Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryczne c o

caly9

Recommended Posts

witam

muszę zrobić ogrzewanie na prąd nie mam wyboru gazu ziemnego nie ma i nie wiadomo czy kiedyś będzie wogole. Teraz mam pytanie co zrobić czy kocioł c o czy jakieś grzejniki konwektorowe. Mam już zrobioną instalacje pod c o bo robiłem ją z myślą o piecu na paliwo stale ale jak się okazało to kominy są nieprzystosowane i kominiarz nie wyraził zgody na paliwo stale pod c o. także zostało mi elektryczne. Myślałem też o piecach akumulacyjnych ale jak mi przesłali wycenę piecy to musiałbym zapłacić za piece 12tys.

Dodam że mieszkanie jest na 2 pietrze nademna 1 mieszkanie i wyżej strych. Mury są grube ok 60cm nieocieplona ale podobno maja robić elewacje w tym roku to może ociepla tez. Także jakie najlepsze mam wybrać rozwiązanie, z góry dziękuje i pozdrawiam

Witam....

Dokładnie miałem taki sam dylemat. W mieszkaniu do którego się przeprowadzam są grzejniki konwektorowe (rachunki 600zł/miesiąc przy temp 19-20c) więc zdecydowałem się na C.O. elektryczne z piecem firmy Kospel (8 kW) doradzono że będzie taniej...Akumulacyjne odpadły ze względu na swoją wielkość... więcej w tych wątkach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174990-Ogrzewanie-Elektrycze-Dylemat&p=4658168#post4658168

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174993-Grzejniki-Elektryczne-Powierzchniowo-akumulacyjne-firmy-Lucht-Termoelektryka&p=4629987#post4629987

Myślałem też o piecach akumulacyjnych ale jak mi przesłali wycenę piecy to musiałbym zapłacić za piece 12tys.

obserwuj oferty używanych pieców na aledrogo - solidne z dynamicznym rozładowaniem z zachodu można kupić za 10% tej ceny. W ubiegłym roku za 1400zł zakupiłem 5szt (w sumie 8,8kW, mieszkanie prawie 100m2) z trzema tygodniowymi programatorami - tej zimy sprawowały się super, wg mnie są małe - porównywalne do żeliwnego grzejnika pod oknem.

Edytowane przez kbab

Witam....

Dokładnie miałem taki sam dylemat. W mieszkaniu do którego się przeprowadzam są grzejniki konwektorowe (rachunki 600zł/miesiąc przy temp 19-20c) więc zdecydowałem się na C.O. elektryczne z piecem firmy Kospel (8 kW) doradzono że będzie taniej...Akumulacyjne odpadły ze względu na swoją wielkość... więcej w tych wątkach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174990-Ogrzewanie-Elektrycze-Dylemat&p=4658168#post4658168

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174993-Grzejniki-Elektryczne-Powierzchniowo-akumulacyjne-firmy-Lucht-Termoelektryka&p=4629987#post4629987

powiedz mi i jak to ogrzewanie c o sprawdza Ci się?? taniej jest jak grzejnikami grzałes??

napisz jak możesz jaka masz instalacje c o zrobiona i jak grzejesz chodzi mi ot o czy ogrzewanie pracuje caly czas czy tylko sporadycznie. I czy można na tych piecach regulować temperature np tak jak na piecach gazowych

powiedz mi i jak to ogrzewanie c o sprawdza Ci się?? taniej jest jak grzejnikami grzałes??

napisz jak możesz jaka masz instalacje c o zrobiona i jak grzejesz chodzi mi ot o czy ogrzewanie pracuje caly czas czy tylko sporadycznie. I czy można na tych piecach regulować temperature np tak jak na piecach gazowych

Przeprowadzam się dopiero w lipcu więc żadnych konkretnych danych jeszcze nie posiadam....A jeśli chodzi o sterowanie to masz bezprzewodowy sterownik głównego pieca na którym ustawiacz ..temp...kiedy i o której ma mocniej lub słabiej grzać....oraz na kaloryferach możesz ustawić dowolna moc dla każdego z osobna....

Przeprowadzam się dopiero w lipcu więc żadnych konkretnych danych jeszcze nie posiadam....A jeśli chodzi o sterowanie to masz bezprzewodowy sterownik głównego pieca na którym ustawiacz ..temp...kiedy i o której ma mocniej lub słabiej grzać....oraz na kaloryferach możesz ustawić dowolna moc dla każdego z osobna....

Powiedz mi ile zapłaciłeś za piec??? i co jest lepiej i taniej założyć podgrzewacz wody czy bojler ok 100-120litrów???

Mało jest na forum o takim ogrzewaniu elektrycznym ciekawego dlaczego może się nieopłaca. Dobrze by było jakby się ktoś wypowiedział kto już ogrzewał takim czymś.

I powiedz mi jeszcze ten piec co kupiłeś jest dwu czy jedno funkcyjny???

obserwuj oferty używanych pieców na aledrogo - solidne z dynamicznym rozładowaniem z zachodu można kupić za 10% tej ceny. W ubiegłym roku za 1400zł zakupiłem 5szt (w sumie 8,8kW, mieszkanie prawie 100m2) z trzema tygodniowymi programatorami - tej zimy sprawowały się super, wg mnie są małe - porównywalne do żeliwnego grzejnika pod oknem.

kbab powiedz a ty wiesz coś na temat takiego elektrycznego c o???

kbab powiedz a ty wiesz coś na temat takiego elektrycznego c o???

kocioł jak każdy inny, ma dostarczać odpowiednią ilość kWh, ale jeśli chodzi o koszt późniejszej eksploatacji to zdecydowanie najtaniej wypada pc, jeśli byłaby możliwość zainstalowania zewnętrznego modułu takiego systemu to mała pc-pw byłaby najkorzystniejszym kotłem, zwłaszcza że pojawiły się na rynku tańsze egzemplarze. Również warto pomyśleć o tanim klimatyzatorze inwerterowym - to też pc i tanio ogrzewa mieszkanie w okresach przejściowych. System oparty na kospelu i konwektorach ma tą wadę, że nie jest w stanie zakumulować taniej energii z taryfy G12 - taką właściwość mają piece akumulacyjne, odpowiednio dobrana ich moc może dostarczać ciepło przez całą dobę - jest to bardzo ważne przy ogrzewaniu prądem,