Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż działek... a płacenie podatku do gminy

idraulico

Recommended Posts

Witam serdecznie

Mam do Was pytanie mam nadzieję, że ktoś będzie zagłębiony bardziej niż ja w temat i udzieli mi odpowiedzi.

Zakupiłem rok temu ziemie rolną, która po miesiącu została przekształcona w budowlaną. Jest to 12.000 m2

Oczywiście planuje je sprzedać jednak okazało się że po sprzedaniu ziemi będę musiał zapłacić pokaźny podatek do gminy. Natomiast jeśli poczekam 5 lat wtedy nie będę musiał płacić gminie za sprzedaż gruntu.

Czy jest jakaś możliwość, opcja aby uniknąć tego przepisu?

Pozdrawiam i przepraszam za chaotyczną wiadomość.

Tu w grę wchodzą dwa „podatki”;

- opłata (renta) planistyczna,

- podatek dochodowy od sprzedaży gruntów.

Opłatę planistyczna gmina może naliczyć do 5 lat od momentu jego uchwalenia i w zasadzie nie ma tu znaczenia, czy działka jest zbywana czy też nie.

Podatek dochodowy jest naliczany, jeśli sprzedaż gruntów (nieruchomość) zostanie dokonana przed upływem 5 lat od ich nabycia.

O opłacie planistycznej dowiesz się przy sprzedaży działki (działek). Bo gmina naliczy uchwalony procent daniny, ale uwaga, od wartości rynkowej tej działki , na podstawie wyceny rzeczoznawcy.

Wysokość podatku dochodowego, to (najprawdopodobniej) 19% od różnicy między zakupem a zbyciem.

Jeśli podzielisz ten grunt na działki, i je sprzedasz (więcej niż 2), to możliwe jest też naliczenie podatku VAT (23%).

Zastanawia mnie jak to jest z naliczaniem opłaty adiacenckiej za podział w kontekście podatku VAT. Powiedzmy, ze wartość działki w efekcie podziału wzrosła o 20%. Równocześnie jednak jej realna wartość zmalała o 23% przy założeniu, ze US ma prawo sprzedającego obciążyć podatkiem VAT... Sprzedając działkę przed podziałem czyli "w jednym kawałku" vatu płacić nie muszę. Czy w takim przypadku powinna być naliczona opłata adiacencka od podziału?

Inna sprawa to to, czy US ma prawo naliczyć VAT. Moim zdaniem nie, w praktyce jednak wiem, ze naliczają - a potem przegrywają sprawy w sądach administracyjnych.