Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas to już odpowiedni czas na kostkę.. zważywszy na to, że w naszej sypialnie (czytaj salonie) jest masę piachu.. i kiepsko sie wychodzi na taras jak trzeba nogę aż tak nisko opuszczać :)

kiedy zamierzacie się przeprowadzać? do świąt czy raczej później?

Na jesieni, ale to raczej pobożne życzenia, najszybciej jak się da. Byle był parter zrobiony i ocieplenie stropu. Górę będziemy dłubać później.

My też chcieliśmy na początek parter, a potem powolutku górę.. miałam nadzieję, że tej wiosny zamieszkamy u góry, ale plany planami a rzeczywistość płata figle.. w każdym razie chcę jak najszybciej zrobić łazienkę i naszą sypialnie, a potem po kolei pokoje... bo w zasadzie nie ma dużo dłubaniny, ale przy dwójce urwisów czas jakoś szybko zasuwa..

Zanim zaczęliśmy układać kostkę trzeba było zabetonować stopy pod słupy do zadaszenia tarasu..

takich dziurek były dwie.. dość podobne:)

przed betonowaniem

2013-06-30+14.00.42.jpg

po:

2013-06-30+15.21.29.jpg

kosteczka zaczynała przybywać na tarasie, ale jakoś sama się rozkładać nie chciała..

2013-06-30+15.21.20.jpg

najpierw zaczęliśmy układać na mieszance piasku z cementem, ale potem stwierdziliśmy, że lepiej byłoby gdyby kostka była na samym piasku, fugi między kostką są dość duże i w przypadku opadów deszczu mimo spadków woda mogłaby stać na tarasie..

początki..

2013-06-30+15.42.27.jpg

a piasku przybywało..

2013-06-30+16.05.50.jpg

kostki też było coraz więcej

2013-06-30+16.37.00.jpg

od rana czaiły sie wkoło nas takie chmury:

2013-06-30+17.42.01.jpg

2013-06-30+17.42.05.jpg

ale w większości czasu dopisywało słoneczko

2013-06-30+17.42.13.jpg

pomocników było wielu.. jedni jeździli na taczkach inni próbowali taczkami.. (szesnastomiesięczna Juleczka)

2013-06-30+18.00.54.jpg

tatuś nawet pojeździł ubijakiem..

2013-06-30+18.49.31.jpg

2013-06-30+18.49.43.jpg

i na dziś w zasadzie koniec opowieści

2013-06-30+18.54.00.jpg

troszkę brudnawa.. ale cieszy oko..

2013-06-30+18.54.10.jpg

Pozdrawiam

K.

PS jutro dalszy ciąg opowieści kostkowych :)

sama nie wiem czy, ale mamy sporo połówek także o nieregularnych kształtach i chyba nimi będziemy wykańczać i chcemy by trawa tak troszkę wchodziła na taras..

tak jak na tej fotce..

http://www.google.pl/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&docid=wFwKeSS5M6HcPM&tbnid=bB2G5v_RaId8rM:&ved=&url=http%3A%2F%2Fwww.bruk-bet.pl%2Fprodukt%2FMonoryt%2F325&ei=jCjRUeioAo7qONPKgJgM&psig=AFQjCNHDRimH3kMWuJq8e_Eoo1pKpMlcfw&ust=1372748300083985

na pewno przy domu będzie przycinana..

Witam..

Kręgosłup mi wyjdzie chyba na druga stronę.. ręce to mam do ziemi.. masakra.. kostka ciężka, bo jedna sztuka ma wymiar 38x38cm i 6cm gruba.. nie było łatwo, ale taras w większośc jest zrobiony.. potrzeba jeszcze podocinać, ale Marcin już siły nie miał..

ale taras jest wielki..

a teraz fotki..

dziś ujawnił się pomocnik tatusia:

2013-07-01+09.47.04.jpg

zabawki tez musiały przyjść z piaskownicy:

2013-07-01+12.40.15.jpg

wypełnianie..

2013-07-01+14.39.44.jpg

inwestor w akcji..

2013-07-01+14.39.50.jpg

inwestorki nie udało się złapać na zdjęciu, bo albo inwestor nie miał aparatu albo ta latała na miotle :)

widok z góry (proszę nie zrwacać uwagi na krańcowe kostki, bo podczas ubijania rozjechały się niektóre..

2013-07-01+19.27.12.jpg

przy ziemi..

2013-07-01+19.29.33.jpg

widok z trampoliny:

photo.jpg

nie widać jeszcze efektu, bo jeszcze zapiaskowana.. nie dawaliśmy specjalnych fug, bo znając życie jeszcze trzeba będzie sporo dosypać piasku po deszczach.. Marcin zlał trochę kostkę i widać było jak piasek wnika jeszcze między szczeliny..

gdzieniegdzie jeszcze trzeba dołożyć kostkę..

Pozdrawiam

K.

Dobrze wygląda, lepiej niż się spodziewałam patrząc na pojedynczy moduł. Podpatruję Was pilnie, bo co u Was się pojawia, to za chwilę i u mnie będzie :) - no, kostka to za rok, jak dobrze pójdzie, a nie za chwilę ;) Ale martwi mnie, że pioruństwo takie ciężkie, bo ja sobie wynalazłam płyty 80x80 cm, jedna waży 120 kg - zupełnie nie mam pomysłu, jak się za to zabrać. Dobrze, że mamy jeszcze czas...

Przenosiliście to w rękach czy jakimś systemem sprytnym?

Kostka stała około 10 m od tarasu i 8 m długości tarasu, więc było do przemierzenia od 10 do 16m, najpierw po 4 kostki ładowałam (Marcin brał po 8 jak jechał) na taczkę, potem wyładować.. wczoraj w większości ja jeździłam, dziś jeździłam troszkę ja, mój tato i Marcin

ciężkie płyty sobie wypatrzyłaś.. a jakie one grube? no dwóch facetów będzie miało nie lada wyzwanie.. mieliśmy ubijak 100kg i ciężko było go na taczkę władować i wyładować..

najlepiej aby hds zrzucił kostkę jak najbliżej tarasu.. u nas się nie dało, bo płot i słaby hds.. niestety firma w której zamówiliśmy posprzedawała najlepsze auta i wysłali do nas nieciekawe..

i prawa całość lepiej wygląda niżeli jeden "kwiatek"

Edytowane przez Kamila i Marcin

Taras będzie na równi z trawą z dwóch stron, a w jednej niestety jest skarpa (20-30cm)... więc tam planuję kwiatki.. w tym roku u nas jest masę wody.. wystarczy tylko lekko zagłębić się w ziemię i już woda podchodzi.. w tamtym roku tego nie było.. jak robiliśmy badania gruntu (2009) to woda pokazywała się na 120cm a w 2011 jak kopaliśmy fundamenty na 120 cm to wcale wody nie było aż tyle.. lekkie cieki i już.. przy wykopie na pompę ciepła na początku grudnia 2011 (150cm) wszystko było w zasadzie lekko wilgotne/suche w jednym miejscu tylko wybijała woda, ale także nie dużo

w tym roku to chyba przez długo zalegający śnieg i jego ilość oraz przez te majowe/czerwcowe deszcze są takie wysokie wody gruntowe

Ostatnio w moim ogrodzie najszybciej przybywają thuje..

zasadzonych mam już łącznie 66 sztuk.. jeszcze czeka 120..

dzisiejszy "wsad"

2013-07-09+14.39.16.jpg

wcześniejsze:

2013-07-09+12.33.10.jpg

ponadto mam forsycje

2013-07-08%252019.41.41.jpg

powojnik, ale coś słabo rośnie..

2013-07-09+14.41.18.jpg

budleja (umierała, ale udało mi się ją odratować - mam dwie)

2013-07-09+14.38.25.jpg

azalia..

2013-07-09+14.40.50.jpg

słonko akurat na zachodzie i nie mogłam uchwycić lepszych zdjęć.. jak zrobię lepsze to podmienię..

klombik (tylko w tym roku - na jesień likwidacja, bo blisko stoi suszarka na pranie)

2013-07-09+14.38.46.jpg

Edit:

Powyższe fotki podmienione..

Witam

Wczoraj zakupiłam lampę do sypialni nad garażem jest to dość długi i szeroki pokój (po podłogach 40m2), więc potrzebna dłuuuga lampa.. trafiłam się taka na 150cm :)

wygrałam licytacje.. dałam za nią 210zł z wysyłką :)

http://image.ceneo.pl/data/products/2307649/i-paul-neuhaus-lampa-sufitowa-tiana-6-x-25w-10-x-40w.jpg

http://img.leuchtenzentrale.de//images/product_images/original_images/Tiana-16.36270_0.jpg

Dane lampy:

Produkt: Żyrandol Tiana firmy Paul Neuhaus

Wykonanie: Metal, szkło

Źródło światła: 10 x G9 max. 25W + 6 x G9 max. 25W - w komplecie

Wymiary:

Szerokość: 150 cm x 31,5 cm

Wysokość: 8,5 cm

Posiada przełącznik zmienny - możliwość włączenia tylko żarówek w klosikach lub tylko żarówek na podstawie - albo wszystkich naraz

ostatnio posialiśmy jeszcze trawę na kawałku gdzie miała być piwniczka, ale z racji takiej, że stała tam woda i nie chciała długo zejść po prostu dziurę zakopaliśmy.. długo stała ziemia odłogiem aż w końcu nadeszła pewna godzina i wzięliśmy się za to..

stanie tam trampolina (mieliśmy zasadzić drzewka).. szybko jest tam cień (około 15.00) dzieci spokojnie mogłyby na niej skakać, nawet jak w innym miejscu byłby skwar..

po lewej stoją thujki czekające cierpliwie na posadzenie..

DSC04375.JPG

dosialiśmy także trawę na pustych plackach i przysypaliśmy piaskiem.. (dlatego piaskiem, bo ziemia jest gliniasta i ten piasek troszkę rozluźni ziemię)

DSC04377.JPG

niestety po zimie kondycja trawnika strasznie się pogorszyła i wyszło sporo pustych placków..

Pozdrawiam

PS jak już zakupiłam lampę do sypialni, to może szybciej zacznie się coś w niej dziać (w sensie budowlanym)..

i-paul-neuhaus-lampa-sufitowa-tiana-6-x-25w-10-x-40w.jpg