waflos 08.01.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam, (dom parterowy 100mkw, poddasze nieuzytkowe, poziomy stropów na tych samych wysokościach, gazobeton 24cm + pewno min 20cm styro) Również planuję garaż w bryle budynku energooszczędnego. Jak oddzielić garaż temicznie od budynku? - te same ławy, oddzielne fundamenty i oddzielne ściany garażu oddzielone od budynku styro (ile cm? też 20cm?) ? Co z wieńcem?? też osobny i związać tylko wieniec garażu z wieńcem domu murłatą? Chyba nie powinno nic pękać skoro będą ławy? Jak rozwiązać mostek stropu nad garażem?? - planuję terrivę:1. oddzielić strop garażu od stropu domu? - jak? warstwą styro między stropami?2. ocieplić dodatkowo strop od dołu czyli w garażu (całość stropu od góry od strony poddasza nieużytkowego będzie ocieplona styro ok 30cm)3. Nad garażem wykonać strop drewniany? (w domu nie chcę bo obawiam się pęknięć na suficie). Docelowo zamierzam styro min. 25cm sciany, podłoga i strop 35-40cm Czy nie zawracać sobie głowy i wystarczy normalny układ + docieplenie wewnętrznych ścian garażu - zewn. ścian pomieszczeń domu styro + sufit garażu? pozdr. krzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.01.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Mam wybudowany dom z garażem w bryle budynku ( jeszcze go nie uzytkuję ) i kwestię odizolowania rozwiązałem stosując na ścianie działowej 10 cm styro grafitowego (tj układ jest taki 18 cm porotherm , 10 cm styro, 8 cm porotherm ) oraz 12 cm styro grafitowego na suficie w garażu, ponadto brama garazówa w warstwie ocieplenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 29.03.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Mam wybudowany dom z garażem w bryle budynku ( jeszcze go nie uzytkuję ) i kwestię odizolowania rozwiązałem stosując na ścianie działowej 10 cm styro grafitowego (tj układ jest taki 18 cm porotherm , 10 cm styro, 8 cm porotherm ) oraz 12 cm styro grafitowego na suficie w garażu, ponadto brama garazówa w warstwie ocieplenia . A może ściany garażu które sąsiadują z pokojami pomurować na isomurze (koszt 420zł), docieplić je od wnętrza garażu a nad samym garażem zrobić strop drewniany mocując belki drewniane do wieńca. Na pewno trzeba by ocieplić ten strop gdyż nad nim będzie poddasze nieużytkowe. Co o tym myślicie? Koszt powinien być podobny co murowanie oddzielnych fundamentów i ścianek a między nimi styropian a efekt podobny. PS. Jak zamocowałeś bramę garażową w ociepleniu? Okna też? - zbija mi to sen z powiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.03.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Na kotwach wysuniętych w warstwę ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) bramy nie mocuje sie w warstwie ocieplania - mozna mocować bramy Horman np w świetle otworu - ale to dość wątpliwy montaż - ja zdecydowałem się podkuć bloczki z silki tak by otwór na mocowanie bramy był jak najbliżej warstwy ocieplenia szczegóły są gdzieś w moim DB - właśnie jestem w trakcie ocieplania samej bramy - jej montaż nie ma nic wspólnego z szczelnością i brakiem strat ciepła - jutro wrzucę do DB fotki z ocieplania bramy Edytowane 29 Marca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.03.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Poopatrz, popatrz to ja nie wiem jak mam zamocowaną bramę ( w własciwie 2 bramy - bo to bliżniak ) - jak chczesz zobaczyć że mozńą w warswie ocieplnia to zapraszam do obejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.03.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 nie masz dziennika nie wrzucasz fotek - ja nie twierdze ze sie nie da - poprostu sie tak bram nie montuje - to nie okna - zupelnie inne siły tu działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.03.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 nie masz dziennika nie wrzucasz fotek - ja nie twierdze ze sie nie da - poprostu sie tak bram nie montuje - to nie okna - zupelnie inne siły tu działają Wiem, wiem na moją bramę działają złe siły i ciemne moce i te 5 proflili po bokach i szynę zamocowaną do betonowego nadproża to mi wyrwią migiem że HEY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 jak masz tak pisać - nie pisz wcale - ja swoja brame mamy juz zamontowana , a TY swoja ... inni chceiliby sie tu czegos dowiedziec - a TY im tego nie ulatwiasz przez takich jak TY to forum staje sie zbiorowiskiej bezsensownych wpisow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Bramę montował mi autoryzowany przedstawiciel Hormana w Łodzi po uzgodnieniach z działem technicznym Hormana więc proszę nie pisz tak się nie robi tylko Ja tak nie zrobiłem ot co . PS. Drzwi wejściowych też się nie montuje w warstwie ocieplenia a ja mam, ścian również nie muruje się na isomurze, balkonów na isopro itp itd Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ok ja tak nie zrobiłem ... inni chceiliby sie tu czegos dowiedziec - a TY im tego nie ulatwiasz przez takich jak TY to forum staje sie zbiorowiskiej bezsensownych wpisow nadal nic nie wiemy o Twoim montażu - może się pochwalisz - pokażesz fotki , napiszesz coś więcej ? - czy montaż w warstwie ocieplenia spowodował że masz bramę zamontowaną dokładnie w osi krawedzi płyty? - jeśli chodzi o kotwy to one muszą być przeznaczone do bram ze wzgledu na cieżar i obciazenia dotyczy boków i góry bramy - jakich użyłeś kotew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie mam aktualnych zdjęć, kotwy o ile sie nie mylę po 4 z boku i 5 na górze ( na 4,5 m bramy ) , sprawdzę grubość kotew i podam szczegóły, brama jest wysunięta ok. 15 cm w ocieplenie ( zastosowałem również termoramki Hormana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.04.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 - czy montaż w warstwie ocieplenia spowodował że masz bramę zamontowaną dokładnie w osi krawedzi płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Nie rozumiem co masz na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 po co wiec montowałeś bramę w warstwie ocieplenia? to nie są okna by moc powiedzieć ze taki montaż będzie cieplejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.04.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Dostrzegam różnicę między oknami a bramą garazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.06.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Odświeżając wątek wstawiam fotki bramy garażowej zamontowanej w warstwie ocieplenia . Bramy są już 5 lat i zero problemów. Za free 1,25 m2 garaż większy - w zimie cieplej , latem chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts