SUSPENSER 04.08.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Nie napalam się tylko robię rozeznanie. Wydaje mi się, że pellet jest najtańszym paliwem i nie ma dużego kłopotu z kotłem i jego obsługą. W pracy mam kolegę, który zamienił gazowy na ekogroszek i powiedział, że ekogroszek jest różnego rodzaju i ma problemy. Pellet jest jednym z najdroższych paliw "stałych" - porównaj sam: - 1000 kg pelletu 19 MJ z Barlinka kosztuje 830 zł w Allegro - 1000 kg węgla workowanego z Komorzan 19 MJ kosztuje 460 zł w Allegro - 1000 kg Pieklorza 29 MJ z Bytomia kosztuje 870 zł w Allegro - 1000 kg miału workowanego 25 MJ kosztuje 600 zł - 1000 kg węgla z Komorzan 19 MJ przy zakupie 24 ton luzem kosztuje ok. 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.08.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Darase, gdzies Ty się dokopał do tak starych prób spalania pellet w tłoku 55kW, ta wypowiedź ma pewnie ze 3lata Jak kolega chce model pelletowy, to ja nie widze problemu. Tak jak pisałem barlinek 17,5 do 19MJ/kg. Dobry kocioł z palnikiem na pellet z zapalarką i można coś próbować. Dobrze izolowany dom i dośc wygodna sprawa. Sam w taki układ na dzień dzisiejszy nie wejdę. Jestem na tą chwilę podobnego zdania jak Suspenser. W tym roku chcę jesienią spróbować pelletu na innym kotle i palniku... ale podstawą ma być ekogroszek i eko z brunatnego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.08.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Jarecki masz rację jak chce to jego sprawa ale jeśli uważa że to najtańsze paliwo to ... Suspenser świetnie to zobrazował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 04.08.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Jarecki masz rację jak chce to jego sprawa ale jeśli uważa że to najtańsze paliwo to ... Suspenser świetnie to zobrazował Mówiąc najtańsze miałem na myśli koszty i wygodę. Każdy wie ze swojego lub cudzego doświadczenia jak wygląda kotłownia w której pali się ekogroszkiem a jak wygląda pelletem. Dla mnie ważne żeby było taniej od gazu, czystość, minimalna obsługa i czysta. Rozmawiałem w dniu dzisiejszym z przedstawicielem firmy Kostrzewa i bardzo spodobało mi się rozwiązanie kotła Pellets Fuzzy Logic 15-100 [kW]. Gdybym się zdecydował na ten kocioł, to mam alternatywę innych paliw poza pelletem. Myślę, że nikt mi nie powie, że gazem lub prądem będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 04.08.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Pellet jest jednym z najdroższych paliw "stałych" - porównaj sam: - 1000 kg pelletu 19 MJ z Barlinka kosztuje 830 zł w Allegro - 1000 kg węgla workowanego z Komorzan 19 MJ kosztuje 460 zł w Allegro - 1000 kg Pieklorza 29 MJ z Bytomia kosztuje 870 zł w Allegro - 1000 kg miału workowanego 25 MJ kosztuje 600 zł - 1000 kg węgla z Komorzan 19 MJ przy zakupie 24 ton luzem kosztuje ok. 300 zł Koszt 1 MG na poszczególne rodzaje paliwa: - 1000 kg pelletu 19 MJ z Barlinka kosztuje 830 zł - 43,68 zł/1 MG - 1000 kg węgla workowanego z Komorzan 19 MJ kosztuje 460 zł - 24,21 zł/1 MG - 1000 kg Pieklorza 29 MJ z Bytomia kosztuje 870 zł - 30,00 zł/1 MG - 1000 kg miału workowanego 25 MJ kosztuje 600 zł - 24,00 zł/1 MG - 1000 kg węgla z Komorzan 19 MJ przy zakupie 24 ton luzem kosztuje ok. 300 zł - 15,78 zł/1 MG Koszt 1 MG ekogroszku /pieklorz/ w porównaniu do innych paliw nie zły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.08.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Zbijar Kostrzewę też przerabiałem, nie rozmawiaj z producentem ale z kimś kto ma taki piec lub w ostateczności szukaj różnych opini na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.08.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Mówiąc najtańsze miałem na myśli koszty i wygodę. Każdy wie ze swojego lub cudzego doświadczenia jak wygląda kotłownia w której pali się ekogroszkiem a jak wygląda pelletem. Dla mnie ważne żeby było taniej od gazu, czystość, minimalna obsługa i czysta. Rozmawiałem w dniu dzisiejszym z przedstawicielem firmy Kostrzewa i bardzo spodobało mi się rozwiązanie kotła Pellets Fuzzy Logic 15-100 [kW]. Gdybym się zdecydował na ten kocioł, to mam alternatywę innych paliw poza pelletem. Myślę, że nikt mi nie powie, że gazem lub prądem będzie taniej. Ja palę ekogroszkiem i w kotłowni mam czysto To kwestia konstrukcji kotła i wprawy w jego czyszczeniu, na pewno też rzadziej muszę dorzucać opału niż gdybym palił pelletami [kaloryczność]. Gazem [z sieci] będzie około 2 razy drożej niż ekogroszkiem, z butli to już w ogóle kosmos, a prądem to już zależy czy bezpośrednio czy poprzez PC Zastanów się jeszcze nad PC z wymiennikiem poziomym spiralnym [wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona ] bo skoro chcesz tyle wydać na kocioł na pellety to za niewiele więcej możesz zbudować DZ poziome spiralne, kupić PC i będziesz miał czysto i tanio w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.08.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Koszt 1 MG ekogroszku /pieklorz/ w porównaniu do innych paliw nie zły Dzięki za zgrabne podsumowanie, choć pewnie chodziło o jednostkę GJ zamiast MG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 04.08.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Suspenser ciekawy temat, do takiej instalacji potrzeba w całym domu podłogówek, dom powinien być wysoko energoszczędny lub nawet pasywny, przy moich wymaganiach w domu 25,26 st podczas zimy byłoby ciężko. Po tej lekturze wiem jedno: pompa ciepła nie dla każdego a z całą pewnością nie dla mnie. dzięki za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar Kostrzewę też przerabiałem, nie rozmawiaj z producentem ale z kimś kto ma taki piec lub w ostateczności szukaj różnych opini na forum. darase, tak jak patrzę na Twoje wypowiedzi, to każdy kocioł jest "be". Może Ty jesteś sprzedawcą kotłów na jakieś inne paliwo i wszystko inne jest "be". Zaproponuj dobre rozwiązanie. Ja właśnie będę miał w całym domu podłogówkę i dom nie ma powierzchni 220m2 tylko dużo mniej. Jeżeli chodzi o Kostrzewę, to właśnie czytałem, że ten kocioł nie jest "uniwersalniakiem" tylko ma w komplecie dwa palniki, do pelletu, owsa i drugi do ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Suspenser ciekawy temat, do takiej instalacji potrzeba w całym domu podłogówek, dom powinien być wysoko energoszczędny lub nawet pasywny, przy moich wymaganiach w domu 25,26 st podczas zimy byłoby ciężko. Po tej lekturze wiem jedno: pompa ciepła nie dla każdego a z całą pewnością nie dla mnie. dzięki za link. bardzo ciekawy temat, ale z tego co poczytałem to drogi. Nie mam tak dużej wiedzy żeby samemu to "zmontować". Poniżej link gdzie mniej więcej można oszacować koszty ogrzewania i koszty. Wpisałem swoje dane do "kalkulatora" i wychodzi na to, że koszty PC są porównywalne do ekogroszku. http://vikersonn.pl/kalkulator Realny koszt PC jest bardzo duży, nawet jakbym zrobił coś we własnym zakresie, to nie zejdę tak nisko jak do instalacji na paliwo stałe. http://budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,10869/Itemid,255/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar kup Kostrzewę i podziel się na forum swoimi przemyśleniami po kilku miesiącach palenia. Jestem sprzedawcą ale nie kotłów chociaż mogę Ci za dobrą cenę sprzedać mój zapasowy 14 letni piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.08.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 zbijar ten model kotła to raczej nie ma dwóch palników, tylko osobną nasadkę tego samego palnika do spalania groszku oraz osobną do pelletu.Miałem okazję widzieć go na badaniach w Łodzi, robione były na pellecie. Same wyniki emisyjne były podobno dobre. Nie orientuję się jednak czy ma zapalarkę. Na forum jest doradca z tej firmy. Napisz do niego, dopytaj jak separowane jest paliwo w tym modelu kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar kup Kostrzewę i podziel się na forum swoimi przemyśleniami po kilku miesiącach palenia. Jestem sprzedawcą ale nie kotłów chociaż mogę Ci za dobrą cenę sprzedać mój zapasowy 14 letni piec 14 letni piec do raczej możesz sprzedać do muzeum techniki To może pochwalisz się co sprzedajesz, może ktoś będzie zainteresowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 zbijar ten model kotła to raczej nie ma dwóch palników, tylko osobną nasadkę tego samego palnika do spalania groszku oraz osobną do pelletu. Miałem okazję widzieć go na badaniach w Łodzi, robione były na pellecie. Same wyniki emisyjne były podobno dobre. Nie orientuję się jednak czy ma zapalarkę. Na forum jest doradca z tej firmy. Napisz do niego, dopytaj jak separowane jest paliwo w tym modelu kotła. Jarecki79, masz rację, to są osobne nasadki i to jest istotne. Ten piec Kostrzewy ma już zapalarkę do pelletu i do ekogroszku. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie niz w Q EKO DUO który też biorę pod uwagę, bo czytałem opinie trzech ludzi, którzy palą w tym kotle peletem, ale Kostrzewa wydaje mi się lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jarecki czyli bez przeszkód można taką nasadkę dorobić do brucera? Sprzedaję stringi z opcją pomocy w przymierzaniu dla wybranych pań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Super, teraz już wiemy, że w kwestii stringów mamy specjalistę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar mam wiele talentów, dziura w kieszeni wymaga żeby wiele robić samemu np. wstawianie okien, ocieplenie domu, podłączenie pieca na eko, produkuję też żywność ekologiczną może chciałby ktoś siano i żyto ekologiczne?, w tym roku będę mieć certyfikat P.S. Święci garnków nie lepią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 darase, bardzo doceniam ludzi którzy potrafią zrobić dużo sami. Ja natomiast robię tak żeby nie mieć dziury w kieszeni i myślę że do tego mam talent. Postępuję tak żeby było mnie stać na specjalistów. Myślę, że nie jest to wątkiem tego postu więc możemy sobie już podarować. Każdy użytkownik tego forum ma inny "portfel" i kombinuje tak jak mówi przysłowie "tak krawiec kraje ile mu materii staje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar jeśli jest tak jak napisałeś to zakładaj olejowe ogrzewanie a czas poświęcony na zabawę w palacza zamień na gotówkę i będziesz zadowolony, jeśli masz dom dobrze docieplony, okna 3szybowe to ogrzewanie olejowe=święty spokój który jest bezcenny Czytałeś o domach np. 3litrowych które na150m2/rok potrzebują 450l oleju? 450*cena oleju opałowego=ok. 1600zł czyli taniutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts