Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w daliach 4 - Opolskie

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ło matko, 1,5 miesiąca przerwy..

cosik wypadałoby napisać..

2.11.2013 minął rok od zamieszkania, mieszka się dobrze, a nawet bardzo dobrze..

przez ten rok najwięcej się zmieniło na zewnątrz, bo mamy ogrodzenie tzn 3 boki - pozostał przód, posadzone thuje, ogródek działkowy, który wypluł 5 dużych wiader marchewki :) trochę ogórków, truskawki, poziomki, które dzieci jadły jeszcze ze 3 tygodnie temu.. i parę innych warzywek :)

bardzo chcieliśmy dokończyć ocieplenie, ale zawsze było co innego do zrobienia i zostało na potem aż nagle zrobiło się zimno i nie jest dalej dokończone, ale już mniej brakuje niżeli poprzedniej zimy :)

wczoraj Marcin z moim tatą kładli folię na strychu, bo na górze mamy pełno kartonów, które wypadałoby wynieść na strych, uporządkować to co jest na piętrze i w końcu się za nie zabrać..

Z agd w kuchni jestem bardzo zadowolona, duża indukcja jest super, najczęściej korzystam w zasadzie z 3 pól (z tych trzech okrągłych, to duże prostokątne mogłoby nie istnieć, chociaż jak się sporo gotuje to wszystkie się przydają).. piekarnik a w zasadzie pyroliza, to jest coś z czego na pewno bym nie zrezygnowała.. zmywarka - mimo że zwykła, to i tak się bardzo z niej cieszę, bo nie muszę stać przy zmywaku :)

Jeśli chodzi o ogrzewanie.. bajka.. pstrykam i już.. żadne dokładanie do pieca.. to jest coś co tygryski lubią najbardziej..

w tym sezonie parę dni we wrześniu grzaliśmy, ale to tak symbolicznie po 1-1,5h przez kilka dni

potem już około połowy października pompa chodziła po około 2h dziennie..

w następujących miesiącach było takie zużycie:

lipiec: 148 kWh

sierpień: 150

wrzesień: 187 (tutaj już chodziło CO)

październik: 202 (ogrzewanie poszło około 40-50 kWh)

listopad: 406 (ogrzewanie poszło około 250 kWh)

koszt samego ogrzewania:

wrzesień: 8zł

październik: około 15zł

listopad: 76zł

nawet gdyby w grudniu, styczniu, lutym i marcu poszło po 200zł/m-c za ogrzewanie to są to nie duże koszty w porównaniu do kosztów za mieszkanie 150zł/m-c przez 12 miesięcy czyli na sezon grzewczy wychodzi około 300zł/m-c a powierzchnia 48m2

niestety nie mam żadnych zdjęć :(

Pozdrawiam

K.

• 3 weeks później...

Lukarna drzewka cały czas w nich stoją.. wrzuciłam na dno donic trochę żwiru.. jakieś 5-7cm i w sumie do dwóch donic weszło około 40l ziemi plus drzewka i po 2 wrzosy.. od czasu do czasu podlewam (raz na miesiąc), donice są z łat 4x6cm

na taras też planuje takie donice, ale 2-3 razy dłuższe.. i wyszły według mnie tanio.. 40zł plus lakier i klej.. ale w jednym miejscu przy górze mi jedna deska odeszła i idzie na wiosnę do poprawki

dziękuję oczywiście wszystkim za życzenia..

• 1 month później...

Okobar.. niestety nie ma zbytnio o czym pisać.. zużycie prądu bardzo niskie w tym roku, bo i zima łaskawa.. gdzieje max 3h dziennie a czasem mniej..

góra się wykańcza tzn nas wykańcza.. Marcin jak pracuje to wcale nie ma czasu by coś tam dłubnąć a ja z dwójką dzieci nie pójdę tam robić.. pozostają wieczory lub weekendy..

ponadto musiał Marcin dach naprawiać, bo u nas tak wiało jakiś czas temu, że bałam się, że nam cały dach porwie..

oto foteczki

%255BUNSET%255D.jpg

%255BUNSET%255D.jpg

%255BUNSET%255D.jpg

a pod domem pobojowisko..

%255BUNSET%255D.jpg

4 kołnierze dachowe tez uszkodzone.. ale 3 zgłosiliśmy do ubezpieczenia, bo jednego nie zauważyliśmy, dopiero jak Marcin wszedł na dach to zauważył..

%255BUNSET%255D.jpg

%255BUNSET%255D.jpg

Kupiliśmy wannę od osoby z forum i niestety przyszła uszkodzona.. więc ponad miesiąc walczyliśmy z dhl'em o odszkodowanie.. na szczęście pomyślnie..

Na górze tworzy się nasz sypialnia.. wstawię zdjęcie, ale niestety jest tam wielki bałagan..

%255BUNSET%255D.jpg

Autorus zgadzam się.. trzeba czasem odpocząć..

Cholercia, sporo wiatr Wam nabroił. Nie widziałem jeszcze takiego bałaganu na dachu. Pogoda w tym roku jest delikatnie mówiąc oryginalna. Od pięciu tygodni w krainie Trolli wieje, z małymi przerwami na ładowanie akumulatorów w tych wytwornicach wiatru. Widzę, że naszych gór też nie oszczędza niestety. Dobra membrana w takich przypadkach jest nieoceniona. Dobrze, że tylko na dachówkach się skończyło i nikomu nic nie spadło na głowę, bo było naprawdę niebezpiecznie :o. Niskie zużycie prądu czyli solidne ocieplanie powoli się odwdzięcza. Super. Ja muszę w trybie pilno-ekspresowynm zmienić taryfę ze złodziejskiej na zwykłą i jeszcze przed sezonem grzewczym zopatrzyć się w PC. Czekam na fakturę za prąd (grudzień i styczeń) ale już znam sumkę, SUMĘ. Na razie muszę się poskładać po otrzymaniu tej "radosnej" wiadomości. Taryfa budowlana :D. Powodzenia w wykańczaniu i naprawach :bye:

U nas dość niskie góry.. co prawda dom położony na wzniesieniu, bo około 370 m.n.p.m. ale potrafi wiać mocno..

w tamtym roku całą zimę mieliśmy prąd budowlany.. w lutym przyszło wyrównanie na 2900 :( ale na szczęście płaciłam sukcesywnie więcej.. liczyłam ile więcej kilowatów na liczniku i płaciłam więcej, bo taki rachunek położył by mnie na kolana..

teraz max było 500 za miesiąc, a tak 400-450 z czego 330 jest za dom i CWU..

CWU nas wychodzi miesięcznie około 70-80 zł..