Sebastain 12.05.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 A cóż to za rureczki, takie dziwne możesz coś więcej napisać dlaczego taki typ wybraliście.Czy zamierzacie po prostu poprowadzić te rurki pod stropem, a potem jakoś opuścić sufit, na kotwach czy coś takiego.Kilka osób pisało, że boją się rozwiązania z rurami pod stropem, ponieważ może to generować jakiś hałas i przenosić drgania (choć to drugie może odnosi się bardziej do stropu drewnianego) co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.05.2012 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Wybraliśmy te rurki, bo początkowo miały iść w wylewkach na piętrze, ale stwierdziliśmy, że pójdą w sufitach, poza tym mały przekrój i nie trzeba je łączyć, bo są w krążkach po 50 m. Te rurki będą szły pod sufitem a pod nimi zabudowa z kg. Być może otulimy je jeszcze jakaś najtańszą wełną z rolki, ale to jeszcze nie jest pewne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 13.05.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Skłaniałbym się od razu do obłożenia rur wełną - koszt niewielki, ale ociepli, bo po co grzać niepotrzebnie przestrzeń w stropie i wygłuszy ewentualne hałasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.05.2012 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 kwestia ocieplenia tylko rur na parterze, bo na piętrze to będą szły już po strychu w warstwie ocieplenia.. w sumie musiałabym kupić może 4-5 rolek więc koszt niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.05.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 kwestia ocieplenia tylko rur na parterze, bo na piętrze to będą szły już po strychu w warstwie ocieplenia.. w sumie musiałabym kupić może 4-5 rolek więc koszt niewielki Fakt koszt niewielki ale i zysk z tego też śladowy. Ocieplanie rur wentylacji ma sens tylko jeśli rury idą w pomieszczeniu nieogrzewanym np na poddaszu nieuzytkowym lub w stropie pod takim poddaszem. A u was góra będzie przecież grzana. Więc powietrze między parterem a piętrem i tak się nagrzeje. I nie chodzi tu o zakup tych rolek ale o samą robotę. Szkoda fatygi i wysiłku. Chyba że taka praca sprawia przyjemność i satysfakcję no to rozumiem. Wiadomo czasem niektóre rzeczy się robi dla świętego spokoju, żeby później nie mysleć że może jednak wartałoby ocieplić te rury. Przemyslcie to sobie jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.05.2012 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Szczerze to jakiekolwiek wydatki teraz nie są mi na rękę.. tnę wydatki oby tylko starczyło na wprowadzenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.05.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 To tym bardziej zastanówcie się na sensem ocieplania tych rurek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 13.05.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 na piętrze to będą szły już po strychu w warstwie ocieplenia..i O i tutaj mam pytanko, ponieważ ja przymierzam się do domku parterowego ze stropem drewnianym, więc teoretycznie będę miał taką sytuację jak Wy na górze. Jak macie zamiar poprowadzić w warstwie stropu, pomiędzy krokwiami? Na stropie czy pod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.05.2012 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Mąż mi podpowiedział, że rury te do poddasza będą szły pod jętkami a nad kg czyli mnie więcej tak jak na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.05.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Dziś Marcin walczył z tylną ścianą garażu.. przyklejał styropian o grubości 1cm aby wyrównać ścianę z dolnym bloczkiem tzn pierwszy bloczek w garażu jest fundamentowy, ale keramzytowy i potem już lecą beton komórkowy, problem w tym, że bloczek fundamentowy ma 25 a komórkowy 24cm.. więc trzeba było dokleić ten 1cm aaaa i najważniejsza rzecz.. od grudnia walczyliśmy z przedstawicielem fakro w sprawie, o którejś już pisałam, ale przypomnę.. Chodziło o to, że zamówiłam okna dachowe FTT U5 bez nawiewnika o współczynniku 0,94 i takie fabryka miała dla mnie wyprodukować a przedstawiciel nakręcił i wyszło jak zwykle, że nie wyprodukowali tych tylko inne FTP U5 z nawiewnikiem o współczynniku 0,97.. nie wielka różnica, ale chodzi o zasadę, specjalnie pytałam czy da radę kupić okna FTT to mówili, że tak itd.. więc w ramach przeprosin przedstawiciel zobowiązał się, że załatwi nam markizy zewnętrzne na okna zachodnie czyli 5 szt.. obiecywał od grudnia i dziś markizy mam już u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.05.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 u mnie też była małą reklamacja w Fakro i załatwiona bardzo pozytywniegorzej nieco było z promocją - kup okna otrzymasz rolety - kupiliśmy okna w listopadzie ale otrzymaliśmy je wraz z FV 2 grudnia - nie dostaliśmy od nich odpowiedzi że to niezgodne z regulaminem - ale po interwencji i przedstawieniu faktury zaliczkowej rolety otrzymaliśmy tak wiec mogę z czystym sumieniem polecać okna tej firmy i ich podejście do klienta garaż macie doklejony do domu ? trzeba było dokleić co najmniej 5 na ścianę i 4 na fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.05.2012 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 R&K akurat to jest ściana tylna, która nie styka się z domem.. lewa ściana styka się z domem i ta będzie docieplona 5 cm styropianem.. My okna także kupowaliśmy w listopadzie i otrzymaliśmy rolety wewnętrzne.. ja także z czystym sumieniem mogę polecić okna tej firmy, bardzo ładnie się otwierają, poza tym dostaliśmy na nie dobrą cenę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.05.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Ja też planuję 2 ściany stykające się z domem ocieplić styro 5cm. Jak widzę to styro w garażu jest klejone na piankę. Ładnie to wychodzi. Czy na styro jeszcze coś dajecie np siatka z włókna szklanego i tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.05.2012 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 My mamy jedną ściane stykającą się z domem i sufit.. na ścianę stykającą się i tylną położona będzie siatka http://www.propman.pl/Img.ashx?Id=3193 i na to tynk mozaikowy.. kupiliśmy 8 wiader bolixa i zobaczymy na ile starczy najważniejsze to lewa ściana i tylnia, bo na nich będą różne urządzenia typu pompa ciepła, odkurzacz, reku.. mąż kleił styro na pianę, na ścianę 6,7x2,5 zeszły mu dwie piany z czego jedną puszką praktycznie całą ścianę obłożył a druga była jakaś oszukana albo stara i udało mu sie tylko kawałek druga puszką zrobić..to był tytan eosteraz chcemy kupić na próbę w sklepie pianę rawl.. i jeśli będzie wydajna, to kupimy na allegro bo taniej.. (w sklepie prawie 23zł a na allegro 18zł) czyli przy piątej puszcze już mam oszczędności bo wiadomo przesyłka kosztuje, a najprawdopodobniej na ten klej będziemy kleić styro elewacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.05.2012 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Wieści z domku:) Wczoraj Marcin zaciągnął prawie całą ścianę siatką i klejem.. zaczął także przyklejać styropian 5 cm na ścianę garażu, która jest także ścianą domu i jedna skrzynka do reku wisi, jeszcze druga a potem poniżej będzie wisieć rekuperator.. dziś Marcin chce dokończyć tą ścianę garaż/dom.. od dziś będzie pomagał mój tato, więc myślę, że będzie szło ciut szybciej.. gdzieś na początku czerwca będą montować pompę ciepła, więc musi być garaż zrobiony.. tzn tynk mozaikowy położony na tych dwóch ścianach i chociaż z 2-3m pas kafelek od samego wejścia do tylnej ściany czas przecieka przez palce.. ojjj mało realny ten lipiec.. pożyjemy zobaczymy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.05.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 (edytowane) Widzę,że prace ostro idą do przodu a rurki z WM bardzo sympatyczne,też miałem taki zamysł ale z uwagi na cenę rozdzielaczy i skrzynek odpuściłem sobie Podobnie jak rewo66 jestem zdania,że nie jest konieczne ocieplanie ich. Edytowane 16 Maja 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.05.2012 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 My tylko mamy 2 skrzynki.. jedna z nawiewów a druga z wywiewów.. i potem do reku dwie rury główne.. a tych niebieskich rurek pójdzie gdzieś trochę ponad 200mb Tak jak wczoraj wspominałam ściana od domu powoli się robi.. w między czasie Marcin walczył z wodą.. coś tam jeszcze musi poprawić i może na dniach będziemy mieli wodę bieżącą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 17.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Ostatnio Marcin walczył z rekuperacją na zmianę ze sprzątaniem garażu (przekładaniem rzeczy z miejsca na miejsce aż się wkurzył i wywalił z garażu część rzeczy). W przyszłym tygodniu wchodzi elektryk aby podpiąć skrzynkę zatem trzeba było zrobić mały rowek na kabel.. Na zmianę walczyli z młotem.. najpierw Marcin walczył swoim, ale niestety ten się popsuł, więc do mojego wujka pojechał pożyczyć inny, ale ten to już machina.. mój brat załapał się na zdjęcie:) (jak dobrze mieć wujka, który także się buduje i ma sprzęt:) ) Nie wiedzieliśmy którędy wypuścić rury z garażu do rekuperacji.. tu tak tu drzwi, tu belka, tu skrzynka, tu wisi brama, tu przewody od pompy i kosztem kuchni pozwoli.łam Marcinowi przekuć się z garażu do kuchni a nad lodówką zrobię zabudowę tych rur ma być 12 na parterze tu wychodzą w salonie: i pojawiła się skrzynka na piętrze.. w garażu też jest osadzona, ale brak zdjęcia.. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to puścicie reku zanim zabudujecie owe rury wydają się mieć dość mały przekrój i nie wiem czy nie będą świstały na wysokich obrotach - ale tak jak mówię tylko mi się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.05.2012 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Nie da rady puścić reku przed zabudowaniem z prostej przyczyny.. nie mamy jeszcze reku i nie wiem kiedy będzie.. jeśli już to gdzieś w lipcu jak już wsio będzie gotowe na wysokich obrotach reku nie będzie chodził cały czas.. rury do reku na parterze rozłożone w 100% kuchnia: salon: pokój: łazienka: schowek: i gąszcz rurek w garażu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 20.05.2012 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 Dawno nie było wizualek łazienka na dole jest bardzo nietypowa i ciężko cokolwiek przelać na "papier" wyszło mi cosik takiego.. (kabina jest otwierana wahadłowo, więc będzie zamykana na ścianę) sama nie wiem czy takie będą kafelki, ale coś na ten styl.. tam gdzie prysznic na podłodze będzie mozaika, aby lepiej porobić spadki zapomniałam wstawić okno.. będzie na ścianie między wc a kabiną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts