karoka65 23.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Rozmawiałem wczoraj z panem Edwardem z E-S i powiedział mi że sprawdzą co stało się u kolegi Suspensera i że na ukończeniu jest nowy soft do Bruli. W tym nowym sofcie ma być tak że gdyby kocioł podgoni do 70 stopni to załączy się pompa CWU i CO schładzając kocioł o 5 stopni czyli do 65.Oczywiście przestaje pracować podajnik i dmuchawa na ten czas czyli tak jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 23.08.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Rozmawiałem wczoraj z panem Edwardem z E-S i powiedział mi że sprawdzą co stało się u kolegi Suspensera i że na ukończeniu jest nowy soft do Bruli. W tym nowym sofcie ma być tak że gdyby kocioł podgoni do 70 stopni to załączy się pompa CWU i CO schładzając kocioł o 5 stopni czyli do 65. Oczywiście przestaje pracować podajnik i dmuchawa na ten czas czyli tak jak powinno być. a jak zajdzie potrzeba ustawić 75C czy 80 to co będzie wtedy? Czy 65 to będzie max? może ktos im musi napisać że jest takie coś jak lagionella i przydała by sie opcja podgrzać cwu raz w tygodniu do 70C. I to tak automatycznie o dogodnej dla nas godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ja wcale daleko nie wybiegam, to niektórzy polscy producenci daleko odstają od rozwiązań plum i jego ecomax. oj oj, takie rzeczy masz już od dawien dawna w expercie i nie tylko.... Każdy wyrób można poprawiać, po to chyba tutaj wszyscy cosik smarujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Rozmawiałem wczoraj z panem Edwardem z E-S i powiedział mi że sprawdzą co stało się u kolegi Suspensera i że na ukończeniu jest nowy soft do Bruli. W tym nowym sofcie ma być tak że gdyby kocioł podgoni do 70 stopni to załączy się pompa CWU i CO schładzając kocioł o 5 stopni czyli do 65. Oczywiście przestaje pracować podajnik i dmuchawa na ten czas czyli tak jak powinno być. No i brawo, dobrze,że działają. VLD ma jednak rację do 65, to trochę chyba jednak za nisko.... W Cobrze czy Pumie nastawa C.O. do 80st.C a CWU do 70st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 a jak zajdzie potrzeba ustawić 75C czy 80 to co będzie wtedy? Czy 65 to będzie max? może ktos im musi napisać że jest takie coś jak lagionella i przydała by sie opcja podgrzać cwu raz w tygodniu do 70C. I to tak automatycznie o dogodnej dla nas godzinie. Takie coś też jest w perfekcie czy expercie, raz w tygodniu możesz wybrać godzinę np. 3rano, gdzie ma być dezynfekcja. To chyba oryginalnie wyszło właśnie od firmy Elster. Skoro w brulim pompa c.o. oraz cwu ruszy > 70st.C, to i z lagionellą da sobie radę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Skoro w brulim pompa c.o. oraz cwu ruszy > 70st.C, to i z lagionellą da sobie radę..... Też tak myślę. Trzeci rok nie mam więcej jak w porywach do 50 stopni na CWU i jeszcze bakterie mnie nie zjadły Woda też niema jakiś obcych zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Panowie ,może się cofnijmy w czasie.Wersje testowe wyraźnie mają opisane jakie są zmiany w sofcie.Do tej pory (przynajmniej w eCoalu) było tak,że jeżeli temp na kotle przekroczyła temp max 80*C to uruchamiała się najpierw pompa CWU a później CO.Nastąpiły zmiany w wersjach testowy co zostało opisane i zrezygnowano z pompy CWU natomiast po osiągnięciu temp powyżej max 80*C uruchamia się pompa CO.Skoro kolega SUSPENSER fizycznie ją odłączył (pompę CO) to powiedzcie mi co miało wodę w kotle wychłodzić?Wersje testowe są do testowania i jeżeli pisze,że w celu wychłodzenia wody w kotle uruchamia się pompa CO to musi być ona podłączona i obieg wody musi być otwarty.Sterownik sobie nie włozy kabla do gniazda ani zaworu nie otworzy.Jak ktoś nie chce testować to powinien używać wersji oficjalnej.A takie są na stronie E-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 23.08.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Też tak myślę. Trzeci rok nie mam więcej jak w porywach do 50 stopni na CWU i jeszcze bakterie mnie nie zjadły Woda też niema jakiś obcych zapachów. cytat z internetu Bakterie z rodzaju Legionella rozwijają się w środowisku wodnym, a optimum ich rozwoju to temperatura 38 - 42°C. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej jako 55 - 60°C. W temperaturze 55° C Legionella żyją około 20 min., a w temperaturze 60° C - około 2 minut. Giną w temperaturze ok. 70°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Cytuję wersja 0.1.17.14. Dodano zabezpieczenie przed wzrostem temp.CO w trybie LATO. Powyżej 70 deg. temp.CO jest schładzana przez pompę CWU. Wyłączenie pompy CWU następuje 5 deg. poniżej temp. załączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 cytat z internetu Bakterie z rodzaju Legionella rozwijają się w środowisku wodnym, a optimum ich rozwoju to temperatura 38 - 42°C. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej jako 55 - 60°C. W temperaturze 55° C Legionella żyją około 20 min., a w temperaturze 60° C - około 2 minut. Giną w temperaturze ok. 70°C. Znajdź może w internecie w jakim czasie w danej temp legionella się rozwija?U mnie nie ma szans na rozwój bo dziennie schodzi 140l wody. Być może ktoś nie używa wody 3-4 dni i wtedy może się rozwinąć. Dodam,ze sterownik posiada programator CWU a w nim można sobie samemu ustawić raz w tyg temp 70stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Cytuję wersja 0.1.17.1 4. Dodano zabezpieczenie przed wzrostem temp.CO w trybie LATO. Powyżej 70 deg. temp.CO jest schładzana przez pompę CWU. Wyłączenie pompy CWU następuje 5 deg. poniżej temp. załączenia. Dzięki za info Susp. ma oficjalną wersję dostarczoną przez E-S, nie ma złącza w kompie typu RS.... a i przejściówki jakoś nie mógł nabyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Bakteria niezmiernie wymagająca; najlepsze podłoże hodowlane to agar zawierający wyciąg z drożdży z węglem, zbuforowany do pH 6 i uzupełniony cysteiną. Legionella pneumophilia ma wyjątkową zdolność zużywania aminokowasów jako głównego źródła węgla i energii. Do wzrostu niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%) i wysoka wilgotność, ale nawet w optymalnych warunkach wzrost trwa 2-6 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki za info Susp. ma oficjalną wersję dostarczoną przez E-S, nie ma złącza w kompie typu RS.... a i przejściówki jakoś nie mógł nabyć... Nie chcę się wymądrzać ale to tak jak byś rozpędził sobie samochód a wylał płyn z jego przewodów hamulcowych,weź się teraz zatrzymaj Odnoszę się do pracującego kotła z odłączoną pompą CO. Nie ujmując nikomu wiedzy o sterowaniu kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 23.08.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Znajdź może w internecie w jakim czasie w danej temp legionella się rozwija?U mnie nie ma szans na rozwój bo dziennie schodzi 140l wody. Być może ktoś nie używa wody 3-4 dni i wtedy może się rozwinąć. Dodam,ze sterownik posiada programator CWU a w nim można sobie samemu ustawić raz w tyg temp 70stC Masz rację, doczytałem w internecie. cytat Rozwojowi bakterii sprzyjaja zastoje ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.08.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Nie chcę się wymądrzać ale to tak jak byś rozpędził sobie samochód a wylał płyn z jego przewodów hamulcowych,weź się teraz zatrzymaj Odnoszę się do pracującego kotła z odłączoną pompą CO. Nie ujmując nikomu wiedzy o sterowaniu kotłem. wiii tam, jest mnogość instalacji a producent stera ma to przewidzieć.... Dla wspólnego dobra ogółu. Tak bym to dyplomatycznie ujął, taki spadochron bezpieczeństwa Luzik, piszesz,że jest poprawka, to jest dobrze, mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.08.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Masz rację, doczytałem w internecie. cytat Rozwojowi bakterii sprzyjaja zastoje ciepłej wody. Także mogę spać spokojnie a gdyby mnie bakterie zaatakowały to dam znać jak przeżyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 wiii tam, jest mnogość instalacji a producent stera ma to przewidzieć.... Dla wspólnego dobra ogółu. Tak bym to dyplomatycznie ujął, taki spadochron bezpieczeństwa Luzik, piszesz,że jest poprawka, to jest dobrze, mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba Dla tego wprowadzono wersje testowe,które mogą zawierać błędy a maja być wychwycone przez użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 23.08.2011 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ehhh minertu Skoro kolega SUSPENSER fizycznie ją odłączył (pompę CO) to powiedzcie mi co miało wodę w kotle wychłodzić? Po to ktoś robi sterowniki, po to udostępnia je testerom, zeby testerzy wyłapali błędy czy niedoskonałości i powiedzieli czy zasugerowali co zmienić, E-M bardzo ładnie postępuję bo praktycznie w locie zmienia czy usiłuje zmienić soft,wiedziałem równiez o zmianie softu na jesień bo to będzie grubsza zmiana, nawet ją chyba opisałem na forum... wychłodzenia wody w kotle uruchamia się pompa CO to musi być ona podłączona i obieg wody musi być otwarty nie pisz proszę takich rzeczy i nie mierz wszystkich swoja miarą, a jak ktos ma instalacje za wymiennikiem ciepła??? gdzie pobór ciepła wytępuje tylko wtedy jak sterownik pokojowy(zewnętrzny da impuls żeby grzac?? a jak ktos ma kilka sterowników pokojowych??? wszystko zależy od instalacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Masz rację, doczytałem w internecie. cytat Rozwojowi bakterii sprzyjaja zastoje ciepłej wody. No i to tyle w temacie Legionelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 23.08.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 ehhh minertu nie pisz proszę takich rzeczy i nie mierz wszystkich swoja miarą, a jak ktos ma instalacje za wymiennikiem ciepła??? gdzie pobór ciepła wytępuje tylko wtedy jak sterownik pokojowy(zewnętrzny da impuls żeby grzac?? a jak ktos ma kilka sterowników pokojowych??? wszystko zależy od instalacji.. Zgoda,ale mowa jest o trybie letnim i tu niczego nie zmienia fakt,że sterownik nie miał czym fizycznie za sterować a dwa ten sterownik nie potrzebuje innych sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts