RK1719508166 04.05.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 jest wiele czynników decydującym o przejściu na kolejny fotelik najgorszym z nich jest waga i brak umiejętności chodzenia (wynikający z za małego wieku) wytłumaczę może to że kolejne foteliki są od 9 kg nie oznacza że można w nich wozić dziecko 6 miesięczne ważące 9 kgto że dziecko później zaczyna chodzić może wynikać np z urazu - dziecko upadło uderzyło się i zraziło się do chodzenia przyjmuje się że 12 miesięczne dziecko ma w pełni wykształcony układ szkieletowy i może jeździć w kolejnym foteliku - tj zgodnie z kierunkiem jazdy więcej nt fotelików do przeczytania na fotelik.info - sa tam też crash testy - jeśli ktoś chciałby coś więcej się dowiedzieć lub zweryfikować wybór chętnie pomogę na PRV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.05.2012 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 (edytowane) R&K Nic nie szkodzi:) ten większy fotelik mamy z funkcją kołyski i może w nim jeździć dziecko od 0 kg. Kacper w nim jeździł jak miał jakieś 5 - 6 miesięcy.. z tego małego właśnie wyrósł a w zasadzie ciasno mu było, bo akurat zima była i grubiej był ubierany a ten następny to coś na ten styl: przedział 0-18kghttp://hetman.blink.pl/sstore/images/elettarozlozony.jpgmożna go montować przodem i tyłem do kierunku jazdy Aksamitko no właśnie chce coś zrobić z tym krajobrazem, ale brak funduszy:( Edytowane 4 Maja 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.05.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 u nas zadecydowalo to ze Lilce wystawala juz glowka zza fotelika maxi-cosi cabrio Kamila, pomalutku, wszystko dojdzie do ladu i skladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 no własnie - bo zapomniałem odnieść się do tego jeszcze to że wystają nóżki czy czubek głowy nie jest aż tak ważne ...w skandynawi tyłem do kierunku wozi się dzieci do 4 lat OBOWIĄZKOWO !!! - tak więc wożenie w ten sposób jest znacznie bezpieczniejsze niz zbyt wczesne przejście na kojejny fotelik tylko to po by dziecku było wygodniej - bo z takim argumentem najczęściej spotykam się na co dzień dlaczego chcą Panstwo kupić następny fotelik - bo dziecko się nie mieści - ile waży ile ma miesięcy ... - 9-10 miesiecy i np 12 kg - chodzi ? no nie ? - i co ? no nóżki juz się nie mieszczą i podwija dziecko i główka wystaje i ciasno ? - a pasami się da zapiąć ? tak = to wozic ! az zacznie chodzic samo dziecko bez pomocy rodzica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.05.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 tu sie nie zgodze, moja jak juz nóżki miala podkurczone, nie wytrzymała w pozycji dłużej jak 15 min- darła sie w nieboglosy- uwazam ze wygoda dziecka tez jest ważna- jeździsz z podkurczonymi nogami w fotelu?, jak miała wytrzymać jazdy po 3,5h pokonywane średnio raz w tygodniu? , wystająca glowa to juz wystaczajacy powod do zmiany fotelika, wiadomo ze tylej do kierunku jazy jest najbezpieczniej, szkoda tylko ze nie wymyślono jeszcze jakiegoś sposobu aby dziecko nie miało podkurczonych nóżek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.05.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 jesli mam do wyboru jazde np 3-6 tygodni w takiej pozycji - wybrałbym ja niż zbyt szybkie przejscie na fotelik zgodnie z kierunkiem jazdy doskonałą alternatywą jest fotelik ktory pokazała Kamila - wielu rodziców jednak nie chce kupować fotelików pośrednich - bo są one nieco słabsze w crasch testach bo muszą spełniać wymogi 2 lub 3 grup wiekowych zbyt wczesne przejście na fotelik zgodnie z kierunkiem jazdy może kosztować utratę życia dziecka - podczas wypadku układ szkieletowy dziecka nie wytrzymuje - zostają zerwane ramionka i dziecko z fotelika wylatuje jak z procy - tak ... wiem to brutalne - ale prawdziwe spotykam się na co dzień z tym że dzieci jeżdżą zbyt długo bo np do 2 lat w kołyskach - a rodzic mówi - że dziewczynka jest drobna i ma tylko 13 kg wiec wszystko się zgadza, inni przychodzą i nie chcą słyszeć o chodzeniu lub nie , ma 9 kg chcą kolejny fotelik i to najlepszy ... co z tego że najlepszy jak dziecko do niego nie dorosło jeszcze każdy rodzić podejmuj decyzje sam - i na własną odpowiedzialność fotelik który pokazała Kamila - w nim dziecku nóżki się nie podkurczają - ma na tyle głębokie siedzisko że taki efekt nie występuje - pod warunkiem w miarę prostej kanapy samochodowej - w innym przypadku trzeba niwelować różnice poziomów - problem tylko w tym że takiego fotelika nie zamocujesz na wózku lub nie wyniesiesz dziecka w foteliku gdy uśnie prosto do domu - trzeba dziecko brać na ręce co spowodować może wybudzenie - wiele jest tego , zbyt wiele a rodzice nie wszystko biorą pod uwagę - a najczęściej decyduje kasa i kolor -------------- KONIEC OT - nie prowokujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 04.05.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Aksamitko mam nadzieję, że dojdziemy z tym.. ale jeśli chcemy faktycznie w lipcu się wprowadzić to już wypadałoby posiać trawę..R&K jeszcze się wypowiem:) Jeśli chodzi o foteliki, to Kacper polubił jazdę samochodem, jak wsadziliśmy go na fotel samochodowy w którym poddupnik sie podnosi i siedzi jak pan:) W tym fotelu przjściowym, który zamieściłam wyżej pojeździł od 5 miesiący do około rok i 5 miesięcy.. teraz kolej na Julkę.. wiem, że najlepiej jak dziecko jedzie tyłem do kierunku jazdy, o w wypadku ma więcej szans.. eee to tyle z wypowiedzi niebudowlanych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 04.05.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 kamila no tak nie ciekawie jest jak sie mieszka a dookola bloto, nawet nie ze wzgledow wizualnych a uzytkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 05.05.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 TAki księżycowy krajobraz jest normą przy budowie(choć są wyjątki). U mnie jeszcze gorzej, bo potrzeba x wywrotek ziemi, żeby wszystko wyrównać, ale już zacząłem po kawałku, bo z chwastami wojna to syzyfowe prace.... a Rundap drogi ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 05.05.2012 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Dezet Roundup niszczy jednoliścienne (trawę) i dwuliścienne (koniczynę, babki itd..)ja chce kupić coś przeciwko dwuliściennym, bo trawę chce zachować..w przyszłym tygodniu ma przyjechać kopara i ma zagospodarować wszystko tak by było już ładnie.. a w zasadzie równiej:) plan na najbliższe 2 miesiące.. czyli do przeprowadzki.. 1. położenie rur od rekuperacji na parterze w sufitach2. stelaże sufitu podwieszanego plus zawieszenie płyt KG3. zagipsowanie spoin na gładko4. zrobienie szaf wnękowych w pokoju na dole i w pokoju nad garażem5. położenie gresu w salonie, wiatrołapie, kuchni (schowek zostawiamy na koniec)6. ułożenie płytek w łazience, zamontowanie stelażu pod wc, zamówienie drzwi do prysznica bezbrodzikowego7. pomalowanie na biało8. pomalowanie na kolor9. zmontowanie kuchni10. zamontowanie prysznica, umywalki, miski wc.11. położenie paneli12. zamontowanie drzwi plus poprawki przy drzwiach na zewnątrz:1. zagospodarować ziemię2. zakopać szambo wrrrrr kanalizę "otworzą dopiero w przyszłym roku3. wykopać dół pod ziemiankę jak już się wprowadzimy1. osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych2. dokończyć górę........3. ogrodzić działkę4. posadzić tujeitd..... to takie podsumowanie na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.05.2012 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 i ja mówię że w 50 dni chyba się nie dam rady wprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 05.05.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 R&K u Ciebie jeszcze mniej do zrobienia więc nie wiem w czym problem:) nie wiem czy faktycznie uda się przeprowadzić w lipcu, ale miło by było:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.05.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 u mnie mniej do zrobienia, ale niemal wszytsko teraz juz tylko tymi oto rekami i teoretyczny plan na 20 czerwca - jesli sie nie uda to nie ma znacznienia czy będzie 1 czy 30 lipca mi same płytki w salonie kuchni i korytarzu + cokoły i fugowanie zajmie do ok połowy maja , kolejne 2 tygodnie łazienki , kilka dni malowanie, panele 2-3 dni, gnizdka i włączniki ... etc etc tu dzien tam 2 i czas ucieka ... ale narazie nie poddaje się - walczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 05.05.2012 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 (edytowane) Walcz walcz jest o co.. u nas może nie tymi rękami, ale mężowymi:) i po połowie maja mój tata dołączy.. poza tym mąż jeszcze mi mówi mówi, że może salon w karo zrobi.. w sumie nie wiele więcej zabawy, ale jednak więcej docinek.. edit:w każdym razie będę wiedziała pod koniec maja czy się wyrobimy tak mniej więcej.. Edytowane 5 Maja 2012 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 05.05.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Dezet Roundup niszczy jednoliścienne (trawę) i dwuliścienne (koniczynę, babki itd..) ja chce kupić coś przeciwko dwuliściennym, bo trawę chce zachować.. polecam starane, dosc dobrze sobie radzi z chwasta dwulisciennymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 06.05.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Kamila i Marcin- Wasz plan powinien się zaczynać od ostatnich punktów "3- ogrodzenie działki, 4 - posadzenie tuj.Tuje trochę potrzebują czasu na rozrost, chyba, że kupicie duże. Ja kupowałem niskie ok.60cm, za to w cenie śmiesznej, ale dopiero teraz niektóre osiągnęły ok.1,2-1,3m i to nie wszystkie po ok 3 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.05.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Dezet wiem.. miałam w planach na jesień 2011 sadzić, ale zawsze nie było pieniędzy na to i odpuściłam, potem było, ze na wiosnę 2012 i znów nie miałam na nie pieniędzy i podejrzewam, że dopiero posadzę je na jesień 2012 póki co żaden sąsiad mi nie zagląda.. czasem ktoś przejdzie, ale w ciągu dzisiejszego dnia tylko dwóch chłopaków przejechało na quadzie i motorze.. chce kupić na allegro około 70-100cm Aksamitko dzięki za nazwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 07.05.2012 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Zapomniałam napisać.. w piątek jak wdrapaliśmy się na poddasze to nie było czym oddychać.. mamy baaaardzo szczelne poddasze przynajmniej tak mi się wydaje.. okna były pozamykane parę dni a słońce troszkę grzało więc zrobiło się duszno.. rozszczelniliśmy okna dachowe, aby zrobić jakąś cyrkulacje powietrza.. wczoraj jak już weszliśmy to już było całkiem inaczej poza tym słońca ostatnio było troszkę mniej.. pojechaliśmy wczoraj na grilla na działkę.. byliśmy my z dziećmi, moi rodzice i mój brat z córką.. Julka ładnie spała w wózeczku: http://img155.imageshack.us/img155/1492/74488013.jpg było ciut za zimno by siedzieć na dworze, więc siedzieliśmy w salonie z otwartymi drzwiami tarasowymi.. Kacperkowi i Natalce daliśmy zabawki to zaczęli sobie je wyrywać.. wkurzyłam się, wzięłam łopatę i wiadro i poszłam po piasek.. ułożyliśmy styropian na podłodze i wysypałam piasek.. i już miałam spokój z dzieciarnią Kacper z kuzynką http://img193.imageshack.us/img193/8922/77288245.jpg fakt, potem było co zamiatać.. ale przynajmniej dzieci się wyszalały:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 07.05.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ale miałam zaległości w Twoim dzienniku! A tylko kilka dni nie zaglądałam Plan macie bardzo ambitny, trzymam kciuki żeby wszystko się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 12.05.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Ostatnio Marcin walczył z rekuperacją na zmianę ze sprzątaniem garażu (przekładaniem rzeczy z miejsca na miejsce aż się wkurzył i wywalił z garażu część rzeczy). W przyszłym tygodniu wchodzi elektryk aby podpiąć skrzynkę zatem trzeba było zrobić mały rowek na kabel.. Na zmianę walczyli z młotem.. najpierw Marcin walczył swoim, ale niestety ten się popsuł, więc do mojego wujka pojechał pożyczyć inny, ale ten to już machina.. mój brat załapał się na zdjęcie:) (jak dobrze mieć wujka, który także się buduje i ma sprzęt:) ) Nie wiedzieliśmy którędy wypuścić rury z garażu do rekuperacji.. tu tak tu drzwi, tu belka, tu skrzynka, tu wisi brama, tu przewody od pompy i kosztem kuchni pozwoli.łam Marcinowi przekuć się z garażu do kuchni a nad lodówką zrobię zabudowę tych rur ma być 12 na parterze tu wychodzą w salonie: i pojawiła się skrzynka na piętrze.. w garażu też jest osadzona, ale brak zdjęcia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts