Mona7 12.04.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Szukam jakiejś dobrej firmy na Śląsku, która ma dobre i w normalnych cenach PC oczywiście chodzi o PC z montażem z kolektorem pionowym. Czytam na forach o różnych pompach jakie warto kupić, ale nie mogę znaleźć na Śląsku sensownych firm. Może ktoś Was zna godne polecenia i niedoprowadzające do bankructwa firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.04.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 A ja robię tak. Pompa ciepła ppc z Ostrowca 7 kw coś około 20 tyś z montażem kotłowni z cwu. Odwierty, znalazłem firmę co zrobi mi za 65 zł metr. Potrzebuję około 110 metrów odwiertu+ glikol (4 zł za litr roztworu), wciągnięcie rur do chaty przez przepusty- 250 zł, rozdzielacz w środku robi mi PPC. Mam nadzieję, że nie przekroczę 30 tyś zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 12.04.2011 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Pisząc normalne chodziło mi o normalne jak na PC bo fakt, że w Polsce PC są ciągle dużo za drogie, ale z tego co czytam można mieć pompę z montażem za 100 tysięcy a można za 50 tysięcy do takiego samego domu. Chodzi mi więc o uczciwą firmę z uczciwymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Chodzi mi więc o uczciwą firmę z uczciwymi cenami Poskładaj oferty kilku firm - oddzielnie odwiert, dostawa, podłogówka i zainstalowanie, to zoptymalizujesz cenę. Kompleksowo jakoś zawsze jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 12.04.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Wg Ciebie 30000 zł za pompkę 7 kw to jakoś nienormalnie tanio? Wszystko ma być zrobione jak należy, bez żadnej partyzantki. Pompa wbrew pozorom nie jest jakimś kosmicznie skomplikowanym urządzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Pompa wbrew pozorom nie jest jakimś kosmicznie skomplikowanym urządzeniem. Zgadza się. Każdy ją w domu ma, nawet często o tym nie wiedząc - w postaci lodówki Większa moc to lady chłodnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 12.04.2011 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie twierdzę, że 30k to nienormalnie tanio, to bardzo fajna cena tylko jeszcze się po prostu z taką z całą instalacją nie spotkałam więc nie podawałam ceny z nieba bo równie dobrze mogłabym wymyślić sobie 15k za wszystko. Jeśli dasz 30k to myślę, że to bardzo fajna wyjdziesz. Ja jednak nie znam się na tyle, żeby osobno glikol kupować itp o ile odwierty zrobić mi może ktoś inny, PC ktoś inny i ogrzewanie ktoś inny to na jeszcze mniejsze, że tak powiem kawałki nie podzielę tego. adiqq może źle się wyraziłam, chodzi mi o firmę, która jest w stanie to wykonać na Śląsku. Nie wszystkie działają poza terenem swojego województwa jak się przekonałam otrzymując maile "bardzo nam przykro nasza firma nie pracuje na terenie woj. śląskiego" itp. Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez Mona7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 12.04.2011 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Na pewno nie ceny ale znam osobiście kilka osób, które ma PC i są bardzo zadowolone (kuzynka bratowej ma od 7 lat), nie mam w okolicy możliwości podpięcia się pod gaz, lubię ciepło ale mało problemowe, na sam prąd też odpada zbankrutowałabym szybko przy mej miłości do ciepła, ekogroszki, węgle odpadają, olej też. Studiowałam wszystkie rozwiązania i to jest dla mnie optymalne Ja jestem w 100 procentach przekonana do PC już nawet w projekcie domu to rozwiązanie jest zawarte, teraz tylko kwestia wyboru wykonawcy bądź wykonawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 12.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 (edytowane) Nie długo będę miał podobny problem chyba,może być też małopolska i świętokrzyskie bo pewnie do tych 100km to dojadąA przy okazji,może znasz kogoś z pompą ciepła powietrze/woda Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 "bardzo nam przykro nasza firma nie pracuje na terenie woj. śląskiego" itp. Może to kwestia tego, że tanie odwierty fajnie robi się w piachach, a na Śląsku grunt jest nieco inny... Kiedyś szukałem wiertacza i jak się dowiedział, że śląskie, to właśnie z tego powodu podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 12.04.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Mam namiar na firme ze Śląska ktora robila u mojego znajomego w Opolski 3 lata temu. Mam u nich wyccene na 48tys na pompe IVT HE C7 plus instalacja i odwierty 150m. Jak cie interesuje to wysle namiary na priv i szczegoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 13.04.2011 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ja też jeszcze nie rozpoczęłam budowy niebawem będę składać dokumenty do PNB i już szukam właśnie po to żeby mieć rozeznanie. Arturo72 ja nie mam nic przeciwko osobom, które wybrały inne ogrzewanie, ja stawiam na PC i tyle, w tym temacie raczej prosiłam o pomoc w znalezieniu odpowiedniej firmy za co wszystkim dziękuję, którzy odpowiedzieli Nie chce debatować co lepsze czy warto czy nie bo przestudiowałam tonę takich postów. Wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy. Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o PC ani przeróżne wyliczenia. Wiem, że jak mój brat zaczął budowę dwa lata temu robił przeróżne magiczne wyliczenia i uczestniczyłam w tym poniekąd. Wyszło, że bardzo się opłaca. Moda nie ma nic do rzeczy gdyby nie brat tak naprawdę to nie wiedziałabym o PC, potem zaczęłam rozpytywać i okazało się, że znam parę osób które to mają i jakoś się nie chwalą wszystkim (czyli nie moda) ale pytane są bardzo zadowolone. Jednak tak jak mówiłam to nie ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.04.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A ja robię tak. Pompa ciepła ppc z Ostrowca 7 kw coś około 20 tyś z montażem kotłowni z cwu. Odwierty, znalazłem firmę co zrobi mi za 65 zł metr. Potrzebuję około 110 metrów odwiertu+ glikol (4 zł za litr roztworu), wciągnięcie rur do chaty przez przepusty- 250 zł, rozdzielacz w środku robi mi PPC. Mam nadzieję, że nie przekroczę 30 tyś zł. PC P-W za tą cenę typ 16 10 kw dla -20 C i 60 C na wyjściu do grzania cwu 3 fazy.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.04.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Gdybym decydował się na PCi to na pewno byłby kolektor poziomy Moim zdaniem kolektor poziomy jest rozwiązaniem z wyboru, jednak nie każdy może taki zmieścić na działce - wtedy nie ma wyjścia - pozostaje pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Krzyś 14.04.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Pompy są OK, ale musisz mieć dużą działkę, żeby jakąś jej część "spisać na straty" dla pomp. Dlaczego, ano dlatego, że wychaładzają grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.04.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 To powietrzne,one nie wychładzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mona7 14.04.2011 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja będę miała kolektor pionowy z racji niechęci właśnie spisania na straty większej części działki, niestety to oznacza, że koszt wzrasta. Mam już dwie pierwsze wyceny i tak jak PC tańsze to inne rzeczy droższe. I tak PC z kolektorem pionowym wychodzi w granicach 60-ciu tysięcy, oczywiście jak już wszystko zsumuje. Odwierty montaż itp ojjj boli to kieszeń. Myślałam że max wyjdzie 50, a gdzie jeszcze podłogówka (to nie było wliczone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.04.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Kup Mitsubischi Zubadan - żadnych kolektrów ,pompa pobiera energię z powietrza ,działa do minus 25stopni.Kosztuje chyba 25tys.Całkowity koszt.Do tego podłogówka.Ktoś tu ma tego Zubadana,ale czy nagania czy ma faktycznie to tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.04.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 musisz mieć dużą działkę, żeby jakąś jej część "spisać na straty" dla pomp. Dlaczego, ano dlatego, że wychaładzają grunt. Co znaczy spisać na straty ? Ogrodzić i powiesić tabliczkę wstęp wzbroniony ? Przecież można założyć trawnik, posadzić krzewy, małe drzewka, wykopać oczko, postawić pergolę, plac zabaw dla dziecka i tysiąc innych rzeczy. Nie można sadzić dużych drzew (np. dębu) i budować budowli z fundamentami i to wszystkie ograniczenia. Nie przesadzajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 14.04.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Zubadan nie kosztuje 25 tyś zł, tylko sporo więcej (mówię o komplecie z cwu)- sprawdzałem. Zrób taką cenę za całość z montarzem i go biorę. Co do kolektora to zrobiłbym poziomy. Mam na to miejsce, wysokie wody gruntowe, tylko pytanie po co. Za kolektor poziomy 450 m, firmy chcą ode mnie 8000 zł+ praca koparki (około 1000 zł), pewnie sam z pomocnikami zrobiłbym to z koparką za 8000 zł. Dłużej bo te wody wysokie i ciężko z utrzymaniem tych rur pod wodą, oraz brak doświadczenia. Firma chce ode mnie 65 zł za metr kolektora pionowego x 110 metrów= 7150, do tego glikol (nie wiem liczę około 700 zł) i wprowadzenie rur 250 zł. Razem 8000 czy warto się pierd....ć z tym poziomym? Chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts