taylor1 12.04.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 wentylacja do dachu wyprowadzona jest rurami spiro i stąd moje pytanie - czym zakończyć ją ponad dachem jeśli pokryty będzie gontem iko ? Czy jako kominki wentylacyjne można zastosować wywietrzniki sanitarne Armourvent Sanitary lub podobne z icopala, czy one nadają się tylko jako zakończenie odpowietrzenia kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.04.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jak nie są ocieplone to nadają się tylko do odpowietrzenia kanalizacji, wentylacji garażu lub nieogrzewanej piwnicy czy spiżarni. Należałoby o ile to możliwe zebrać te rury do kupy i zrobić dla nich jeden komin z desek lub OSB. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 13.04.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam Korzystając z Państwa wiedzy praktycznej mam pytanko odnośnie rodzaju i sposobu zastosowania papy na deskowaniu. Mam zamiar na dniach rozpocząć przebudowę domu polegająca na wykorzystaniu do zamieszkania podasza. Od podstaw będzie nowa więźba dachowa pod kątem 35 stopni. Ciesla zaproponował rozwiązanie: krokwie, folia wysokoparoprzepuszczalna (Dorkena Delta Vent S - mój wybór), kontrałty na krokwiach mocujące folię, deskowanie z desek sosnowych, papa, kontrłaty, łaty i dachówka ceramiczna ruppceramika - sirius kolor miedziany. Moje pytanie dotyczy jaką mam pape zastosować? Ciesla jak i w hurtownii podpowiadają, że nie ma sensu "pakować' pieniązków w jakieś lepsze papy tylko najtańsze - tradycyjne.Dach bedzie kompleksowo od razu pokryty dachówką. W jednej z wypowiedzi Pana Andrzeja Wilhelmi czytałem, że grubość min. 3,5 mm tylko czy ma to też zastosowanie do mojego dachu czy raczej zastosować cieńszą i tradycyjną. Jeżeli tradycyjną to na jakim welonie i grubości. Mam katalog firmy Matizol są tam różne papy i tak naprawdę nie wiem jaką zastosować . Drugie pytanko juz mniej znaczące dotyczy jaką pape zastosować na taras. W projekcie jest płyta betonowa, 2x papa termozgrzewalna, wylewka, klej, płytki. Taras w ogóle nie będzie zadaszony tylko wypust dachu domu 50 cm. Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Po pierwsze ; nie dawaj foli pod deski (głupota). Na deski papa na tekturze. Na taras 1 warstwa 5.2 mm z SBS-em .Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 13.04.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Po pierwsze ; nie dawaj foli pod deski (głupota). Na deski papa na tekturze. Na taras 1 warstwa 5.2 mm z SBS-em .Jan. Dziękuję za podpowiedź, ale czy danie folii pod deski i zostawiając szczelinę grubości kontrłaty (2,5 cm) zaszkodzę w jakiś sposób deską? Ciesle tlumaczą, że danie folii pozwoli na ocieplenie wełną dachu na całej grubości krokwi i pozbęde sie wten sposob kłopotów z pozostawieniem przy docieplaniu szczeliny pomiedzy wełną a deskami. Bedę mógł ocieplić wełną do samej folii wysokoparoprzepuszczalnej. Rozumiem, że GŁUPOTA to w jakiś sposób wydanie na darmo pieniedzy na folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 13.04.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Po pierwsze ; nie dawaj foli pod deski (głupota). Na deski papa na tekturze. Na taras 1 warstwa 5.2 mm z SBS-em .Jan. Odnośnie papy na tekturze czyli papa tradycyjna na tekturze budowlanej wierzchnia i jakiej grubości? Matizol posiada grubości 0,7; 2,4; 2,6 mm i sposób mocowania klejenie ale jak to wykonać na deskach? czy raczej "olać" i mocować mechanicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Można "olać" a lepiej na papiaki POD zakładem i na lepik na zimno.Papa> 2. Pamiętać o przyklejeniu do kominów itp. Przerwa pod deskami musi być .Wylot w kalenicy. Wydawanie pieniędzy bez potrzeby jest głupotą Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Stosowanie folii pod deskowaniem nie ma merytorycznego uzasadnia. Po co nadbijać krokwie skoro można dać je grubsze o 2,5~3,0 cm (wyjdzie taniej)? Wełny się nie upycha tylko układa. Zastosowanie wełny o grubości mniejszej od wysokości krokwi o 2,5~3,0 cm da ten sam efekt. Radzę zastosować papę podkładową termozgrzewalną modyfikowaną grubości minimum 3,5 cm. Przy tak wykonanym tarasie płytki odpadną po 2~3 latach. Należ zastosować rozwiązania systemowe. Na papę (podkładowa termozgrzewalna grubości minimum 4 mm) folia kubełkowa skierowana wypustkami do papy na to wylewka, folia w płynie + taśmy przy ścianach itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.04.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Andrzeju , nie warto pchać się w system na tarasie. Płyta pod papą musiałaby mieć spadek. Wystarczy przypilnować dokładności wykonania w/g projektu . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 W moim przekonaniu warto i dlatego pisałem o rozwiązaniu systemowym. Tak dokładnie to wierzch płyty tarasu musi mieć spadek. Można taki efekt uzyskać wylewką wyrównującą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 14.04.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 W moim przekonaniu warto i dlatego pisałem o rozwiązaniu systemowym. Tak dokładnie to wierzch płyty tarasu musi mieć spadek. Można taki efekt uzyskać wylewką wyrównującą. Pozdrawiam. Dziękuję za podpowiedzi. Raczej wycofam się z dawania z folii Dorkena:-) Krokwie mają wymiar 10cmx18cm czyli spokojnie moge dac ocieplenie 2x7,5cm i pozostanie 3 cm szczelina. Poprzez danie folii chcialem uniknąć błędów przy ocieplaniu czyli jak trafię na "niefachowców" mogą tą szczelinę spartaczyć dając wełne w którymś momencie do desek. Folia w jakiś sposób wyeliminowałaby ten błąd. Najwyżej bede musiał przypilnować no i oczywiście pozostaja jeszcze sznureczki do zastosowania. Myslałem, że folia zabezpieczy również ocieplenie przed zawilgoceniem (zamoknięciem) w razie dostania się śniegu podczas zadymek śnieżnych. W ogóle w projekcie było przewidziana tylko folia wysokopar. no i kontrłaty i łaty, dachówka. To co widze po budowach u mnie oraz Państwa wypowiedzi i mojego kierownika (który w ostatnich latach budował już dwa domy dla siebie i deskował) ja również zdecydowałem sie jednak na tradycję czyli deskowanie i papowanie. Panie Andrzeju teraz oszczędzając na folii mogę dać lepszą (grubszą) papę na deski. Pisze Pan, że min. 3,5 mm termozgrzewalna, modyfikowana SBS. Proszę mi podpowiedzieć jak ją zastosowac na deskach? jak ją zgrzewać? czy wystarczy tak jak Pan Jan proponuje przymocować na zakladach za pomocą lepiku i papiaków? Bo powiem, że mam mętlik:-) czy wystarczy papa asfaltowa firmy Matizol na tekturze budowlanej grub. 2,6 mm o symbolu W/400 o gramaturze 400g/m2 do stosowania jako wierzchnia warstwa. Wiem tylko, że ma to być papa wierzchniego krycia. Prosze o porade i nawet podanie jakieś konkretnej papy nie musi byc koniecznie Matizol. Co do tarasu to rozumiem, że zamiast dwóch warstw dać jedną ale za to grubą warstwę np. 5,2 mm czy lepiej zastosowac grub. 4,00 mm ale za to dwie warstwy? Taras bedzie oddzielony od ściany styropianem 8 cm (tak jest w projekcie) wspierał sie będzie na ganku i dwóch stopach oczywiscie powiązane wszystko belką zbrojoną betonową. Czy przy papowaniu płyty robić zaklad z papy na scianę pokrywając wten sposób równiez styropian i zgrzewać do zakład do ściany a póżniej przykryć to styropianem docieplającym ścianę w przyszłości? Czy raczej tylko dać taśmy uszczelniające?Spadek moge dać już przy wykonywaniu płyty żelbetonowej nie ma problemu. Myślałem żeby spadek zrobić 2% podczas robienia wylewki (już na hydroizolacji) Jak lepiej będzie? Co do rozwiązania systemowego które ma byc lepsze to raczej tak zrobię Rozumiem że na folię w płynie to już zostaje połozenie kleju i płytek? Z góry dziekuje za podpowiedzi, które sa dla mnie pomocne:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.04.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Jako krycie wstępne papa podkładowa termozgrzewalna na welonie modyfikowana. Mocowanie tylko w górnej krawędzi (będzie przykryte następną warstwą papy, zakład 10 cm). Nie ma konieczności zgrzewania połączeń chyba, że mały spadek. W trakcie montażu papy montować również kątrłaty, które unieruchomią papę. Dlaczego zalecam papę podkładową a nie wierzchniego krycia? Dlatego, że:- gładka powierzchnia ułatwia swobodny wypływ skroplin (posypka kumuluje wilgoć),- umożliwia dobre doleganie kontrłat uniemożliwiające kapilarne podciąganie wody (posypka unosi kontrłaty),- w związku z występowaniem szybkiego montażu pokrycia docelowego posypka niepotrzebna gdyż nie ma konieczności ochrony papy przed UV,- zsuwająca się z czasem posypka zatyka przestrzeń pod kratką wentylacyjną okapu (wróblówką) utrudniając swobodny wypływ skroplin i zalega w rynnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 06.01.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nie wiem czy dobrze zrobiłem? Na deskowanie ekipa położyła mi papę Matizol wierzchniego krycia, ale pod spodem tej papy jest zgrzana z nią folia. Ta folia nie była odrywana od papy ponieważ stanowi ona dodatkowe zabezpieczenie papy i ciężko było by ją zerwać, ale czy nie bedzie ona w przyszlości szkodzić deskom jeśli pape (folia) leży bezpośrednio na deskach? Prosze o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 06.01.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Folia nie będzie szkodzić ale dowaliłeś bo trza było dać podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 ...ciężko było by ją zerwać. No właśnie po to jest tak zlepiona z papą żeby było ciężko zerwać bo jej się nie zrywa. A tak z czystej ciekawości zapytam kto próbował ją zrywać Ty czy Twoi dekarze? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 09.01.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Witam. Dzieki za odpowiedź oczywiście dałem papę podkladową a nie wierzchniego krycia:-) Popierdzieliło mi się. zawsze mylę je. Tym bardziej, że roboty były wykonywane w maju i juz trochę czasu upłyneło. A ja zawodowo zajmuję się calkiem innymi sprawami więc miałem prawo się pomylić Zdecydowałem się na nią po poradzie P. Andrzeja Wilhelmi 14.04.2011 za co dziękuję p.Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 09.01.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 No właśnie po to jest tak zlepiona z papą żeby było ciężko zerwać bo jej się nie zrywa. A tak z czystej ciekawości zapytam kto próbował ją zrywać Ty czy Twoi dekarze? Pozdrawiam. Wiec po kolei. Na początku inwestycji dekarze proponowali, żeby kupił najtańszą z Brico papę wierzchniego krycia, ponieważ i tak od razu kryłem dachówką. Po Pana poradzie z dn 14.04 zmieniłem na papę podkładową MATIZOL PV/100 na welonie szkalnym o grub. 2mm niestety nie zdecydowałem się na SBS ponieważ chodziło mi równiez o ciężar. Dach ok. 190m2 więc po przeliczeniu moim doszło by jeszcze ok 300-400kg i troszkę się "bałem" ponieważ dom ma 10x11m w projekcie nie było środkiem żadnego podparcia tylko płotwy 16x16cm, krokwy 18x10cm i jętki no i ta dachówka. TEMAT mi wypłynął nie dawno ponieważ kolega, który handluje tą papą zapytał mnie czy zrywałem tą folię bo dzwonił do niego klient któremu sprzedał tę papę i miał wątpliwości co do tej folii bezpośrednio na deski. Więc stąd było moje zapytanie czy przypadkiem ze mną coś jest nie tak. Co do moich dekarzy to nie mieli wątpliwości, że kładzie się razem - nie próbowali tego zrywać - raczej ja na samym początku się spytałem ale dyplomatycznie przemilczeli temat mówiąc że nie da się tej folii zerwać. A jaka jest różnica dal desek jeśli dałbym z folią papę wierzchniego krycia zamiast podkładowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 10.01.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Folia nie będzie szkodzić ale dowaliłeś bo trza było dać podkład jaka jest różnica w takim przypadku dla desek pomiedzy podkładową a wierzchniego krycia dla desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 11.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Nie chcę być nie grzeczny ale proszę spróbuj przeczytać ten temat od początku i wyciągnąć wnioski z kilku bardzo ciekawych wypowiedzi. Jak sie nie uda za pierwszym razem to próbuj dalej aż załapiesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkowy inwestor 11.01.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Nie chcę być nie grzeczny ale proszę spróbuj przeczytać ten temat od początku i wyciągnąć wnioski z kilku bardzo ciekawych wypowiedzi. Jak sie nie uda za pierwszym razem to próbuj dalej aż załapiesz . no dobra załapałem przecież te argumenty przekonały mnie wcześniej do zastosowania papy podkładowej u siebie. Myślałem, że masz jakieś inne argumenty co do tej folii po papą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts