Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

te ścianki działowe u Was na poddaszu to jakiś kosmos jest - kto to wymyślił ? i dlaczego nie zmieinliscie sobie tego ? przecież ścianki działowe można stawiać dowolnie

wizualizacja całkiem całkiem - optycznie łazienka nabiera wiekszego rozmiaru - zastanowcie sie jeszcze nad przelozeniem misy pod okno , umywalke na półce , i lustro na sciane po calosci by zwiekszyc rozmiar lazienki

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konrad to akurat łazienka na parterze, a na górze podobnie pokręcona a to dlatego, że schody mamy pokręcone..

http://archon.pl/images/products/m421aed7f3e2ab/projekty_domow_DALIE_4_parter__269.jpg

i tą ściankę od łazienki po prostu do końca po prostej poprowadziliśmy.. nad dużym lustrem da się pomyśleć.. ale umywalka pod oknem nie wejdzie to tam jest jakieś 100 cm i zaraz za oknem będzie już ścianka z geberita i nie otworzyłabym prysznica także gdyby tam była umywalka

Do d.. z taką robotą.. przepraszam, ale myślałam, że mnie wczoraj szlag trafi.. dobrze, że wczoraj nie pisałam, bo musiałabym cały post wykropkować..

Mianowicie zajeżdżamy na działkę kopią zapomniany hydrant i od słowa do słowa dowiedzieliśmy się, że wodę bieżącą, którą mamy podłączoną, ale jeszcze nie odebraną będziemy mieć uwagaaaaa w połowie 2013 roku... chyba jakieś żarty... okazuje się, że kanalizacja i woda, którą do nas pociągnęli to całkiem nowe nitki (kanalizy nie było to rozumiem, ale woda???? ) no by ich tam poczyściło.. dopytywaliśmy się czy aby na pewno tak jest? telefon do pana N. z wodociągów.. a on nam to potwierdza.. to po jakiego czorta my się męczymy by zrobić wodę a on ani słowem nie powiedział, że ona będzie, ale za rok!!!!!! jakie byłoby zaskoczenie jakbyśmy okręcili kran.. dobrze, że teraz się to okazało, a nie za półtorej miesiąca jak już miałabym popakowane graty..

obdzwoniliśmy chyba paręnaście firm od wiercenia studni.. jedni u nas w ogóle nie robią (boją się, bo skała) a inni terminy na za 2-3 miesiące, jeszcze inni ceny z kosmosu.. w końcu wybraliśmy firmę za 250zł/mb z materiałem i filtrem.. bez pomp.. tzn pompy we własnym zakresie..

wczoraj był różdżkarz i wyznaczył miejsce i powiedział, że woda będzie na 10-12 metrach, ponoć jest dobry.. w każdym razie zakładamy, że będzie to 20m...

zmiany są takie, że mieliśmy zbiornik na deszczówkę i chcieliśmy kupować zbiornik na szambo.. więc nie kupujemy zbiornika na szambo, bo zbiornik jest, a deszczówkę podepnie się do odprowadzenia drenażu..

pozytywną wiadomością jest to, że wczoraj przyjechała kuchnia.. mmmmmmm jest boska.. wzięliśmy jedną paczkę z frontami od jednej szafki do domu, ale została w aucie.. może dziś Marcin ją weźmie to zrobię zdjęcie.. ale kolor jest boski:)

Kurier jak zobaczył kolor to złapał się za głowę, mówi, że pierwszy raz taki odważny kolor widzi..

No to pięknie. No iw waszej okolicy bardzo dużo biorą za wiercenia. U mnie było po 120zł, inna sprawa że się nie dowiercili, a konkretnie dowiercili ale ciśnienie było za małe. No ale to już nie ich wina.

Życzę aby woda była lux jakości i można było całkowicie olać wodkan. na drzewo z nimi.

woda lepsza niż z kanalizy,

Woda ze źródła zawsze będzie lepsza niż z kanalizy hihi - to tylko taki mały żarcik bez urazy.Ja mam wodę na 7 m miekką i dobrą jakościowo ( pomorskie)i też olałem wodociągi.Miałem kłopoty z opomiarowaniem kanalizy bo mam ,chcieli żebym założył licznik na moim własnym ujęciu ale po długich bojach założyli mi przepływomierz B Meters MAG który liczy tylko ścieki a nie całą wodę pobraną.

Staszk dobrze, że o tym piszesz.. bo jeśli faktycznie będzie ekstra wodą, to w nosie ich mam i nie pozwolę sobie zamontować licznika na studnie.. mogę się zgodzić na takie coś co Ty masz..

oczywiście podpiąć się podepnę do nich.. w razie "w" gdyby coś się ze studnia stało..

Aksamitko w rejonach górskich chyba tak się cenią

Do d.. z taką robotą.. przepraszam, ale myślałam, że mnie wczoraj szlag trafi.. dobrze, że wczoraj nie pisałam, bo musiałabym cały post wykropkować..

Mianowicie zajeżdżamy na działkę kopią zapomniany hydrant i od słowa do słowa dowiedzieliśmy się, że wodę bieżącą, którą mamy podłączoną, ale jeszcze nie odebraną będziemy mieć uwagaaaaa w połowie 2013 roku... chyba jakieś żarty... okazuje się, że kanalizacja i woda, którą do nas pociągnęli to całkiem nowe nitki (kanalizy nie było to rozumiem, ale woda???? ) no by ich tam poczyściło.. dopytywaliśmy się czy aby na pewno tak jest? telefon do pana N. z wodociągów.. a on nam to potwierdza.. to po jakiego czorta my się męczymy by zrobić wodę a on ani słowem nie powiedział, że ona będzie, ale za rok!!!!!! jakie byłoby zaskoczenie jakbyśmy okręcili kran.. dobrze, że teraz się to okazało, a nie za półtorej miesiąca jak już miałabym popakowane graty..

obdzwoniliśmy chyba paręnaście firm od wiercenia studni.. jedni u nas w ogóle nie robią (boją się, bo skała) a inni terminy na za 2-3 miesiące, jeszcze inni ceny z kosmosu.. w końcu wybraliśmy firmę za 250zł/mb z materiałem i filtrem.. bez pomp.. tzn pompy we własnym zakresie..

wczoraj był różdżkarz i wyznaczył miejsce i powiedział, że woda będzie na 10-12 metrach, ponoć jest dobry.. w każdym razie zakładamy, że będzie to 20m...

zmiany są takie, że mieliśmy zbiornik na deszczówkę i chcieliśmy kupować zbiornik na szambo.. więc nie kupujemy zbiornika na szambo, bo zbiornik jest, a deszczówkę podepnie się do odprowadzenia drenażu..

pozytywną wiadomością jest to, że wczoraj przyjechała kuchnia.. mmmmmmm jest boska.. wzięliśmy jedn:evil:ą paczkę z frontami od jednej szafki do domu, ale została w aucie.. może dziś Marcin ją weźmie to zrobię zdjęcie.. ale kolor jest boski:)

Kurier jak zobaczył kolor to złapał się za głowę, mówi, że pierwszy raz taki odważny kolor widzi..

Nie dziwię się ja tez bym się :mad: U nas tez wodociagi pogrywają Dajemy im czas do końca miesiaca w innym przypadku idziemy na wojnę. :evil:

U nas wodociągi w sumie nie pogrywają.. tylko nie powiedzieli nam wszystkiego..

Jedna ze złych wiadomości to taka, że nie przeniosą mi numeru na nowe miejsce, więc także jestem bez internetu stacjonarnego.. muszę szukać mobilnego.. hmmm zasięg tak jest znikomy.. albo żaden.. może z cyfrowego polsatu cosik będzie.. trzeba wziąć na próbę pare mobilnych i potestować

fronty wzięliśmy do domu i cyknęłam foteczkę..

2012-05-23%252017.53.25-1.jpg

tworzyły się wczoraj sufity w salonie:

DSC03587.jpg

pod rurami:

DSC03588.jpg

i w całości:

DSC03589.jpg

dziś jeszcze zostało im dokończenie wykuszu i zaczną w małym pokoju kłaść..

poza tym na początku czerwca będzie montowana pompa ciepła, więc trzeba tamten kawałek garażu na gotowo przygotować

edit:

przed wczoraj Marcin dzwoni do mnie z budowy i mówi, że mamy problem.. nogi mi się ugięły i myślę.. chol.ra ja zawału kiedyś przez tą budowę dostanę albo osiwieje.. zrezygnowana pytam co jest.. a ten mi mówi, że kominki od reku te co będzie widać w suficie mają 5 cm a my tylko 10 opuszczamy sufit a to coś w co wchodzą rury ma 9 cm czyli razem 14 a mamy tylko 10 cm.. miałam już wizję kominków wystających z sufity 4ch albo obniżony jeszcze bardziej sufit, ale niżej się nie da:( a ten mi po chwili mówi, że wybije dół z keramzytu i osadzi to ustrojstwo wyżej a kominki normalnie w karton gipsie.. no myślałam, że go uduszę.. nie mógł od razu powiedzieć, że znalazł rozwiązanie a nie truć mi głowę.. mam parę siwych włosów więcej..

Edytowane przez Kamila i Marcin

Witam sąsiadów z opolskiego :-) .Mało kto wie ale do 2014 roku operator Aero ( zasięg i nadajniki Plusa ) ma obowiązek ustawowy( kupił pasmo częstotliwości )dostarczać darmowy internet. Tutaj strona http://aero2.pl/bdi.html ,mam kartę sim z tego co pamiętam to za wysyłkę karty sim trzeba zapłacić 20zł trochę zabawy z odpaleniem ale internet działa idzie przeglądać strony i jest za fre :-).

Pozdrawiam Leszek

Rewo mam nadzieje, że kuchnia taka będzie.. Ciocia podpowiedziała mi, aby ściany zrobić na kolor stalowy (taki delikatny) i będzie wyglądać bardziej ekskluzywnie:)

Profile były tylko na jednej zawieszce na 8 metrach i tak już zostanie.. nie no żart.. było to tak na szybko zrobione, aby zrobić całość, a potem Marcin podowiesza zawieszki tak by było co 60 cm.. i nie będzie już poprzecznego stelaża..

3 kominki już osadzone.. 2 w salonie i jeden w pokoju na dole..

DSC03592.jpg

DSC03591.jpg

DSC03590.jpg

potem będą przycięte odpowiednio do kg:)

Poza tym Marcin z moim tatą wylali postument pod pompę ciepła, następnie zostanie on wykafelkowany.. zresztą reszta garażu także będzie wykafelkowana, ale w późniejszym czasie..

DSC03593.jpg

przy okazji został wylany schodek do domu..

DSC03594.jpg

Witam

Ja bym te zawieszki zrobił conajmniej co 50 cm. Co by płyty nie falowały. Koszt niewielki. I spokojnie spał że sufit gruchnie na głowe albo się pofałduje.

Płyty GK nie pofalują, jeśli zawieszki będą co 60, czy 80cm. Jedynie profile można dać gęściej, choć robiłem co 60cm i wisi kilkanaście lat, a teraz na nowym profil co 40cm,bo jednak ok.30cm wełny może na tym leżeć i nie zdarzy się przygoda ze spadnięciem sufitu, jak bodaj u Piczmana.

U mnie nic nie będzie leżało na profilach.. tylko karton gipsy będą przykręcone, więc rozstaw co 50cm

nawet te rury niebieskie są podwieszone do keramzytu na parkach

Wydawało mi się, że czytałam dziennik Piczmana i chyba nie doczytałam dobrze, bo nic nie wiedziałam, że mu sufit spadł

U mnie nic nie będzie leżało na profilach.. tylko karton gipsy będą przykręcone, więc rozstaw co 50cm

nawet te rury niebieskie są podwieszone do keramzytu na parkach

Wydawało mi się, że czytałam dziennik Piczmana i chyba nie doczytałam dobrze, bo nic nie wiedziałam, że mu sufit spadł

Bo sie on tym zdarzeniem nieszczęsnym pochwalił na innym wątku bodajże o zabudowie k-g na sufitach.

Widziałam te fotki z tym sufitem u Piczmana.. fakt, że on go strasznie obciążył.. u nas tylko płyty KG..

Wczoraj i dziś działał elektryk.. dziś podłączał skrzynki, dolna:

DSC03599.jpg

górna:

DSC03600.jpg

Przyjechał także Sebastian, wyciągnął bęczkę i pogłębił dół, bo będzie ona podłączona jako szambo..

DSC03598.jpg

a także wyrównał mi ziemię przed domem tak jak chciałam:

DSC03601.jpg

rozsypał także humus, który zalegał nam z tyłu i w sumie wyszło, że jakieś 2/3 ogrodu jest pokryte humusem.. zostały jeszcze ze 2 małe góreczki, jak coś to się troszkę dokupi.. ale to już zrobi jak przyjedzie zasypać beczkę,