Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze raz dziękujemy za życzenia.. święta święta i po świętach.. u nas było chorobowo.. dzieci od wigilii na antybiotykach my tez smarkamy i kaszlemy.. oby sylwester był lepszy..

przy okazji jak już piszę, podaje zużycie prądu pompy ciepła.. za ostatnie 14dni.. mam nadzieję, że kogoś to zainteresuje..

data / stan licznika / zużycie

2012-12-14 / 767,5 / 28,8

2012-12-15 / 793 / 25,5

2012-12-16 / 820,9/ 27,9

2012-12-17 / 840,3/ 19,4

2012-12-18 / 860,2/ 19,9

2012-12-19 / 880,3/ 20,1

2012-12-20 / 902,2/ 21,9

2012-12-21 / 922,6/ 20,4

2012-12-22 / 946 / 23,4

2012-12-23 / 974,8/ 28,8

2012-12-24 / 1001 / 26,2

2012-12-25 / 1025 / 24

2012-12-26 / 1041,9/ 16,9

2012-12-27 / 1063,2/ 21,3

Czyli taka pompa ciepła działa na zasadzie zużycia tylko prądu? A ile taka pompa ciepła kosztuje? bym chciała w nowym domu, ale mój mąz uparł się że 50tys to on za pompę ciepła nie da, bo się nie opłaca.

U nas też wszyscy chorzy w święta i do tej pory chorujemy, zdrówka Wam życzę.

z78-pit witaj

Jeśli chodzi o papierek, nie wiem jak to się ma, bo nie wiem co z czym przeliczyć... dom jest jeszcze dobrze nieocieplony, mamy sporo mostków, nieocieplony cały cokół. W domu mamy z reguły około 20,5-21 stopni w dzień w nocy około 19,5-20,5 w zależności jakie są mrozy itd. Niskie zużycie prądu jest dlatego takie, że mamy pompę ciepła a co za tym idzie instalacja kosztowała nas dużo więcej niż Konrada.

coś za coś.. albo inwestuje się kilkadziesiąt tysięcy w instalację i ma bardzo niskie rachunki za ogrzewanie, ale robi się tańszą instalację (co nie oznacza, że gorszą) i płaci więcej za ogrzewanie. Konrad ma znacznie lepiej ocieplony dom i inwestycja w pompę ciepła nigdy by mu się nie zwróciła. My z mężem chcieliśmy mieć bezobsługowe ogrzewanie, bo nie wyobrażam sobie siebie abym paliła w piecu..

Mycha nas kosztowała około 58 800, ale jest to nowszy system, bo gazowy a nie glikolowy. Glikolowe są tańsze. Można też kupić pompę powietrzną, która jest tańsza, ale większe wtedy zużycie w czasie dużych mrozów. trzeba policzyć wszytko, przeliczyć ile za podłogówkę, ile za kotłownię (u nas pompa stoi w garażu), ile za komin itd i porównać różnicę, bo każdy pomyśli "eee 60k to drogo", ale niech mi nikt nie mówi, że "jego" instalacja CO jest za darmo..

Aha.. pompa działa na prąd i cały koszt ogrzewania to właśnie zużyte kilowaty.. teraz jesteśmy na budowlanym więc sporo wychodzi, ale na taryfie G12 za grudzień zapłaciłabym: około 230zł za co i cwu

....Super zużycie prądu, bardzo przyzwoite - GRATULUJĘ !!! Marzenie...niższe niż na papierku - BRAWO !!!

Spytałem ostatnio R$K o rachunki (jego zużycie od 50-60 kWh / dobę , czyli około 2,5 do 3 x większe od waszego) - to "fachury" się wkurzyły i zaczęły najeżdżać na mnie i wychwalać się swoimi papierowymi 3266 kWh / sezon i tłumaczyć się, że to, że tamto, że ........ (R$K już ma grubo ponad 2tys kWh, a tu jeszcze grudzień) - przypuszczam, że lekko osiągnie w kwietniu 6tyś kWh !!!

Jaką temp utrzymujecie w domu?

Pozdrawiam,

gwarantuje Ci ze 4 tys kWh nie przekorocze przy nie dokonczonej inwestycji i wielu mostkach termocznych oraz znacznie wiekszej kubturze grzania niz wg OZC na poddaszu nie mam 3 drzwi do pomieszczen nieuzytkoweych i je grzeje do 19-20 stopni!!!! ale TY tego nie jestes w stanie pojąć!!!!

z78-pit witaj

Jeśli chodzi o papierek, nie wiem jak to się ma, bo nie wiem co z czym przeliczyć... dom jest jeszcze dobrze nieocieplony, mamy sporo mostków, nieocieplony cały cokół. W domu mamy z reguły około 20,5-21 stopni w dzień w nocy około 19,5-20,5 w zależności jakie są mrozy itd. Niskie zużycie prądu jest dlatego takie, że mamy pompę ciepła a co za tym idzie instalacja kosztowała nas dużo więcej niż Konrada.

coś za coś.. albo inwestuje się kilkadziesiąt tysięcy w instalację i ma bardzo niskie rachunki za ogrzewanie, ale robi się tańszą instalację (co nie oznacza, że gorszą) i płaci więcej za ogrzewanie. Konrad ma znacznie lepiej ocieplony dom i inwestycja w pompę ciepła nigdy by mu się nie zwróciła. My z mężem chcieliśmy mieć bezobsługowe ogrzewanie, bo nie wyobrażam sobie siebie abym paliła w piecu..

dom K&M miał niewiele niższe koszty dotyczące izolacji i znacznie wyższe koszty na instalacje - pwenie za ok 30 lat nasze nalady na instalacje i koszty eksploatacyjne się zrównają .....

poza tym u mnie w domu we wszystkich pomieszczeniach jest ponad 21 stopni - stacja pogodowa w kuchni na stole pokazuje 21.3 stopni a czujnik w korytarzu (część zacieniona, bez zysków słonecznych 21,00)

średnia z grudnia to ok 33 Kwh na dobę ... i pewnie spadnie jeszcze do poniedziałku bo temperatury zapowiadają na plusie!!!

prosze Cie nie wk... mnie tym $ .... bo tez tym samym Ci sie odwdziecze w Twoim DB ......

jakie sa srednie temperatury sezonowe wiadomo , mozna to sprawdzic w statystykach PIiGWG

jesli tego nie wiesz powinienes sie doksztalcić,

OZC jest licozne wg srednich wazonych dla danej strefy meteo a ich mamy w polsce 4

dom domowi nie rowny

a jedyny porownywalny wskaznik to Kwh/ kubaryra !!!!

do tego dochodza jeszcze koszty ekspoatacyjne i koszt zwrotu inwestycji ....

kazdy orze jak moze .... zobaczymy co TY wybudujesz....

Jejku ale u nas gwiździ.. żeby nie powiedzieć, że pi..dzi.. o masakra.. parę stopni na plusie a odczucie jakby było na minusie..

Konrad odnośnie zwrotu inwestycji między moim domem a Twoim nie można porównywać, bo to nie są takie same domy i trzeba byłoby pododawać wszystkie koszty jakie Ty poniosłeś na płytę, ocieplenie, wełnę itd i wszystkie moje na tradycyjny fundament, ocieplenie, wełne itd i wtedy porównać za ile sie inwestycja zwróci.. podejrzewam, że mniej niż w 30 lat.. ale tutaj póki co można gdybać.. i to wszystko pod warunkiem takich samych domów, co stoją obok siebie..

z78-pit to, że pompa tyle kosztowała to nie oznacza, że tyle ma się zwrócić, bo..

1. nie ponieśliśmy kosztu budowy komina (parę tysięcy)

2. nie ponieśliśmy kosztu budowy kotłowni (1500 zł x kilka metrów kwadratowych, przyjmijmy z 8m2.. ooo już jest 12 k)

3. koszt pieca do innego systemu też wypadałoby odjąć ( 5-10k nie wiem ile takie cuda kosztują)

4. koszt instalacji podłogówki też należałoby odjąć, bo przecież w innym systemie podłogówka tez musiałaby być (nie biorę nic innego pod uwagę, co za tym idzie koszt dla mojego domu to zapewne 10-15k)

co za tym idzie jak zsumujesz inny system, który wychodzi powiedzmy od 30-40 k to ta pompa ciepła aż taka droga nie jest.. i wcale nie tak dużo musi się zwracać..

w naszej pompie co najwyżej sprężarka może się popsuć.. koszt takie sprężarki za te x lat na pewno nie będzie aż tak wielki.. znam osoby co w ciągu 5 lat 3 razy zmieniali kocioł/piec, bo akurat wychodziło taniej..

z78-pit popatrzyłam na te panele i dla naszego domu potrzebowałabym panele o łącznej mocy około 17 kW.. co za tym idzie jedna godzina grzania tymi panelami będzie mnie kosztować tyle co 5,5h grzania pompą.. za tą samą cenę.. koszt paneli dla mojego domu to grupo ponad 20 tysięcy.. dla mnie nie warto i na tym popłynęłabym jak .. nie będę tu nic przytaczać, bo musiałabym brzydko napisać.

porównując koszt paneli dla mojego domu a PC tak jak napisałeś, podjęliśmy trafną decyzję..

w naszym przypadku porównywałam przykładowe koszty innego systemu niżeli panele na podczerwień

przy okazji pisząc podaje zużycie (CO+CWU):

data / zużycie / dodatkowe dane

2012-12-26 16,9 popołudniu pc off na zewnatrz 13*

2012-12-27 21,3 popołudniu pc off wieczorkiem plus 1h na zewnatrz +8*

2012-12-28 16,8 popołudniu pc off na zewnątrz +5*

2012-12-29 22,3 na zewn 0* i słonecznie, w nocy -4

2012-12-30 19,8 na zewn -1* do +7, bardzo silny wiatr

Ale polepsza im się chociaż?

Mój Marcin 3 tyg na antybiotyku był takie paskudztwo go złapało:/

My odkąd urodziłam Średnią czyli 6,5 roku też nigdzie nie byliśmy. W sumie jak byłam z nią w ciąży to też robiliśmy imprezę u siebie czyli do 7 lat na bank w domu. A wczesniej zdarzało nam się bawić gdzieś do białego rana:)

Jutro idziemy do mojej starej kumpeli, blok obok z dzieciakami:) Ona ma córki w wieku Weroniki więc myslę że jak im Marcin za bardzo nie będzie przeszkadzał to jakoś to będzie:)

z78-pit to, że pompa tyle kosztowała to nie oznacza, że tyle ma się zwrócić, bo..

1. nie ponieśliśmy kosztu budowy komina (parę tysięcy)

2. nie ponieśliśmy kosztu budowy kotłowni (1500 zł x kilka metrów kwadratowych, przyjmijmy z 8m2.. ooo już jest 12 k)

3. koszt pieca do innego systemu też wypadałoby odjąć ( 5-10k nie wiem ile takie cuda kosztują)

4. koszt instalacji podłogówki też należałoby odjąć, bo przecież w innym systemie podłogówka tez musiałaby być (nie biorę nic innego pod uwagę, co za tym idzie koszt dla mojego domu to zapewne 10-15k)

co za tym idzie jak zsumujesz inny system, który wychodzi powiedzmy od 30-40 k ..

No w naszych daliach ten koszt to 6500 zł ;)

W nowym domu jednak nam się nie opłaca PC , bo domek mały będzie parterowy :)

Kamila Szczęśliwego Nowego Roku Wam życzę :) My też w daliach spędzamy ;)

Mycha 6500zł za całą instalację CO? z grzejnikami/podłogówką, kotłownią itd?? dzięki za życzenia..

Lukarna.. byli 5 dni na antybiotyku do piątku i teraz mają same inhalacje, ale ani im się nie poprawia ani nie pogarsza, kaszlą bardzo mokro.. jak do 2.01 nie będzie lepiej to znów do lekarza.. a ja jutro jeszcze idę na usg brzucha.. dali mi termin albo na sylwka albo na wigilię.. więc już tego sylwka wybrałam..

Konrad odnośnie zwrotu inwestycji między moim domem a Twoim nie można porównywać, bo to nie są takie same domy i trzeba byłoby pododawać wszystkie koszty jakie Ty poniosłeś na płytę, ocieplenie, wełnę itd i wszystkie moje na tradycyjny fundament, ocieplenie, wełne itd i wtedy porównać za ile sie inwestycja zwróci.. podejrzewam, że mniej niż w 30 lat.. ale tutaj póki co można gdybać.. i to wszystko pod warunkiem takich samych domów, co stoją obok siebie..

kto jak kto ale Wy powinniście wiedzieć że ja od samego początku do konca życzyłem iżyczem Wam jak najlepiej i nie mam zamiaru sie tu o nic licytować i niczego udowadniać

chciałem tylko Panu "Pitu Pitu" pokazać że podnieca się niskim zużyciem nie analizując wielu ale to naprawe wielu innych czynników i nie analizując konkretnego domu ...

Dzień dobry!

R$K

1/ Nie denerwuj się tak, na moim DB możesz sobie pisać w miarę grzecznie i kulturalnie - co zechcesz (niedługo powstanie - zapraszam Cię serdecznie, tylko Ty z taką wiedzą, nic się nie dowiesz nowego, ALE MOŻE COŚ PODPOWIESZ, DORADZISZ....)

Chociaż o panelach to się chyba dowiesz jednak - bo domyślam się, że na tym polu masz braki (bo nie rozpatrywałeś nigdy ich)

2/ Nie będę się "papierowo" dokształcał, bo teoria to jedno, praktyka (6tyś kWh) to drugie.... chociaż słoneczko i temp sprzyja, abyś nie osiągnął tych 6tyś kWh (życzę z całego serca, matka natura pomoże)

3/ Bardzo prosimy o podawanie dalszego zużycia kWh (wiem, że notujesz)

4/ Jeszcze raz powtarzam - masz super domek, szczerze - dla mnie za duży, ale wszystko mi się podoba, i rozwiązania, i płyta (chciałbym takową, ale $ nie pozwolą, no i oczywiście gustowne wnętrza także)

5/ Bardzo fajny Twój DB (bardzo techniczny), czytałem regularnie, uczyłem się i cichutko siedziałem...

6/ Masz w planach poprawić te "niedoróbki", czy już tak zostawisz?

1. już się nie mogę doczekać .... obiecuje Ci że ja nie będę milczał i będziesz punktowany na kazdym możliwym kroku dokładnie w taki sposób jak "rozprawiłem" się z Twoim 1 wpisem u mnie....

2. największy błąd jaki możesz popełnić to lekceważyć te "papierki" , i nie matka natura mi tu będzie pomagać tylko te wyliczenia i wiedza!

3. nie robię tego dla Ciebie i nigdy nie będę .... nie steyty przy okazji będziesz miał możliwość się z nimi zapoznawać ....

4. i 5. najpierw obrzucasz kogoś gównem a później słodzisz czekoladą ? sorry ... na mnie to nie działa

6. już nie w ty sezonie bo $

i załóż w koncu ten dziennik .... bo szkoda robić syfu w moim czy K&M

kto jak kto ale Wy powinniście wiedzieć że ja od samego początku do konca życzyłem iżyczem Wam jak najlepiej i nie mam zamiaru sie tu o nic licytować i niczego udowadniać

chciałem tylko Panu "Pitu Pitu" pokazać że podnieca się niskim zużyciem nie analizując wielu ale to naprawe wielu innych czynników i nie analizując konkretnego domu ...

Konradzie ja także nie chcę się licytować kto co ile za co i po co, bo to ani sensu nie ma porównywać dwa różne domy i systemy. Wręcz powiedziałabym, że Twoje rachunki/zużycie wcale do dużych nie należy.. i wiem, że życzyłeś nam jak najlepiej czego i ja Wam (Tobie i Renacie no i Waszym dzieciom :wiggle:) życzę..

Ja np wcale nie wyobrażam sobie grzania panelami.. no chyba, że dogrzewania mieszkania:) bo jeśli grzejnik ma 600 wat to on w ciągu godziny weźmie te 600 wat a to tylko na ogrzanie chyba 8m2, a dom przecież wytraca ciepło przy wietrze, mrozie i jedna godzina grzania zapewne nie wystarczy? z78-pit czy dobrze rozumuję?

cześć Kamila,

wszystkiego dobrego w Nowym Roku, spełnienia marzeń.:hug:

i jak tam Sylwester? my od zawsze kiedy pamiętam bawimy się domowo. jak się ma dzieciaki, to tak już jest. czasami chciałoby się odstroić i wyrwać do ludzi. chociaż tak naprawdę to nie jestem wielbicielką wielkich "wyjściowych" imprez. :stereo:

czytam o chorobach większości forumowych dzieciaczków i współczuję tej męki. moje (tfu, tfu) jeszcze w tym sezonie nie chorowały. ale moim zdarza się to najczęściej wiosną. życzę powrotu do zdrowia.

a jak tam Twoje badanie? wszystko ok?

Max maniacy dziękujemy za życzenie..

sylwester jak sylwester.. byliśmy tak padnięci przez choroby dzieci, że padliśmy tuż przed.. cóż zrobić.. nadrobimy:) w każdym razie dzieci od wczoraj inhalują się nowymi lekami i mam nadzieję, że będzie poprawa.. u mnie badanie ok, mam teraz iśc po skierowanie na gastroskopie bleee.. no cóż jak trzeba to trzeba..

w każdym razie z tematów budowlanych... jutro jedziemy do lekarza z dziećmi (nie nie to nie budowlane wiem) i przy okazji jedziemy zobaczyć balustradę.. jak wszystko będzie ok, to pospawają, oczyszczą, pomalują i zamontują.. przypomnę ma być na ten wzór..

http://metalstyl.com/npics/dsc_0143s1.jpg

Kamilko,

Witam sie pieknie w Twoim dzienniku. Caly wieczor mi dzis zszedl na czytaniu. Jestem naprawdę pod wrażeniem, ze taki duzy dom budowaliście sami!!! Musicie być bardzo pracowitymi ludźmi! :)

A te Wasze widoki....boskie! No i gratuluje, dziś mija chyba 2 m-ce jak mieszkacie? Prawda?

Pozdrawiam

M.

Witam..

Bardzo miło czyta się takie posty.. Jeśli chodzi o wielkość.. Jak wybieraliśmy projekt to dom nie wydawał się nam na duży.. Taki w sam raz.. Teraz moge powiedzieć, że jest duży, ale także przestronny.. ale brakuje mi pralni..

Od przeprowadzki minęło 2 miesiące i 3 dni :) niewielka pomyłka :D

Pozdrawiam i zapraszam w przyszłości