Konto usunięte na żądanie 13.04.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Dzięki uprzejmości firmy ELEKTRO-SYSTEM s.c. otrzymałem sterownik bruli,z niezbędnymi akcesoriami do sterowania kotłem za pomocą www,Umowa z firmą wymaga TYLKO tego, zeby sterownik był podłaczony do netu i nic więcej, żadnych nakazów, sugesti,jeżeli coś mi się w nim nie podoba mam pełne prawo opisać sprawę (nawet na forum) a firma ELEKTRO-SYSTEM s.c. będzie dążyć do niezbędnych poprawek.Sterownik otrzymałem dzisiaj w elekanckim kartonie,w którym znajdował się,1-sterownik Bruli z wyswietlaczem,2-tablet 7 calowy na androidzie,3-acces point, 4-2czujki temperatury5-instrukcja i cała masa kabli. Tak wyglądał cały zestaw po rozpakowaniu z kartonu. http://images38.fotosik.pl/782/aaef0a6e9b05a1fdmed.jpg http://images49.fotosik.pl/802/0db885c4478d84d1med.jpg Teraz kilka słów od siebie, ot takie małe spostrzeżenia,sam sterownik jest wielkiej skrzynce wg mnie nawet trochę za dużej, ale za to dosc dobrze chroniącej przed wilgotnością i kurzem,modół wykonawczy z wyświetlaczem wielkosci boku pudełeczka od zapałek (generalnie za mały) wg mnie można praktycznie z niego zrezygnować.czujki temperatur -mogłyby być troche ładniejsze, a teraz plusy POTĘŻNY 7calowy tablet z którego można sterowac kotlem,dobrej jakości kable,z miedzianymi końcówkami (u tatarka jest aluminium), mały zgrabny acess point. to tyle jeżeli chodzi o wersję wizualna,z powodu wyjazdu narazie nie podłanczam sterownika za kilka naście dni opisze jak sterownik sprawdza sie pracując przy kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.04.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Zaliczam się do małego grona szczęśliwców którzy po spotkaniu w Zabrzu otrzymali taką samą propozycję. Otrzymałem wczoraj identyczny zestaw. Miałem chwilę czasu bo pogoda jaka każdy widzi i podłaczyłem kociołek pod nowe sterowanie. Można zobaczyć jak pracuje na eSterownik.pl . Małe sprostowanie do wypowiedzi kolegi odnośnie panelu wykonawczego. Cały panel nie jest za wielki ale wymiary około 13x10,5 cm, sam wyświetlacz 1,5 długości pudełka od zapałek. Co do czujników to raczej normalne jak przy każdym sterowniku.No i nie jest to taki całkiem normalny sterownik dwustanowy. Dużo szybciej i łatwiej można go ustawić a jest to możliwe dzięki czujnikowi spalin. Niby mała rzecz ale bardzo pomaga. Można też dzięki niemu bardziej ekonomicznie spalać bez przeholowania z nadmuchem. Konfiguracja całego sprzętu dość prosta, każdy kto jako tako radzi sobie z komputerem i internetem nie będzie miał problemu.Tablecik bardzo fajna rzecz, już teraz to tylko chyba będę wchodził do kotłowni żeby dosypać węgla i opróżnić szufladkę z popiołu bo wszystko widzę w domu. Jeszcze wszystkich możliwości tego urządzonka nie poznałem ale w razie czego dzieci mi zdadzą relację.Jutro napiszę więcej o pierwszych spostrzeżeniach z pracy urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.04.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Sorki, że nie w temacie. Czy Zawijan podawał wyniki badania sprawności kotła w zależności od obciażenia? Miał cosik działać w temacie)-: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 14.04.2011 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 hmm z tego co wiem zawijan jest na urlopie a co tez mu się jakiś urlop należy , nie wiem nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.04.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Sorki, że nie w temacie. Czy Zawijan podawał wyniki badania sprawności kotła w zależności od obciażenia? Miał cosik działać w temacie)-: Nie. Jeszcze nie podawał. Na razie stanowisko jest zajęte przez inne badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 15.04.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tablet jest w zestawie standardowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Tablet jest w zestawie standardowym? Tablet był raczej w formie niespodzianki. Zainteresowani będą musieli chyba dopłacić. Bardzo fajna rzesz ale różnie ludzie do tego podchodzą. Ten który nie ma traktuje to jako niepotrzebny gadżet (zabawkę) a drugi kto lubi wygodę i nowinki techniczne będzie zachwycony jak ja. Wystarczy co prawda komórka z androidem i ma się taki sam dostęp do kotła ale nie ma się innych rzeczy, tych które oferuje to urządzenie. Ktoś zaraz powie że najważniejsze jest aby sterownik dobrze prowadził spalanie w kotle i tak jest, ale jeśli robi to dobrze i oferuje jeszcze coś to dlaczego nie skorzystać ? Takie moje skromne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.04.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Ktoś zaraz powie że najważniejsze jest aby sterownik dobrze prowadził spalanie w kotle i tak jest, ale jeśli robi to dobrze i oferuje jeszcze coś to dlaczego nie skorzystać ? To ja tak mówię. Jeśli jednak sterownik dobrze prowadzi spalanie - to niech ma sobie co tylko się da. Natomiast jeśli spalanie prowadzi źle - to te wszystkie "jeszcze coś" są nic nie warte, bo można je mieć lepsze gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 15.04.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Mnie jednak powala sam fakt tak bardzo uczciwego podejścia do sprawy panów z Kutna. tego nie spotyka się dziennie. Czuję się potwierdzony w moich najbliższych planach związanych z CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 15.04.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 a drugi kto lubi wygodę i nowinki techniczne będzie zachwycony jak ja. I ja też , pewnie Suspenser też sie ucieszy jak będę montował sprzet zrobię fotorelację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 To ja tak mówię. Jeśli jednak sterownik dobrze prowadzi spalanie - to niech ma sobie co tylko się da. Natomiast jeśli spalanie prowadzi źle - to te wszystkie "jeszcze coś" są nic nie warte, bo można je mieć lepsze gdzie indziej. Z prowadzenia kotła myślę że powinien być zadowolony. Z poprzednim sterownikiem mieszkałem prawie dwa miechy zanim go ustawiłem jako tako a tutaj zajęło mi to może godzinkę. Nie mam czasu dopieścić ustawień a i tak dobrze to wygląda. A gdzie ? "można je mieć lepsze gdzie indziej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.04.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Mnie jednak powala sam fakt tak bardzo uczciwego podejścia do sprawy panów z Kutna. tego nie spotyka się dziennie. Czuję się potwierdzony w moich najbliższych planach związanych z CO. Tak Alk porządna firma. Nie rzucają słów na wiatr. Zaraz były maile czy jesteśmy zainteresowani testami na serio. Był poślizg z wysyłką sprzętu o czym firma nas poinformowała ale zrekompensowała nam to zapowiadaną niespodzianką. Tą niespodzianką był właśnie tablet o czym wspominał chyba pan Edward w Zabrzu. Tak jak pisał Budowniczy wysłano dosłownie wszystko od A do Z. Nawet nowe porządne kable do pomp, acces pointa żeby nie trzeba kupować, czujnik zewnętrzny i wewnętrzny temperatury. Zewnętrzny dzisiaj podłączyłem. Wszystko nówka igła, nie używane w oryginalnych nieotwieranych opakowaniach. W Zabrzu też myślałem że to tylko takie puste gadanie i chwila słabości panów z Elektro-System spowodowana atmosferą spotkania. Widać można się mocno pomylić. Panowie służą pomocą nawet po godzinach pracy. Bardzo chętnie i szybko odpowiadają na pytania mailowe i podczas kontaktu telefonicznego. Bardzo miła i rzeczowa współpraca. Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 15.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 A gdzie ? "można je mieć lepsze gdzie indziej" To taka przenośnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 16.04.2011 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 karoka65 zrobiłbyś kilka fotek zamontowanego urządzenia i zamieścił na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.04.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 karoka65 zrobiłbyś kilka fotek zamontowanego urządzenia i zamieścił na forum... Żadna robota. Przepiąć pompy, zamontować czujniki, trochę kabelków do neta i gotowe ale sterownik stoi na sterowniku i taki burdel że nie ma się czym chwalić. Dobrze że wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 17.04.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 I ja też , pewnie Suspenser też sie ucieszy jak będę montował sprzet zrobię fotorelację. Gdy wróciłem z delegacji czekała już na mnie paczka Ja także otrzymałem taki zestaw jak koledzy i mam podobnie pozytywne odczucia z kontaktu z ELEKTRO-SYSTEM - przepięcie Tatarka na Bruli zajęło mi ok 30 minut razem z regulacjami [na razie jeszcze nie podłączyłem czujnika temp. spalin i pracuje od wczorajszego wieczora bez niego]. Na razie podobają mi się strefy czasowe dla CWU, CO z dowolnym obniżeniem temperatur [dzięki nim na pewno zaoszczędzi się sporo węgla na CWU], długi przewód z czujnikiem CWU [w Tatarku jest krótszy], czujnik CO z zabezpieczeniem [sugeruję nazwać go czujnikiem temp. kotła - inaczej ktoś może go podłączyć do rurki wychodzącej z kotła do CO]. Tablet do sterowania bardzo ładny - brawo za pomysłowość - panele sterujące wieszane w salonie są w porównaniu z nim brzydkie i nieużyteczne. Brakuje opisu jak zamontować czujnik temp. spalin [czy może być w rurze zaraz za czopuchem czy trzeba koniecznie wiercić otwór w czopuchu], czujniki temp. zewn./wewn. [czy sam mam wywiercić dziury w obudowie tam gdzie są zaznaczone miejsca na nie i nimi wpuścić kable], obudowa sterownika jest bardzo duża [największa jaką widziałem], ale za to wysokiej jakości i bardzo łatwo się ją otwiera/zamyka. Minimalna nastawa pracy wentylatora to 30% - jak dla mnie bardzo dużo bo na Tatarku miałem 3-6%, przedmuch 15% - wentylator pracuje wyraźnie szybciej - czy to dobrze czy źle to się okaże [z jednej strony daje większy spręż, ale z drugiej dużo większą dawkę powietrza więc nie da się prowadzić kotła na tak niskiej mocy jak przy mniejszej dawce powietrza]. Dzisiaj podłączę czujnik temp. spalin i uruchomię obsługę przez www to sami zobaczycie jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.04.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Minimalna nastawa pracy wentylatora to 30% - jak dla mnie bardzo dużo bo na Tatarku miałem 3-6%, przedmuch 15% - wentylator pracuje wyraźnie szybciej - czy to dobrze czy źle to się okaże [z jednej strony daje większy spręż, ale z drugiej dużo większą dawkę powietrza więc nie da się prowadzić kotła na tak niskiej mocy jak przy mniejszej dawce powietrza]. Z porównywaniem tych %-ów dla różnych sterowników byłbym ostrożny, bo one nie muszą znaczyć tyle samo. Dla jednych sterowników oznacza to % obrotów w zakresie od zero do 100, dla innych oznacza to % wydajności w zakresie od zero do 100 ustalany najczęściej według własnych zasad, które mogą także nie być takie same u wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Gdy wróciłem z delegacji czekała już na mnie paczka Ja także otrzymałem taki zestaw jak koledzy i mam podobnie pozytywne odczucia z kontaktu z Elektromiz - przepięcie Tatarka na Bruli zajęło mi ok 30 minut razem z regulacjami [na razie jeszcze nie podłączyłem czujnika temp. spalin i pracuje od wczorajszego wieczora bez niego]. Na razie podobają mi się strefy czasowe dla CWU, CO z dowolnym obniżeniem temperatur [dzięki nim na pewno zaoszczędzi się sporo węgla na CWU], długi przewód z czujnikiem CWU [w Tatarku jest krótszy], czujnik CO z zabezpieczeniem [sugeruję nazwać go czujnikiem temp. kotła - inaczej ktoś może go podłączyć do rurki wychodzącej z kotła do CO]. Tablet do sterowania bardzo ładny - brawo za pomysłowość - panele sterujące wieszane w salonie są w porównaniu z nim brzydkie i nieużyteczne. Brakuje opisu jak zamontować czujnik temp. spalin [czy może być w rurze zaraz za czopuchem czy trzeba koniecznie wiercić otwór w czopuchu], czujniki temp. zewn./wewn. [czy sam mam wywiercić dziury w obudowie tam gdzie są zaznaczone miejsca na nie i nimi wpuścić kable], obudowa sterownika jest bardzo duża [największa jaką widziałem]. Minimalna nastawa pracy wentylatora to 30% - jak dla mnie bardzo dużo bo na Tatarku miałem 3-6%, przedmuch 15% - wentylator pracuje wyraźnie szybciej - czy to dobrze czy źle to się okaże [z jednej strony daje większy spręż, ale z drugiej dużo większą dawkę powietrza więc nie da się prowadzić kotła na tak niskiej mocy jak przy mniejszej dawce powietrza]. Dzisiaj podłączę czujnik temp. spalin i uruchomię obsługę przez www to sami zobaczycie jak to działa. Czujnik temp. spalin to bardzo ważna rzecz. Też jedną dobę miałem nie podłączony i sterownik trochę szalał. Dziurkę wywierciłem w samym czopuchu bo rura do komina przechodzi przez ścianę a nie będę kuł ( komin na zewnątrz). Kabelki od czujników dopasowane do Ogniwa do wyższych kotłów trochę przykrótkie. W moim przypadku chodzi o czujnik temp. podajnika i temp. powrotu. Zgłosiłem firmie. Czujnik temp. kotła zamontowałem właśnie za rurze wychodzącej z kotła. Miejsca w obudowie na czujniki zewn. i wewn. przekuj tylko jakimś śrubokrętem, tam są otwory tylko zaklejone naklejkami żeby się nie kurzyło do wewnątrz jak ktoś nie korzysta. Kabelki przykręć do płytki w oznaczone miejsca. Dławiki do obudowy te czarne w małych woreczkach. Co do nastawy mocy dmuchawy to te 30% u mnie też za dużo ale mam przesłonę i przytłumiłem przepływ na niej. Zgłosiłem sprawę do firmy. Zaraz była odpowiedź że poprawią oprogramowanie które będzie umożliwiało nastawę niższej wartości. Nie jest to wadą sterownika tylko tego że mamy przewymiarowane dmuchawy o czym już pisał kiedyś Zawijan i chyba Jarecki. Była z tego powodu jakaś mała wojenka na forum. kombinuję jeszcze z trybem lato bo za bardzo mi temp. przeciąga. Po podłączeniu czujnika temp. zewnętrznej nastawiłem sobie że jak na zewnątrz temp. otoczenia dochodzi do +8 stopni sterownik sam przechodzi w tryb lato i grzeje tylko CWU, jeśli spada poniżej ustawionej pompa CO sama się załącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Przestawiłem przerwę postoju podajnika w trybie podtrzymania z 60 do 80 minut zobaczę teraz. Na spotkaniu w Zabrzu pan Edward zapewniał że na Brulim nie jest możliwe wygaszenie kotła. Sprawdzimy. Mówił że jak się komuś uda to sam stawia dobrą gorzałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.04.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Kilka zdjęć tabletu, nie najlepszej jakości, córka zrobiła komórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts