Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja + GWC żwirowy proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich, od dłuższego czasu czytam na temat GWC żwirowego jednak nie umiem znaleźć jaki dobrać przekrój rury pomiędzy GWC a rekuperatorem, a do soboty muszę przygotować rury gdyż wylewam płytę.

Dom ma 129m2 powierzchni użytkowej jest to parterówka z użytkowym poddaszem, będzie zamieszkana przez 5 osób. O rekuperatorze myślałem Renoventa HR 400 Large, nie wiem jednak czy to wystarczy.

Bardzo proszę o pomoc.

Dziękuję, zastosuję fi200, a tak szczerze mówiąc myślałem między 200 a 250 (ta opcja drogo wychodzi o 100% drożej niż na 200).

Mam teraz pytanie odnośnie oporów powietrza ponieważ rekuperator Renoventa może mieć maksymalnie 160Pa oporu powietrza, czy GWC żwirowe nie będzie miało większych oporów?

...Mam teraz pytanie odnośnie oporów powietrza ponieważ rekuperator Renoventa może mieć maksymalnie 160Pa oporu powietrza, czy GWC żwirowe nie będzie miało większych oporów?

zakładałem że pytanie odnosi się do tych podanych 160Pa, inna sprawa że zgadywać opory gwc żwirowego nie bardzo mi się podoba, zależą od wielu czynników, gęstośc powietrza, uziarnienie złoża, wielkośc, skoro adam twierdzi że nie stawia oporów to widać wie coś czego ja nie wiem, bo według mnie stawia tylko mały (pomijalny?), czasem ten mały może okazać się wraz z chałupą duży dla jakiejś centrali, opór gwc powinno się policzyć lub przynajmniej znać znać

• 2 weeks później...

dla mnie żwirowy to jest byt wiele niewiadomych, a jak pisałem zgadywać można totka, że coś pominąłem to całkiem możliwe, nie zjadłem wszystkich rozumów, to ty adam możesz podać tu swoje pomiary bo ja takimi nie dysponuję i za coś czego nie gryzłem się nie biorę

mnie tylko określenie "nie stawia oporu" nie pasuje, pchnięcie samego powietrza już wymaga pracy, a tu jeszcze granulat jakiś w złożu tej pracy przeszkadza, co pominąłem?

Edytowane przez kangaxx

Budujesz instalację.

Wpuszczasz w nią strugę i okazuje się, ze instalacja stawia opór X.

Potem wpuszczasz taką samą strugę w żwirowca (dobrze zrobionego) i okazuje się, że opory tego żwirowca są 0,00coś % z X

To dla większości ludzi - żwirowiec oporu nie stawia.

Ale rację masz!

STAWIA.

Powiedzmy 0,0001 x (opór reszty instalacji).

Siła działająca na masę, na drodze, w jakimś czasie, w efekcie wykonuje PRACĘ.

Prawda.

Do wykonywania pracy potrzebna jest MOC (praca jednostkowa, praca na sekundę).

Też prawda.

Ale istotny jest też podział mocy potrzebnej do wykonania konkretnego zadania.

Żwirowca "na rozum" brać nie chcesz a na doświadczenie praktyczne - też nie. (musiałbyś kilka zbudować).

Nie wiem co Ci poradzić...

Odpuścić coś, czego nie rozumiesz i w co nie wierzysz?

Adam M.

• 2 weeks później...

ironię sobie schowaj na lepsze okazje

w kilku źródłach gdzie grzebałem opory żwirowca podawane są jako wysokie, (bez uzasadnienia dlaczego tylko jako stan mierzony) jeden mój znajomy profesor z mechaniki płynów zaczął mi ładować wykład tak rozległy że się poddałem chwilowo z braku czasu, wynikało z niego też że opory zazwyczaj są wysokie oczywiście uzależnione od a, b, c, itd, nieraz takie że trzeba dorzucać wentyl wspomagający i nie tak małe by wynosić

Powiedzmy 0,0001 x (opór reszty instalacji).

ty twierdzisz co innego powołując się na doświadczenie i wiedzę, podaj więc wyniki tych pomiarów lub wyliczeń których dokonałeś bo przy instalacji o oporach załóżmy 200Pa wg ciebie żwirowiec da opór 0,02 Pa, faktycznie to nie opór...

• 2 years później...

Mam zamiar wybudować GWC pod garażem w nowo budowanym domu, ma on być

z pustaków ceramicznych z otworami w środku położonych na płask , powierzchnia 50m2 m2 i 1000m3 powietrza .

Mam zamiar pod tym GWC zainstalować również wymiennik ciepła rury z glikolem ,

jednym słowem na powierzchni 50m2 2 wymienniki jeden powietrza dla

rekuperaci i wentylacji drugi dla pomy ciepła.

Całość wymiennika będzie odizolowana od fundamentu styropianem

jak również będzie czapa ze stryropianu na górze ma to działać latem jako

powierzchnia w miarę dobrze schłodzona ze względu na brak promieni

słonecznych docierających do gleby , a zimą nie będzie przemarzać bo

będzie dobrze odizolowane od fundamentów i nie będzie dochodziło do

wymiennika tzw przemarzanie gruntu.Jeżeli się mylę proszę mnie

poprawić

Czy możecie w tym wypadku zaoferować odpowiednią pompę ciepła,

która będzie zastosowana do ogrzewania podłogowego oraz

rekuperator krzyżowy dla wentylacji z rekuperacją