Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Zgoda,ale mowa jest o trybie letnim i tu niczego nie zmienia fakt,że sterownik nie miał czym fizycznie za sterować a dwa ten sterownik nie potrzebuje innych sterowników.

hehe załóz się:)) a jak np jest u mnie, pokoje maja sterowanie inną temp a salon otwarty ma ustawioną inną:) możliwości masz dużo i niekoniecznie wszystkim ma sterowac kocioł , np chcę zeby w salonie na podłogówce było np22 st a w pokojach 25 :) no i ustaw tak na sterowniku od kotła:)

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widocznie nie lapiesz się w grupie docelowej producenta. A ja uważam że ster powinien być na tyle uniwersalny, by kupujący mógł go zastosować w każdej instalacji i obsługiwać możliwie dużo urządzeń zew. Obsługa 4d powina być standartem a nie opcją, a na lato sterownik powinien wyłączyć pompę co i zamknąć zawór. I nie piszcie mi że to zbędny wodotrysk.

Panowie ,może się cofnijmy w czasie.

Wersje testowe wyraźnie mają opisane jakie są zmiany w sofcie.Do tej pory (przynajmniej w eCoalu) było tak,że jeżeli temp na kotle przekroczyła temp max 80*C to uruchamiała się najpierw pompa CWU a później CO.Nastąpiły zmiany w wersjach testowy co zostało opisane i zrezygnowano z pompy CWU natomiast po osiągnięciu temp powyżej max 80*C uruchamia się pompa CO.

Skoro kolega SUSPENSER fizycznie ją odłączył (pompę CO) to powiedzcie mi co miało wodę w kotle wychłodzić?

Wersje testowe są do testowania i jeżeli pisze,że w celu wychłodzenia wody w kotle uruchamia się pompa CO to musi być ona podłączona i obieg wody musi być otwarty.Sterownik sobie nie włozy kabla do gniazda ani zaworu nie otworzy.

Jak ktoś nie chce testować to powinien używać wersji oficjalnej.A takie są na stronie E-S.

Dostałem na testy sterownik z oprogramowaniem w wersji 0.0.1.16 - czy ona jest testowa ?

Chyba większość na lato zamyka zawory CO, żeby ciepło nie leciało im grawitacyjnie do instalacji, więc odłączenie kabla niewiele zmieni.

dzisiaj kupiłem przejściówkę usb-rs232 i zrobiłem aktualizację softu na 0.1.17.2 w bruli

Suspenser dzisiaj rozmawiałem z p.Markiem, zaktualizuj soft do 17.2 i będzie gitara.

to połączenie i aktualizacja to porażka na maxa w XXI wieku,

szit jakich mało.

Przejściówka firmy digitus, 3razy trzeba było g.wno instalować, wyłączać kompa, załączać i tak zeszło 2godziny...

później jakoś szit zatrybił.

Dalej kombinowanie, ustawienie portu com3, dajcie spokój....

Ściągnięcie aplikacji net coś tam framework i jakoś aktualizacja softu poszła.

Wszystko to w Cobrze czy Pumie zabiera jakieś 2minuty, nie wymaga przejściówek, ustawiania portów, ściągania jakiś bzdetnych programików srików i innych dupereli i zbędnych operacji

Podłączam cobrę czy pumę, komp ją widzi jako pendrive, zrzucam nowy soft, który się zaktualizuje samodzielnie i koniec pieśni.

Lekko się zirytowałem całą procedurą.

dzisiaj kupiłem przejściówkę usb-rs232 i zrobiłem aktualizację softu na 0.1.17.2 w bruli

Suspenser dzisiaj rozmawiałem z p.Markiem, zaktualizuj soft do 17.2 i będzie gitara.

szit jakich mało.

Przejściówka firmy digitus, 3razy trzeba było g.wno instalować, wyłączać kompa, załączać i tak zeszło 2godziny...

Dalej kombinowanie, ustawienie portu com3, dajcie spokój....

Ściągnięcie aplikacji net coś tam framework i jakoś aktualizacja softu poszła.

Wszystko to w Cobrze czy Pumie zabiera jakieś 2minuty, nie wymaga przejściówek, ustawiania portów, ściągania jakiś bzdetnych programików srików i innych dupereli i zbędnych operacji

Podłączam cobrę czy pumę, komp ją widzi jako pendrive, zrzucam nowy soft, który się zaktualizuje samodzielnie i koniec pieśni.

Lekko się zirytowałem całą procedurą.

A to dla tego,że nie czyta się co się pisze.,net fremwork od zawsze trzeba było mieć na kompie,co to za komp co nie może przejściówki zainstalować? :) mój od kopa ją znalazł i działa bez problemu.To raczej wina kompa a nie przejściówki a pendriva każdy komp widzi jak jest w nim wsio ok.

Zostawmy sprawy techniczne z boku bo to niczemu nie służy.Na stronie esterownik wszystko pisze od A-Z jak się robi aktualizację itd itp.

Mi aktualizacja zajmuje dosłownie minute wraz z jej pobraniem :)

A to dla tego,że nie czyta się co się pisze.,net fremwork od zawsze trzeba było mieć na kompie,co to za komp co nie może przejściówki zainstalować? :) mój od kopa ją znalazł i działa bez problemu.To raczej wina kompa a nie przejściówki a pendriva każdy komp widzi jak jest w nim wsio ok.

Zostawmy sprawy techniczne z boku bo to niczemu nie służy.Na stronie esterownik wszystko pisze od A-Z jak się robi aktualizację itd itp.

Mi aktualizacja zajmuje dosłownie minute wraz z jej pobraniem :)

W instrukcji brakuje pewnych informacji do sprawnego przeprowadzenia całej procedury

Trzeba szukać na stronie producenta, to chyba nie o to chodzi.

Cobrę czy Pumę komp widzi bez zbędnych aplikacji i innych czarów.

Upgrade jest jasno opisany w drukowanej instrukcji dostarczanej ze sterem.

Cała procedura jest o niebo łatwiejsza i nie wymaga żadnych dodatkowych programików, dokupowania przejściówek itd.

Teraz po pierwszej zabawie też będę mógł powiedziec,że następna aktualizacja zajmie chwilę.

Za pierwszy raz za dużo zbędnych operacji, szukania po necie.

To powinno byc prosto opisane w instrukcji dostarczanej ze sterem.

Takie moje zdanie, mam do niego prawo porównując oba modele.

Zgadzam się .Urządzenie ma być proste i takie jest.Jest tylko inne od Cobry.

Co byś nie kupił nowego z elektroniki to zawsze się uczysz obsługi urządzenia.

I tak jest jak z Cobra tak i z eCoalem.

W tym konkretnym elemencie, czyli aktualizacji bruli/eCoal ma stare wyjście, którego nowe kompy nie mają, wymaga to całego szeregu dodatkowych czynności tj. zakup przejściówki, instalacja dodatkowego softu, szukanie po internecie wskazówek. Dla osoby nie mającej z tym urządzeniem wcześniej kontaktu takie oczywiste to wszystko nie jest. Mamy jednak forum, stronę bruli.pl,. stronę esterownik, zatem pokombinowac można. Jest to koniec końców zabaweczka.

W Cobrze mam wyjście "na czasie", czyli usb, biorę do ręki papierową instrukcję i wszystko już wiem. Zrzucam nowy soft i tyle.

W Cobrze czy Pumie jest to lepiej rozwiązane (aktualizacja softu).

Nie mniej drugi raz przy brulim całą operację będzie mi już łatwiej wykonać.

Nie ma co dalej tematu roztrząsać. To drobnostka.

Dla podsumowania tematu:

Na rynku, z tego co wiem....

Na chwile obecną samodzielną aktualizację softu umożliwiają:

- PUMA

- COBRA

poprzez wyjścia USB

oraz

- Bruli

- eCoal

przez trochę antycznego com-a na rs232, ale mogę aktualizację samodzielnie zrobić!!

Reszta wszelkiego rodzaju expertów, perfektów, plum-ów czy rt09pid, tutaj w przypadku wyjścia nowego softu i chęci jego aktualizacji muszę dany wyrób lub jego część przesłać do serwisu producenta.

szit jakich mało.

Gdy będę miał zbędne 2 godziny na użeranie się z kompem to się wezmę - na razie czasu szkoda bo za oknem piękna pogoda a urlop się kończy i korzystać z tego trzeba póki czas.

• 2 weeks później...

Witam kolegów temat troszkę zwolnił a tu zima za pasem :)

Mam pytanie takie : czy któryś ze sterowników umożliwiających możliwość ingerencji w ustawienia, ewentualnie sam podglą pracy przez internet moze pracować z podajnikem tlokowym ?

pozdro

Z tego co widać to w brulim wybiera się ( w ustawieniach zaawansowanych) opcję pomiędzy kotłem z napędem ślimakowym albo tłokowym.

Inne sterowniki zapewne też mają taką możliwość.

Nie wszystkie.

W Cobrze czy Pumie w menu serwisowym odpowiednimi czasami soft przejdzie w tryb tłoka

Dodatkowo mogę przejść w tryb pracy awaryjnym bez podajnika (praca automatyczna pomp oraz dmuchawy)

Tyle,że musiałbym domówić i dokręcić mechanizm pozycjonowania tłoka

W klasycznym Titanic w menu instalatora też wybieram tłok/ślimak, gniazdo do mechanizmu pozycjonowania jest w standardzie, dokupić trzeba sam przewód pozycjonujący i końcówkę obrotową....

Chciałem jednak zaznaczyć,że tłok w Bruli to nowość i jeszcze jakieś kwaitki moga wychodzić, dobry soft do tłoka to naprawdę cięzka robota.

W Brulim przy ostatniej aktualizacji dodali parametr krotności, który jest dla mnie niezwykle ważny w kwestii wyrobów tłokowych.

Pytanie czy nie będzie jeszcze zonków na przejściach.

Witam kolegów temat troszkę zwolnił a tu zima za pasem :)

Mam pytanie takie : czy któryś ze sterowników umożliwiających możliwość ingerencji w ustawienia, ewentualnie sam podglą pracy przez internet moze pracować z podajnikem tlokowym ?

pozdro

Nie wiem jak Bruli steruje pracą tłokowca ale ze ślimakiem radzi sobie bardzo dobrze i przez internet masz dostęp do wszystkiego.

Na Cobrze masz na razie tylko podgląd temperatur ale bez możliwości żadnych nastaw.

Prace trwają, może się doczekamy.

Ślimakiem Cobra steruje również bardzo dobrze.