Kamila i Marcin 13.06.2012 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Wczoraj już na 20*C było nastawione.. a dziś na 22,5* (mąż mówi, że w naszej sypialni - nad garażem jest już 24*C, ale ta sypialnia z trzech stron ma ściany zewnętrzne i nieogrzewany garaż poniżej, więc jestem pozytywnie zadowolona.. po 5 h ciągłej pracy pompa zużyła około 10kW poza tym wczoraj Marcin działał sam i zamontował już wszystkie wieszaki do profili CD i zawiesił profile, a dziś będą wieszać płyty KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 13.06.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 Witaj Fajnie tak oglądać postępy już nie mogę doczekać się efektu końcowego A dlaczego już składacie szafki? nie boicie się, że się zniszczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.06.2012 03:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Mycha nie boimy się, że się zniszczą z racji takiej iż na budowę nie wpuszczamy już żadnych ekip, a złożyliśmy je z nudów podczas grillowania.. Też się nie mogę doczekać efektu końcowego, tyle tylko, że chyba schody nas będą blokowały do przeprowadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 14.06.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 No pięknie Kamilo!Już widać koniec. A co ze schodami? Nie będzie na czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.06.2012 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Kwitko hmmm nie wiadomo kiedy będą gotowe.. zamówiliśmy je u znajomego i mają być po znajomości:) w sensie metalowa konstrukcja u niego a deski na obicie (stopnie i lica) z tartaku.. z drewnem nie ma jakiegoś większego problemu, bo jadę i biorę.. ale jeśli chodzi o konstrukcję.. miała być na 15 lipca najpóźniej do końca lipca.. wszystko było pięknie dopóki nie rozchorował się jeden ze spawaczy a drugi jak miał zostawać dłużej, to w końcu zwijał się wcześniej itd.. a znajomy ma także inne zlecenia i to takie bardzo pilne, z których jeśli się nie wywiąże to zapłaci kary.. nie chce go stawiać pod ścianą ani nic z tych rzeczy.. najwyżej Marcin nauczy się spawać trzoszkę śpieszy mi się we względu takiego, iż Julka rozwija się w zastraszającym tempie.. zanim się urodziła kupiliśmy kołyskę i mieliśmy nadzieję, że pośpi w niej co najmniej do skończonych 6 miesięcy czyli do 23 sierpnia albo i dalej.. ale ona już bardzo rwie się do siadania i jak już w tej kołysce usiądzie, to trzeba będzie ją przenieść do łóżeczka.. i tu zaczynają się schody (no może nie te co co domu.. ) Kacper po przeprowadzce miał się przenieść na normalne łóżko a ona do łóżeczka.. jeśli zacznie siadać zbyt wcześnie, to trzeba będzie ją dać do łóżeczka a tutaj nie ma miejsca na złożenie łóżka dla Kacperka.. więc musiałby spać z nami a niedawno zaczął praktycznie całe noce spać u siebie o czym bardzo marzyliśmy.. i to takie moje dylematy.. no ale jak się nie da to trzeba będzie zacisnąć zęby.. poza tym na górze zakładają KG: i w kuchni: dół w zasadzie jest prawie skończony.. brakuje KG w holu gdzie największe zagęszczenie rur od reku i w schowku, ale tam dopiero będzie można wykończyć jak już będą te nieszczęsne schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 14.06.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 No to tylko pogratulować takiej córki Mimo tego że psuje mamie plany My też myślimy o schodach na konstrukcji metalowej którą sami z pomocą mojego brata uspawamy. Trochę się boję bo brat spawać umie ale raczej samochody a nie schody i nie wiem jak nam to wyjdzie. A projekt robicie sami czy znajomy od spawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.06.2012 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Projekt robi znajomy od spawania.. tzn tak mi się wydaje, że będzie robił.. ja mu dałam skany z projektu (mamy lane w projekcie i na ten typ mają być metalowe)ja będzie kiepsko z czasem znajomego to Marcin będzie musiał się nauczyć spawać na naszych schodach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.06.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 .................. to Marcin będzie musiał się nauczyć spawać na naszych schodach:) Zawszeć to nowy fach w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.06.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Rewo no pewnie.. pożyjemy zobaczymy na razie o schodach nie myślę (gorzej przez nie sypiam, wszystkie plany mi popsuły).. zleciłam wycenę jeszcze jednemu Panu.. zobaczymy co z tego wyjdzie.. w domku ostatnio akcja KG.. wszędzie płyty i płyty.. w łazience na dole: Pokój z trzema dachowymi oknami: Pokój rodziców z małym oknem i balkonem.. wczoraj Marcin zrobił dziureczkę na rury od reku, które będą szły do góry: (po raz kolejny cieszę się, że wujek także buduje dom.. a w zasadzie go wykańcza - kupił zbudowany w stanie surowym zamkniętym - i na sporo narzędzi.. poszedł wczoraj w ruch młot wyburzeniowy i duża piła - taki większy flex) a teraz co się dzieje przed domem.. moja dwunastodniowa trawa za domem: i przed domem.. tylko z przodu jeszcze musiał być zrobiony przekop, więc troszkę trawka podniszczona.. dwaj inwestorzy idą oglądać wykop na piwniczkę.. (trawka nierówno wzeszła.. w zasadzie to deszcz ją chyba powypłukiwał.. ale się dosieje:) no i mój piękny domek z tyłu w pięknym słoneczku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.06.2012 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Wypadałoby podsumować co potrzebne do odbioru budynku (rozpiska od KierBuda): Oświadczenie Kierownika budowy i Inwestora o zakończeniu budowy - kierownik wymaga, aby były schody (problemik), balustrady (mniejszy problemik), a reszta się robi czyli położone KG wszędzie, zrobiona co najmniej jedna łazienka.. Odbiór kominiarski - potrzebny rekuperator - zakup około 25 lipca Inwentaryzacja geodezyjna - po zrobieniu studni umówimy się z geodetą.. Protokół odbioru elektrycznego + umowa dostawy energii z ZE - pierwsze się robi a umowę mamy póki co na prąd budowlany i dopiero po odbiorze przepną nam kabel i puszczą prąd "domowy" jakby to się czymś różniło a bulić trzeba.. Protokół odbioru kanalizacji i wody - umowa z wodociągami - jeszcze nie wiadomo czy będzie ten punkt czy też coś innego odnoszącego się do szamba i studni Umowa z Komunalnikiem (nazwa firmy) na wywóz nieczystości stałych - w każdej chwili można podjechać i podpisać umowę, więc to nie stanowi problemu Certyfikat energetyczny - tu też nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.06.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 dobrze że napisaliście - bo gdzieś by mi umknął odbiór kominiarski - muszę w przyszłym tyg tym się zająć nie zapomnij jeszcze o oświadczeniach wszystkich kierowników robót np hydraulika , elektryka, z wodociągów za przyłącza - każdy kierownik musi napisać oświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.06.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 Walczyli dziś z rurami od reku.. powpinali te dolne (na zdjęciu jeszcze nie wszystkie wpięte): i rurki w pokoju nad garażem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.06.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Pięknie. Trawka się zagęści po koszeniu, ja już muszę swój kawałek znowu skosić, a też była rzadzizna Te skrzynki łączą wloty i wyloty wentylacji razem w jedno przyłącze do reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.06.2012 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 DEZET: właśnie zastanawiałam się czy dosiewać czy nie.. ale jak widziałam zdjęcia Twojej, to stwierdziłam, że nie trzeba.. tylko szkoda, że trawa na razie na niewielkim ułamku działki.. ale jeszcze trochę i skończą zalewać beczkę na szambo, to przyjedzie koparka i dokończy wyrównywanie działki.. tyle tylko, że tam gdzie była ziemia nie ruszona (przekopana tylko), to rosną osty i inne chwasty i nie wiem co zrobić, bo tam nawozić ziemi za bardzo nie chce, bo to dodatkowe koszty.. najlepiej pozbyć się chwastów naturalnie (poza pieleniem).. Poza tym Marcin zrobił jeszcze zabudowę rur w kuchni.. i wełna w środku, poza tym dużo piany: no i dwie inwestorki.. oczywiście większa jak zwykle beznadziejnie na fotkach wychodzi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.06.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 U mnie też w innych miejscach po oprysku zostały tylko osty i skrzypy. Potraktuję je jeszcze raz opryskiem i zobaczymy.A o skrzynkach reku nie napisałaś ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 18.06.2012 02:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Sorrki wypadło mi z głowy. Jedną łączy wywiewy z domu a druga nawiewy rozprowadza, obie będą podłączone do odpowiednich gniazd w reku (nawiewu i wywiewu).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.06.2012 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Wczoraj Marcin poszpachlował kuchnię i obiecał, że ją oszlifuje i będziemy mogli w któryś dzień (np jutro popołudniu) pojechać sami (zostawimy dzieci z dziadkami:) ) i przymierzyć kuchnię.. powiem szczerze, że była kupowana na oko.. ale z tego co wiem to ja w sumie mam dobre oko.. w końcu fajnego męża sobie wypatrzyłam.. a jak nie to się dopasuje kuchnię efekty wczorajszej pracy: oczywiście zdjęć zrobił mi aż 2 (słownie: dwa).. próbował także wpasować tymczasowe drzwi (czyli na dłuższy okres czasu - kupimy inne w przypływie gotówki) między schowek a garaż.. coś tam mu nie pasowało, ale jak je troszkę przerobi to będą jak znalazł.. mieliśmy już upatrzone drzwi wewnętrzne.. wczoraj pojechaliśmy je oglądać i w sumie dla mnie drzwi jak drzwi.. ale Marcinowi one nie pasowały, więc stoimy dalej w czarnej du... dziurze z tymi drzwiami.. no nic trzeba szukać dalej ładnych drzwi za malusie pieniądze.. chyba, że do wiatrołapu na razie nie wstawie.. i tym sposobem będę miała parę stówek na ciut lepsze drzwi.. mieliśmy zamiar kupić 5 par (wiatrołap, pokój na dole, łazienka, schowek i pokój nad garażem..) jak wywalę z kosztorysu te z wiatrołapu to nie będzie aż tak mały budżet na 4 drzwi.. aaa i jeszcze kosiarkę wypadałoby kupić i to na dniach.. a dziś wiercą studnię.. oby się dowiercili do wody w miarę moich finansowych możliwości (zdjęcia pewnie wieczorem lub jutro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.06.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Zatem czekamy na studniorelację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 19.06.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Zaczęli wiercić gdzieś około 9.. o 10 coś tam już mieli wywiercone ale musieli natrafić na głaz i przenieśli się obok o 1 metr.. a jak dzwoniłam do Marcina o 12:40 to mieli już 6 metrów i jakaś tam woda już się pojawiła, ale w niewielkich ilościach póki co.. jak tak dalej pójdzie to myślę, że do 16 będzie wywiercone:) niech tam na górze ktoś czuwa i niech tryśnie woda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 19.06.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 trzymam kciuki za wode, ja nadal czekam w kolejce do mojego studniarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts