Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Minertu napisał że jest jakiś błąd w przewidywaniu zasypu. Możliwe że u Ciebie nie ma tego błędu, gorsza sprawa że mam słaby kalorycznie groszek. Taniej kosztowało mnie ogrzewanie CWU groszkiem czeskim. SZOK. Po zasypaniu 100kg eko kupionym na zimę grzania CWU wystarczyło na zaledwie 27 dni. Koszt na 1 dzień grzania Cwu eko czeskim to 2.17 a eko zimowym 2.55.

Co do licznika to na pewno szwankuje.

A co powiesz na moje zużycie ? Minęło 22 doby a jeszcze mam ponad połowę zasobnika. Śmiem twierdzić że mój "badziewiaczek"na Brulim spala dużo i to dużo mniej niż te wasze drogie kociołki które z takim uporem wychwalacie.

karoka powiadasz że pan Zawijan dobrze mówił żebym kupił sterownik razem z Tobą ;) świetnie widzę ustawiasz sterownik.

Również znalazłem sposób na automat eCoala, podłączyłem go pod regulator zewnętrzny ze sklepu "Łobi" i tak 1h pracy i 4 spoczynku przymusowego, i śmiem twierdzić że spalanie zrówna się z Twoim. Jeśli Twoja ilość osób zużyje tyle samo ciepłej wody co moja 5tka. Dzięki temu regulatorowi , gdy prąd zacznie płynąć eCoal rusza jak z bicza :) Dzięki takiemu spalaniu nie ma sadzy, po 14dniach czyściutko.

Co do licznika to na pewno szwankuje.

A co powiesz na moje zużycie ? Minęło 22 doby a jeszcze mam ponad połowę zasobnika. Śmiem twierdzić że mój "badziewiaczek"na Brulim spala dużo i to dużo mniej niż te wasze drogie kociołki które z takim uporem wychwalacie.

Ja śmiem powiedzieć,że jak badziewiaczek tak i mercedes może być złym lub dobrym kotłem i spalać mniej lub więcej.

Jak zaznaczyłeś na "brulim" , czyli dobrym sterowaniu,nie twierdzę,że inne są złe ale to nie zasługa kotła tylko sterowania i wprawionego operatora.

karoka powiadasz że pan Zawijan dobrze mówił żebym kupił sterownik razem z Tobą ;) świetnie widzę ustawiasz sterownik.

Również znalazłem sposób na automat eCoala, podłączyłem go pod regulator zewnętrzny ze sklepu "Łobi" i tak 1h pracy i 4 spoczynku przymusowego, i śmiem twierdzić że spalanie zrówna się z Twoim. Jeśli Twoja ilość osób zużyje tyle samo ciepłej wody co moja 5tka. Dzięki temu regulatorowi , gdy prąd zacznie płynąć eCoal rusza jak z bicza :) Dzięki takiemu spalaniu nie ma sadzy, po 14dniach czyściutko.

Nie zapomnij go na zimę odłączyć :)

do zimy daleko, słaby groszek ale taki czysty kociołek że szok, myślę że grzanie cwu sporo się wydłuży.

Tak jak Ci kiedyś pisałem najprawdopodobniej kupiłeś zwykłego Jareta ( około 21MJ/kg). Ładnie się spala, w moim kociołku po spaleniu całego zasobnika na półkach była tylko cieniutka warstwa jasno-siwego pyłku. Pamiętam jeszcze że jak kociołek się rozpalił aby dogrzać CWU to płomień tak dołem przy retorcie miał zabarwienie lekko niebieskawo- fioletowo- żółtawy, taki jakiś inny, ciężko określić.

Jak Ci się będzie chciało to luknij do kotła jak się będzie paliło.

Ja śmiem powiedzieć,że jak badziewiaczek tak i mercedes może być złym lub dobrym kotłem i spalać mniej lub więcej.

Jak zaznaczyłeś na "brulim" , czyli dobrym sterowaniu,nie twierdzę,że inne są złe ale to nie zasługa kotła tylko sterowania i wprawionego operatora.

Tak, Karoka juz wie o co biega....

Dodałbym jako jeden z głównych powodów:

- niskie spalanie u kolegi jest zasługą odpowiednio dobranego oraz szczelnego palnika do mocy kotła. Od tego bym zaczął jako głównego powodu.

- poza wymiennikiem zostaje jeszcze sterownik i dmuchawa do danego palnika.

Przy brulim Karoka ma obecnie w 100%zasłoniętą przesłonę na dmuchawie.

Przy Cobrze tak być nie musiało.

Zgadzam się, prawdopodobnie oba sterowniki są dobre, przy brulim trzeba dobrego obserwatora i czasami przyda się odrobina pomocy z forum.

Generalnie w każdym przypadku możemy sobie wzajemnie na forum pomagać, co jest niezwykle cenne.