czp01 09.08.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Mam mały dylemat z zamontowaniem czujnika spalin od bruliego w moim kotle. Czujnik spalin chce zamontować w moim drugim czopuchu czyli tym, który wchodzi wprost do ściany komina z mojego ogniwa grzewczego. Niestety tak to niefrasobliwie zrobiłem, że czopuch ogniwa wchodzi cały w ścianę kominową ( no tak było wygodniej) i jedynie jest trochę miejsca przy podkutym tynku nad czopuchem gdzie wychodzi rączka szybra. Hmm jak nie uda mi się wywiercić otworu koło tego szybra bo jest tam bardzo ciasno to wpadł mi do głowy pomysł aby wywiercić otwór tuż nad czopuchem w kominie systemowym i tam umieścić czujnik temperatury spalin. Tylko czy to jest dobry pomysł i czy lepiej nie ruszać struktury komina systemowego. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czp01 tak mi się wydaje że czujnik spalin powinien być tuż za kotłem, gdy go oddalisz tem. spalin będzie niższa, komina nie ruszałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.08.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 No na pewno jakiś spadek temperatury będzie. Może jednak uda się nawiercić w czopuchu - zaopatrzę się w dłuższe wiertło i do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.08.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 No na pewno jakiś spadek temperatury będzie. Może jednak uda się nawiercić w czopuchu - zaopatrzę się w dłuższe wiertło i do dzieła. Dążył bym do tego aby czujnik był zamontowany w czopuchu wylotowym z pieca,może być nawet z boku to jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.08.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Dążył bym do tego aby czujnik był zamontowany w czopuchu wylotowym z pieca,może być nawet z boku to jest bez znaczenia. Ok postaram się w czopuchu ale tym wychodzącym z ogniwa kotła do komina. W ogniwie spaliny też oddają ciepło i się wychładzają i w sumie to moje ogniwo jest przedłużeniem wymiennika kotła to należy zmierzyć temperaturę za tym ogniwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.08.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czp01 Twoje ogniwo jest odbiornikiem ciepła odzyskanego ze spalin i tym samym schładza spaliny. Wywierć dwa otwory i porównasz temperaturę za kotłem i za swoim ogniwem. Będziesz wiedzieć o ile stopni Twoje ogniwo schładza tem. spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.08.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czp01 Twoje ogniwo jest odbiornikiem ciepła odzyskanego ze spalin i tym samym schładza spaliny. Wywierć dwa otwory i porównasz temperaturę za kotłem i za swoim ogniwem. Będziesz wiedzieć o ile stopni Twoje ogniwo schładza tem. spalin. Pisałem o tym gdzieś wcześniej - na pewno zmierzę również temperaturę spalin i na pierwszym czopuchu - szkoda tylko, że nie można do bruliego podłączyć naraz dwóch czujników temperatury spalin z dwóch czopuchów to wtedy na wykresach można by te różnice temperatur ładnie porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.08.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czp01 powiedz ilu ludzi ma dwa czopuchy żeby mierzyć dwie tem. spalin. Nie wiem do czego bruli wykorzystuje tem. spalin, jeśli do tego np. żeby piec nie zgasł to temperatura za Twoim ogniwem będzie zaniżana. 30 dni wytrzymał piec na 100kg eko kupionego na zimę po 690zł,grzanie cwu dla 5osób plus zmywarka, 3dni podgrzewane kaloryfery wieczorem. Dziś zasypałem 100kg eko po 820/t który wczoraj kupiłem, ma mieć lepszą kaloryczność. Był workowany po 50kg i ku mojemu zdziwieniu suchy jak pieprz bo trzymany pod dachem, miałbyć dla księdza Który eko lepszy ten tańszy który daje 20l popiołu ze 100kg i zero sadzy, czy eko dający sadzę ale malutko popiołu. Po eko zimowym piec czyściutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.08.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Niestety w moim żeliwiaku nie zszedłem poniżej 5,15 kg dziennie przy samym CWU - ale przy poprzednim sterowniku ST37. Teraz zrobiłem sobie przerwę w ekogroszku i wypalam dla potrzeb CWU gałązki i resztę desek po budowie. No ale za jakiś tydzień dwa próby podejmę dalej i zobaczymy co powie bruli wspólnie z MIKROPROCESOROWYM STEROWNIKIEM POMPY CYRKULACYJNEJ CIEPŁEJ WODY UŻYTKOWEJ - CSC 1.4, który dopiero co zakupiłem i jeszcze go nie wypróbowałem. Oczywiście na brulim już programuje strefy czasowe obniżenia temperatury CWU. Myślę, że od tej pary mogę oczekiwać maleńkich oszczędności. Co do eko to zakupiłem w tym roku Bobrka i przy nim, pozostanę bo sprawuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 09.08.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Czp01 to mnie pocieszyłeś czyli moje 3,3kg/24h przy słabym eko nie jest takie złe. Dobrej noczi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.08.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 3,3 kg to elegancki wynik. Jak osiągnę podobne rezultaty to przestanę myśleć o grzałkach i ew. solarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.08.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Programatory w brulim to fajna sprawa. Na pierwszy rzut pójdzie programator CWU oraz pokojowy. Jak rozumiem to na programatorze pokojowym ustalam jedynie strefy temperatury dziennej i nocnej oraz wysokość temperatur a sterownik będzie usilnie dążył do tego aby dogrzać pomieszczenia do żądanej np. temperatury dziennej - tak jak teraz ustawiłem na 22,4 st C a po jej osiągnięciu przejdzie w stan podtrzymania a jak temperatura spadnie o zadaną wartość histerezy to kocioł znowu włączy grzanie. Czyli mój regulator pokojowy Auraton 2005 ( bo z niego korzystałem dotychczas) mogę śmiało odpiąć a w jego miejsce powieszę czujnik temperatury wewnętrznej ten od bruliego. Zaraz jednej rzeczy nie umiem znaleźć - jak ustalić histerezę czujnika temperatury wewnętrznej tzn. gdzie mu mogę przypisać np, histerezę 0,25 st C tj. wartość o którą gdy spadnie temperatura w pomieszczeniu to kocioł znowu zacznie grzać i o którą wartość gdy temperaturę przekroczy to kocioł przejdzie w stan podtrzymania ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 10.08.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Niestety w moim żeliwiaku nie zszedłem poniżej 5,15 kg dziennie przy samym CWU - ale przy poprzednim sterowniku ST37. Teraz zrobiłem sobie przerwę w ekogroszku i wypalam dla potrzeb CWU gałązki i resztę desek po budowie. No ale za jakiś tydzień dwa próby podejmę dalej i zobaczymy co powie bruli wspólnie z MIKROPROCESOROWYM STEROWNIKIEM POMPY CYRKULACYJNEJ CIEPŁEJ WODY UŻYTKOWEJ - CSC 1.4, który dopiero co zakupiłem i jeszcze go nie wypróbowałem. Oczywiście na brulim już programuje strefy czasowe obniżenia temperatury CWU. Myślę, że od tej pary mogę oczekiwać maleńkich oszczędności. Bruli ma wyjście na pompę cyrkulacyjną [sam go używam] lub mieszającą, więc ten dodatkowy sterownik jest zbędny [chyba, że masz pompę mieszającą]. Z mojego doświadczenia strefy czasowe CWU oraz pompy cyrkulacyjnej latem dają spore oszczędności [spadek zużycia węgla z 3,6 do 2,1-2,2 kg po zmianie sterownika Tatarek bez stref na Bruli lub Cobra] pomimo pewnego wzrostu zużycia CWU [nowa lokatorka] więc myśl optymistycznie i daj znać jaki osiągniesz wynik [zasyp odważoną ilość węgla np. 25 kg] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.08.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Ten sterownik CWU CSC 1.4 chcę głównie wypróbować na funkcji powiadamiania sterownika przez 2 s odkręcenia kranu o zamiarze pobierania ciepłej wody i wówczas pompa cyrkulacyjna ma się włączyć na 3 min i 6 min przerwy - to wydaje się najbardziej optymalne bo ciepła woda będzie krążyła jedynie wtedy jak użytkownik będzie tego potrzebował. Zobaczymy jak to się sprawdzi. No ja na pokładzie mam ciągle 4 lub 5 dorosłych osób. Skończę palić te deski dla potrzeb CWU i biorę się za testy. Też ważę eko przy próbach, ale ważę worek i obojętnie ile w nim jest 31 czy 33 kg to wsypuję i palę do oznaczonego miejsca w zasobniku ( załamanie w zasobniku przed ślimakiem ) - dzielę przez ilość godzin pracy kotła i tak to wyliczam. Te deski jakoś strasznie powoli się zużywają - ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 10.08.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Co do programatora pokojowego w brulim panowie z Elektro-System odpisali na forum firmowym, http://esterownik.pl/forum/posty,47/programator-pokojowy że pojawi się aktualizacja dla czujnika wewnętrznego i wprowadzą możliwość ustawienia histerezy dla czujnika wewnętrznego. Tak samo zapewnili, że prawdopodobnie na jesieni pojawi się aktualizacja pozwalająca na mierzenie dowolnej dodatkowej temperatury kotła http://esterownik.pl/forum/posty,46/odczyt-dodatkowej-temperatury - ja to wykorzystam do mierzenia temperatury na pierwszym czopuchu. Pełny szacunek dla firmy - działają błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 10.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Czp01 dodatkowy czujnik temperatury? Jednak znaleźli czas na zabawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 11.08.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 No po prostu debeściaki - najbardziej cieszy mnie jednak fakt, ze będzie niedługo poprawka do sterownika i że będzie można ustawić histerezę dla czujnika wewnętrznego ( minimum 0,1 st C do 1,0 st C histerezy dla tego czujnika moim zdaniem powinno wystarczyć). Ty sposobem na pewno mój Auraton 2005 pójdzie na razie w odstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.08.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Kalibracja czujników w brulim. Jak dobrze rozumiem to w zakładce „kalibracja czujników” należy tak ustawić offset poszczególnych czujników aby wskazywały właściwą temperaturę. Czyli tak jak w tej chwili mam bruliego podpiętego jedynie na sucho i wszystkie czujniki leżą obok siebie na półce to muszą wskazywać tą samą temperaturę (mogę ją sprawdzić np. innym termometrem) i tak należy je ustawić. Czy właściwie pojąłem istotę kalibracji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.08.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Czy właściwie pojąłem istotę kalibracji ? Bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 17.08.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Piszę na różnych wątkach, bo szukam ważnej informacji. Otóż mój znajomy chce zamontować kocioł Ogniwo Eko 15kW. Gdy wszedł na stronę internetową Ogniwa (http://www.ogniwobiecz.com.pl/kotly/eko) to przeczytał, że: Wymiary gabarytowe obudowyszerokość x głębokość x wysokość [mm] 545 x 745 x 1000W DTR (Automatyczny kocioł centralnego ogrzewania z palnikiem retortowym Ogniwo Eko) wymiary są następujące:Wymiary gabarytowe obudowyszerokość x głębokość x wysokość [mm] 545 x 745 x 1100 Niby niewiele się różnią ale które są prawdziwe? Na tym nie koniec. Podobnie różnią się inne wymiary.Na stronie internetowej podane są wymiary kotła kompletnego jako:Wymiary gabarytowe kotła kompletnegoszerokość x głębokość x wysokość [mm] 1135 x 975 x 1120, zaś w DTR jako:Wymiary gabarytowe kotła kompletnegoszerokość x głębokość x wysokość [mm] 1135 x 915 x 1120.. Które są prawdziwe?Może któryś z użytkowników zna właściwe wymiary?Kolejna sprawa to posadowienie kotła.Czy dla kotła z zasobnikiem paliwa po PRAWEJ stronie istnieją jakieś graniczne odległości od ścian? W DTR jest jedynie informacja, że powinno pozostać około 40 cm od strony zasobnika dla jego wyjęcia w razie potrzeby. A co ze stroną lewą? Jaka powinna być minimalna odległość od ściany kominowej ( tył kotła).Jaka minimalna odległość z przodu kotła? Znajomy ma dosyć małą kotłownię. Czy ktoś udzieli mi informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts