wg 03.03.2004 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 jak w temacie, chodzi mi o to ile cm przewidywać na podłogę z terakoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Winiarski 03.03.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Przyjmij od 1cm do 1,5 cm.Grubość zależy od gr. terakoty, wielkości płytek (duża płytka większa grubość kleju).Wszystko to dotyczy dobrze wykonanej równej wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 07.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 podłączam się pod ten wątek, zeby nowych nie mnożyć - pytanko z serii niezbyt mądrych ale sama odpowiedziec nie umiem. Nie bardzo rozumiem czemu nasz pan wylewkarz tam gdzie mają byc kafelki zrobił wylewkę pół cm niżej niż tam gdzi emają być panele???? Czy dobrze zrobił?? facet jest doświadczony więc pewnie tak, ale jakoś tak mi się zdawało, że panel grubszy niż kafelki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.05.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 podłączam się pod ten wątek, zeby nowych nie mnożyć - pytanko z serii niezbyt mądrych ale sama odpowiedziec nie umiem. Nie bardzo rozumiem czemu nasz pan wylewkarz tam gdzie mają byc kafelki zrobił wylewkę pół cm niżej niż tam gdzi emają być panele???? Czy dobrze zrobił?? facet jest doświadczony więc pewnie tak, ale jakoś tak mi się zdawało, że panel grubszy niż kafelki???? Kafelki standardowo mają grubość 6-8mm do tego 2mm kleju czyli ok 1cm. Panele mają grubość 7-8mm, pod panele dajesz podkład 7mm czyli masz 1,5cm. Stąd różnica w poziomach - ja robiłem tak samo - a ty ciesz się, że twój wykonawca o tym pomyślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.05.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 jak w temacie, chodzi mi o to ile cm przewidywać na podłogę z terakoty Jeśli nie będziesz miał dużych formatów płytek, proponuję przyjąć ok 1cm. Ja mam w korytarzu i kuchni płytki 60x60 o grubości 1cm więc przyjąłem więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 07.05.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 tomaszu carringtonie )) no to też właśnie czyli z grubości które podajesz wynika, że wylewka po kafle powinna byc wyżej niż pod panele o jakieś 1,5 cm a u mnie jest odwortnie..... wylewka tam gdzie kafle (w kuchniach łazienkach itp. jest niżej o 0,5 cm niż tam gdzie panele)....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 07.05.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 [...] pan wylewkarz tam gdzie mają byc kafelki zrobił wylewkę pół cm niżej niż tam gdzi emają być panele [...] Z wyliczeń carringtontomasa wychodzi, że pod panele powinno być niżej. Spotkałam się z praktyką, że w łazienkach, pralniach daje się wylewkę 1 cm niżej, żeby w razie "niekontrolowanego wycieku" woda nie waliła od razu na resztę domu. W obecnym mieszkaniu zaliczyliśmy kilka pęknięć wężyków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.05.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 tomaszu carringtonie )) no to też właśnie czyli z grubości które podajesz wynika, że wylewka po kafle powinna byc wyżej niż pod panele o jakieś 1,5 cm a u mnie jest odwortnie..... wylewka tam gdzie kafle (w kuchniach łazienkach itp. jest niżej o 0,5 cm niż tam gdzie panele)....... Faktycznie - teraz przeczytałem jeszcze raz i postukałem się w czoło Pozostaje poczekać do zakupu kafli i paneli - później tam gdzie jest nizej wylać cieńką warstwe "samopoziomującej" i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 07.05.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 hmm, no własine .... znowu koszty, ech no trudno..... tak to jest jak się samemu na dlugi weeknd jedzie a wylewkarozwi pozwala działac )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 07.05.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 podłączam się pod ten wątek, zeby nowych nie mnożyć - pytanko z serii niezbyt mądrych ale sama odpowiedziec nie umiem. Nie bardzo rozumiem czemu nasz pan wylewkarz tam gdzie mają byc kafelki zrobił wylewkę pół cm niżej niż tam gdzi emają być panele???? Czy dobrze zrobił?? facet jest doświadczony więc pewnie tak, ale jakoś tak mi się zdawało, że panel grubszy niż kafelki???? Kafelki standardowo mają grubość 6-8mm do tego 2mm kleju czyli ok 1cm. Panele mają grubość 7-8mm, pod panele dajesz podkład 7mm czyli masz 1,5cm. Stąd różnica w poziomach - ja robiłem tak samo - a ty ciesz się, że twój wykonawca o tym pomyślał. Przy terrakocie standard 30x30 cm raczej nie ma szans na 2mm kleju , bardziej 3-5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 07.05.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 podłączam się pod ten wątek, zeby nowych nie mnożyć - pytanko z serii niezbyt mądrych ale sama odpowiedziec nie umiem. Nie bardzo rozumiem czemu nasz pan wylewkarz tam gdzie mają byc kafelki zrobił wylewkę pół cm niżej niż tam gdzi emają być panele???? Czy dobrze zrobił?? facet jest doświadczony więc pewnie tak, ale jakoś tak mi się zdawało, że panel grubszy niż kafelki???? Kafelki standardowo mają grubość 6-8mm do tego 2mm kleju czyli ok 1cm. Panele mają grubość 7-8mm, pod panele dajesz podkład 7mm czyli masz 1,5cm. Stąd różnica w poziomach - ja robiłem tak samo - a ty ciesz się, że twój wykonawca o tym pomyślał. Przy terrakocie standard 30x30 cm raczej nie ma szans na 2mm kleju , bardziej 3-5 mm. Teraz, jak już autorka watku ma za nisko wylewke to jest bez znaczenia - zanim przyjdzie kafelkarz, ustali sobie do jakiego poziomu wylać masę samopoziomującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.06.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 Odświeżę wątek, bo jestem przed robieniem wylewki. I właśnie majster zaproponował, że w salonie obniży mi trochę względem kuchni. Sytuacja jest następująca:- w kuchni i korytażu kafelki- w salonie deska warstwowa a'la barlinek- w gabinecie panele I właśnie szukam informacji na temat grubości poszczególnych rodzajów podłogi. Na razie mam tak:- kafle + klej: 1-1,5cm- 'barlinek' + podkład: 1,5+0,5 = 2cm- panel + podkład: max 1+0,5 = 1,5cm Więc w salonie wystarczy mi obniżyć poziom o 0,5cm i będzie dobrze.Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 26.06.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 zanim zostawisz 1 cm pod ceramike - sprwdż poziomy bezpieczniej jak zrobisz wszedzie równoa pod płytki podłozysz więcej kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.06.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 bezpieczniej jak zrobisz wszedzie równoa pod płytki podłozysz więcej kleju Chyba na tym się skończy, bo wczoraj mi facet od "barlinków" powiedział, że jak kupuję już taką drogą podłogę (nie był to przedstawiciel Barlinka tylko innych podobnych podłóg) to żebym dawał ją na klej. I wtedy mam 1,5cm wysokości praktycznie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts