czp01 19.08.2011 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Czy zdarza się Wam, że nie można przez sieć wejść na swój sterownik ( wyskakuje komunikat, że sterownik nie jest podłączony ) chociaż fizycznie jest włączony i podłączony do sieci. Dziwne ale przyczyn może być pewnie wiele:- może access point się zawiesił,- może jakiś inny problem z siecią domową,- może w sterowniku bruliego jakiś błąd w połączeniu do sieci. Mam tak już drugi raz - za pierwszym razem jakoś samo przeszło po godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 no - minęło ze 2 godzinki i wszystko działa - jakoś samo się naprawiło - dziwne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 21.08.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Grunt,ze działa.U mnie tez czasami przerywa połączenie ale wiem ,że to wina netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 21.08.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Miałem tak przez trzy dni ale teraz działa bez zarzutu - pewnie to wina gdzieś po stronie sieci - ale nie będę tego dociekał skoro działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 U mnie również czasami zrywa połączenie ale po minucie, półtorej łączy się znowu.Najlepiej wyjść ze sterownika i wejść z powrotem za chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Wczoraj się wkur... na Bruli Przedwczoraj wieczorem mi wygasł po tym gdy napaliłem w nim kartonami w trybie ręcznym - napaliłem, przełączyłęm z trybu ręczny na auto i wyszedłem z kotłowni. Rano okazało się, że wyświetla się Alarm i kocioł wygasł. Wczoraj wieczorem odpaliłem kocioł [wcześniej mnie nie było i wody z zasobnika wystarczyło na poranne mycie] i znowu napaliłem jeszcze bardziej kartonami [trochę się ich nazbierało] żeby zobaczyć co się będzie działo. Po osiągnięciu przez kocioł 80 st włączyła się kontrolka Alarm oraz sterownik wyłączył !!! pompę CWU i włączył pompę CO - najgorsze jest to, że nie pozwalał ręcznie włączyć pompy CWU Tymczasem latem pompa CO jest "odcięta" zaworami [odłączyłem też jej zasilanie, żeby przypadkiem zasilona się nie "dusiła"], żeby ciepła woda grawitacyjnie nie hulała po grzejnikach, więc sterownik po przekroczeniu temperatury 80 st latem wyłącza jedyny odbiór ciepła [CWU] !!! Wskutek tego temperatura wzrosła do 90 st [brak odbioru ciepła] - byłem już w gotowości do zalewania kotła zimną wodą z zaworu uzupełniającego instalację. Dlaczego do licha sterownik po przekroczeniu temperatury 80 st zamiast włączyć obie pompy załącza tylko jedną z nich [CO] i nie pozwala nawet ręcznie uruchomić drugiej [CWU] - jaki to ma cel ? Przecież w ten sposób w razie przegrzania kotła latem mamy bombę Całą sytuację obrazują wykresy tutaj: https://esterownik.pl/remote/449 zakładka: Archiwum - wykresy Czy w nowej wersji oprogramowania [tej w której można zejść z obrotami dmuchawy do 25%] zostało to poprawione ? Żeby nie było, że tylko jeden sterownik "podpadł" to Cobra [była podłączona, ale nie sterowała kotłem] kilka dni temu zupełnie wysiadła [nie włącza się a bezpieczniki są ok] - odesłałem ją i czekam na diagnozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 22.08.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Suspenser to Ci pewnie ciepło się zrobiło Wniosek jest prosty sterownik nie lubi kartonów brak żaru i piec zgasł, na eko zapewne pracowałby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 22.08.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Przecież w ten sposób w razie przegrzania kotła latem mamy bombę Suspenser, a Ty masz układ zamknięty, że tak się obawiałeś wybuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 22.08.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Czy mi się wydaje czy opisywałem podobny przypadek....brak współpracy pomiedzy temp wody w kotle a sterownikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja na razie nie mogę powiedzieć złego słowa na mojego Bruli ale nie próbowałem kombinować z "cosiami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.08.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Czy mi się wydaje czy opisywałem podobny przypadek....brak współpracy pomiedzy temp wody w kotle a sterownikiem... czp01 też coś podobnego pisał. Warto chyba do chopaków napisać, co by po przekroczeniu 80st.C pracowały obie pompy w trybie awaryjnym a dmuchawa i podajnik powinny stanąć do wystudzenia < np. 75st.C. Podajnik ma prawo ruszyć celem wypchnięcia paliwa tylko w przypadku alarmu temp. kosza. Oczywiście w przypadku takiej temp. ma ruszyć tylko podajnik bez pracy dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.08.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 O ile dobrze pamiętam to Budowniczy zgłaszał problem do firmy. Zawsze szybko reagują, być może w tej nowej poprawce coś jest zrobione ale pewności nie mam. Suspenser pracuje chyba na starym oprogramowaniu.Jak będę dzwonił do firmy to dopytam czy w tej wersji testowej oprócz obniżenia min mocy dmuchawydopracowano ten problem bo jak widać powtarza się u drugiego testera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Suspenser to Ci pewnie ciepło się zrobiło Wniosek jest prosty sterownik nie lubi kartonów brak żaru i piec zgasł, na eko zapewne pracowałby. żaru było sporo, bo kartony pięknie rozpalają węgiel, po ich spaleniu zgarnąłem popiół z papieru i żaru było sporo [w trakcie palenia "cosi" dodaję trochę węgla]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Suspenser, a Ty masz układ zamknięty, że tak się obawiałeś wybuchu? Mam otwarty, ale obawiam się, że mimo to byłoby nieciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.08.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Bez paniki,z tego co wiem to jeżeli pompa CWU (tak jest w eCoalu) nie wychłodzi wody w kotle uruchamia się pompa CO.Co ważniejsze ,jeżeli macie wgrane wersje testowe (ja w eCoalu mam) powróćcie do wersji stabilnych gdzie najpierw uruchamia się pompa CWU a potem CO.Na forum jest napisane,ze wersje testowe mogą zawierać błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 22.08.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Wczoraj się wkur... na Bruli Przedwczoraj wieczorem mi wygasł po tym gdy napaliłem w nim kartonami w trybie ręcznym - napaliłem, przełączyłęm z trybu ręczny na auto i wyszedłem z kotłowni. Rano okazało się, że wyświetla się Alarm i kocioł wygasł. Wczoraj wieczorem odpaliłem kocioł [wcześniej mnie nie było i wody z zasobnika wystarczyło na poranne mycie] i znowu napaliłem jeszcze bardziej kartonami [trochę się ich nazbierało] żeby zobaczyć co się będzie działo. Po osiągnięciu przez kocioł 80 st włączyła się kontrolka Alarm oraz sterownik wyłączył !!! pompę CWU i włączył pompę CO - najgorsze jest to, że nie pozwalał ręcznie włączyć pompy CWU Tymczasem latem pompa CO jest "odcięta" zaworami [odłączyłem też jej zasilanie, żeby przypadkiem zasilona się nie "dusiła"], żeby ciepła woda grawitacyjnie nie hulała po grzejnikach, więc sterownik po przekroczeniu temperatury 80 st latem wyłącza jedyny odbiór ciepła [CWU] !!! Wskutek tego temperatura wzrosła do 90 st [brak odbioru ciepła] - byłem już w gotowości do zalewania kotła zimną wodą z zaworu uzupełniającego instalację. Dlaczego do licha sterownik po przekroczeniu temperatury 80 st zamiast włączyć obie pompy załącza tylko jedną z nich [CO] i nie pozwala nawet ręcznie uruchomić drugiej [CWU] - jaki to ma cel ? Przecież w ten sposób w razie przegrzania kotła latem mamy bombę Całą sytuację obrazują wykresy tutaj: https://esterownik.pl/remote/449 zakładka: Archiwum - wykresy Czy w nowej wersji oprogramowania [tej w której można zejść z obrotami dmuchawy do 25%] zostało to poprawione ? Żeby nie było, że tylko jeden sterownik "podpadł" to Cobra [była podłączona, ale nie sterowała kotłem] kilka dni temu zupełnie wysiadła [nie włącza się a bezpieczniki są ok] - odesłałem ją i czekam na diagnozę Zastanawiam się tylko dlaczego podłączasz dwa sterownik. Jeżeli palimy w kotle tradycyjnie,a tak było bo spalałeś kartony,czyli w trybie ręcznym odpowiedzialność za pracę sterownika ponosi jego operator.Sterownik nie otworzy za Ciebie zaworu aby pompa CO wychłodziła wodę. Odnoszę wrażenie,że próbujecie sami wysadzić kocioł w powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Bez paniki,z tego co wiem to jeżeli pompa CWU (tak jest w eCoalu) nie wychłodzi wody w kotle uruchamia się pompa CO.Co ważniejsze ,jeżeli macie wgrane wersje testowe (ja w eCoalu mam) powróćcie do wersji stabilnych gdzie najpierw uruchamia się pompa CWU a potem CO.Na forum jest napisane,ze wersje testowe mogą zawierać błędy. Chyba niedokładnie przeczytałeś co Suspenser napisał. pompę c.o. ma odłączoną, bo zamknięty jest układ na zaworach. Więc pompa c.o. mieliłaby "na sucho" pompa cwu ma się natomiast nie wyłączać powyżej 80st.C, to jest niebezpieczne. Równie głupie jest też zachowanie, które suspenser opisał, tj. ręcznie załącza pompę CWU a sterownik uparcie ją rozłącza. Bez sensu. Uważam,że powyżej jakiegoś progu np. tych 80st.C oba gniazda pomp mają zostać stale załączone np. do wychłodzenia do 75st.C. ma przestać działąć nadmuch i podawanie. Podawanie może zostać załączone tylko, gdy zadziała czujnik kosza, wówczas samo wypychanie awaryjne bez nadmuchu również do jakiegoś poziomu wychłodzenia lub ograniczone czasowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 powinno być tak by użytkownik sam mógł zdecydować jaka maksymalna temperatura może iść na CO i CWU w razie przekroczenia temperatury schładzania. Jak koś ma podłogówkę i pex-y to nie może tam przecież pościć 95C. Z CWU jest lepiej bo można zainstalować zawór bezpieczeństwa 6 bar 80C i korzystać z jego otwarcia i zrzucania nadmiaru ciepła do kanalizacji w razie konieczności schładzania w ten sposób kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 powinno być tak by użytkownik sam mógł zdecydować jaka maksymalna temperatura może iść na CO i CWU w razie przekroczenia temperatury schładzania. Jak koś ma podłogówkę i pex-y to nie może tam przecież pościć 95C. Z CWU jest lepiej bo można zainstalować zawór bezpieczeństwa 6 bar 80C i korzystać z jego otwarcia i zrzucania nadmiaru ciepła do kanalizacji w razie konieczności schładzania w ten sposób kotła. Daleko wybiegasz. Cobra jakby była z modułem zaworu mieszającego, to w zależności od tego, czy będzie podłogówka, czy grzejniki jej zachowanie w sytuacji awaryjnej byłoby odmienne (za zaworem). Podobnie rozwiązane jest to też w Expercie. Bojler- pompa ładująca może awaryjnie zrzucać nadmiar w celu stabilizacji układu, takie rozwiązania ma wiele sterowań na rynku i doskonale się to sprawdza. Generalnie przy podłogówce odpowiednio zabezpieczyc układ powinien instalator. Tutaj raczej chodzi o podstawowe sprawy i funkcjonalności samego sterownika. Skoro kolejna osoba mówi,że jej się to średnio podoba, to bez wielkich aj-waj można to zmienić/poprawić. Nic jakoś wielce strasznego, po to przecież testują, aby produkt udoskonalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ja wcale daleko nie wybiegam, to niektórzy polscy producenci daleko odstają od rozwiązań plum i jego ecomax. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts