Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Hej Koledzy,

I takim oto chytrym sposobem ZAWIJANY, Ogniwo i Elektro - System pozbawili was możliwości "ucieczki" przed codziennością, pod pozorem: muszę sprawdzić, muszę podregulować itd. itp. Zobaczycie jak wam szybko z tego nieróbstwa mięśnie dyrektorskie nad "priorytetami" wyrosną. :D

A my dalej nie ustajemy w wysiłkach, by przyrost owych "mięśni" wam przyspieszyć. A co? :stirthepot: :wave:

Trzymajcie się - pozdrawiam z gorącego Górnego Śląska - zawijan_2 :goodnight:

Spokojnie, nie wszystkim tak od razu wyrosną - niektórzy maja więcej czasu na relaksujące kopanie ogródka ;)

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe ile pogrzeję lat wodę za cenę tych solarów, prawie nie widać że ubywa tego czeskiego eko, zasypałem 100kg za 50zł. Jak wystarczy na 2 miesiące to będzie rewelacja :)

darase Ty, sie moimi solarami nie przejmuj :D jakbyś zużywał 20-30m3 cwu na miesiąc to ciekawe na ile by ci tego eko starczyło ;) każdemu wg potrzeb :D

No tak SUSPENSER jest chudy... (pewnie jeść mu nie dają ;) ) to i mu mięsień tak szybko nie urośnie... a reszta...no cóż, niedzwiedzie, borsuki i inne zwierzątka też przybierają na zimę a wcale nie mają e-coala czy bruliego :)

Ty, budowniczy ;) nic mi do Twoich solarów, możesz nawet dziennie zużywać 5m3, tylko jak pomyślę że ludzie umierają z pragnienia a zasoby wody pitnej maleją to patrzę a kran sam się zakręca.

Karoka szczytu nie ocieplam bo koszty byłyby jeszcze większe tak o 20m2*2, dom ma dł 11m plus przybudówka.

suspenser

Podziwiam, bo dla mnie grzebanie w ziemi to by była katorga. Ale każdy lubi to co ma. :)

Ja człowiek z betonu, czynsz płacę, to mi i raz w roku trawnik przed "betoniokiem" zryją.

A jaki widok mam, jaki mikroklimat. Te wasze wymarzone cztery ściany do docieplenia niech się kryją. Tym bardziej, że wylot z komina lokalnej kotłowni mam na wysokości okien. :jawdrop: ???? Tak, tak. :bash:

Tyle, ze kotłownia na gaz, ale wentylatory i pompy wyją niczym tatko na kazaniu.

Pozdr. :D

suspenser

Podziwiam, bo dla mnie grzebanie w ziemi to by była katorga. Ale każdy lubi to co ma. :)

Ja człowiek z betonu, czynsz płacę, to mi i raz w roku trawnik przed "betoniokiem" zryją.

A jaki widok mam, jaki mikroklimat. Te wasze wymarzone cztery ściany do docieplenia niech się kryją. Tym bardziej, że wylot z komina lokalnej kotłowni mam na wysokości okien. :jawdrop: ???? Tak, tak. :bash:

Tyle, ze kotłownia na gaz, ale wentylatory i pompy wyją niczym tatko na kazaniu.

Pozdr. :D

Tyle lat mieszkałem w domu z betonu, że teraz nadrabiam zaległości ;)

Jedyne co czasem u mnie wyje to psica jak ją księżycową nocką poniesie nastrój ;)

Ty, budowniczy ;) nic mi do Twoich solarów, możesz nawet dziennie zużywać 5m3, tylko jak pomyślę że ludzie umierają z pragnienia a zasoby wody pitnej maleją to patrzę a kran sam się zakręca.

Karoka szczytu nie ocieplam bo koszty byłyby jeszcze większe tak o 20m2*2, dom ma dł 11m plus przybudówka.

Ciekawe jak dostarczasz tą zaoszczędzoną wodę potrzebującym.

Mam studnie na działce jest woda zapraszam wszystkich potrzebujących wody.Już nie będę podlewał trawy nie uschnie w ramach solidarności .

A jeszcze w soboty nie będę się mył .Mam nadzieję ,że komuś to pomoże. ;)

Jednak sterownik Bruli to potęga!! było gorąco, ja 400km od domku i monitoruje sobie temperaturę wody w zasobniku, czy czasmi solary nie nagrzewają mi za ostro cwu...jakby za mocno nagrzewały włączam sobie zdalnie pomkę od cyrkulacji i gra...następny plus Elektro - System jednak dba o moje zdrowie ;) spadła mi znacząco ilość spalonych papierosów nie mam potrzeby chodzić do kotłowni -to i mniej palę...:wave:

• 2 weeks później...

No znalazłem jakiś kawałek kabla sieciowego i obydwa sterowniki już są widoczne w sieci.

Różnią się trochę temperatury bo czujniki Cobry są w rurkach do tego przeznaczonych jak w kotle tak i w bojlerze a z Bruliego czujnik kotła przymocowany do rury wychodzącej z kotła, bojlera zaś włożony pod ocieplenie styka się z płaszczem.

Można podziwiać komu się chce.

Tak jak pisałem do końca czerwca kocioł śmiga na Cobrze a od lipca na odwrót tzn. steruje Bruli a Cobra monitoruje.

No znalazłem jakiś kawałek kabla sieciowego i obydwa sterowniki już są widoczne w sieci.

Różnią się trochę temperatury bo czujniki Cobry są w rurkach do tego przeznaczonych jak w kotle tak i w bojlerze a z Bruliego czujnik kotła przymocowany do rury wychodzącej z kotła, bojlera zaś włożony pod ocieplenie styka się z płaszczem.

Można podziwiać komu się chce.

Tak jak pisałem do końca czerwca kocioł śmiga na Cobrze a od lipca na odwrót tzn. steruje Bruli a Cobra monitoruje.

Przydał by się jeszcze link do podglądu.

Napiszę jeszcze raz żeby była jasność. Proszę nie patrzeć na schemat bo Bruli teraz nie prowadzi kotła a widać tam moje nastawy jakie były gdy to robił.

Bruli tylko monitoruje pracę Cobry i jedyne co jest wiarygodne to WYKRESY.

Rozwijamy zakładkę Archiwum i wchodzimy na wykresy to dla tych którzy nie znają eCoala i Bruliego.

Cytuję moją odpowiedź dla naszego kolegi ale w innym temacie:

"

Sterowniki które dokładnie trzymają temperaturę z reguły przy skoku w górę temperatury wody szybko duszą palnik.Węgiel w palniku zostaje "byle jak spalony"

Bzdura na resorach panie kolego !!!

Ani w przypadku sterownika Bruli który jest serownikiem dwustanowym one w przypadku dojścia do temp. zadanej przechodzą w nadzór od ręki i w moim przypadku bez podkładania paliwa oraz żadnego przedmuchu kocioł po 150 minutach ruszał normalnie do pracy a paliwo był BARDZO DOBRZE dopalone ani w przypadku sterownika Cobra w trybie lato nic takiego nie ma miejsca.

• 2 weeks później...