darase 03.05.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Panowie jest coś nie tak z tą pogodą 0.6st ciepła na dworze. Minertu co już jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 03.05.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 U bobka jest lepiej z temp spalin,chyba,że twoja podskoczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 03.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Moja? Nie aż tak bardzo 87st jest, dosypałem miału z pozostałości po starym węglu i ten miał ma lepszą kaloryczność niż ten eko, chyba że już to ocieplenie trzyma ciepło, prawie nic nie ubywa z kosza a tem na zewnątrz w okolicy zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.05.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Próbowałem jak to działa i patrząc na wykresy jest OK. Zobacz, 1 maja w niedzielę, miałem obniżoną temp. do 9 rano i o 9-tej podniósł do zadanej. Może za często coś zmieniam i jest jakaś zwłoka czasowa pomiędzy zatwierdzeniem zmian a ich wdrożeniem do realizacji przez sterownik. Podłączyłem dzisiaj pompkę cyrkulacyjną do sterownika [wcześniej sterował nią włącznik czasowy z Lidla] i ustawiłem jej strefy czasowe oraz czas pracy i przerwy. Czy gdy np. w godz. 6-22 pompka ma pracować w strefach, a w ustawieniach zaawansowanych ustawiłem czas pracy pompki cyrkulacyjnej ustawiłem na 5 minut, a czas przerwy na 25 to faktycznie będzie ona pracować w godz. 6-22 przez 5 minut co pół godziny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.05.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Podłączyłem dzisiaj pompkę cyrkulacyjną do sterownika [wcześniej sterował nią włącznik czasowy z Lidla] i ustawiłem jej strefy czasowe oraz czas pracy i przerwy. Czy gdy np. w godz. 6-22 pompka ma pracować w strefach, a w ustawieniach zaawansowanych ustawiłem czas pracy pompki cyrkulacyjnej ustawiłem na 5 minut, a czas przerwy na 25 to faktycznie będzie ona pracować w godz. 6-22 przez 5 minut co pół godziny ? Nie wiem ale też tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 04.05.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Może za często coś zmieniam i jest jakaś zwłoka czasowa pomiędzy zatwierdzeniem zmian a ich wdrożeniem do realizacji przez sterownik. Podłączyłem dzisiaj pompkę cyrkulacyjną do sterownika [wcześniej sterował nią włącznik czasowy z Lidla] i ustawiłem jej strefy czasowe oraz czas pracy i przerwy. Czy gdy np. w godz. 6-22 pompka ma pracować w strefach, a w ustawieniach zaawansowanych ustawiłem czas pracy pompki cyrkulacyjnej ustawiłem na 5 minut, a czas przerwy na 25 to faktycznie będzie ona pracować w godz. 6-22 przez 5 minut co pół godziny ? Dokładnie tak będzie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.05.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Dokładnie tak będzie pracować. Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 05.05.2011 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Podłączyłem dzisiaj pompkę cyrkulacyjną do sterownika [wcześniej sterował nią włącznik czasowy z Lidla] i ustawiłem jej strefy czasowe oraz czas pracy i przerwy. Czy gdy np. w godz. 6-22 pompka ma pracować w strefach, a w ustawieniach zaawansowanych ustawiłem czas pracy pompki cyrkulacyjnej ustawiłem na 5 minut, a czas przerwy na 25 to faktycznie będzie ona pracować w godz. 6-22 przez 5 minut co pół godziny ? Jest coś dla Ciebie, urządzenie nazywa się regulator pompy cyrkulacyjnej RPC-01. Puścić strumień wody z kranu na około 3 sekund a następnie odczekać chwilę (kilka lub około kilkadziesiąt sekund w zależności od odległości do bojlera) aż pompa przedstransportuje ciepłą wodę do kranu. Regulator posiada dwie sondy, jedną przymocujemy w odległości 1 m od bojlera w rurze zasilania a drugą, w tej samej odległości na rurze powrotnej. Regulator podłaczamy do sieci, posiada gniazdo i do gniazda włożyć wtyczkę pompy cyrkulacyjnej i po sprawie. Regulator kosztuje po promocyjnej cenie 200 zł . Wejdź na stronę http://www.estyma.pl/ tam możesz dokonać zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.05.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 dino nie o taką pompkę chyba chodziło koledze, odbieram to jako pompę cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 05.05.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 dino nie o taką pompkę chyba chodziło koledze, odbieram to jako pompę cwu rzeczywiście... nie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.05.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 minertu jaką masz pojemność zasobnika w swoim kotle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 05.05.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 I już jestem po rozmowie telefonicznej z firmą Elektro-System s.c. otrzymałem własnie informację z zapewnieniem że bug zostanie poprawiony, otrzymałem także wyjasnienie z jakiej przyczyny wystąpiło takie zachowanie sterownika, otóż kotły były przystosowane do spalania ekogroszku, ja mam kocioł z rusztem wodnym , mało tego, mam lekko zmodyfikowaną instalację,a jeszcze żeby było ciekawiej wymusiłem wysokie temperatury spalając ostro drzewo i lekko oszukując sterownik.Firma zapewniła mnie również że wszelkie uwagi są sprawdzane,weryfikowane i z biegiem czasu zostaną wdrożone do produkcji,na nowy sezon grzewczy firma chce zaprezentowac nowy soft do sterownika,pracuje również nad aplikacją na adndroida,Generalnie produkt jest nowy,firma sprawdza, testuje rózne dodatki , ale jak wiadomo najlepszymi testerami są użytkownicy kotłów,Produkt był robiony pod użytkowników kotłów z ogniwa- a teraz będzie dostępny praktycznie do KAZDEGO kotła na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.05.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jest coś dla Ciebie, urządzenie nazywa się regulator pompy cyrkulacyjnej RPC-01. Puścić strumień wody z kranu na około 3 sekund a następnie odczekać chwilę (kilka lub około kilkadziesiąt sekund w zależności od odległości do bojlera) aż pompa przedstransportuje ciepłą wodę do kranu. Regulator posiada dwie sondy, jedną przymocujemy w odległości 1 m od bojlera w rurze zasilania a drugą, w tej samej odległości na rurze powrotnej. Regulator podłaczamy do sieci, posiada gniazdo i do gniazda włożyć wtyczkę pompy cyrkulacyjnej i po sprawie. Regulator kosztuje po promocyjnej cenie 200 zł . Wejdź na stronę http://www.estyma.pl/ tam możesz dokonać zakupu. Ciekawe urządzenie [nawet nie wiedziałem, że takie są], ale do niego trzeba by podłączyć jakąś zwykłą, mocną pompę jako cyrkulacyjną - wtedy faktycznie wystarczyłby krótki czas przerwy w odkręceniu kranu i pojawiła by się w nim ciepła woda. Przy zwykłej cyrkulacyjnej trochę by to potrwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2011 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 minertu jaką masz pojemność zasobnika w swoim kotle ? Wchodzi 156-8kg groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.05.2011 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 I już jestem po rozmowie telefonicznej z firmą Elektro-System s.c. otrzymałem własnie informację z zapewnieniem że bug zostanie poprawiony, otrzymałem także wyjasnienie z jakiej przyczyny wystąpiło takie zachowanie sterownika, otóż kotły były przystosowane do spalania ekogroszku, ja mam kocioł z rusztem wodnym , mało tego, mam lekko zmodyfikowaną instalację,a jeszcze żeby było ciekawiej wymusiłem wysokie temperatury spalając ostro drzewo i lekko oszukując sterownik.Firma zapewniła mnie również że wszelkie uwagi są sprawdzane,weryfikowane i z biegiem czasu zostaną wdrożone do produkcji,na nowy sezon grzewczy firma chce zaprezentowac nowy soft do sterownika,pracuje również nad aplikacją na adndroida,Generalnie produkt jest nowy,firma sprawdza, testuje rózne dodatki , ale jak wiadomo najlepszymi testerami są użytkownicy kotłów,Produkt był robiony pod użytkowników kotłów z ogniwa- a teraz będzie dostępny praktycznie do KAZDEGO kotła na ekogroszek. Oczywiście mowa była o brulim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Wchodzi 156-8kg groszku. Piszecie że kotły wasze tak mało palą. Podpatrywałem wczoraj wieczorem kto kiedy uzupełniał paliwo. Wyszło mi że ty sypałeś 27 kwietnia a ja 24. U mnie że wchodzi około 130 do 135 ale jak dobrze nagarnę to 140 wejdzie. Sypałem 3 dni wcześniej a razem prawie nam się skończyło Ty widzę uzupełniłeś dzisiaj po południu a ja teraz po 20-tej. Było jeszcze troszkę ale jutro mam zajęty dzień i trzeba było dzisiaj to zrobić. Tak myślę że ten mój badziewiak z alledrogo nie jest taki zły. Chyba że nie miałeś pełnego zbiornika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 06.05.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Piszecie że kotły wasze tak mało palą. Podpatrywałem wczoraj wieczorem kto kiedy uzupełniał paliwo. Wyszło mi że ty sypałeś 27 kwietnia a ja 24. U mnie że wchodzi około 130 do 135 ale jak dobrze nagarnę to 140 wejdzie. Sypałem 3 dni wcześniej a razem prawie nam się skończyło Ty widzę uzupełniłeś dzisiaj po południu a ja teraz po 20-tej. Było jeszcze troszkę ale jutro mam zajęty dzień i trzeba było dzisiaj to zrobić. Tak myślę że ten mój badziewiak z alledrogo nie jest taki zły. Chyba że nie miałeś pełnego zbiornika ? Nooo a u mnie po 17 dobach skończyło się ostatnie 50 kg ekogroszku, więc nie patrzcie na mój sterownik, bo tam temperatury tylko spadają Jeśli jutro skończy się ciepła woda będę musiał napalić kartonami, albo podłączyć bojler do prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 06.05.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Świetny wynik, mój piecyk będzie pracował 365 dni w roku z przerwą na czyszczenie palnika. Zobaczę ile wystarczy na grzanie samej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.05.2011 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Piszecie że kotły wasze tak mało palą. Podpatrywałem wczoraj wieczorem kto kiedy uzupełniał paliwo. Wyszło mi że ty sypałeś 27 kwietnia a ja 24. U mnie że wchodzi około 130 do 135 ale jak dobrze nagarnę to 140 wejdzie. Sypałem 3 dni wcześniej a razem prawie nam się skończyło Ty widzę uzupełniłeś dzisiaj po południu a ja teraz po 20-tej. Było jeszcze troszkę ale jutro mam zajęty dzień i trzeba było dzisiaj to zrobić. Tak myślę że ten mój badziewiak z alledrogo nie jest taki zły. Chyba że nie miałeś pełnego zbiornika ? Nie był pusty jak uzupełniałem a i piec chodzi praktycznie cały czas.Z małymi przerwami gdy temp zewn przekroczy 16stC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts