zbijar 05.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 zbijar ten model kotła to raczej nie ma dwóch palników, tylko osobną nasadkę tego samego palnika do spalania groszku oraz osobną do pelletu. Miałem okazję widzieć go na badaniach w Łodzi, robione były na pellecie. Same wyniki emisyjne były podobno dobre. Nie orientuję się jednak czy ma zapalarkę. Na forum jest doradca z tej firmy. Napisz do niego, dopytaj jak separowane jest paliwo w tym modelu kotła. Jarecki79, masz rację, to są osobne nasadki i to jest istotne. Ten piec Kostrzewy ma już zapalarkę do pelletu i do ekogroszku. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie niz w Q EKO DUO który też biorę pod uwagę, bo czytałem opinie trzech ludzi, którzy palą w tym kotle peletem, ale Kostrzewa wydaje mi się lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jarecki czyli bez przeszkód można taką nasadkę dorobić do brucera? Sprzedaję stringi z opcją pomocy w przymierzaniu dla wybranych pań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Super, teraz już wiemy, że w kwestii stringów mamy specjalistę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar mam wiele talentów, dziura w kieszeni wymaga żeby wiele robić samemu np. wstawianie okien, ocieplenie domu, podłączenie pieca na eko, produkuję też żywność ekologiczną może chciałby ktoś siano i żyto ekologiczne?, w tym roku będę mieć certyfikat P.S. Święci garnków nie lepią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 darase, bardzo doceniam ludzi którzy potrafią zrobić dużo sami. Ja natomiast robię tak żeby nie mieć dziury w kieszeni i myślę że do tego mam talent. Postępuję tak żeby było mnie stać na specjalistów. Myślę, że nie jest to wątkiem tego postu więc możemy sobie już podarować. Każdy użytkownik tego forum ma inny "portfel" i kombinuje tak jak mówi przysłowie "tak krawiec kraje ile mu materii staje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Zbijar jeśli jest tak jak napisałeś to zakładaj olejowe ogrzewanie a czas poświęcony na zabawę w palacza zamień na gotówkę i będziesz zadowolony, jeśli masz dom dobrze docieplony, okna 3szybowe to ogrzewanie olejowe=święty spokój który jest bezcenny Czytałeś o domach np. 3litrowych które na150m2/rok potrzebują 450l oleju? 450*cena oleju opałowego=ok. 1600zł czyli taniutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie mam jakoś przekonania do oleju. Myślę, że paliwo stałe będzie dla mnie odpowiednie, czasem dla rozrywki też muszę się pobawić w palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 05.08.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 bardzo ciekawy temat, ale z tego co poczytałem to drogi. Nie mam tak dużej wiedzy żeby samemu to "zmontować". Poniżej link gdzie mniej więcej można oszacować koszty ogrzewania i koszty. Wpisałem swoje dane do "kalkulatora" i wychodzi na to, że koszty PC są porównywalne do ekogroszku. http://vikersonn.pl/kalkulator Realny koszt PC jest bardzo duży, nawet jakbym zrobił coś we własnym zakresie, to nie zejdę tak nisko jak do instalacji na paliwo stałe. http://budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,10869/Itemid,255/ Koszt PC 8 kW z kolektorem poziomym z tego co pamiętam to 20 tys zł przy samodzielnym wykonaniu. Może zaproponuj jednemu z tych, którzy sami takie wykonali powiedzmy z 5 tys za robociznę i niech wykonają taką u Ciebie Będziesz miał niewiele drożej niż przy ekogroszku [kocioł+instalacja+zasobnik CWU], szybko i czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.08.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie mam jakoś przekonania do oleju. Myślę, że paliwo stałe będzie dla mnie odpowiednie, czasem dla rozrywki też muszę się pobawić w palacza Popieram zabawę w palacza i to z moim kotłem. Co ja biedny będę robił jak mi dociągną sieć CO albo wymyślę jakieś inne źródło ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.08.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jarecki79, masz rację, to są osobne nasadki i to jest istotne. Ten piec Kostrzewy ma już zapalarkę do pelletu i do ekogroszku. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie niz w Q EKO DUO który też biorę pod uwagę, bo czytałem opinie trzech ludzi, którzy palą w tym kotle peletem, ale Kostrzewa wydaje mi się lepszy. Sonda lambda jest wrażliwa na środowisko panujące w czopuchu przy spalaniu węgla. Mam obawy co do jej trwałości przy opalaniu ekogroszkiem. Z drugiej strony ten producent stosuje to rozwiązanie od długiego czasu, może mają na trwałość jakiś swój patent przy opalaniu węglem. Nie wiem natomiast jaki wpływ na taką sondę ma spalanie pellet. Możliwe,że mniejszy a ta firma stawia głównie na spalanie pellet. Zapalarka to wygoda przy pellecie. Powtarzam, widziałem ten kocioł w labo i pracownik labo mówił, że jego wyniki przy pellecie były naprawdę dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.08.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Jarecki czyli bez przeszkód można taką nasadkę dorobić do brucera? Sprzedaję stringi z opcją pomocy w przymierzaniu dla wybranych pań Masz starsza czy nowszą głowicę? Ekoenergia jako firma jeździ na targi i bardzo często opala palnik pelletem, twierdzą,że pomocne do spalania pelletu są te dziurki na około, które Zawijan sugeruje zaklejać przy spalaniu ekogroszku. Do spalania pellet palenisko na brucerze/ekoenergii wychodzi na płasko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 05.08.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Nie,nie, nie myślę palić pelletami pytam z czystej ciekawości, pellety wymagają napowietrzania z góry i pewnie te otwory lepiej działają. Dostałem info że ma być wczesna zima, pora na ostatnie przygotowania i na dokupienie eko o lepszej kaloryczności żeby go przesuszyć i poworkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbijar 05.08.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Popieram zabawę w palacza i to z moim kotłem. Co ja biedny będę robił jak mi dociągną sieć CO albo wymyślę jakieś inne źródło ogrzewania. palenie w Twoim kotle...hmm, a jaki to kocioł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 05.08.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 palenie w Twoim kotle...hmm, a jaki to kocioł ? Kocioł to Kielar Eco2 35/25 kw - wszystko co się o nim dowiedziałem opisuję na swojej stronie http://www.czp.pl. No poniżej w stopce też jest link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.08.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Testuje Bruliego - na razie na sucho bo jeszcze nie podłączony do kotła. https://esterownik.pl/remote/584 Interesuje mnie obniżenie mocy dmuchawy abym mógł ustawić sterownik tak jak chcę - jak go już podłączę. Z tego co wyczytałem to należy z aktualizować oprogramowanie sterownika to też wgrałem wersję 0.0.1.16. Jednak ani na panelu sterownika ani też na stronie www nie potrafię zejść z dmuchawą poniżej 30 %. Gdzie robię błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 07.08.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Testuje Bruliego - na razie na sucho bo jeszcze nie podłączony do kotła. https://esterownik.pl/remote/584 Interesuje mnie obniżenie mocy dmuchawy abym mógł ustawić sterownik tak jak chcę - jak go już podłączę. Z tego co wyczytałem to należy z aktualizować oprogramowanie sterownika to też wgrałem wersję 0.0.1.16. Jednak ani na panelu sterownika ani też na stronie www nie potrafię zejść z dmuchawą poniżej 30 %. Gdzie robię błąd ? Wgraj wersję testową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Dzięki - sprawdzę wersję testową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.08.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Wgrałem wersję testową sterownika bruli 0.17.1.2 i faktycznie można tu obniżyć moc dmuchawy do 25 %.Moim zdaniem jest to jednak za mało gdyż osobiście w trybie lato schodziłem z dmuchawą do 10 % na poprzednim sterowniku. Wydaje mi się, że powinno być minimum 15 % mocy dmuchawy i wtedy będzie to dla większości użytkowników wystarczające obniżenie. No na pewno programiści firmy ELEKTRO-SYSTEM nadpiszą to w następnej wersji sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.08.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Wgrałem wersję testową sterownika bruli 0.17.1.2 i faktycznie można tu obniżyć moc dmuchawy do 25 %. Moim zdaniem jest to jednak za mało gdyż osobiście w trybie lato schodziłem z dmuchawą do 10 % na poprzednim sterowniku. Wydaje mi się, że powinno być minimum 15 % mocy dmuchawy i wtedy będzie to dla większości użytkowników wystarczające obniżenie. No na pewno programiści firmy ELEKTRO-SYSTEM nadpiszą to w następnej wersji sterownika. czp01 to nie o to chodzi. Nie patrz na wartość liczbową w % - to mało istotne. Ważne jakie wartości "prądu" przypisane są do danej mocy % w sterowniku. Można to robić inaczej,aby każdy wgrał samodzielnie charakterystykę pod swoja dmuchawę, ale to już osobna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.08.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Jasne, że nie o to chodzi. Jako zwykłemu użytkownikowi chodzi mi jedynie o to aby dmuchawa w określonej jednostce czasu dostarczała odpowiednią ilość powietrza do palnika. Tą ilość oceniam zupełnie subiektywnie na podstawie swojego małego doświadczenia - określając czy proces spalania jest optymalny czy też nie w stosunku do zapotrzebowania na ciepło i mojej wizji poprawnego i optymalnego procesu spalania. Oczywiście moja wizja w tym zakresie ewoluuje wprost proporcjonalnie do wiedzy jaką nabywam w ciąż w nowej dla mnie dziedzinie. Sterowniki mojego kotła jakie posiadałem i aktualny bruli są sterownikami dwustanowymi i to ja tu robią za automat i wszelkie algorytmy procesu spalania ha ha Na razie przyjrzałem się bruliemu na sucho a gdzieś za parę dni go uruchomię na kotle i wtedy jednoznacznie stwierdzę, czy przy 30 czy też 25% na sterowniku moja dmuchawa ma za dużą moc czy też porównywalną z ustawieniami jakie miałem na st37 na 2 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts