geguś 25.04.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Ok, pomyliłem moc żarówek. Napisałem 35, winno być 20W. Podaj dalsze instrukcje bo nie wiem czemu temat uciąłeś. Jaki przewód mam zastosować? Tematu nie uciąłem, gdzyż nie znając mocy na danym obwodzie, nie da się dobrac przekroju. Ty o tym wiedzieć nie musisz, ja niestety tak. Podane już zostało co cię interesowało, więc dla mnie temat zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.04.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jakim obwodzie? Przecież podałem jak chcę hol oświetlić. Zapalam łącznikiem 8 lampek i już. Wystarczy ta półtorówka między trafo, a pierwszą i ostatnią lampką? Czy mam tam kable od spawarki wstawić jak wynika z niektórych powyższych postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.04.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jakim obwodzie? Przecież podałem jak chcę hol oświetlić. Zapalam łącznikiem 8 lampek i już. Wystarczy ta półtorówka między trafo, a pierwszą i ostatnią lampką? Czy mam tam kable od spawarki wstawić jak wynika z niektórych powyższych postów? Połącz 4 lampki 2,5 mm2 lub jak chcesz (lepiej) układ 3-3-2 i kabel 2,5 mm2. Jakbyś, to wszystko połączył 2,5mm2 też będzie dobrze. Nawet jakbyś połączył to wszystko 1,5mm2 to nic by się nie stało, bo to w końcu hol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 25.04.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Jakim obwodzie? Przecież podałem jak chcę hol oświetlić. Zapalam łącznikiem 8 lampek i już. Wystarczy ta półtorówka między trafo, a pierwszą i ostatnią lampką? Czy mam tam kable od spawarki wstawić jak wynika z niektórych powyższych postów?Podałeś sprzeczne informacje co do mocy przetwornicy i mocy żarówek. W taki deseń należało albo zwiększyć moc przetwornicy do ok.320VA i po stronie 230V wystarczy 1,5mm2, a na stronie wtórnej minimum 2,5mm2 w układzie gwiazdy, albo zjechać z moca żarówek i dać i na pierwotnym i na wtórnym 1,5mm2. Jak chcesz łączyć od lampki do lampki i tak przez te całe 8, to niestety 2,5mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.04.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Geguś, przecież poprawiłem się z 35x8 na 20x8, więc wystarczy taki 200VA dla tego układu. Jak zrobię pętlę to przy tej mocy powinno wszystko ładnie zagrać. Jak dam toroid 300VA to już faktycznie 2,5mm2 powinien być montowany. Elektroników w przyzwoitej cenie o tej mocy chyba nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.04.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Elektroników w przyzwoitej cenie o tej mocy chyba nie ma. Od kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.04.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Tam jest 12V? Mam jakiż stary sprawny zasilacz 350W, ale co z chłodzeniem? Nad sufit już się nie będzie nadawał, a pod wiatrak będzie już słyszalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Nad sufit już się nie będzie nadawał, Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Co go tam będzie chłodziło jeśli z samych już halogenków temperatura będzie wysoka? Da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 25.04.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Co go tam będzie chłodziło Powietrze jeśli z samych już halogenków temperatura będzie wysoka? Da radę? A jak długo palisz światło w holu 15min/24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.04.2011 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 To już chyba czasami przypadki rządzą czasem świecenia. Wystarczy, że ktoś zapomni wyłączyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.04.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 To już chyba czasami przypadki rządzą czasem świecenia. Wystarczy, że ktoś zapomni wyłączyć..... Przy takiej mocy każdy zasilacz będzie miał ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 27.04.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Tam jest 12V? Mam jakiż stary sprawny zasilacz 350W, ale co z chłodzeniem? Nad sufit już się nie będzie nadawał, a pod wiatrak będzie już słyszalny. Pamiętaj że komputerowe tak same z siebie nie dają napięcia. Zasilacz ATX startuje się zwierając zielony kabel(ON/OFF) z czarnym (GND). Co do chłodzenia - nie ma problemu. Da radę tj. pisał dendrytus. Krótkotrwała praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts