Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oświetlenie halogenowe w suficie - jakim przewodem?

Recommended Posts

Ok, pomyliłem moc żarówek. Napisałem 35, winno być 20W. Podaj dalsze instrukcje bo nie wiem czemu temat uciąłeś. Jaki przewód mam zastosować?

Tematu nie uciąłem, gdzyż nie znając mocy na danym obwodzie, nie da się dobrac przekroju. Ty o tym wiedzieć nie musisz, ja niestety tak. Podane już zostało co cię interesowało, więc dla mnie temat zakończony.

Jakim obwodzie? Przecież podałem jak chcę hol oświetlić. Zapalam łącznikiem 8 lampek i już. Wystarczy ta półtorówka między trafo, a pierwszą i ostatnią lampką? Czy mam tam kable od spawarki wstawić jak wynika z niektórych powyższych postów?

Połącz 4 lampki 2,5 mm2 lub jak chcesz (lepiej) układ 3-3-2 i kabel 2,5 mm2. Jakbyś, to wszystko połączył 2,5mm2 też będzie dobrze. Nawet jakbyś połączył to wszystko 1,5mm2 to nic by się nie stało, bo to w końcu hol.

Jakim obwodzie? Przecież podałem jak chcę hol oświetlić. Zapalam łącznikiem 8 lampek i już. Wystarczy ta półtorówka między trafo, a pierwszą i ostatnią lampką? Czy mam tam kable od spawarki wstawić jak wynika z niektórych powyższych postów?
Podałeś sprzeczne informacje co do mocy przetwornicy i mocy żarówek. W taki deseń należało albo zwiększyć moc przetwornicy do ok.320VA i po stronie 230V wystarczy 1,5mm2, a na stronie wtórnej minimum 2,5mm2 w układzie gwiazdy, albo zjechać z moca żarówek i dać i na pierwotnym i na wtórnym 1,5mm2. Jak chcesz łączyć od lampki do lampki i tak przez te całe 8, to niestety 2,5mm2.

Tam jest 12V? Mam jakiż stary sprawny zasilacz 350W, ale co z chłodzeniem? Nad sufit już się nie będzie nadawał, a pod wiatrak będzie już słyszalny.

Pamiętaj że komputerowe tak same z siebie nie dają napięcia. Zasilacz ATX startuje się zwierając zielony kabel(ON/OFF) z czarnym (GND).

Co do chłodzenia - nie ma problemu. Da radę tj. pisał dendrytus. Krótkotrwała praca.