Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Też tak myślę. Trzeci rok nie mam więcej jak w porywach do 50 stopni na CWU i jeszcze bakterie mnie nie zjadły :)

Woda też niema jakiś obcych zapachów.

cytat z internetu

Bakterie z rodzaju Legionella rozwijają się w środowisku wodnym, a optimum ich rozwoju to temperatura 38 - 42°C. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej jako 55 - 60°C. W temperaturze 55° C Legionella żyją około 20 min., a w temperaturze 60° C - około 2 minut. Giną w temperaturze ok. 70°C.

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cytat z internetu

Bakterie z rodzaju Legionella rozwijają się w środowisku wodnym, a optimum ich rozwoju to temperatura 38 - 42°C. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej jako 55 - 60°C. W temperaturze 55° C Legionella żyją około 20 min., a w temperaturze 60° C - około 2 minut. Giną w temperaturze ok. 70°C.

Znajdź może w internecie w jakim czasie w danej temp legionella się rozwija?U mnie nie ma szans na rozwój bo dziennie schodzi 140l wody.

Być może ktoś nie używa wody 3-4 dni i wtedy może się rozwinąć.

Dodam,ze sterownik posiada programator CWU a w nim można sobie samemu ustawić raz w tyg temp 70stC

Cytuję wersja 0.1.17.1

4. Dodano zabezpieczenie przed wzrostem temp.CO w trybie LATO. Powyżej 70 deg. temp.CO jest schładzana przez pompę CWU. Wyłączenie pompy CWU następuje 5 deg. poniżej temp. załączenia.

Dzięki za info :)

Susp. ma oficjalną wersję dostarczoną przez E-S, nie ma złącza w kompie typu RS.... a i przejściówki jakoś nie mógł nabyć...

Bakteria niezmiernie wymagająca; najlepsze podłoże hodowlane to agar zawierający wyciąg z drożdży z węglem, zbuforowany do pH 6 i uzupełniony cysteiną. Legionella pneumophilia ma wyjątkową zdolność zużywania aminokowasów jako głównego źródła węgla i energii. Do wzrostu niezbędne są: wysokie stężenie dwutlenku węgla (2,5-5%) i wysoka wilgotność, ale nawet w optymalnych warunkach wzrost trwa 2-6 dni.

Dzięki za info :)

Susp. ma oficjalną wersję dostarczoną przez E-S, nie ma złącza w kompie typu RS.... a i przejściówki jakoś nie mógł nabyć...

Nie chcę się wymądrzać ale to tak jak byś rozpędził sobie samochód a wylał płyn z jego przewodów hamulcowych,weź się teraz zatrzymaj :)

Odnoszę się do pracującego kotła z odłączoną pompą CO.

Nie ujmując nikomu wiedzy o sterowaniu kotłem.

Znajdź może w internecie w jakim czasie w danej temp legionella się rozwija?U mnie nie ma szans na rozwój bo dziennie schodzi 140l wody.

Być może ktoś nie używa wody 3-4 dni i wtedy może się rozwinąć.

Dodam,ze sterownik posiada programator CWU a w nim można sobie samemu ustawić raz w tyg temp 70stC

Masz rację, doczytałem w internecie.

cytat

Rozwojowi bakterii sprzyjaja zastoje ciepłej wody.

Nie chcę się wymądrzać ale to tak jak byś rozpędził sobie samochód a wylał płyn z jego przewodów hamulcowych,weź się teraz zatrzymaj :)

Odnoszę się do pracującego kotła z odłączoną pompą CO.

Nie ujmując nikomu wiedzy o sterowaniu kotłem.

wiii tam, jest mnogość instalacji a producent stera ma to przewidzieć....

Dla wspólnego dobra ogółu.

:)

Tak bym to dyplomatycznie ujął, taki spadochron bezpieczeństwa :)

Luzik, piszesz,że jest poprawka, to jest dobrze, mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba

wiii tam, jest mnogość instalacji a producent stera ma to przewidzieć....

Dla wspólnego dobra ogółu.

:)

Tak bym to dyplomatycznie ujął, taki spadochron bezpieczeństwa :)

Luzik, piszesz,że jest poprawka, to jest dobrze, mi nic więcej do szczęścia nie potrzeba

Dla tego wprowadzono wersje testowe,które mogą zawierać błędy a maja być wychwycone przez użytkowników.

ehhh minertu

Skoro kolega SUSPENSER fizycznie ją odłączył (pompę CO) to powiedzcie mi co miało wodę w kotle wychłodzić?

Po to ktoś robi sterowniki, po to udostępnia je testerom, zeby testerzy wyłapali błędy czy niedoskonałości i powiedzieli czy zasugerowali co zmienić, E-M bardzo ładnie postępuję bo praktycznie w locie zmienia czy usiłuje zmienić soft,wiedziałem równiez o zmianie softu na jesień bo to będzie grubsza zmiana, nawet ją chyba opisałem na forum...

wychłodzenia wody w kotle uruchamia się pompa CO to musi być ona podłączona i obieg wody musi być otwarty
nie pisz proszę takich rzeczy i nie mierz wszystkich swoja miarą, a jak ktos ma instalacje za wymiennikiem ciepła??? gdzie pobór ciepła wytępuje tylko wtedy jak sterownik pokojowy(zewnętrzny da impuls żeby grzac?? a jak ktos ma kilka sterowników pokojowych??? wszystko zależy od instalacji..

ehhh minertu

nie pisz proszę takich rzeczy i nie mierz wszystkich swoja miarą, a jak ktos ma instalacje za wymiennikiem ciepła??? gdzie pobór ciepła wytępuje tylko wtedy jak sterownik pokojowy(zewnętrzny da impuls żeby grzac?? a jak ktos ma kilka sterowników pokojowych??? wszystko zależy od instalacji..

Zgoda,ale mowa jest o trybie letnim i tu niczego nie zmienia fakt,że sterownik nie miał czym fizycznie za sterować a dwa ten sterownik nie potrzebuje innych sterowników.

Zgoda,ale mowa jest o trybie letnim i tu niczego nie zmienia fakt,że sterownik nie miał czym fizycznie za sterować a dwa ten sterownik nie potrzebuje innych sterowników.

hehe załóz się:)) a jak np jest u mnie, pokoje maja sterowanie inną temp a salon otwarty ma ustawioną inną:) możliwości masz dużo i niekoniecznie wszystkim ma sterowac kocioł , np chcę zeby w salonie na podłogówce było np22 st a w pokojach 25 :) no i ustaw tak na sterowniku od kotła:)

widocznie nie lapiesz się w grupie docelowej producenta. A ja uważam że ster powinien być na tyle uniwersalny, by kupujący mógł go zastosować w każdej instalacji i obsługiwać możliwie dużo urządzeń zew. Obsługa 4d powina być standartem a nie opcją, a na lato sterownik powinien wyłączyć pompę co i zamknąć zawór. I nie piszcie mi że to zbędny wodotrysk.

Panowie ,może się cofnijmy w czasie.

Wersje testowe wyraźnie mają opisane jakie są zmiany w sofcie.Do tej pory (przynajmniej w eCoalu) było tak,że jeżeli temp na kotle przekroczyła temp max 80*C to uruchamiała się najpierw pompa CWU a później CO.Nastąpiły zmiany w wersjach testowy co zostało opisane i zrezygnowano z pompy CWU natomiast po osiągnięciu temp powyżej max 80*C uruchamia się pompa CO.

Skoro kolega SUSPENSER fizycznie ją odłączył (pompę CO) to powiedzcie mi co miało wodę w kotle wychłodzić?

Wersje testowe są do testowania i jeżeli pisze,że w celu wychłodzenia wody w kotle uruchamia się pompa CO to musi być ona podłączona i obieg wody musi być otwarty.Sterownik sobie nie włozy kabla do gniazda ani zaworu nie otworzy.

Jak ktoś nie chce testować to powinien używać wersji oficjalnej.A takie są na stronie E-S.

Dostałem na testy sterownik z oprogramowaniem w wersji 0.0.1.16 - czy ona jest testowa ?

Chyba większość na lato zamyka zawory CO, żeby ciepło nie leciało im grawitacyjnie do instalacji, więc odłączenie kabla niewiele zmieni.