. jeśli chodzi o zużycie prądu to ciężko stwierdzić dokładnie.. jedni mówili, że za cały dom około 300m płacą 500zł /mc ale to także zależy ile osób itd.. inni jeszcze mniejsze zużycie mieli.. Jeden Pan nawet mówił, że swojego szwagra na to namówił, bo gdyby było to coś z czego byłby niezadowolony to by nie namawiał

czy daje radę w mroźnych zimach? ja nie planuje innego źródła ciepła, więc musi to działać.. a tak na poważnie, dzwoniliśmy właśnie dlatego do tych ludzi, aby się dowiedzieć czy to działa jak powinno.. Ja także gratuluje podwójnego szczęścia:)

Okobar u nas został wykopany dół na jakieś 3 ary z czego był nawet o 1/4-1/3 za duży.. wszystko zależy jaki masz metrach podłóg, mniej więcej to wychodzi tak, że tyle ile m2 podłogówki tyle dolnego źródła

poza tym piękny domek, prościutki w bryle..

jeśli chodzi o drogę to mamy taką samą jak i Ty.. wystarczy, że popada i tragedia.. tyle tylko, że była w miarę, ale ekipa od kanalizacji ją strasznie zniszczyła, bo wjeżdżali podczas deszczy i narobili kolein a była w miarę równa..

jak coś zapraszam na montaż podłogówki gdzieś w okolicach połowy kwietnia.. jeśli jesteś zainteresowany mogę podać numer telefonu na priv i się dogadamy

Pozdrawiam

K.

Edytowane przez Kamila i Marcin

nie.. za wykopy trzeba było oddzielnie zapłacić.. pozwolę sobie siebie zacytować:

Koszt koparki to 6500, w tym było wykopanie, zasypanie, ale także wykonywany był przekop przez drogę, żeby puścić tamtędy drenaż. Dodatkowo koparkowy wykonywał prace wokół domu. Można powiedzieć, że wykopanie zajęło mu 3 dni - 23h koparka plus samochód i to troszkę kosztowało bo 4000, a zakopanie w sumie jakieś 17h to wychodzi 2000zł. Koparkowy szybko się uwijal. Wielkość wykopu to lekko 300m2. Czemu tak płytko? Dla tej pompy starczy 1,3 ponieważ jest to pompa bezpośredniego parowania z czynnikiem chłodniczym a nie glikolem.

Nie miałam czasu uzupełnić i nazbierało się parę fotek..

łazienka i zabudowa KG

IMG_2012032538110.jpg

tak przy okazji pozdrowienia dla tego pana co macha:)

IMG_2012032529734.jpg

okno nad schodami

IMG_2012032547946.jpg

wejście do dwóch pokoi:

IMG_2012032558647.jpg

ostatnio zaczęły pojawiać się na ścianach kabelki:

IMG_201203285728.jpg

IMG_2012032832274.jpg

IMG_2012032825333.jpg

włączniki hol i klatka schodowa (w oddali okno)

IMG_2012032843258.jpg

IMG_2012032851221.jpg

IMG_2012032818760.jpg

zdecydowaliśmy się na wyprostowanie ściany w dolnej łazience

IMG_2012032832127.jpg

przyjechało troszkę cementu na wylewki (160 worków):

IMG_2012032840903.jpg

troszkę styro na podłogi - 8m3 (2x5cm) cieplejszego na parter i 8m3 (5cm) zwykłego na górę:

IMG_2012032853424.jpg

IMG_2012032821192.jpg

ehhh na dziś byłoby wsio z fotorelacji..

w poniedziałek tynki jak wszystko pójdzie zgodnie z planem..