Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie jest tak jak mówi Suspencer.... u mnie jak montowany był kocioł czujnik został zamontowany na rurze.... a przecież OE+ ma piękny otwór na włożenie czujnika ... dziś po przeczytaniu Twojego posta zrobiłem jak należy. dzięki Suspencer

Cieszę się, że te moje wpisy się przydają, a co do samego przypadku to cytując Pana Józka z Chociul "ja wiedziałem, że tak będzie" ;)

Z tą przejściówką to babol nie każda działa, wolałbym dopłacić te 5dych i mieć usb.

Potwierdzam, bo też się mocno irytowałem jak do Bruli wrzucałem świeży soft. Dobrze,że w laptoku mam starszego wina, bo na stacjonarnym z 7-ką, to bez kija nie podchodź.

Ten problem lepiej rozwiązano w Cobrze lub Pumie, o niebo szybsze i wygodniejsze jest łączenie po usb.

Jest Was troszkę userów Bruli i eCoal-a, trzeba E-S dusić, niech zmieniają na lepsze i wygodniejsze USB.

Właśnie się zastanawiam nad zakupieniem sterownika do kotła Merkury Zębca by móc sterować przez internet. Trochę będę musiał wydać ale czego się nie robi dla wygody.

Nie kombinuj,

jak kupujesz lub już kupiłeś nowy model tego producenta z ST48zPID Multi, to wystarczy do sterownika dokupić moduł internetowy, nie musisz zmieniać całego stera, to bezsens....

Masz odpowiednią stronkę www i spokojnie mieszasz sobie temperaturami

Kontaktuj się z producentem kotła.

• 1 month później...

Jak widać napisu aktualizacja nie ma. Nieźle się na dziadostwo irytowałem.

Co śmieszne na dole są diody, napis komunikacja poprawna, zielona dioda to program na pc i za pomocą tej diody mogę sobie soft eCoal na pc aktualizować do bólu.

Czerwona dioda obok powinna zatem umożliwiać aktualizację oprogramowania sterownika, tak wskazuje logika. Niestety tak nie jest.

Wkurzyłem po długich próbach i odłożyłem sprawę aktualizacji na kolejny dzień.

Wygląda to tak, że trzeba odpalić ten soft na pc, tam musi być połączenie i wyłączamy program (kuriozum)

Dalej ściągamy plik z aktualizacją z rozszerzeniem exe i go odpalamy, wyskakuje zupełnie inne okno aktualizacyjne i uwaga tutaj trzeba mieć cierpliwość, połączenie z kompem nie ma od kopa, tylko trzeba poczekać aż sprzęt zatrybi. Dalej już sprawa porównywalna z bruli.

Jak widać prostą instrukcję można machnąć w 5minut, a na stronie e-s takie braki sa od paru dni, trzeba chłopaków mobilizowac do pracy, bo cała ta procedura aktualizacji potrafi wyprowadzić z równowagi.

aktualizator ecoal.JPG

A może to po prostu za trudne dla Ciebie?

A Ty próbowałes to robić,że taki mądry jesteś?

Cała procedura nie jest właściwie nigdzie opisana. Trzeba być niezłą wróżką, aby odgadnąć, co trzeba robić.

Całośc opisałem wyżej, aby inni użytkownicy mogli przeprowadzić procedurę aktualizacji bez zbędnej irytacji i tracenia nerwów, póki na stronie producenta nie będzie to właściwie i zgodnie z obecnym stanem opisane.

Tak jak opisałem aktualizować serownik można.

Edytowane przez Jarecki79