Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

Są już małe efekty kafelkowania... małe, bo Marcin musiał w środę zostać w domu, bo źle się czuł.. czyli na mojej głowie 2 dzieci i trzecie troszkę większe.. syn nie odpuszczał o nawet na krok.. co za tym idzie Marcin nawet oka nie mógł zamknąć, bo zaraz syn mu je otwierał:)

salon - kuchnia:

DSC03840.JPG

kuchnia:

DSC03841.JPG

DSC03842.JPG

po prawej będą drzwi do schowka

DSC03843.JPG

DSC03845.JPG

salon końcówka, tam będą stały kanapy:

DSC03844.JPG

przyszedł reku:) zamówiony przez Pawła (Piczman)

DSC03846.JPG

sterownik do reku:

DSC03847.JPG

Marcin wymyślił sobie filtr do odkurzania popiołów/tynków/gipsów (koszt wiaderka zerowy, zostało po tynkach mozaikowych, filtr 15zł, zadowolenie Marcina bezcenne)

DSC03837.JPG

DSC03838.JPG

DSC03839.JPG

Edytowane przez Kamila i Marcin

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wielkie dzięki za namiar na płytki.

już są na liście moich ulubionych. i ten niejednolity kolor jest dokładnie taki, o jaki mi chodziło. znalazłam już w internecie, obejrzałam w powiększeniu - są super. no i cena też super.

myślę, że fajnie byłoby jeszcze połączyć je z tymi o rozmiarze 30x60. ale to już decyzja na kiedyś tam. najważniejsze, że na razie na 99,9% to będą właśnie też moje kafle. dzięki Tobie:hug:

Ja także je u kogoś podpatrzyłam na forum.. potem widziałam u znajomego, ale nie wiedziałam co to za gres i zapytałam.. okazało się, że to ten sam co mi się podoba.. i upewniłam się, że to jest to co tygryski lubią najbardziej:) jeśli chodzi o wymiary tego gresu, to nie "ucieka" jak to było z paradyżem (były różnice i trzeba było gubić na fugach) także z czystym sumieniem polecam..

Dobra starczy Marcin też to czyta, jeszcze obrośnie w piórka i osiądzie na laurach:)

nie no żartuje:) chwalcie:rolleyes:

Gingeros kuchnie kupowaliśmy w sklepie http://www.gama-sklep.pl .. pod meblami nie ma sensu kłaść kafli, bo mebli nigdy nie będę odsuwać, bo nie ma takiej najmniejszej potrzeby.. poza tym jak będę chciała wymienić kuchnię, to na 90% zostanie ten układ mebli a nawet jeśli nie to wymienię także kafle w kuchni:)

MSU nie muszę.. czyta:)

odnośnie tej płytki.. miał sporo z nią zabawy.. a wyszło mu za pierwszym razem:wiggle:

co masz do ciecia? glownie o tarcze pytam jesli tniesz pila tarczowa do plytek (taka gdzie sie wody dolewa by nie kurzyc)

pozdrawiam!

sorrki, że dopiero teraz, ale dopiero teraz ciut więcej czasu:)

diamentowa na mokro ciągła (taka bez ząbków) i do flexa taka sama.. próbował Marcin z delikatnymi ząbkami taką na sucho do flexa, ale kiepsko cięła.. i wymienił właśnie na taka na mokro i tnie nią na sucho we flexie..

te dziwne płytki Marcin ciął tylko flexą, ze względu na łatwość prowadzenia po różnych liniach..

troszkę pogmatwane, ale mam nadzieję, że zrozumiesz..

poza tym 3 dni do tyłu..

w poniedziałek Julia do neurologa, ja do laryngologa.. u niej ok a u mnie zapalenie ucha środkowego i przewodu słuchowego i potworny ból..

wczoraj pojechaliśmy po drewno na schody, parapety i na blat..

a dziś Marcin się bardzo źle czuł.. mam nadzieję, że jutro już coś się porobi..

Edytowane przez Kamila i Marcin

kupiliśmy drewno po-nożowe sezonowane (parę sztuk świeżego), płaciliśmy za kubik 1500zł a wzięliśmy 0,8 m3.. w każdym razie każdą deskę i tak trzeba ciąć, bo drewno klejone jest lepsze (nie pęka i się nie wygina), ponoć nie na takich naprężeń, ale to wyjdzie w praniu..

Wczoraj dopiero Marcin pojechał na budowę..

przy okazji odsłaniając jedną folię przed domem znalazł:

DSC03883.JPG

w zbliżeniu dwie malusie myszki lub nornice (mają dłuższe ogonki)

DSC03881.JPG

poza tym Marcin z tatą robili jeszcze sufit w holu nad klatką.. musieli troszkę pokombinować..

DSC03884.JPG

DSC03885.JPG

jak patrzę na tą konstrukcje, to aż mnie ciarki przechodzą, że nikt nie spadł i nie złamał karku..

hol:

DSC03887.JPG

DSC03888.JPG

poza tym w niedzielę kupiliśmy lampy do salonu (takie dwie)

http://www.swiat-lamp.pl/allegro/aukcje/thumbnails/kostka-3-swiat-lamp_pl.JPG

dwa kinkiety

http://www.swiat-lamp.pl/allegro/aukcje/thumbnails/kinkiet-kostka-311-swiat-lamp.JPG

i na klatkę schodową (można je pomalować, ale zastanawiam, się czy jednak nie zostawić białych..)

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/25/28/36/57/2528365788

http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/25/28/36/57/2528365788_2

Z dziennika zrobił się tygodnik.. trzeba to nadrobić..

tak było na początku.. (pokój nad garażem - sypialnia małżeńska)

DSC03901.JPG

potem:

DSC03906.JPG

DSC03907.JPG

może jeszcze jeden dzień pracy i wszystkie płyty będą wisieć a nie podpierać ściany..

moja trawa w końcu zaczęła wychodzić..

2012-08-15%252015.44.33.jpg

2012-08-15%252015.44.18.jpg

poza tym w salonie i kuchni gres w 100% położony.. w holu w 85%, w wiatrołapie w zasadzie 12 pełnych do położenia i 4 docinki.. więc szybko pójdzie.. potem wsio domyć, zaimpregnować, zafugować i chyba jeszcze raz zaimpregnujemy..

W sobotę pojechaliśmy dopiero popołudniu na budowę i zasadzie nic nie zrobiliśmy, bo byliśmy z dziećmi.. troszkę doczyściliśmy płytki w salonie przed fugowanie..

zdjęcia jeszcze przed czyszczeniem:

2012-08-18%252017.40.19.jpg

2012-08-18%252017.40.50.jpg

w między czasie tato z moim bratek walczą z bestią.. tym będziemy malowali:)

DSC03911.JPG

do obróbki drewna też maszyna się znalazła

DSC03910.JPG

ponadto w tygodniu dokończył się sufit w pokoju z trzema oknami dachowymi:

DSC03909.JPG

ta ścianka to będzie jeden bok szafy wnękowej..

DSC03908.JPG

wczoraj mieliśmy ambitny plan zafugować gres w salonie..

zjedliśmy obiadek (szaszłyki z grilla).. dzieci poszły spać więc był czas na fugowanie.. i pojawił się znajomy, który na robić nam schody.. przyjechał na ostateczny pomiar.. w każdym razie doszło do konsensusu i schody mają być u mnie zamontowane 15 września.. i tak wcześniej nie damy rady się wprowadzić.. choćby dlatego:

1. łazienka (Marcin na się za nią wziąć w tym tygodniu)
  2. dokończenie KG w dwóch pokojach (same docinki) i w łazience na poddaszu (zapewne będzie robił z moim tatą czyli środa-czwartek)
  3. spoinowanie KG w holu na dole i na górze, pokój nad garażem, mały pokój na dole, łazienka na dole, wiatrołap
  4. panele w dwóch pokojach
  5. malowanie
  6. zawieszenie szafek w kuchni i położenie gresu między szafkami
  7. zrobienie blatu
  8. w wolnym czasie Marcin będzie robił stopnie (wie jakie będą wymiary stopni, więc może dłubać w drewnie)

nasuwają się pewne pytania..

czym zabezpieczyć blat w kuchni, aby móc na nim jedzenie przygotowywać i nie zostawiało ono na nim plam?

Dziś Marcin szpachlował KG w holu na górze, oto efekt:

żeby łatwo nie było.. nie dość, że skos to jeszcze "połamana ściana"

DSC03919.JPG

DSC03922.JPG

właz na strych:

DSC03920.JPG

dokleił przy okazji brakujące płytki w holu na dole i ułożył cały wiatrołap

DSC03921.JPG

co jutro nie będzie robił, to nie wiemi nie pytam, bo co spytam to zawsze coś wypadnie i musi co innego zrobić..

Poza tym co zostało jeszcze zrobione a brak fotki.. dokończył kłaść tynk mozaikowy na ścianie w garażu, na której jest pompa ciepła, odkurzacz centralny i jeszcze doszedł zbiornik hydroforowy 100l