Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamiast siatki zbrojeniowej w narożnik daj paski papierowe. Jest jeszcze inny sposób: na ścianę przyklejasz taśmę malarską. Do niej dochodzimy z płytą GK i lekko szpachlujemy. Po wyschnięciu odklejamy taśmę malarską- powstaje mikra szczelinka, która już nie pęknie. Ew. można ją odciąć równo w narożniku.

Nie sprawdzałem tego, ale ponoć działa.

My chyba akrylem połączenie zrobimy.. ale jeszcze nie wiem.. będziemy słupy wykańczać za jakiś czas po wprowadzeniu.. zapewne w przypływie gotówki:cool:

w sobotę zamontowali schody strychowe sztuk 1.. drugie będą nad naszą sypialnią jak tylko Marcin wyprostuje fale Dunaju na stelażach.. wszystkie sufity robił od lasera a u nas w pokoju robił od poziomicy i na długości 6,66 m są odchyłki do 2cm.. ten stelaż robił jako pierwszy i jakoś tak mu wyszło..

w każdym razie najpierw musieli przerobić jętki, bo albo schody by się otwierały na ścianę (tzn wcale ci się nie otwierały) albo na schody.. a w poprzek trzeba przerabiać jętki.. i zdecydowanie to ułożenie było najbezpieczniejsze..

DSC03761.jpg

i po zamontowaniu:

DSC03763.jpg

farba do kuchni niby wybrana, ale nie wiem czy nie za ciemna.. srebrny front na tle pomalowanego kawałka.. proszę o opinię..

DSC03765.jpg

nasz trawka po skoszeniu.. wczoraj miała 5 tygodni i wypadało ją skosić po raz pierwszy.. a ile zachodu.. najpierw Marcin uruchomił swojego taty kosiarkę a ta po dwóch paskach eksplodowała.. więc zostaliśmy z nieskoszoną trawą.. ale mój tata zadzwonił do znajomego, który mieszka niedaleko i ten powiedział, że pożyczy kosiarkę.. ale ta to machina.. fajniutka.. w każdym razie parę minutek i trawa skoszona..

DSC03767.jpg

nie sądziłam, że ona taka gęsta wyjdzie..

proszę nie zwracać uwagi na namiot na tarasie.. ale z braku parasola posłużył wczoraj jako osłona przed słońcem.. Julia nie może być na mocnym słońcu a Kacper tylko by latał po ogródku..

W oddali mama na leżaczku, brat pod namiotem i leżaczek Julci (Kacperka)

edit:

Basen fajna sprawa.. wczoraj wylądowałam w basenie parę razy dzięki mojemu kochanemu mężowi.. ale ja mu dłużna nie byłam.. podstępnymi sposobami także udało mi się go wrzucić.. raz przechodząc obok niego po prostu z całej siły go pchnęłam.. drugim razem nachylił się bo chciał zmoczyć twarz i ręce, to mu pomogłam i takie tam..:wave: w każdym razie woda w baseniku miała 22st dość przyjemna:wiggle:

Edytowane przez Kamila i Marcin

Rewo schody mają wymiar 70x120.. chcieliśmy 70x140 ale cena podwójna (a za te daliśmy coś około 270zł)

DEZET ja właśnie szukam kosiarki.. wypatrzyłam za 1300 i 1475 Briggs&Straton i troszkę dużo.. znalazłam też NAC za około 1140 zł.. wiem, że B&S to dobra firma i maja dobre kosiarki a o NAC nic nie wiem..

dokładniej te:

z napędem, mocny silnik 1139zł

http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-nac-x510vhy-kosiarki-6-75-naped-i2448765120.html

z napędem, silnik Ready & start 1475zł

http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-6km-bs-seri-675rs-53cm-5w1-i2453916747.html

bez napędu, silnik Ready & start 1299zł

http://allegro.pl/kosiarka-spalinowa-6km-bs-seri-675rs-53cm-4w1-i2466709281.html

i sama nie wiem co wybrać.. pomoże ktoś?

powiedziałbym że trawnik aż za gęsty - będą problemy z jego koszeniem - elektryczna nie da rady - musi być spalinowa

po posadzeniu 3 trawników wychodzę z założenia że trawa sama musi zgęstnieć wiec moja posadzona znacznie rzadsza

nad kosiarką na razie nie myślę więc nie pomogę

Max-mianiacy w zasadzie na ten kolor byłyby pomalowane wszystkie widoczne ściany.. jakby nie patrzeć nie jest ich wiele, ale zawsze coś.. stwierdziliśmy, że jednak ciut za ciemny kolor.. kuchnia ma jedno okno i w pochmurne dni byłaby pochmurna..

wymyśliłam, że kupimy dotyk mgły (zwykły dulux), tak to mniej więcej wygląda.. tyle tylko, że program troszkę ściemnia kolory:

http://img717.imageshack.us/img717/5563/kuchniamiedzianosrebrna.jpg

i ten aktualny:

http://img35.imageshack.us/img35/5563/kuchniamiedzianosrebrna.jpg

edit:

w czwartek przyjechał Sebastian kopareczką.. został wykopany rów i położona rura do wody i kabel prądowy oto efekt:

DSC03777.JPG

DSC03778.JPG

DSC03780.JPG

DSC03779.JPG

przy okazji porządki na działce nastały..

DSC03781.JPG

z przodu także trzeba było troszkę podrównać, więc trawa została przykryta, ale podejrzewam, że odbije bo była dość gęsta..

DSC03785.JPG

z racji tego wykopu została podniszczona trawa, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.. w końcu niedługo będzie woda w domu.. (tatuś podlewa)

DSC03782.JPG

a tam w rogu będzie piwniczka:)

DSC03783.JPG

a w domu.. hmm niewiele.. tzn szpachlowanie.. a poza tym został dokończony hol..

DSC03784.JPG

dziś przebijali się przez ścianę fundamentową z wodą.. ale jeszcze nie dokończone..

może rzeczywiście lepiej będzie z jasnym. najlepiej to kupić próbkę, i maznąć na ścianie, poczekać aż wyschnie i wtedy zdecydować. w gazetkach te kolory są jednak trochę inne niż wychodzą w realu. a czy kolor podłogi bedzie taki jak na wizualizacji? kiedy w ogóle złożycie i zaprezentujecie tą kuchnię? nie mogę się doczekać.

trochę się u Was zadziało - woda ważna rzecz:yes: teraz tylko podlewać i kosić.

a propos piwniczki w rogu - będziecie robić ziemiankę? mi się taka marzy. jak ktoś czytał "Dom nad rozlewiskiem", to czuje klimat:)

Kosiarka nie musi być spalinowa, wystarczy silniejsza elektryczna, ale min. 1600W. Pic polega na tym, żeby systematycznie kosić i nie dopuścić do wyrośnięcia, bo wtedy są problemy.

Może taka: http://allegro.pl/nac-kosiarka-elektryczna-n1f-460js-stalowa-1800w-i2460668764.html lub

http://allegro.pl/kosiarka-elektryczna-german-2200w-3-w-1-stalowa-i2463723609.html

Teraz mam "biedronkową" kosiarkę 1200W i jest jednak ciut za słaba.

W użyciu też "biedronkowa" kosiarka spalinowa (z napędem- ciągnie jak głupia ;) ) za ok.500zł i na razie drugi rok kosi bez problemów.

kupiliśmy w castoramie taką Torq:

http://media.static.castorama.pl/media/catalog/product/cache/1/image/321x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/6/1/617629.jpg

silnik 6,5 km briggs&straton (ready start) z napędem na tył.. przeszła chrzest.. pięknie kosi.. cena 1247zł

a w kuchni będzie w końcu dulux srebrzysty lód

http://www.specbudowa.pl/image/data/duluxNowe/srebrzysty%20lód.jpg

jest delikatny i o taki kolor mi chodziło..

obsialiśmy wszędzie trawę:) teraz odczekać 5 tygodni i skosić:wave:

na 4 sierpnia marne szanse.. jak już to początek września o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem..

mój mały pomocnik:)

DSC03792.JPG

ostatnio fajnąantenkę kupiliśmy do wzmocnienia sygnału internetowego... i działa:

DSC03793.JPG

teraz tylko abonamencik i jest internet:)

wczoraj męczyli się jeszcze z tą rurą od wody.. żeby jej zimno nie było, to w otulinkę podwójną została włożona.. (ale tylko blisko domu.., dalej idzie na głębokości 1,5-2m a koło domu około 1m..)

DSC03799.JPG

ale otulinka to troche mało.. więc i styropian jest:

DSC03802.JPG

DSC03803.JPG

woda i prąd w domku.. tzn prąd idzie z domu do pompy a woda od pompy do domu dla jasności:)

DSC03805.JPG

Pomocnik w większości przeszkadza.. ale czasem jak mu się pokaże to po swojemu pomoże.. :rolleyes:

w czwartek powstał schodek do naszej sypialni:

DSC03808.JPG

DSC03811.JPG

stelaże w jednym z pokoi

DSC03809.JPG

ta ścianka to będzie szafa wnękowa:

DSC03810.JPG

Marcin wczoraj cały sufit w salonie i częściowo w holu zaciągnął tynkiem na mokro, nie podobał mu się efekt samego gipsu.. wieczorem jak przyjechał, to rękami nie mógł ruszyć..

co będzie robić dziś to nie wiem.. w każdym razie trzeba jeszcze:

1. położyć płyty KG na poddaszu (tylko sypialnie szpachlujemy i może hol)
  2. zagruntować ściany i sufity przed malowaniem
  3. położyć gres w kuchni na ścianie i podłodze, zawiesić szafki, pomyśleć nad blatem.. (Marcin coś wspomina, że kupimy drewno na schody, blat, parapety, stół i ławki co mają stać na tarasie) może kubik starczy...
  4. położyć gres w salonie holu i wiatrołapie.. (nie wiem co z cokołami.. tzn z czego je zrobić.. pomyślę
  5. położyć panele w pokoju na dole i sypialni na górze
  6. pomalować wszystkie potrzebne pomieszczenia
  7. wykafelkować łazienką, zrobić biały montaż itd..
  8. pozakładać wszystkie oprawy gniazd
  9. założyć halogeny w kuchni, wiatrołapie, łazience, holu na dole na górze
  10. lampy w reszcie pomieszczeń
  11. czekamy na schody... koniec lipca tuż tuż, ale chyba marne szanse.. jak już będą, to wtedy obijemy je drewnem i się pomaluje..
  12. zabudowa schowka - jak już będą schody
  13. obsadzić aż 3 pary drzwi
  14. szafy wnękowe się pomyśli
  15. parapety jak starczy czasu
  16. i jeszcze wiele innych rzeczy o których teraz nie pomyślałam

To ja mam jeszcze pytanko o rury drenarskie :)

Z tego co zrozumiałem macie na nich założone trójniki i wyciągnięte ponad grunt żeby można było je przepłukać . Ok. A jakimi rurami wyszliście z drenażu ponad grunt? Bo zwykłe kanalizacyjne mają fi110 a trójniki tylko fi100 i nie pasują :(

Nic tylko szpachla i szpachla.. kiedy kafle?

odnośnie szpachli.. otynkowany cały sufit w salonie:

DSC03816.JPG

w kuchni:

DSC03817.JPG

nie no jeszcze poza szpachlą stelaże..

łazienka górna:

DSC03814.JPG

DSC03813.JPG

i moja dziewięciodniowa trawka:

2012-07-24%252013.24.27.jpg

z tych gorszych wiadomości to takie, że schody będą może w połowie sierpnia:(

od wczoraj chodzę przybita przez te schody..

ale jest światełko w tunelu.. :wave: albo wystąpimy o tymczasowe pozwolenia zamieszkania na budowie.. albo podepnie się ten kabel przyłączowy do skrzynki budowlanej.. będzie to na pewno lepsze rozwiązanie niżeli dom podpięty na przedłużaczu.. :cool: