Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Właśnie się zastanawiam nad zakupieniem sterownika do kotła Merkury Zębca by móc sterować przez internet. Trochę będę musiał wydać ale czego się nie robi dla wygody.

Nie kombinuj,

jak kupujesz lub już kupiłeś nowy model tego producenta z ST48zPID Multi, to wystarczy do sterownika dokupić moduł internetowy, nie musisz zmieniać całego stera, to bezsens....

Masz odpowiednią stronkę www i spokojnie mieszasz sobie temperaturami

Kontaktuj się z producentem kotła.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak widać napisu aktualizacja nie ma. Nieźle się na dziadostwo irytowałem.

Co śmieszne na dole są diody, napis komunikacja poprawna, zielona dioda to program na pc i za pomocą tej diody mogę sobie soft eCoal na pc aktualizować do bólu.

Czerwona dioda obok powinna zatem umożliwiać aktualizację oprogramowania sterownika, tak wskazuje logika. Niestety tak nie jest.

Wkurzyłem po długich próbach i odłożyłem sprawę aktualizacji na kolejny dzień.

Wygląda to tak, że trzeba odpalić ten soft na pc, tam musi być połączenie i wyłączamy program (kuriozum)

Dalej ściągamy plik z aktualizacją z rozszerzeniem exe i go odpalamy, wyskakuje zupełnie inne okno aktualizacyjne i uwaga tutaj trzeba mieć cierpliwość, połączenie z kompem nie ma od kopa, tylko trzeba poczekać aż sprzęt zatrybi. Dalej już sprawa porównywalna z bruli.

Jak widać prostą instrukcję można machnąć w 5minut, a na stronie e-s takie braki sa od paru dni, trzeba chłopaków mobilizowac do pracy, bo cała ta procedura aktualizacji potrafi wyprowadzić z równowagi.

aktualizator ecoal.JPG

A może to po prostu za trudne dla Ciebie?

A Ty próbowałes to robić,że taki mądry jesteś?

Cała procedura nie jest właściwie nigdzie opisana. Trzeba być niezłą wróżką, aby odgadnąć, co trzeba robić.

Całośc opisałem wyżej, aby inni użytkownicy mogli przeprowadzić procedurę aktualizacji bez zbędnej irytacji i tracenia nerwów, póki na stronie producenta nie będzie to właściwie i zgodnie z obecnym stanem opisane.

Tak jak opisałem aktualizować serownik można.

Edytowane przez Jarecki79

To można, czy nie można?

Coś trochę się gubię.

Zawijan, co Ty lewą nogą wstałeś?

Można, pisałem,że się irytowałem, bo wszystko jest błędnie opisane, cała ta procedura, którą trzeba obecnie zrobić nie ma nic wspólnego z tym, co piszą na stronach E-S.

Po to to opisałem wyżej, aby użytkownicy eCoala mogli już to zrobić bez tracenia nerwów, czasu i zgadywania co z czym powiązać.

jarecki.... zobacz tak, włacz program daj połacz i dopiero pozniej właz kabelek do lapka...albo odwrotnie :)

Chyba z Zawijanem macie jakiś kłopot z czytaniem tekstu pisanego.

Wszystko działa, tylko nie jest zgodne z instrukcją E-S, tak ciężko to pojąć?

Instrukcja mówi:

W celu aktualizacji oprogramowania w sterowniku należy:

1. Podłączyć sterownik do komputera przy pomocy dostarczonego kabelka. Podłączamy w komputerze do portu COM (RS232) lub przy pomocy przejściówki USB/RS232. Podczas programowania ważna jest stabilność transmisji ze sterownikiem. Należy używać oryginalnego kabla. Jeśli stosujemy kabel wykonany we własnym zakresie musi być on możliwie jak najkrótszy (max 5m).

2. Uruchomić program eCoal.pl na komputerze. W menu Program->Konfiguracja programu ustawić połączenie RS232 i wybrać port COM, do którego podłączony jest sterownik. Uwaga! Aktualizację oprogramowania w sterowniku można wykonać tylko zestawiając połączenie przez port RS232.

3. Po zapisaniu ustawień powinna zostać nawiązana transmisja (pojawią się aktualne wartości w polach pomiarowych temperatury).

4. Przed aktualizacją oprogramowania należy upewnić się, że posiadamy najnowszą wersję oprogramowania na PC:

5. Jeśli nie posiadamy aktualnie dostępu on-line w komputerze, który jest podłączony do sterownika należy wcześniej ze strony: ściągnąć najnowszą wersję oprogramowania do sterownika i zapisać na dysku.

6. Jeśli połączenie ze sterownikiem mamy zestawione, należy wybrać z menu Program->Aktualizacja oprogramowania sterownika.

Punkt 6 jest całkowicie nieprawdziwy, masz wyżej wklejone zdjęcie, nie ma w zakładce program opcji aktualizacja oprogramowania, bo całkowicie zostało to zmienione. Nie działa to tak, jak jest podawane na stronach Elektro-System.

Należy robić tak:

trzeba odpalić ten soft na pc, tam musi być połączenie i wyłączamy program (kuriozum)

Dalej ściągamy plik z aktualizacją z rozszerzeniem exe i go odpalamy, wyskakuje zupełnie inne okno aktualizacyjne i uwaga tutaj trzeba mieć cierpliwość, połączenie z kompem nie ma od kopa, tylko trzeba poczekać aż sprzęt zatrybi. Dalej już sprawa porównywalna z bruli.

Widać to na wklejonej fotce, po chwili wszystko się odpala, sterownik staje się widoczny i można robić aktualizację.

Kuriozalne jest natomiast to,że w sofcie na pc eCoal można przy pomocy zielonego guziczka aktualizować sam program na pc a nie idzie tego samego zrobić guzikiem obok w kwestii aktualizacji softu w sterowniku.

A po tych Twoich wpisach będzie już zgodne?

A zgłosiłeś te swoje uwagi do Elektro-Systemu?

Napisałem te posty dołączając zdjęcia, aby każdy mógł bez problemu dokonać aktualizację.

Minertu ma najlepszy kontakt z E-S, sprawę miał przekazać.

Póki co należy robić, tak jak podaję. Trzeba poczekać aż w dziale FAQ zmienią opisy na właściwe.

Wcześniej aktualizowało się to wszystko przy pomocy jednego softu eCoal na pc, tam było zgodnie z opisem

Po zmianach opis jest zły, niewłaściwy i nie ma jednego softu, tylko są jakby dwa osobne programy, jeden to ten ecoal na pc a drugi to sam sofcik aktualizacyjny eCoal updater. Jak ktoś będzie postępował zgodnie z opisem, który podałem, to wszystko właściwie zatrybi.

Brakuje właściwego opisu samej procedury.

Jak wrócę z wyjazdu, to chcę jeszcze wysłać zdjęcia do E-S, bo są błędy w sofcie eCoal na pc po wejściu w zaawansowane, błędy dotyczą samych jednostek przy opisach parametrów.

Jak widać napisu aktualizacja nie ma. Nieźle się na dziadostwo irytowałem.

Co śmieszne na dole są diody, napis komunikacja poprawna, zielona dioda to program na pc i za pomocą tej diody mogę sobie soft eCoal na pc aktualizować do bólu.

Czerwona dioda obok powinna zatem umożliwiać aktualizację oprogramowania sterownika, tak wskazuje logika. Niestety tak nie jest.

Wkurzyłem po długich próbach i odłożyłem sprawę aktualizacji na kolejny dzień.

Wygląda to tak, że trzeba odpalić ten soft na pc, tam musi być połączenie i wyłączamy program (kuriozum)

Jak widać prostą instrukcję można machnąć w 5minut, a na stronie e-s takie braki sa od paru dni, trzeba chłopaków mobilizowac do pracy, bo cała ta procedura aktualizacji potrafi wyprowadzić z równowagi.

Musi zatrybić bo to port com i to różowe trzeba sobie kliknąć (wybierz port com),przełączy się na zielono połączenie i wciskasz aktualizuj.

Napisałem te posty dołączając zdjęcia, aby każdy mógł bez problemu dokonać aktualizację.

Minertu ma najlepszy kontakt z E-S, sprawę miał przekazać.

Póki co należy robić, tak jak podaję. Trzeba poczekać aż w dziale FAQ zmienią opisy na właściwe.

Wcześniej aktualizowało się to wszystko przy pomocy jednego softu eCoal na pc, tam było zgodnie z opisem

Po zmianach opis jest zły, niewłaściwy i nie ma jednego softu, tylko są jakby dwa osobne programy, jeden to ten ecoal na pc a drugi to sam sofcik aktualizacyjny eCoal updater. Jak ktoś będzie postępował zgodnie z opisem, który podałem, to wszystko właściwie zatrybi.

Brakuje właściwego opisu samej procedury.

Jak wrócę z wyjazdu, to chcę jeszcze wysłać zdjęcia do E-S, bo są błędy w sofcie eCoal na pc po wejściu w zaawansowane, błędy dotyczą samych jednostek przy opisach parametrów.

Na forum esterownik użytkownikom spodobał sie sposób aktualizacji wersji testowych,oni tez wyszli z prośba do E-S aby zastosować ją w wersjach oficjalnych.

Tak też uczynili,w natłoku ważnych spraw gdzieś umknęło to uwadze i nie poprawili czy też nie zamieścili informacji na temat sposobu aktualizacji.

W życiu wiele rzeczy się zmienia nawet kotły a DTR -ki nikt nie pisze non-stop.

Wszystko będzie hulać tak jak ma,mamy teraz okres jaki mamy ,trochę cierpliwości.

Uwagi przekazałem i będą zrealizowane ,nawet więcej.