Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 695
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O rzesz dziewczyny,tyle komplementów,że nie wiem od którego zacząć.Może napiszę tak ogólnie JESTEŚCIE KOCHANE!!!

Nawet nie wiecie ile radości sprawia mi,takiemu laikowi w dziedzinie fotografii,komentarz typu :profesjonalne zdjęcia :oops: normalnie czuję się zawstydzona.

Joliska,nie no BROŃ Boże!!!Nic nie tykaj w domu!Prawdziwe Piękno to za duże słowa,nie widziałaś reszty domu :rolleyes: a ta pozostawia wiele do życzenia.Mieszkamy w wynajmowanym domu i nie mam dużego pola do działania,a wiele,wiele bym zmieniła.Mam nadzieję,że poszaleję kiedyś na swoim,a wtedy Wasze wnętrza będą dla mnie nieocenioną inspiracją :)

Duże buziaki dla Was dziewczyny :hug:

Skibusia witaj:welcome:

Ciśnienie mi podnosicie dziewczyny tymi opowiadaniami o tych truskawkach...

Ja tak pragnę się nimi zajadać do woli,bez ograniczeń a tu dupa blada :mad: dzisiaj się nie powstrzymałam i kupiłam za 5€ 400 gram..jak tu się nie irytować za takie ceny?Dlatego mogę śmiało powiedzieć,że truskawki na wyspie to rarytas w cenie trufli :p (no prawie)

Yokasta,oj tacy ludzie to chyba specjalny gatunek,który można spotkać na każdej wsi,przynajmniej sztuk 1 :)

Co do truskawek to ja pochłaniam codziennie kilo albo dwa :yes:

A co do wiejskich biznesmenów, wchodzę ostatnio do pobliskiego wiejskiego sklepiku (w miejscowości gdzie wykańczamy nasz domek) że 7 mis ciąży to brzuszek już mam pokaźny, pani więc mówi do mnie "co śledzie" ja jej na to że nie dziękuje. Więc pani wypytywanie, ale że ja wymijająco odpowiadam albo wcale to pani niezrażona prowadzi monolog, dowiedziałam się ile ma dzieci i gdzie każde z nich pracuje, no i oczywiście o wszystkich zachciankach ciążowych tej pani, która miała ogromną ochotę na śledzie i nie mogła zrozumieć że jak ja śledzi nie chce kupić :bash: Już sama nie wiedziałam co robić stałam tam i słuchałam przez 10 min tego monologu po czym kupiłam jabłka, a pani była niepocieszona ;)

Pozostając w temacie truskawek chcę się z Wami podzielić prostym i szybkim przepisem na tartę truskawkową,mniaaaam :D

Na ciasto potrzebujemy:

1 i 1/2 szklanki mąki,może być pszenna wymieszana z krupczatką,sama pszenna,sama krupczatka,czy jakakolwiek inna ;)

ok.250g masła

4 łyżki wody

3 łyżki cukru

szczypta soli

Na krem potrzebujemy

opakowanie serka mascarpone (ok.250g)

łyżka cukru brązowego(jak nie mamy może być zwykły)

dwie łyżeczki cukru waniliowego,ew.jak ktoś ma może być pół laski wanilii

Wodę z cukrem,masłem i szczyptą soli podgrzewamy do rozpuszczenia składników,studzimy.Dolewamy do mąki,albo zasypujemy mąką i mieszamy drewnianą łychą,aż powstanie zbita kula ciasta,trwa to bardzo szybko,nie trzeba używać miksera.Taką masą wykładamy formę na tartę,pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.12-15 minut.

Serek mascarpone mieszamy z cukrami,tez drewnianą łychą :) aha,ja dodaję jeszcze tak ze dwie łyżeczki śmietanki.

Gdy ciasto wystygnie nakładamy kram i dekorujemy truskawkami,bądź innymi owocami.

Smacznego :)

Cork%252520i%252520okolice2.jpg

p.s.serwetka przywieziona z wojaży.

Wczoraj było mega słonecznie u nas,spędziłam calutki dzień na dworze,biegałam w kiecce i japonkach!Cieszyłam się jak dziecko :rotfl:

Lenka zaliczyła pluskanie się w baseniku,my zorganizowaliśmy z sąsiadami grilla,to był na prawdę udany dzień.

Dzisiaj jednak pogoda znów do bani,wieje,niebo zachmurzone.Wyskoczyłam na chwilę do ogródka po kilka kwiatków aby zrobić na szybko kolorowy bukiecik,teraz cieszę nim oczy :)

IMG_0032.JPG

Cork%252520i%252520okolice3.jpg

Cork%252520i%252520okolice4.jpg

Lasche,ano nowy :) Dzisiejszy.

A dzisiaj miało być o sypialnianych zmianach,bo tak mnie przez Yokastę naszło na przemeblowanko.I owszem przemeblowanie było,ale muszę kilka drobiazgów jeszcze dopracować,mam nadzieję,że na dniach pochwalę się efektami.

A dzisiaj zdjęcia mojego nowego nabytku z pchlego targu.100% recyklingowa butelka na mleko.Jest rewelacyjna,ma praktyczny "dziubek" i korek oraz fajny obrazek.Kupiłam ją zupełnie nowiutką,jeszcze z naklejką informującą o 100%recyklingu :)

Na pchlim kupiłam coś jeszcze,ale o tym pewnie wspomnę przy innych okazjach.

Dla tych,którzy tu dzisiaj jeszcze zajrzą,życzę dobrej

nocki!

Cork%252520i%252520okolice6.jpg

Cork%252520i%252520okolice7.jpg