kami644 13.04.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam serdecznie.Mam poważny problem, a mianowicie: dom ma wymiary 10,38 m na 8,28 m. Niestety geodecie przy wytyczaniu się trochę pomyliło i w efekcie ławy murarz zalał 10,38 m na 9,28 m. murarz twierdzi, że ławy zalewał zgodnie z wytyczeniem budynku. Co robić nie mam zielonego pojęcia. Na razie zatrzymałem pracę i zgłosiłem do kierownika budowy. Jednym z rozwiązań jest przeprojektować budynek zgodnie z zalanymi ławami. Ale........ W efekcie nad dużym pokojem wyjdzie strop 6,21m x 4,66 metra (strop monolityczny) . a w dodatku powyżej pokoju będzie ściana działowa podtrzymująca płatew od konstrukcji dachu. Cy taki duży strop utrzyma siebie i tę ściankę powyżej. Jakiego pręta zbrojeniowego użyć, jaki gruby. Proszę o pomoc !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 13.04.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 A czy murarz planu przed oczami nie miał? Czy sie na liczbach nie zna? Zmień i geodetę i murarza i to zaraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 13.04.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Ty zamiast skupiac sie nad przeprojektowywaniem domu i tworzeniem konstrukcji poprostu wylej druga ławe o 1m bliżej a co do dodatkowych kosztów pogadaj z winowajca czyli geodeta lub murarzem. Konstrukcje domu nie oblicza się przy pomocy forumowiczów tylko to robi konstruktor i to nie jest takie hop siup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.04.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Jakiego pręta zbrojeniowego użyć, Stalowego Panie stalowego. A poważnie kogo zatrudniłes na tej budowie? Byłeś Ty jako inwestor lub kierownik przy wytyczaniu "przy geodecie" ? Gdzie miał oczy majster? Kierownika masz papierowego ? Jak chcesz przeprojektowac do pod ławy to pamieej o nowym pozwoleniu, czyli jesteś pewnie rok w plecy, warto ? Wylej jak juz ktos radził ławe we własciwym miejscu to co wyjdzie poza zasyp i zostaw. Całą akcje przyjmij jako nauczke że albo zatrudnisz kogoś kto bedzie pilnował budowy albo sam tego pilnuj inaczej to mozesz wybudowac coś co bedzie tylko troche przypoiminało budynek z projektu. Na razie zatrzymałem pracę i zgłosiłem do kierownika budowy. Ciekawe , zgodnie z prawem nie masz prawa wstrzymac budowy, takie prawo ma kierownik (na wniosek inwestora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muerciak 14.04.2011 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ja mam takie 2 pomieszczenia u siebie - strop monolityczny, drut zbrojeniowy fi 16 x fi 10 co 10 cmna Twoim miejscu bym budowal ale pilnuj murarza nastepnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 14.04.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Mam poważny problem, a mianowicie: dom ma wymiary 10,38 m na 8,28 m. Niestety geodecie przy wytyczaniu się trochę pomyliło i w efekcie ławy murarz zalał 10,38 m na 9,28 m. murarz twierdzi, że ławy zalewał zgodnie z wytyczeniem budynku. Wg mnie murarz kłamie - taka pomyłka u uprawnionego geodety to przysłowiowy strzał w kolano. Jeżeli okaże się że faktycznie się pomylił to z OC zawodowego geodety pokryjesz koszta dolania ławy - tylko czy masz świadków faktycznej pomyłki geodety? gdzie był wtedy kierownik budowy? Co robić nie mam zielonego pojęcia. Na razie zatrzymałem pracę i zgłosiłem do kierownika budowy. Jednym z rozwiązań jest przeprojektować budynek zgodnie z zalanymi ławami. Ale........ W efekcie nad dużym pokojem wyjdzie strop 6,21m x 4,66 metra (strop monolityczny) . a w dodatku powyżej pokoju będzie ściana działowa podtrzymująca płatew od konstrukcji dachu. Cy taki duży strop utrzyma siebie i tę ściankę powyżej. Jakiego pręta zbrojeniowego użyć, jaki gruby. Proszę o pomoc !!!!!! Skoro koniecznie stawiasz na przeprojektowanie stropu to w projekcie zamiennym konstrukcji będziesz mieć podane jakie pręty zbrojeniowe użyć. ps. ścianki działowe nie służą do "podpierania" konstrukcji dachowych., ja mam takie 2 pomieszczenia u siebie - strop monolityczny, drut zbrojeniowy fi 16 x fi 10 co 10 cm na Twoim miejscu bym budowal ale pilnuj murarza nastepnym razem Jednym słowem "doradzasz" budować bez projektu konstrukcyjnego na "nowy strop" (którego nikt nie obliczył i zatwierdził swoimi pieczątkami) i w efekcie wybudowany dom będzie o 1 metr szerszy niż w zatwierdzonym i prawomocnym projekcie budowlany ?????? Ten budynek oprócz wybudowania (a nóż się nic nie zawali) jeszcze trzeba "oddać" - odbiory robią przeważnie ludzie którzy na budownictwie znają się nieco lepiej niż forumowy i anonimowy "doradzacz" i wierz mi taka niezgodność dokumentacji z wykonanym budynkiem od razu rzuci się w oczy. Większy budynek -> większa kubatura -> większy podatek od nieruchomości etc etc etc... Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.04.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Być może niespodziewana opcja większego domu wydaje Ci się kusząca, ale... nawet nie jedno ale się pojawia. Pierwsza kwestia już poruszona to ogromna strata czasu na przeprojektowanie i załatwienie nowego pozwolenia. Przy tym dach jest albo do zmiany kąta albo wysokość domu pójdzie w górę. Wychodzi mi z Twojego opisu, że komin salon/kuchnia wyjdzie też nie w kalenicy tylko na frontowej połaci dachu. Nie wydaje mi się, żeby ściany działowe poddasza miały za zadanie podtrzymywanie konstrukcji dachu. Byłoby to dość oryginalne rozwiązanie. Kolejna kwestia to dość znaczna zmiana w kosztorysie budowy - od papierologii zaczynając (te zmiany w projekcie tanie nie będą), przez koszt opóźnienia w budowie (może być niewielki, jeżeli np. mieszkasz w międzyczasie na swoim lub u rodziców coś tam dokładając do opłat, po bardzo duży, jeżeli płacisz co miesiąc za wynajem) do kosztu budowy tych dodatkowych 20m2 powierzchni. Szybko licząc + 50 tys. zł. Kosztorys z z14 będzie już mało przydatny, bo poza stolarką okienną już nic się nie będzie zgadzało. Moje zdanie takie jak jajmara - wylej te 10mb ławy we właściwym miejscu i jedź dalej z budową zgodnie z projektem. Pierwsze koty za płoty. Jest nauczka na przyszłość, żeby wykonawców pilnować. Nikt nie zna projektu tak dobrze, jak inwestor, który długo go wybierał i jest zaangażowany w budowę domu. Jeżeli brak czasu na osobisty nadzór, to trzeba komuś dopłacić za pilnowanie - inspektorowi nadzoru albo kierownikowi. Wtedy to oni będą zobowiązani poznać detale projektu tak dokładnie, żeby od razu wyłapywać niezgodności. Twoja decyzja - ponieść jednorazowy koszt poprawki (zależy jak ta ława lana - 1-2 tys. zł), czy pójść za ciosem i pociągnąć budowę innego już domu z wyższymi kosztami każdego etapu, a wcześniej przygotowania nowego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts