Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mężulek ostatnio zamontował mi kabinę prysznicową..

DSC03924.JPG

drzwi krzywo powieszone, bo to tylko prowizorka

DSC03923.JPG

obiecał, że w tym tygodniu co właśnie mija zrobi łazienkę i zrobił.. ale niewiele :lol2:.. no nic.. może w przyszłym..

w każdym razie z kabiny jestem zadowolona.. gdyby ktoś poszukiwał taką składaną to polecam użytkownika PiotrZajdecki

• 2 weeks później...

łooo matulu, ale daleko spadliśmy z dziennikiem..

no nic trzeba, to nadrobić.. przytoczę moje słowa z innego dziennika..

Mnie chyba dopada przypadłość Twojej żony.. wypatrzyłam mozaikę do łazienki jako podłoga w kabinie prysznicowej.. pomyślałam nie będę tak wcześnie kupować.. wyprzedała się i miała być w sierpniu i dalej nie ma.. chciałam kupić u kogoś innego podobną, która też mi odpowiada okazuje się, że aukcja się skończyła i gościu nie wystawi, bo za tydzień wyjeżdża i mogę mu przelać kasę a on mi wyśle.. nie dziękuję już raz się nacięłam.. i w zasadzie od biedy muszę kupić jaśniejszą i wymienić kafle podłogowe z ciemnych na jasne.. jak nie urok to sr... wrrrr.. fakt to dopiero początek moich przypadków i mam nadzieję, że na tej mozaice się skończy

i już miałam dziś kupować mozaikę, ale Marcin powiedział, że jest do kupienia kamień ozdobny (wybralibyśmy mniejsze za niewielką kwotę) i może coś z tego się da zrobić (po oszlifowaniu wierzchniej warstwy) lub z łupka.. pojechaliśmy czym prędzej na budowę, zobaczyłam ten kamień (niedaleko naszej budowy) i w zasadzie od biedy mógłby być, ale za jasny i kolor nie tylko szarawy, bo z dodatkiem rudawego.. rzuciłam do Marcina tekst, że jedziemy do kopalni łupka (także niedaleko budowy) poszedł popytać czy można cosik kupić a Pan pozwolił nam sobie wybrać za darmo:) i oto i on.. nasz łupek do dolnej łazienki.. trzeba go tylko troszkę obrobić, tak by miał 1-1,5cm grubości:) i mniejsze rozmiary niżeli ten na wierzchu.. (pod spodem są mniejsze.. zdecydowanie mniejsze)

DSC03955.JPG

poza tym jakiś czas temu Marcin przebudował rurki w kabinie prysznicowej, bo zachciało mi się panela w rogu:)

DSC03931.JPG

potem to pomaział folią w płynie:

DSC03935.JPG

i zaczął płytkować/gresować:)/kafelkować/flizować (wybrać, resztę skreślić:cool:)

DSC03953.JPG

chciał czy nie geberit na zdjęciu także się ujął:)

DSC03954.JPG

poza tym pomierzyłam dokładnie kuchnie i wyszło, że lodówka mi będzie wystawać 3,5-4 cm w przejściu, więc Marcin domurował kawałek ściany.. a dokładnie 5cm

DSC03942.JPG

w pokoju nad garażem tworzą się szafy wnękowe:) zapytacie czemu taka szeroka ta ścianka po prawej.. ano dlatego, że w niej ukryte są rury od reku:)

DSC03946.JPG

DSC03947.JPG

przywieźli ostatnio do obróbki drewna pewną maszynę od mojego wujka.. aż takie coś musieli zrobić..

DSC03948.JPG

a maszynka ot taka malutka:

DSC03949.JPG

Pozdrawiam i mam nadzieje do szybkiego następnego razu.. (telefon poszedł na gwarancję i jakoś ciężko wyciągnąć mi kartę z Marcina telefonu, włożyć do komputera i zgrać zdjęcia i wrzucić na picasa.. wcześniej było prościej od wysyłał mi bluetooth'em, ja na wysyłałam picasa i już było.. eh człowiek się przyzwyczaja..

Edytowane przez Kamila i Marcin

Powstaje moja maciupinka łazieneczka:)

ciemne kafle to będzie kabina prysznicowa:

DSC03956.JPG

jak widać na zdjęciu

płytka płytka i docięcia.. nie da się rozpędzić:)

DSC03957.JPG

przeciwna ściana:

DSC03958.JPG

i ta sama ściana:

DSC03959.JPG

ja to lubię dobijać męża jak ma już z górki.. mieliśmy przy suficie wstawiać srebrną listwę aluminiową, ot tak by było inaczej.. wymyśliłam ledy między ostatnim a przedostatnim rzędem kafli.. oczywiście będzie to oświetlenie dodatkowe.. jutro znów dzień rozbity, więc nie wiem ile uda mu się zrobić..

Jeszcze nie mamy kupionych, ale w lokalnym "Kris'ie" będą w poniedziałek i mamy u nich kupić.. na allegro są po 25zł za mb a tutaj za listwę zapłacę 42 za 2mb więc czasem warto popytać..

wiem też na pewno, że mogę u nich nabyć takie cosik:

http://www.verytrend.pl/images/aukc/Peka_wklad_na_talerze_90.jpg

cena to 137zł z tej strony.. jak rozmawiałam ze panią co to sprzedaje powiedziała, że to jest bajer, ale nie dla osób, co mają mało szafek.. bo mimo wszystko, że fajnie wygląda to, ale nie wejdzie tyle talerzy co np poukładanych tradycyjnie w stosiki.. jeśli miałabym to kupować, to dopiero jak już wszytko poukładam w szafkach.. zobaczę ile mam miejsca i czy takie ułatwienie będzie ok..

poza tym wypatrzyłam jeszcze takie coś i to na bank kupię..

http://www.abc3.pl/sklep/components/com_virtuemart/shop_image/product/Wk__ad_SCOOP_II__4dad8cf873d9e.jpg

tylko kosztuje 154,77zł

albo coś tańszego (118,25), ale mnie mi się podoba..

http://b2bpeka.pl/index.php/file/show/file/4c19e76a55469/type/big/filename/futura.JPG

update odnośnie dolnej łazienki.. miały być ledy, ale w związku z tym, iż cierpię na brak kasy.. to będzie aluminiowa listwa coś tego typu:

http://www.marekkaczynski.pl/galeria/img_2521.jpg

Witajcie samozwańczy samozwańczy budowlańcy.

Jestem pełen podziwu samodzielnego wkładu w budowę maszego miejsca na ziemi.

Muszę dokładniej polukać na wasz dziennik bo wykończeniówka dopiero przed nami.

Pozdrawiamy serdecznie i zapisuję Was do zakręconej kolejki samozwańczych budowlańców samorobów :) (u nas w komentach na 2 str).

Z murarskim pozdrowieniem

Radek wraz z żona i kierownikami

Edytowane przez rkowal79

ładnie pędzicie. ciekawa jestem, co Wam wyjdzie z tych łupków.

organizery do kuchni są super, ale ceny niestety też niemałe. ale nie ma co z nimi przesadzać. można sobie pozwolić na takie na prawdę niezbędne np.w szafkach narożnych lub na sztućce. a pozostałe, to jak już kasy i miejsca wystarczy.

czekam z niecierpliwością na następne zdjęcia i rozterki (przemyślenia) z wykończeniówki.

Ta pędzimy jak żółwie.. mieliśmy już mieszkać:( praktycznie tydzień nam uciekł, a to z dziećmi do lekarza, a to co innego, jutro też dzień wypada i takie tam..

poza tym mam jedno zdjęcie z łazienki:

DSC04015.JPG?gl=PL

jeśli chodzi o wkłady do szuflad, to na pewno cargo do dwóch narożnych szafek.. poza tym właśnie na sztućce wkład i myślę o tym na talerze i w zasadzie to wszystko..

co do łupków też jestem ciekawa końcowego efektu

Msdracula odliczania do przeprowadzki były już dwa.. jak już będę miała schody zrobione i kuchnię, to może zacznę.. ale wolę zacznąć odliczanie powiedzmy tak od 10 w dół:) bo kolejnego niewypału nie zniosę.. a tak żyję w jakiejś tam nieświadomości:)

aaa styro zamówiony na fasadę:) pomimo naczytanych się opinii u MSU zdecydowaliśmy się jednak na temoorganikę platinum ( λ=0,032).. mieliśmy ją na podłogach na parterze i miejmy nadzieję, że będzie ok:cool:

W zasadzie gdyby mąż pozwolił to w trymiga bym się pakowała.. to tamto i siamto już bym wywiozła tam, bo tutaj nie jest to potrzebne.. itd..

aby zacząć się tak na dobre pakować to trzeba zrobić:

kuchnie (blat drewniany - zejdzie się chyba z tydzień z tym)

dodatkowo stopnie drewniane i lica plus podest - też się zejdzie trochę..

dokończyć łazienkę (zrobić mozaikę z łupka, powiesić kabinę, osadzić drzwi - rama już skręcona, dociąć brakujące kafle, zrobić zabudowę wc i powiesić misę, zrobić postument pod umywalkę i ją zamontować)

co najmniej panele w pokoju na dole

malowanie (kompresorem:) )

szafy wnękowe - można po przeprowadzce:)

parapety - wypadałoby jeszcze przed przeprowadzką i malowaniem.. także z drewna :)

jest tego trochę i mam cichą nadzieję, że do października się uda, bo Marcin sam na placu boju

dopiero po 25 mój tata do niego dołączy

a w październiku chcemy wziąć się za ocieplenie, bo popłyniemy z ogrzewaniem jak ta lala jak tego nie zrobimy.. już się zaczynam modlić za ładną pogodę:)