Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne

Ja-231

Recommended Posts

Witam

pomiędzy kuchnią (aneksem) a pokojem wybudowałem ściankę działową z płyty k/g. Teraz planuje wstawić w tym miejscu drzwi. Zastanawiam się nad przesuwnymi.

Czy muszę kupić kasetę do drzwi żeby chowały się one w ścianę, czy wystarczy że kupie odpowiednie prowadnice? Jak ładnie zamaskować miejsce gdzie drzwi bedą wchodzić w ścianę, żeby nie było tak szerokiego otworu?

Myślałem również o drzwiach przesuwanych po ścianie. Na pewno sposób montażu jest dużo łatwiejszy, ale chyba trudno będzie zamontować je tak żeby szczelina między drzwiami i ścianą była mała. Zależy mi po prostu na jak największej izolacji akustycznej.

Bardzo proszę o radę.

Dziękuję

Ja robiłem u siebie drzwi przesuwne, chowane w ściane, ale ponieważ to było robione na etapie stanu surowego i tynków, a działówki mam murowane, to zdecydowałem się na zakup kasety (eclisse). Trochę drogo (około 800/szt + montaż), ale raczej zależało mi na rozwiązaniu trwałym i że nie popęka mi nic po 2 latach (chociaż nie wiem czy nie popęka, zobaczymy) Otwór maskuje się ościeżnicą. Do systemów eclisse można też dokupić hamulec - spowalniacz, dzięki czemu nie będą się drzwi "obijać". Gdybym miał miejsce i nie zależałoby mi za bardzo na nim, to bym zrobił zwykłe drzwi - tu suwanka ze względu takiego, ze to drzwi w garderobie i szkoda mi było baardzo miejsca. Drzwi nie chowane w ścianie przylegają ładnie - przynajmniej jak się korzysta z systemów, nie wiem jak samoróbki i czy te wózki i szyny można samemu dokupić ale pewnie można. Wybierz się do jakiegoś salonu z suwankami i obejrzyj jak to jest zrobione i czy sam dasz radę?

Podłączę się pod temat. Jestem w trakcie montażu drzwi przesuwnych z płyty meblowej na systemie herkules (valcomp). Do ustalania drzwi przy podłodze dołączony jest element w kształcie litery T, który montuje się na podłodze natomiast w płycie trzeba wykonać rowek. Chcę uniknąć robienia tego rowka, więc chciałbym się doradzić co zastosować zamiast rowka i elementu T.

Myślałem o jakimś profilu U, przykręconym do płyty i prowadniku na podłodze.

Proszę o pomoc

• 4 weeks później...

Witam,

prawidłowo należy wstawić kasetę, do maskowania są specjalne elementy imitujące ościeżnicę. Nie wiem czy wszyscy producenci maja takie komplety, ale spora część na pewno. Ogólnie wybór takich drzwi jest ogromny i wcale nie muszą odbiegać wzorem od pozostałych, w Porcie można wybrać jako drzwi przesuwne każdy model i do każdego można dokupić pełny system drzwi chowanych w ścianę.

Co do kwestii płyty meblowej to nie popieram, uważam ze to jest mniej solidne rozwiązanie, natomiast na pewno bardziej ekonomiczne. Można zamiast T dać U trzeba tylko pamiętać ze takie drzwi szybko zniszczeją w pobliżu takiej prowadnicy (zwłaszcza okleina), nie bez powodu producenci frezują szczelinę pod T.

Pozdrawiam

• 2 years później...
Trochę stary temat, ale podłażę. Moja była miała drzwi bez żadnego hamulca, spowalniacza i bez literki T i takiego rozwiązanie nie polecam, to chyba właśnie jakaś samoróbka była i kilka razy cały sprzęt na nią spadł. Sam motyw fajny, ja do swojego M2 sobie chciałem oddzielić sypialnię od pokoju z aneksem kuchennym drzwiami przesuwnymi. Z tego, co wiem w wymienionym wyżej valcompie można i pojedyncze elementy systemów kupować, ale kolega co instalował już pewnie nie wróci, więc może znajdzie się jeszcze ktoś, kto się bawił w samodzielny montaż?

On może nie wróci, ale ja jestem. Mam nadzieję, że nie będziesz pojedynczych części w różnych sklepach kupował. Najlepiej cały system z jednego miejsca i wszystko będzie pasowało. Valcomp polecam, prowadnice ładnie chodzą i cicho, tam jest system hamujący silent stop. I nic nikomu na głowę nie spadnie, choćby się bardzo starał.