andrzej_malch 12.04.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, od dłuższego czasu czytam na temat GWC żwirowego jednak nie umiem znaleźć jaki dobrać przekrój rury pomiędzy GWC a rekuperatorem, a do soboty muszę przygotować rury gdyż wylewam płytę. Dom ma 129m2 powierzchni użytkowej jest to parterówka z użytkowym poddaszem, będzie zamieszkana przez 5 osób. O rekuperatorze myślałem Renoventa HR 400 Large, nie wiem jednak czy to wystarczy. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.04.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Wystarczy.GWC daj fi 200 - później zrobisz redukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_malch 14.04.2011 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Dziękuję, zastosuję fi200, a tak szczerze mówiąc myślałem między 200 a 250 (ta opcja drogo wychodzi o 100% drożej niż na 200). Mam teraz pytanie odnośnie oporów powietrza ponieważ rekuperator Renoventa może mieć maksymalnie 160Pa oporu powietrza, czy GWC żwirowe nie będzie miało większych oporów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.04.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 jeśli ten żwirowiec miałby te 150 to twoja wm leży i kwiczy, dodaj do tego opór w chałupie i chyba sam rozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.04.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Wystarczy - a Ronovent ma 150Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.04.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 opory w szeregu się sumuje, 150+150 to za dużo jak na centralkę 160, nawet nie zipnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 14.04.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Skąd bierzecie dane o oporach GWC? Zobacz co pisał adam_mk Moje doświadczenia z GWC wykazują, że poprawnie zbudowany NIE STAWIA OPORU!http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-ręcami-quot-robiony&p=1492326&viewfull=1#post1492326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 14.04.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 K62 - nie czytasz postów !!Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 14.04.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Zobacz...To było do kangaxx'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.04.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 ...Mam teraz pytanie odnośnie oporów powietrza ponieważ rekuperator Renoventa może mieć maksymalnie 160Pa oporu powietrza, czy GWC żwirowe nie będzie miało większych oporów? zakładałem że pytanie odnosi się do tych podanych 160Pa, inna sprawa że zgadywać opory gwc żwirowego nie bardzo mi się podoba, zależą od wielu czynników, gęstośc powietrza, uziarnienie złoża, wielkośc, skoro adam twierdzi że nie stawia oporów to widać wie coś czego ja nie wiem, bo według mnie stawia tylko mały (pomijalny?), czasem ten mały może okazać się wraz z chałupą duży dla jakiejś centrali, opór gwc powinno się policzyć lub przynajmniej znać znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Mam sugestię!Policz.Zbuduj ze 4-5 sztuk, co się różnią w istotny sposób.Opomiaruj.Podaj nam tu , proszę, wyniki... Kiedy pytać o wyniki? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Zacznij czytać od początku o tym problemie...Pominąłeś istotne informacje.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.04.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) dla mnie żwirowy to jest byt wiele niewiadomych, a jak pisałem zgadywać można totka, że coś pominąłem to całkiem możliwe, nie zjadłem wszystkich rozumów, to ty adam możesz podać tu swoje pomiary bo ja takimi nie dysponuję i za coś czego nie gryzłem się nie biorę mnie tylko określenie "nie stawia oporu" nie pasuje, pchnięcie samego powietrza już wymaga pracy, a tu jeszcze granulat jakiś w złożu tej pracy przeszkadza, co pominąłem? Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Budujesz instalację.Wpuszczasz w nią strugę i okazuje się, ze instalacja stawia opór X.Potem wpuszczasz taką samą strugę w żwirowca (dobrze zrobionego) i okazuje się, że opory tego żwirowca są 0,00coś % z XTo dla większości ludzi - żwirowiec oporu nie stawia. Ale rację masz!STAWIA.Powiedzmy 0,0001 x (opór reszty instalacji). Siła działająca na masę, na drodze, w jakimś czasie, w efekcie wykonuje PRACĘ.Prawda.Do wykonywania pracy potrzebna jest MOC (praca jednostkowa, praca na sekundę).Też prawda. Ale istotny jest też podział mocy potrzebnej do wykonania konkretnego zadania.Żwirowca "na rozum" brać nie chcesz a na doświadczenie praktyczne - też nie. (musiałbyś kilka zbudować).Nie wiem co Ci poradzić...Odpuścić coś, czego nie rozumiesz i w co nie wierzysz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.04.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 no i dlatego nie robię, nie jest to kwestia wiary ale braku źródeł wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2011 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Rozumiem, że ta, którą można TU znaleźć Ci nie odpowiada... KTO powinien tę wiedzę podać, żeby była bardziej ścisła? Ksiądz? Mama? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.05.2011 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ironię sobie schowaj na lepsze okazje w kilku źródłach gdzie grzebałem opory żwirowca podawane są jako wysokie, (bez uzasadnienia dlaczego tylko jako stan mierzony) jeden mój znajomy profesor z mechaniki płynów zaczął mi ładować wykład tak rozległy że się poddałem chwilowo z braku czasu, wynikało z niego też że opory zazwyczaj są wysokie oczywiście uzależnione od a, b, c, itd, nieraz takie że trzeba dorzucać wentyl wspomagający i nie tak małe by wynosić Powiedzmy 0,0001 x (opór reszty instalacji). ty twierdzisz co innego powołując się na doświadczenie i wiedzę, podaj więc wyniki tych pomiarów lub wyliczeń których dokonałeś bo przy instalacji o oporach załóżmy 200Pa wg ciebie żwirowiec da opór 0,02 Pa, faktycznie to nie opór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 08.05.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 O oporach GWC żwirowego pisał j-jhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciepły-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=2579355&viewfull=1#post2579355 Ktoś mierzył zużycie prądu reku pracującego z GWC i bez. Nie zauważył różnicy.Nie pamiętam niestety gdzie to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.05.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 nie jest moją ideą wodzić się za łby, j-j'owi też te opory wyszły wyższe niż zakłada albo liczy adam, ciągle zbyt dużo sprzeczności dlatego nie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tori55 12.05.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Mam zamiar wybudować GWC pod garażem w nowo budowanym domu, ma on byćz pustaków ceramicznych z otworami w środku położonych na płask , powierzchnia 50m2 m2 i 1000m3 powietrza .Mam zamiar pod tym GWC zainstalować również wymiennik ciepła rury z glikolem ,jednym słowem na powierzchni 50m2 2 wymienniki jeden powietrza dlarekuperaci i wentylacji drugi dla pomy ciepła.Całość wymiennika będzie odizolowana od fundamentu styropianemjak również będzie czapa ze stryropianu na górze ma to działać latem jakopowierzchnia w miarę dobrze schłodzona ze względu na brak promienisłonecznych docierających do gleby , a zimą nie będzie przemarzać bobędzie dobrze odizolowane od fundamentów i nie będzie dochodziło dowymiennika tzw przemarzanie gruntu.Jeżeli się mylę proszę mniepoprawić Czy możecie w tym wypadku zaoferować odpowiednią pompę ciepła,która będzie zastosowana do ogrzewania podłogowego orazrekuperator krzyżowy dla wentylacji z rekuperacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts