idraulico 13.04.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam serdecznie Mam do Was pytanie mam nadzieję, że ktoś będzie zagłębiony bardziej niż ja w temat i udzieli mi odpowiedzi. Zakupiłem rok temu ziemie rolną, która po miesiącu została przekształcona w budowlaną. Jest to 12.000 m2 Oczywiście planuje je sprzedać jednak okazało się że po sprzedaniu ziemi będę musiał zapłacić pokaźny podatek do gminy. Natomiast jeśli poczekam 5 lat wtedy nie będę musiał płacić gminie za sprzedaż gruntu. Czy jest jakaś możliwość, opcja aby uniknąć tego przepisu? Pozdrawiam i przepraszam za chaotyczną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Tu w grę wchodzą dwa „podatki”;- opłata (renta) planistyczna,- podatek dochodowy od sprzedaży gruntów.Opłatę planistyczna gmina może naliczyć do 5 lat od momentu jego uchwalenia i w zasadzie nie ma tu znaczenia, czy działka jest zbywana czy też nie.Podatek dochodowy jest naliczany, jeśli sprzedaż gruntów (nieruchomość) zostanie dokonana przed upływem 5 lat od ich nabycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idraulico 13.04.2011 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jakie ruchów dokonuje gmina w ramach opłaty planistycznej? Jak procentowo wygląda podatek dochodowy? Bardzo dziękuje za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.04.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 O opłacie planistycznej dowiesz się przy sprzedaży działki (działek). Bo gmina naliczy uchwalony procent daniny, ale uwaga, od wartości rynkowej tej działki , na podstawie wyceny rzeczoznawcy. Wysokość podatku dochodowego, to (najprawdopodobniej) 19% od różnicy między zakupem a zbyciem. Jeśli podzielisz ten grunt na działki, i je sprzedasz (więcej niż 2), to możliwe jest też naliczenie podatku VAT (23%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 14.04.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Opłata planistyczna jest naliczana od sprzedaży działki (od darowizny nie) za pierwszym razem po wprowadzeniu planu w życie.Jest jeszcze opłata adiacencka od podziału działki - więc się dopytaj czy u ciebie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 14.04.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Zastanawia mnie jak to jest z naliczaniem opłaty adiacenckiej za podział w kontekście podatku VAT. Powiedzmy, ze wartość działki w efekcie podziału wzrosła o 20%. Równocześnie jednak jej realna wartość zmalała o 23% przy założeniu, ze US ma prawo sprzedającego obciążyć podatkiem VAT... Sprzedając działkę przed podziałem czyli "w jednym kawałku" vatu płacić nie muszę. Czy w takim przypadku powinna być naliczona opłata adiacencka od podziału?Inna sprawa to to, czy US ma prawo naliczyć VAT. Moim zdaniem nie, w praktyce jednak wiem, ze naliczają - a potem przegrywają sprawy w sądach administracyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts