Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

My też mamy schowek i to nawet taki w miarę duży.. ale.. będzie stała tam pralka i zamrażarka, ponadto będą tam półki na słoiki z czymś tam.. tzn te przyniesione z piwniczki, którą będziemy mieli w ogrodzie.. i takie tam makarony, mleko (wszystko w zamkniętych hermetycznie opakowaniach:)

to będzie takie pomieszczenie gdzie może stać wszystko co nie musi stać w domu:)

moje dzieci aktualnie mają: syn 2 lata i 2 miesiące, córka 8 miesięcy..

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pilna sprawa!!

Kupiliśmy do wody Sterownik PC15 GRUNDFOS BRIO HD

o taki:

http://img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/09/85/92/2709859271

przy nim taki schemat przerobienia na 400V

sterownik.jpg

pytanie od Marcina, jak to zrobić? co trzeba mieć by zrobić takie podłączenie..

Dziękuję Ci serdecznie.. Marcin dzięki Tobie już wie jak to rozwiązać.. a pompę głębinową faktycznie mamy na 3 fazy.. nawet nasz elektryk myślał, że coś pokręciliśmy, dopiero jak zobaczył to uwierzył

Wczoraj musieli trochę powalczyć z kabelkami, których jeszcze nie wypuściliśmy na zewnątrz.. i mniej więcej tak im szło..

DSC04162.JPG

poza tym wczoraj także mój brat odkopał szambo i wypompowali z niego wodę, bo przed zakopaniem i oblaniem betonem, napuściliśmy do beczki wody..

dziś przywieźliśmy chłopakom obiadek i mały pomocnik musiał oczywiście wejść na drabinę.. ja tylko stałam z tyłu by nie spadł..

DSC04167.JPG

Dziś króciutko tylko parę godzinek robili..

DSC04168.JPG

DSC04169.JPG

dobrze się człowiek nie rozpędzi a już okno, zakręt itd.. nie można było budować domu bez okien?

No tak we 2 to można tyle zrobić ja przez sobotę i niedzielę walczyłem sam:( z ocieplaniem ścian. Ociepliłem w 90 % zachodnią ścianę.

Potwierdzam najgorsze są otwory , winkle i inne przeszkadzajki a to drabina za krótka a to pistolet nie chce sikać a to gdzieś wcięło piłę :mad:

Na zdjęciach widzę że mamy podobny sposób poziomowania listwy startowej :D Jako podkładki wykorzystywane co bądź pod ręką byle sztywne i solidne :lol2:

witam się, trafiłam tu całkiem przypadkiem ale widzę że postęp prac podobny (to znaczy my też zaczynaliśmy wiosną 2011 r. i do końca tego mamy zamiar się przeprowadzić), domek wygląda super, kuchnia pojemna ja też mam małe dzieci i kuchnię planowałam tak aby było dużo szafek i blatu, cóż życie często weryfikuje nasze wybory i upodobania ....

ale ja w całkiem innej sprawie chodzi mi o łazienkę - czy ja dobrze widziałam macie odpływ linowy pod prysznicem? jaka to kabina? ja długo byłam przeświadczona, że musi być specjalna na wymiar pod zamówienie ale ostatnio w salonie łazienek Pani zaproponowała kabinę do płaskiego brodzika (podobno można je montować do płytek) jej wysokość to mniej więcej od 195 cm do 205 cm jak jest u was?

aga_ada kabina ma około 200cm wysokości a odpływ to 70cm.. bo kabina ma 80cm, więc wzięliśmy krótszy, aby nie wystawał poza szkło..

w tym poście są zdjęcia:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177584-Dom-w-daliach-4-Opolskie&p=5578995&viewfull=1#post5578995

a kabinę kupiliśmy na allegro u Pana PiotrZajdecki

daliśmy za nią z wysyłką 1700zł czy to będzie matowa czy przeźroczysta.. 80 czy 90 .. okrągła czy kwadratowa wszystko w tej samej cenie.. czas realizacji do 2 tygodni, bo są sprowadzane ze Szwecji.. my na naszą czekaliśmy tydzień..

na odpływ też na allegro:) ale u goniaa3 co kupowaliśmy nie mają nic wystawione.. ale jest tego pełno..

jak coś to pytaj:) i miło, że wpadłaś:) ja także zajrzę do Was:)

Rewo Marcin z tatą w sobotę tylko chwilę robili, bo jeszcze kable trzeba było wyciągnąć, a to listwę zamontować a to coś innego a wczoraj tylko na parę godzinek pojechali..

cóż z tego dziś Marcin kiepsko się czuje i został w domu najwyżej pojedziemy ze dwoje popołudniu jak rodzice wrócą i zajmą się dzieciakami..

poza tym u nas taka mgła, że ledwo z okien parking widać..

Co do odlywu - to jaki masz Kamila? Niestety przeczytałam pochlebne opinie tu na FM i skusiłam się na polski xxxxx ( bo tanszy )

Niestety, smierdzi przeokrutnie i nie wiem, co mam z tym fantem teraz zrobic. Jestem tym odplywem załamana

Edytowane przez MusiSieUdac
wykresliłam nazwe producenta

A ma syfon zalany wodą? Na pewno jest dobrze poskładany, wszystkie uszczelki na miejscu?

Bo jak śmierdzi, to musi być nieszczelny, nie ma cudów.

Ewentualnie, z syfonem wszystko w porządku, a z odpowietrzeniem kanalizacji coś nie tak i przy spuszczaniu wody bądź korzystaniu z umywalki/pralki/czegoś_innego, z tego syfonu jako najpłytszego wodę wysysa. Nie bulgoce w nim w trakcie spuszczania wody?

J. (&KiM - sorki, że w Twoim dzienniku :) )

A ma syfon zalany wodą? Na pewno jest dobrze poskładany, wszystkie uszczelki na miejscu?

Bo jak śmierdzi, to musi być nieszczelny, nie ma cudów.

Ewentualnie, z syfonem wszystko w porządku, a z odpowietrzeniem kanalizacji coś nie tak i przy spuszczaniu wody bądź korzystaniu z umywalki/pralki/czegoś_innego, z tego syfonu jako najpłytszego wodę wysysa. Nie bulgoce w nim w trakcie spuszczania wody?

J. (&KiM - sorki, że w Twoim dzienniku :) )

No wlasnie nie bulgocze, woda ładnie schodzi i w tym problem, bo za ładnie. Zamiast stac - tak zeby byl zalany syfon, to po jakies godzinie- dwoch od zalania schodzi i wtedy zaczyna capić. Co do odpowietrznika - to raczej jest ok, w łazience najnizej polozonej, czyli w piwnicy wszystko ok, w gornej tez, a na parterze tam gdzie jest odplyw nie da sie wytrzymac.

Istnieje jakis pomysł oprócz kucia?

No to nie ma cudów, albo syfon jest źle złożony i ta woda gdzieś sobie wycieka (oby do kanalizy, a nie w podłogę...) albo coś tą wodę wyciąga w wyniku braku odpowietrzenia, tylko, że wtedy by bulgotało.

Znalazłem w necie instrukcję, ale jest jednokartkowa, syfon jest zwartym klockiem na niej, nie wiem, czy da się go rozebrać? Coś tam się da zepsuć? Złożyć inaczej?

J.

Nie ma sprawy :)

Do kucia mogę wypożyczyć moją młodszą łajzę. Wczoraj się napatrzył, jak, Tata przy okazji osadzania stopni schodów meslem i młotkiem podkuwa tynk na ścianie i krótka chwila nieuwagi wystarczyła, żeby sam zaczął...

J. (Kamila - zgłoś tą całą dygresję kanalizacyjną "do moderacji", a przesunę ją do dziennika MSU :) )

Nie ma sprawy :)

Do kucia mogę wypożyczyć moją młodszą łajzę. Wczoraj się napatrzył, jak, Tata przy okazji osadzania stopni schodów meslem i młotkiem podkuwa tynk na ścianie i krótka chwila nieuwagi wystarczyła, żeby sam zaczął...

J. (Kamila - zgłoś tą całą dygresję kanalizacyjną "do moderacji", a przesunę ją do dziennika MSU :) )

Hehe Wyjątek i Łajza są naprawdę wyjątkowi, ale dziękuję mam podobnego delikwenta w domu:)

PS. Kamila, daj znać jak coś to pousuwamy swoje posty na "śmierdzący temat"

Daj znać jak Ci wyszło po sprawdzeniu styropaniu, fajnie było pogadać, jak coś to dzwoń :)

Nie ma problemu, posty mogą zostać.. jak mi coś będzie śmierdziało w łazienkach to będę wiedziała gdzie czytać.. ale może faktycznie gdzieś jest przeciek.. i dlatego tej wody tam nie ma a powinna być...

aaa i jeszcze coś.. masz ogrzewanie podłogowe w kabinie prysznicowej? czasem po prostu woda paruje jak jest także tam ogrzewanie..

MSU mi również było milo usłyszeć Ciebie przez telefon.. dziś byliśmy tylko chwilę na budowie.. (Marcin źle się czuje).. odrysowaliśmy tylko indukcję i zlewozmywak i spisałam nr licznika i jego stan.. i zwinęliśmy się do domu, niewiele można przy małych dzieciach..

wydaje mi się, że w miarę będzie się zgadzało.. zobaczymy jutro..

Jarek.. jak piszesz o Łajzie, to tak jakbym o swoim Kacperku miała napisać.. dziś Marcin odrysowywał zlew i indukcje jo czym wcześniej napisałam a potem musiał się domyślać która linia jest poprawna, bo Kacper też musiał maziać ołówkiem.. a na elewacji mamy już niebieskie kreseczki od pisaka, który służył do znaczenia linii po których cięło się styropian:)

MSU i jak tam śmierdzący problem?

Walka z ociepleniem.. wczoraj jeden z przechodniów ze zdziwieniem mówił, że pierwszy raz widzi aby tak mocno ocieplać.. hmm musiałby Konrada dom zobaczyć:) ale racja w naszych okolicach nie spotkałam domu co by go ocieplali 20 cm styropianu i to jeszcze grafitu..

ale mniejsza o to.. domek teraz prezentuje się tak:

od wschodu:

DSC04177.JPG

i kawałek garażu:

DSC04180.JPG

od południa:

DSC04178.JPG

wczoraj już także przeszli na zachodnią stronę..

a w piątek tak dzieci tatusiowi pomagały zlewozmywak osadzać:)

DSC04175.JPG

Tiaaaa i przez tych pomocników zapewne tempo prac po przeprowadzce spadnie..

poza tym my tu gadu gadu a na 90% 31.10/1.11 spędzimy pierwszą noc w domu.. pogoda póki co nie pozwala wejśc na elewację, więc Marcin dłubie w domu..

przy okazji zamontował dziś kinkiety i lampy w salonie.. zdjęcie niestety niewyraźne..

DSC04183.JPG

póki co elewacja pozostawiona na takim etapie:

DSC04182.JPG

DSC04181.JPG

udało się pożyczyć dodatkowe 16 ramek rusztowaniawięc będziemy mieć 32:) z taką liczbą ramek można szczyty robić:)