Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Przy brulim Karoka ma obecnie w 100%zasłoniętą przesłonę na dmuchawie.

Przy Cobrze tak być nie musiało.

Dokładnie tak jak napisałeś. Jak wrzucę nowe oprogramowanie do Bruli to może będę mógł trochę uchylić przesłonę żeby cały czas dmuchawa nie musiała ssać. Miałem od 1 sierpnia podłączyć Cobrę ale wyjeżdżam teraz w piątek na 2 tygodnie i chyba zostawię Bruli żeby czasami luknąć przez neta co się w domu z kociołkiem dzieje. Wydłużę później czas na jakim będzie pracowała Cobra, chyba firmy nie będą miały mi za złe. Przez to też na razie nie aktualizuję oprogramowania bo nie mam czasu teraz dopilnować i zobaczyć co się zmieniło.

Bruli jest dużo łatwiej ustawić bo ma czujnik temp. spalin. Tak jak kiedyś napisałem nie działa się całkiem na ślepo. Operator widzi chociaż trochę na jedno oko :)

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jak podłączaliście do kotła czujnik temperatury spalin PT100 w Brulim. No wywiercę ładny otworek w czopuchu bo u mnie takiego czujnika na razie nie ma ale teraz pytanie czy czujnik ma być w jakimś specjalnym gnieździe (no to go dokupię albo dorobię) czy też może być zamocowany wprost do czopucha bez żadnego gniazda ? :)

W instrukcji Bruliego pisze, że czujnik spalin należy wyczyścić przynajmniej raz w miesiącu - to wynikało by z tego, że jest montowany bez gniazda ? :)

Witam.

Jak podłączaliście do kotła czujnik temperatury spalin PT100 w Brulim. No wywiercę ładny otworek w czopuchu bo u mnie takiego czujnika na razie nie ma ale teraz pytanie czy czujnik ma być w jakimś specjalnym gnieździe (no to go dokupię albo dorobię) czy też może być zamocowany wprost do czopucha bez żadnego gniazda ? :)

W instrukcji Bruliego pisze, że czujnik spalin należy wyczyścić przynajmniej raz w miesiącu - to wynikało by z tego, że jest montowany bez gniazda ? :)

Czujnik ma dystans i na nim sie wspiera,trzeba go jedynie ustawić tak aby był w połowie przekroju rury wylotowej z pieca.

Dzięki minertu

Czujnik zamontuje w drugim czopuchu - czyli w tym co u mnie wychodzi z dorobionego ogniwa do komina. Co prawda niepotrzebnie dorobiłem w tym czopuchu szyber - no ale szyber jest cały czas otwarty to czujnik wpasuje ze 2 cm obok szybra i powinno być dobrze.

Szkoda, że nie można do bruliego podłączyć dwóch czujników spalin. Pierwszy podłączyłbym w czopuchu kotła a drugi do czopucha ogniwa i miałbym widoczne jasno na białym i na bieżąco jaka jest różnica temperatur spalin po przejściu przez dodatkowy wymiennik.

Witam,

czytałem Wasze posty i chciałem się zapytać z jakimi kotłami może współpracować ten sterownik ?

Jestem na kupnie kotła na pellet + ekogroszek, bo nie chce samego na pellet i zastanawiam się nad tym, że każdy producent kotłów ma swoje sterowniki i jak wygląda podpięcie bruli żeby nie stracić gwarancji na kocioł ? Pisałem do firmy, która produkuje kotły, pytałem czy można zastosować sterownik bruli i dostałem taką odpowiedź:

"Niestety kocioł musi pracować ze sterownikiem dedykowanym przez nas. Nie

możemy zagwarantować odpowiedniej współpracy między innym sterownikiem a

urządzeniami uzupełniającymi kocioł (np.wentylator). Zmiana sterownika wiąże

się z długotrwałymi testami sprawdzającymi poprawność pracy.

W przyszłości planujemy uzupełnić ofertę o sterownik z możliwością obsługi

przez Internet, jednakże nie mogę w tej chwili powiedzieć kiedy to nastąpi".

zbijar

Prawdę Ci odpisali.

Do spalania pelletu najczęściej stosowane sa palniki z zapalarką i czasami z opcja odpopielania.

Coś takiego nie wchodzi w skład zwykłego stera do podajnika typowo groszkowego.

Dla rozróżnienia:

mówiąc typowo groszkowy mam na myśli taki, gdzie podstawowym paliwem jest ekogroszek bądź miał a pellet jest jako gdzieś tam daleka opcja rezerwowa

mówiąc typowo pelletowy mam na myśli produkt lepiej zabezpieczony, najczęściej wyposażony w zapalarkę.

zbijar

Prawdę Ci odpisali.

Do spalania pelletu najczęściej stosowane sa palniki z zapalarką i czasami z opcja odpopielania.

Coś takiego nie wchodzi w skład zwykłego stera do podajnika typowo groszkowego.

Dla rozróżnienia:

mówiąc typowo groszkowy mam na myśli taki, gdzie podstawowym paliwem jest ekogroszek bądź miał a pellet jest jako gdzieś tam daleka opcja rezerwowa

mówiąc typowo pelletowy mam na myśli produkt lepiej zabezpieczony, najczęściej wyposażony w zapalarkę.

Jarecki, to jaki piec wybrać, na pellet z możliwością spalania ekogroszku ? Czy piece tylko do pelletu są lepsze ?

Rozmawiałem z producentem sterownika "bruli" i on powiedział, że ich sterownik może pracować np. z kotłem "Q EKO DUO", gwarancji nie stracę bo ich sterownik nie ingeruje w sterownik producenta, może być założony obok albo na ścianie.

Jarecki, to jaki piec wybrać, na pellet z możliwością spalania ekogroszku ? Czy piece tylko do pelletu są lepsze ?

Rozmawiałem z producentem sterownika "bruli" i on powiedział, że ich sterownik może pracować np. z kotłem "Q EKO DUO", gwarancji nie stracę bo ich sterownik nie ingeruje w sterownik producenta, może być założony obok albo na ścianie.

q eko duo z tego, co się orientuję to seria kotłów z palnikami pancerpola, a więc podstawowe paliwo ekogroszek.

palnik klasyczny - sam ekogroszek

palnik typu duo - ekogroszek i zastępczo miał

palnik trio - ekogroszek, zastępczo miał lub pellet po założeniu układu strażaka

Tak samo możesz spalać pellet w Skam-P Premium z nowa ekoenergią czy w Ogniwie, tyle,że to nie są palniki typowo pelletowe.

Z takim palnikiem oczywiście Bruli będzie działać.

Q pellet DUO ma sterownik Pluma a tam na dzień dzisiejszy jest chyba dość fajny panel domowy z pełną kontrolą oraz moduł sterujący poprzez sieć GSM (z komórki). Ten kocioł ma zapalarkę i bezpieczny układ podający pellet. Nie spalisz jednak w automacie już ekogroszku. Tutaj w automacie pellet i finał.

Kocioł na pellet oraz owies jako podstawowe paliwa (potwierdzone wynikami badań) to np. CSI de Allesandro czy jakoś tak.

Na 3cim miejscu jako paliwo zastępcze występuje tutaj ekogroszek. Nie mam jednak pojęcia jaka jest do niego elektronika, bladego pojęcia nie mam jaki typ podawania i jakie palenisko włosi tutaj wymyślili, wiem,że dystrybutorem jest Gizex.

Sam musisz określić, co ma być paliwem podstawowym.

Opcja "pellet-groszek" mocno ogranicza funkcjonalność na pellecie.

Mogą tu występować w zasadzie trochę zmodyfikowane retorty np. korytowe taka jak APPS-r, może być ten palnik TRIO Pancerpol, gdzie spalamy wszystkie 3paliwa. Te produkty nie mają jednak zapalarek. Przeskakiwanie z ekogroszku na pellet będzie wymagało zmiany nastaw lub programu.

Nie wiem jak na tym tle wypada opisywany często granpal.

q eko duo z tego, co się orientuję to seria kotłów z palnikami pancerpola, a więc podstawowe paliwo ekogroszek.

palnik klasyczny - sam ekogroszek

palnik typu duo - ekogroszek i zastępczo miał

palnik trio - ekogroszek, zastępczo miał lub pellet po założeniu układu strażaka

Tak samo możesz spalać pellet w Skam-P Premium z nowa ekoenergią czy w Ogniwie, tyle,że to nie są palniki typowo pelletowe.

Z takim palnikiem oczywiście Bruli będzie działać.

Q pellet DUO ma sterownik Pluma a tam na dzień dzisiejszy jest chyba dość fajny panel domowy z pełną kontrolą oraz moduł sterujący poprzez sieć GSM (z komórki). Ten kocioł ma zapalarkę i bezpieczny układ podający pellet. Nie spalisz jednak w automacie już ekogroszku. Tutaj w automacie pellet i finał.

Kocioł na pellet oraz owies jako podstawowe paliwa (potwierdzone wynikami badań) to np. CSI de Allesandro czy jakoś tak.

Na 3cim miejscu jako paliwo zastępcze występuje tutaj ekogroszek. Nie mam jednak pojęcia jaka jest do niego elektronika, bladego pojęcia nie mam jaki typ podawania i jakie palenisko włosi tutaj wymyślili, wiem,że dystrybutorem jest Gizex.

Sam musisz określić, co ma być paliwem podstawowym.

Opcja "pellet-groszek" mocno ogranicza funkcjonalność na pellecie.

Mogą tu występować w zasadzie trochę zmodyfikowane retorty np. korytowe taka jak APPS-r, może być ten palnik TRIO Pancerpol, gdzie spalamy wszystkie 3paliwa. Te produkty nie mają jednak zapalarek. Przeskakiwanie z ekogroszku na pellet będzie wymagało zmiany nastaw lub programu.

Nie wiem jak na tym tle wypada opisywany często granpal.

dziękuję Ci za obszerną wypowiedź. Załóżmy, że podstawowym paliwem będzie pellet, to jaki piec byś polecał ?

Czytałem na temat Granpal-a i opinie są podzielone.

poniżej wypowiedzi odnośnie Granpal-a

"Co do granpala. Pierwsza rzecz w kotle to bezpieczeństwo, w granpalu przy dużym ciągu komina potrafi cofać się żar. Nie wiem co to znaczy, ,,porządnie zrobiony'' ale skoro producent do tej pory nie uporał się z tym problemem to lipa".

"U mnie nic takiego się nie dzieje ale jak chcesz to z tego co wiem można sobie zamówić dodatkowe zabezpieczenie wodne które pełni rolę "strażaka".

"mój granpal pracuje nieprzerwanie od lutego tego roku więc niezadługo. W tym czasie już parę razy nie było światła więc siłą rzeczy automatyka nie działała. Ani razu nie miałem problemu z cofającym się żarem. Pellet tak szybko się nie pali więc żeby żar dotarł do zasobnika to musiałoby z tydzień światła nie być.

Na razie jestem zadowolony zobaczymy jak będzie dalej.

Co do ciągu jak będziesz miał zbyt duży są sposoby by go zmniejszyć.

A teraz co do bezpieczeństwa, co ci po bezpieczeństwie jak zależy ono, nazwijmy ogólnie od automatyki, a ona działa niestety na prąd więc jak się zachowa najbezpiecznijszy piec jak nie będzie zasilany?

Nie słyszałem aby któryś był wyposażony w awaryjne zasilanie, pomijam wszelkiego rodzaju UPS.

Nie będę przekonywał do granpala został mi on polecony i po prostu go kupiłem a pozatym popieram nasz krajowy przemysł".

zbijar napalasz się na pellety jak ja swego czasu na owies, rozmawiałem nawet z gościem pod Warszawą który ma piec typowy na owies wspominany przez Jareckiego, ale w porę mi przeszło :)

Nie napalam się tylko robię rozeznanie. Wydaje mi się, że pellet jest najtańszym paliwem i nie ma dużego kłopotu z kotłem i jego obsługą. W pracy mam kolegę, który zamienił gazowy na ekogroszek i powiedział, że ekogroszek jest różnego rodzaju i ma problemy.

Ja tylko słyszałem dobre opinie o tym CSI, nie widziałem go jednak nigdy na żywo podczas pracy.

W tym modelu można podobno spalać pellet, owies i jako zastępcze paliwo groszek.

Viadrus (czeski) ma dobrą konstrukcję typowo pod pellet z odpowiedniej klasy palnikiem "woodpell"

Nie siedzę mocno w kotłach typowo pelletowych. Uważam,że czegoś jeszcze tutaj brakuje i nie chcę na obecny stan technologii się w to bawić.

Dobrą opinią cieszą się palniki sprowadzane z północnej europy, zawsze mylę czy chodzi o Norwegię czy Finlandię...

Pellet tańszy? a co z jego kalorycznością? też ma większą od eko ? ;) Daj namiar na dobry pellet, ale taki nie ze słomy ;)

Z pelletem jak z groszkiem

Dobry - kosztuje, dobry to np. barlinek, markowych jest pewnie ze 4-5 na naszym rynku

Jest też tani a z tanim bywa różnie, podobnie jak z miałami. Możesz się zdziwić wysypując piasek z popielnika.....

Na produkcje pellet nastawiają się często producenci mebli, coś tam się robi w rejonie Kępna. Nie wiem jednak jak z jakością ich wyrobów.

Mam producenta pelletu pod ręką,myślę o próbach jak się zacznie jesień. Powiem wówczas jak to wyszło....

popiołu jest znikoma ilość.

Tutaj to już zależy od jakości pelletu, można spotkać różne dziwne twory w popielniku jak coś jest nie tak z jakością pelletu.

Jesteś przekonany do pelletu, to szukaj produktu, pytaj, czytaj fora internetowe.

Szukaj bezpiecznego systemu podawania bez kontaktu opału znajdującego się w koszu z tym na palniku, szukaj zapalarki.

To jedyne logiczne rady, które przychodzą mi na myśl.