Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

Zużycie za styczeń co+cwu: 769,2 kWh, średnia dzienna: 24,8.. średnia na 100m2: 13,06 kWh

prawie wszystko w nocnej taryfie by szło.. ale póki co w budowlanej..

ostatnio zauważyłam, że na sterowniku niby temperatura 21*, a na rtęciowym 22* nie wiem któremu ufać, tak czy siak w domu przyjemnie ciepło..

dodam, że mamy masę mostków termicznych.. brak parapetów, brak ocieplonego cokołu.. styropian na ścianach w 90%, góra grzana na 18,5*, bo tam się nie przebywa..

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie:)

W środę mój kochany małżonek po całym dniu proszenia zamontował mi karnisze, na których zawisną już zamówione firanki:)

pokój na dole/gościnny

2013-01-30%252017.13.06.jpg

2013-01-30%252017.12.41.jpg

Salon:

2013-01-30%252011.20.46.jpg

2013-01-30%252011.34.47.jpg

wykusz w salonie:

2013-01-30%252017.12.05.jpg

brakuje jeszcze zdjęcia karnisza w kuchni.. ale on wygląda jak te salonowe..

następne zdjęcia mam nadzieję już z firankami..

przepraszam za jakość co niektórych fotek, ale niestety cały dzień montowaliśmy tych parę karniszy wraz z pomocą naszych kochanych pociech.. prawie rocznej Julii i 2,5 letniego Kacpra :)

Pomóżcie..

Raz na jakiś czas (średnio co tydzień, półtora) zatyka się nam odpływ linowy w łazience.. Marcin jest już u kresu wytrzymałości i nawet grozi mi, że na górze w łazience zrobi mi brodzik, którego ja nie chcę... tłumaczę mu, że syfonu w brodzikach też są różnego rodzaju i także potrafią się zatykać dość często..

zasypuję odpływ kwaskiem cytrynowym (około 200gr) i zalewam sporą ilością gorącej wody.. woda zazwyczaj spływa lepiej.. ale po paru dniach znów się zatyka.. (mi strasznie włosy wypadają, taka ma natura, ale walczę z tym)..

kiedyś czytałam też o sodzie oczyszczonej zalewanej octem..

syfon mam tego typu.. już myślałam, aby go jakoś przerobić..

Pozdrawiam

Zrozpaczona K.

Kwasek cytrynowy na włosy nic nie da, soda oczyszczona zalewana octem będzie bardzo widowiskowa, ale też nic nie da.

Kreta kup. Niekoniecznie oryginalnego, mogą być tańsze zamienniki (ale w granulacie bądź proszku, żadne żele) albo nawet soda kaustyczna w chemicznym do kupienia. Zalej syfon wrzątkiem, wsyp tego trochę i SZYBKO odsuń się. Jak przestanie bulgotać i pryskać, to jeszcze dolej tam troszkę wrzątku i znów szybko się odsuń.

Powyższy przepis to hardcore, bardzo niebezpieczny (soda jest bardzo żrąca dla skóry, mieszana z wrzątkiem potrafi zrobić poważną krzywdę, jak chlapnie), może wystarczy zamiast wrzątku gorąca woda z kranu - nie wiem, musisz przetestować. Ważne jest też dokładne przepłukanie instalacji wodą potem.

J.

Pomóżcie..

Raz na jakiś czas (średnio co tydzień, półtora) zatyka się nam odpływ linowy w łazience.. M

Pozdrawiam

Zrozpaczona K.

No toś mnie teraz pocieszyła...:( jak patrzę na swoje średnie wypadające i córki dłuuuugie wypadające...

Trzymam kciuki za znalezienie i opatentowanie pomysłu&&&&

Kamila, a może przyczyną wcale nie są włosy? przecież nie mieszkacie aż tak długo, żeby zrobił się taki korek. poza tym przecież nie wszystkie włosy spływają do syfonu. część chyba zostaje gdzieś na kratce. może coś tam innego zalega? tylko, jak to sprawdzić. trzeba by rozebrać. może spróbuj zalewać domestosem. ja tak czyszczę odpływ w wannie. powodzenia w rozwiązaniu problemu.

A bo ja wiem? U nas mam w jednej umywalce syfon Ferro kupiony za stówę, który potrafi się zapchać od jednego mycia łepetyny. Z kolei w wannie na poddaszu, stanowiącej obecnie centrum kąpielowe dla całej rodziny (w tym jedno długowłose i jedno średniowłose, ale za to mocno się sypiące) jest jakaś tania Viega, i ta jest nie do zapchania.

Myślę, że duże znaczenie może mieć też kwestia wykonania: rury po przycięciu dokładnie obrobione nożem, bez zadziorów, sam syfon wewnątrz gładki i bez "haczących" miejsc, z łagodnymi profilami...

J.

jest na to rada Kamila

odpływ jaki by nie byl ma zazwyczaj duze oczka ktore polykaja wszystko

moj wklada sie w rame , sadze ze tak jest w wiekszosci

wiec mozesz oblozyc go jakims materialem ala "firanka" z drobnymi oczkami

powinno pomoc!

estetycznie moze niezbyt ladnie i prac trzeba szmatke

ale spelni swoja funkcje do czasu wzmocnienia wlosow

Kwasek cytrynowy na włosy nic nie da, soda oczyszczona zalewana octem będzie bardzo widowiskowa, ale też nic nie da.

Kreta kup. Niekoniecznie oryginalnego, mogą być tańsze zamienniki (ale w granulacie bądź proszku, żadne żele) albo nawet soda kaustyczna w chemicznym do kupienia. Zalej syfon wrzątkiem, wsyp tego trochę i SZYBKO odsuń się. Jak przestanie bulgotać i pryskać, to jeszcze dolej tam troszkę wrzątku i znów szybko się odsuń.

Powyższy przepis to hardcore, bardzo niebezpieczny (soda jest bardzo żrąca dla skóry, mieszana z wrzątkiem potrafi zrobić poważną krzywdę, jak chlapnie), może wystarczy zamiast wrzątku gorąca woda z kranu - nie wiem, musisz przetestować. Ważne jest też dokładne przepłukanie instalacji wodą potem.

J.

kurcze drastyczne metody.. ja kiedyś czyściłam sodą i octem i zawsze działało.. ale w wannie mieliśmy normalny syfon a tutaj to takie jakby półsyfon...

muszę postestować..

No toś mnie teraz pocieszyła...:( jak patrzę na swoje średnie wypadające i córki dłuuuugie wypadające...

Trzymam kciuki za znalezienie i opatentowanie pomysłu&&&&

mi w zasadzie zawsze wypadały włosy, raz mniej raz więcej.. ale ostatnio "olejkuje" włosy i niestety po tym zabiegu garściami lecą..

czepek kąpielowy....

Dzień dobry :)

ha ha ha..

bry bry

Kamila, a może przyczyną wcale nie są włosy? przecież nie mieszkacie aż tak długo, żeby zrobił się taki korek. poza tym przecież nie wszystkie włosy spływają do syfonu. część chyba zostaje gdzieś na kratce. może coś tam innego zalega? tylko, jak to sprawdzić. trzeba by rozebrać. może spróbuj zalewać domestosem. ja tak czyszczę odpływ w wannie. powodzenia w rozwiązaniu problemu.

Max.. oj włosy włosy są przyczyną.. bo jak z syfonu wyciągam jedną część to na niej tylko trochę włosów a głębiej druga część jest zazwyczaj tak zalepiona, że po prostu woda nie spływa

poza tym od wprowadzenia syfon był już sporo razy czyszczony.. średnio raz na tydzień trzeba zajrzeć, a raz na 2 tygodnie to mur beton łazienka zalana..

też mam włosy serio ... i nienawidzę ich wydłubywać

może za mały spadek na rurze, Kamila czy Wy przypadkiem oczyszczalni własnej nie macie? bo jak szambo to ok, ale oczyszczalnię można zabić takim kretem...

my mamy szambo więc z kretem możemy działać.. zapycha się sam syfon (on jest całkowicie rozbieralny od góry)

ryra chyba nie ma nic wspólnego z tym, że się zapycha..

Kurde no Pani odpływowa mi wmawiała że jest kratka i na niej powinno się większość włosów zatrzymywać...

Nawet nie chcę mysleć o tym, że coś tam się zatykac może, brrr

nie ma żadnej kratki, wszystko leci do syfonu..

Zapomnij...

J. (też z włosami)

PS: choć faktem jest, że jedne syfony się zapychają szybciej, inne wolniej.

ja niestety mam ten z tych szybciej zapychających.. very fast :)

syfon się zwie McAlpine

jest na to rada Kamila

odpływ jaki by nie byl ma zazwyczaj duze oczka ktore polykaja wszystko

moj wklada sie w rame , sadze ze tak jest w wiekszosci

wiec mozesz oblozyc go jakims materialem ala "firanka" z drobnymi oczkami

powinno pomoc!

estetycznie moze niezbyt ladnie i prac trzeba szmatke

ale spelni swoja funkcje do czasu wzmocnienia wlosow

Dzięki Konrad.. prawdopodobnie wykorzystamy taki sposób z z materiałem, ale nałożymy go pod ten srebrny kapselek,który jest pod pokrywą..

co do wzmocnienia włosów.. może to przeciągać się latami niestety :(

dziękuje wszystkim za propozycje.. może jeszcze jest szansa na to żeby na górze także był liniowy, bo ja nie chce brodzika..

Zrobiłbym inaczej. Najpierw małą spiralką do przetykania rur przeczyścił rurę odpływową. Ostatecznie może być kawałek cienkiego, ale sztywnego drutu zagiętego na końcu. Następnie wsypać sody kaustycznej(granulki) do odpływu i zalał ostrożnie(!) gorącą wodą. Być może zatyka się gdzieś głębiej, coś "siedzi" w rurce i włosy zostają w syfonie, a to wcale nie one są przyczyną.

Max z wanną to nie problem, bo przy wannach zazwyczaj takie syfony

http://static.praktiker.pl/miniaturki/upload/zdj_produktow_nieobrobione/1000x1000/291834.jpg

jest fi 32 i wszystko leci fi 32 i nie ma bata, żeby się zapchało..

a ten mój to na tak małe przekroje, że nie ma wyjścia i się zapycha

nie dość, że rurka w rurke.. to w całości tylko fi32, może 40.. ale to jest rurka w rurce i przepływy mniejsze..

Dezet naprawdę wątpie, aby było to coś głębiej.. ale nie mogę tego wykluczyć..

Kwitko tak też myślałam, że podobny syfon tego typu też by się zapychał..

odnośnie wody z kranu.. u nas leciało 70*.. zamontowaliśmy mieszacz i teraz w kranie chyba około 46* leci

firanki wiszą.. nie mam jeszcze magnesów, więc upięcia są jakie są...

małe okno salon:

2013-02-05%252016.42.20.jpg

większe okno salon:

2013-02-05%252016.42.05.jpg

kuchnia, trochę inaczej wyszedł (nie mogła sobie poradzić z tamtym, ale spodobało mi się, więc wzięłam)

2013-02-05%252016.59.46.jpg

pokój na dole, tutaj to tylko przerobienie, wszyte taśmy i skrócenie..

2013-02-05%252017.47.59.jpg

2013-02-05%252017.48.18.jpg

w wykuszu też wiszą, ale stoi kanapa i pół okna zasłania.. zamieszczę kiedyś..