Lukarna 06.01.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Cześć Kamila:) Jak dzieciaki? Dobrze reagują na nowe leki?Marcin 3 dni był w przedszkolu a od wczoraj znów gorączka:( Pokaż jaka balustrada ma być?Bo niedługo będę musiała szukac inspiracji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.01.2013 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Lukarna nie wiem czemu nie dodało mi zdjęcia jak pisałam 5.01.. Link niestety nieaktywny.. Teraz po weekendzie na być balustrada montowana.. Dzieci zdecydowanie lepiej, ale jeszcze kaszlą.. W każdym razie Kacper skończy 3 lata w sierpniu, więc we wrześniu damy go do przedszkola.. Współczuję gorączki syna.. Polecam pedicetamol u nas działa cuda jak dzieci goraczkuja. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.01.2013 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Dopiero w piątek były montowane barierki.. wyglądają tak: między nimi będzie oczywiście bramka przeciwdzieciowa:) w poniedziałek niedaleko nas przyczłapała oto taka sarenka.. sarenki to dość częsty widok, niestety zazwyczaj w biegu.. ta była taka spokojna, że nawet nie spłoszyła sie widząc nas w oknach.. na prawdę bardzo blisko naszego domu podeszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 13.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 cześć,gratuluję barierek. całkiem fajne wyszły. kolor już taki końcowy zostaje, czy jakoś jeszcze będziecie malować. dwa dni temu zajechałam na działkę i przechadzały się tam 3 sarenki i wcale się nie spieszyły z odejściem, jak mnie zobaczyły. u nas w ogóle często jakaś dziczyzna zagląda, bo zostawiają ślady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 13.01.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Barierka odjazd - nigdy takiej nie widziałam:) Fajny pomysł mieliście. Ja mam za mało odwagi, żeby poeksperymentować A dzisiaj nawet otwiera się zdjęcie wzoru - chociaż wczesniej nie było go widać. Kolejny krok do przodu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.01.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Max-maniacy dzięki.. jeśli chodzi o kolor.. sama nie wiem.. na początku chciałam srebrne.. ale jak przywieźli czarne to jakoś mi wpadły w oko i sama nie wiem jaki kolorodnośnie zwierzątek, to taki urok mieszkania na polu:) Lukarna dzięki.. w każdym razie takie upatrzyłam sobie i inne już nie wchodziły w grę.. oczywiście klatka jeszcze nie wykończona, więc nie ma jeszcze pełnego efektu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.01.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Balustrada wyszła bardzo fajnie! Gratulacje. A sarenkę i ja ostatnio spotkałam w okolicy domu - i to gdzie, na skrzyżowaniu! Myślałam, że mam omamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 15.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 i nic jej nie rozjechało? w środku miasta to tylko dziki nad morzem widziałam. ale tam to chyba normalne, bo turyści je karmią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 15.01.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Przyhamowałam, sarenka się pogapiła i uciekła, a ja siedziałam skołowana i tłumaczyłam sobie, że nic takiego, bo las blisko, ale to jednak szokujący obrazek dla mieszczucha - sarna na asfalcie, 100 m dalej bloki, kościół, przystanek, sklepy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 15.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 (edytowane) A ja nie mogę pojąć po co ludzie wydaja potężne pieniądze na wynalazki....blisko 60kPLN na pompę ciepła... Ja w mojej parterówce 105m2 grzeję prądem - 2 grzałki po 6kW które grzeją buforek 750litrów w II taryfie i zużywam ok45kWh/24h czyli ok 1350kWh/miesiąc x 0,35zł=472zł (przypomnę że jest to pierwszy sezon a dom został zbudowany w 6 miesięcy). Kotłownia wraz z wszędzie podłogówką kosztowała mnie 11kPLN.Więc taka pompa zwróciła by się po blisko ok 32latach - ciekawe czy tyle wytrzyma....??? Ja również mam bezobsługowo.... myślałem o zakupie pompy powietrze-woda 7kW za 5000 - tylko czy to sie opłaci i ciekawe ile wytrzyma.... a grzałki to koszt zakupu 200zł No i u mnie temperatury min. 22stopnie w porywach do 23. pozdr. Edytowane 15 Stycznia 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 15.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Waflos to nie do końca tak jak to liczysz za bardzo uogólniasz. Warto trochę poczytac a nie zaraz komuś wypominać ile wydaje na system grzewczy. Znasz powiedzenie: co komu do domu jak dom nie jego. Ty wybrałes inny system chociaz 472 zł za dom ok 100 m2 to duzo ale jak piszesz to pierwszy sezon. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 15.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 A ja nie mogę pojąć po co ludzie wydaja potężne pieniądze na wynalazki.... blisko 60kPLN na pompę ciepła... . To Tak samo proste jak pytanie po co ludzie kupują mercedesa , audi , bmw itd nowe dobrej klasy auta gdzie ceny od 200tyś zaczynają -- przecież można kupić np Fiata Bravo za 45tyś (nic nie ma do fiata ) też jeździ jest nowy i nie trzeba wydawać 200 czy 400 tyś na audi Q7 jak będziesz jechał ulicami miast popatrz jakie auta jadą obok ciebie , Pewnie powiesz " ja bym nigdy nie kupił nowego auta i za takie pieniądze " , a ja ci powiem - Kupił byś jak byś jak by cię było stać . Z pompą jest tak samo węglem , prądem , gazem , ogrzejesz i w domu będzie ciepło a każdy buduje jak chce i na co go stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 16.01.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Bajeczne masz barierki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 16.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Kamila bardzo fajne barierki, takie nietypowe sarenki u nas ostatnio były 2, pod samymi drzwiami, fajny widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.01.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Waflos nie wiem czy zauważyłeś, że mam dużo większy dom do ogrzania i te dwie takie grzałeczki co najwyżej mogłby starczyć na parter i miałabym jeszcze lekki zapas.. a co z górą? piszesz, że zużywasz 45 kW na 24h, ale nie napisałeś kiedy to było itd? średnia z ostatniego tygodnia, miesiąca? czy za ostatni dzień.. ja za ostatni miesiąc średnią mam 22,5 kWh/24h (to także koszt CWU) gdzie w ostatnich dniach jest mroźniej i od około tygodnia nos stop na minusie.. u mnie w domu temperaturę utrzymuje taką jaka dla mnie jest komfortowa.. a nie z oszczędności.. wychodzi na to, że mój dom zużywa 2x mnie przy prawie 2 razy większej powierzchni.. to chyba dużo powinno Tobie wytłumaczyć, albo powinieneś postawić pytanie.. ile mój dom zużywałby energi przy Twoim systemie i czy na pewno byłoby to dla mnie opłacalne.. piszesz, że moja pompa kosztowała 60k.. a podłogówka to co darmo?? 60k za CAŁY system grzewczy.. poza tym wydaje mi się tak samo jak i Rewo napisał, że trochę sporo zużywasz.. ale ja na czystym prądzie sie nie znam, więc się nie wypowiem.. reasumując.. Ty zużywasz 45 kW, przy moim domu zużywałabym około niechby 80kW, różnica w instalacji przyjmę 45k (policzyłeś samą kotłownie.. a podłogówka to darmo - powtarzam się chyba) licząc te 0,35zł za kW (o ile nie wjeżdżałoby w drogą) licząc te 45k / 600zł (bo o tyle miałabym większe rachunki przy Twoim systemie) pompa zwróciłaby mi się w 12,5 roku.. Wypadałoby na koniec zacytować Toruńczyka można kupić auto za 45k a i za 200k.. wszystko zależy od tego co się komu podoba i na co go stać.. aaa i doczytałam jeszcze, że Ps. Teraz mam na siacnach 25 styro grafit, 22 w podłodze, 50cm wełny na stropie, okna 3 szyby w ociepleniu, reku i GGWC. pozdr. znacznie lepiej ocieplony dom od mojego i takie zużycie.. albo masz przecieki ciepła (ja takie mam, bo styropian niedokończony) a i tak jestem zadowolona z zużycia Msdracula zanim się wprowadziliśmy to widać było kopyta saren w ogórku:) teraz ich coś nie widzę.. ale topiękne widoki jak tak blisko domu przebiegają.. ostatnio biegło ich chyba 11 sztuk:) MSU miło Cię widzieć.. jak sie mieszka? Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Kamila i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 To Tak samo proste jak pytanie po co ludzie kupują mercedesa , audi , bmw itd nowe dobrej klasy auta gdzie ceny od 200tyś zaczynają -- przecież można kupić np Fiata Bravo za 45tyś (nic nie ma do fiata ) też jeździ jest nowy i nie trzeba wydawać 200 czy 400 tyś na audi Q7 jak będziesz jechał ulicami miast popatrz jakie auta jadą obok ciebie , Pewnie powiesz " ja bym nigdy nie kupił nowego auta i za takie pieniądze " , a ja ci powiem - Kupił byś jak byś jak by cię było stać . Z pompą jest tak samo węglem , prądem , gazem , ogrzejesz i w domu będzie ciepło a każdy buduje jak chce i na co go stać To chyba nienajlepsze porównanie.... Kupuje się pompę dla bezobsługowości i by można było tanio ogrzać dom - czyż nie?? A czy pozłacana pompa ciepła da nam większy komfort?? po za tym że będzie kilkukrotnie droższa...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 16.01.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2013 Waflos piszesz, że zużywasz 45 kW na 24h, ale nie napisałeś kiedy to było itd? średnia z ostatniego tygodnia, miesiąca? czy za ostatni dzień.. średnia z sezonu grzewczego oczywiście wraz z CWU Waflos u mnie w domu temperaturę utrzymuje taką jaka dla mnie jest komfortowa.. a nie z oszczędności.. gdybym obniżył temperaturę było by pewno mniejsze zużycie ;-D Waflos wychodzi na to, że mój dom zużywa 2x mnie przy prawie 2 razy większej powierzchni.. to chyba dużo powinno Tobie wytłumaczyć, zdaje się że wg projektu Twój dom jest tylko o połowę większy bo ma 152m2 powierzchni użytkowej... mój ma 105m2 Waflos piszesz, że moja pompa kosztowała 60k.. a podłogówka to co darmo?? 60k za cały system grzewczy.. mój cały system grzewczy kosztował 11kPLN Waflosreasumując.. Ty zużywasz 45 kW, przy moim domu zużywałabym około niechby 80kW, różnica w instalacji przyjmę 45k (policzyłeś samą kotłownie.. a podłogówka to darmo - powtarzam się chyba) licząc te 0,35zł za kW (o ile nie wjeżdżałoby w drogą) licząc te 45k / 600zł (bo o tyle miałabym większe rachunki przy Twoim systemie) pompa zwróciłaby mi się w 12,5 roku.. Kluczem jest tu OZC. Przy Twojej powierzchni 152m2 uzytkowej wychodzi nie 80kWh a 67,5kWh co daje miesięcznie 708zł (przy obecnym ok 350zł). Różnica (najlepiej było by policzyć koszt samej pompy i jej infrastruktury bez kotłowni i grzejników, podłogówki) przyjmijmy tak jak piszesz 45000zł/358=ok 21lat... ciekawe czy tyle wytrzyma pompa....?? WaflosWypadałoby na koniec zacytować Toruńczyka można kupić auto za 45k a i za 200k.. wszystko zależy od tego co się komu podoba i na co go stać.. tylko po co przepłacać?? ogrzewanie to nie auto... ;-D Waflos aaa i doczytałam jeszcze, że znacznie lepiej ocieplony dom od mojego i takie zużycie.. albo masz przecieki ciepła (ja takie mam, bo styropian niedokończony) a i tak jestem zadowolona z zużycia przecieki pewnie są - pare rzaczy trzeba skończyć.... ;-D , po za tym mam dużo wilgoci do usunięcia bo zamieszkałem w domu po 6 miesiącach budowy... w przyszłym sezonie powinno być o połowe mniej lub minimum o 1/3 PS. Nie neguję Waszej pompy tylko wiem że trzeba wszystko przeliczać a pieniądze lepiej inaczej wydać.... dlatego ja zrezygnowałem m.in z gazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.01.2013 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 PS. Nie neguję Waszej pompy tylko wiem że trzeba wszystko przeliczać a pieniądze lepiej inaczej wydać.... dlatego ja zrezygnowałem m.in z gazu... Cieszę się z tego bardzo, że nie negujesz pompy.. ale wyskoczyłeś w moim dzienniku z pierwszym postem pisząc A ja nie mogę pojąć po co ludzie wydaja potężne pieniądze na wynalazki.... blisko 60kPLN na pompę ciepła... co mnie troszkę zdenerwowało, bo każdy robi jak uważa.. są ludzie co zakładają gaz, wungiel, grzeją prądem, groszkiem itd średnia z sezonu grzewczego oczywiście wraz z CWU CWU grzejemy dla 6 osób:) (4 dorosłe i 2 dzieci) przy czym mój syn ma 2 lata i 4 miesiące i uwielbia stać pod prysznicem pod deszczownicą.. no przecież mu nie zabronię.. w ciągu miesiąca zużywamy około 16-17m3 oczywiście to jest ciepła i zimna.. ale do gotowania w większości używam wody mieszanej z tego względu, że ze studni barrdzo zimna leci.. u mnie wychodzi 21 kWh/dobę.. ale już nie będę roztrząsać się itd, aby porównać oba systemy grzewcze, należałoby po prostu wybudować takie same dwa domu, z takimi samymi ludźmi i to obok siebie.. bo u mnie troszkę inne temperatury niż u Ciebie i porównania są nie do końca dobre.. gdybym obniżył temperaturę było by pewno mniejsze zużycie ;-D ja przy moich 21oC chodzę w krótkim rękawku.. nam po prostu to wystarcza.. przy wyższej temperaturze, musiałabym się porozbierać i leżeć i pachnieć.. mamy także dwójkę dzieci i one także są do takich temperatur przyzwyczajone, co więcej mojej córce należałoby jeszcze obniżyć temperaturę, boma atopowe zapalenie skóry i nie może być ani za gorąco ubrana, ani nie powinna przebywać w "wyższych" temperaturach.. ale to już OT zdaje się że wg projektu Twój dom jest tylko o połowę większy bo ma 152m2 powierzchni użytkowej... mój ma 105m2 może i racja.. ale tylko według projektu oryginalnego, bo był modyfikowany i został powiększony garaż i pokój nad nim.. poza tym powierzchni grzewczej Ty masz 105 (bo masz tylko parter) a ja nie mam 150m2 a 190 po poddłogach, bo pod skosami też trzeba grzać mimo, że nie jest to pełne piętro.. mój cały system grzewczy kosztował 11kPLN ok w takim razie różnica wychodzi trochę większa.. jakieś 47k, zapytasz czemu... bo całych 60k nie dawaliśmy za masz system grzewczy Kluczem jest tu OZC. Przy Twojej powierzchni 152m2 uzytkowej wychodzi nie 80kWh a 67,5kWh co daje miesięcznie 708zł (przy obecnym ok 350zł). Różnica (najlepiej było by policzyć koszt samej pompy i jej infrastruktury bez kotłowni i grzejników, podłogówki) przyjmijmy tak jak piszesz 45000zł/358=ok 21lat... ciekawe czy tyle wytrzyma pompa....?? wyniki ze świadectwa energetycznego podawałam parę stron wcześniej.. dokładniej tu: Ostatnio otrzymaliśmy świadectwo energetyczne.. zapotrzebowanie na energię pierwotną EP - budynek oceniany na 35,81 kWh/m2rok) zapotrzebowanie na energię końcową EK - 9,76 (kWh/m2rok) powierzchnia użytkowa Af 205,7m2 kubatura 859 m3 przy okazji wytłuściłam powierzchnię użytkową.. odchodzi schowek, którego nie grzejemy.. tylko po co przepłacać?? ogrzewanie to nie auto... ;-D nie zgodzę się z tym, ale tak jak już wcześniej napisałam, że każdy wybiera to co lubi.. ponadto, my jednak woleliśmy zainwestować teraz w pompę a potem cieszyć się bardzo niskimi rachunkami.. póki co są wysokie ze względu na prąd budowlany.. przecieki pewnie są - pare rzaczy trzeba skończyć.... ;-D , po za tym mam dużo wilgoci do usunięcia bo zamieszkałem w domu po 6 miesiącach budowy... w przyszłym sezonie powinno być o połowe mniej lub minimum o 1/3 oj u nas sporo przecieków, niedokończony cokół, styropian w 90% położony.. czuć w niektórych miejscach, że ciągnie zimno, ale grzeję i górę i dół mimo, że góra niezamieszkana.. ale jak przestanę grzać górę, to ciepło mi z dołu będzie uciekać do góry.. my co prawda półtora roku budowaliśmy, ale większość mokrych prac jak tynki posadzki i wykończenie było robione jakieś pół roku przed przeprowadzką.. dużo daje rekuperacja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.01.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Sorki, ale nie rozumiem do czego waflos zmierzał. Ma wyższy koszt na dobę (2x), więc tu widać wydolność systemu, mimo, że tańszego, to wcale nie rewelacyjnego. Koszt ok.20zł/ dobę dla mnie byłby nie do przyjęcia. Jednak pozostanę przy gazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 17.01.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Sorki, ale nie rozumiem do czego waflos zmierzał. Ma wyższy koszt na dobę (2x), więc tu widać wydolność systemu, mimo, że tańszego, to wcale nie rewelacyjnego. Koszt ok.20zł/ dobę dla mnie byłby nie do przyjęcia. Jednak pozostanę przy gazie Do tego że inwestycja taka zwróci się dopiero po 21latach.... Dezet kWh z gazu jest tylko tańsza o 0,10zł w porównaniu do nocnego prądu!!!!! - policz ile musiz wydać aby zacząć grzać gazem i po ilu będziesz wymieniał kociołek.... Po za tym ten styropianik na fundamencik deko cieniutki Kamila i Marcin - przepraszam - zbyt ostro pojechałem - ale ja na cały dom wykończony wraz z meblami, polbrukiem (brakuje tylko strukturki na elewacji i podbitki) wydałem 280kPLN dlatego 60kPLN to dla mnie mega kwota ....a nie rozważaliście pompy powietrze woda?? Jest tańsza w inwestycji a resztę w silne mrozy np. prad?? pozdr. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts