karoka65 17.04.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 KWM-SGR 19kW jakiś producent z pleszewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.04.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Nie. Jeszcze nie podawał. Na razie stanowisko jest zajęte przez inne badania. Urlop, ale z FM!!! Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin75 18.04.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Na którymś z forów zdaje się Zawijan pisał, iż sterownik eCoal będzie miał tryb ustawień ręcznych. Czy ten temat jest realizowany przez producenta eCoal/Bruli ? Ktoś wie coś na ten temat ? Oczywiście eCoal to pełen automat, ale jak to automat będzie działał dobrze dla większości opału. Tylko że są użytkownicy bardziej zaawansowani, którzy chcieliby się trochę pobawić ustawieniami, aby uzyskać (być może) lepszą charakterystykę spalania czy też większe oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.04.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Na którymś z forów zdaje się Zawijan pisał, iż sterownik eCoal będzie miał tryb ustawień ręcznych. Czy ten temat jest realizowany przez producenta eCoal/Bruli ? Ktoś wie coś na ten temat ? Oczywiście eCoal to pełen automat, ale jak to automat będzie działał dobrze dla większości opału. Tylko że są użytkownicy bardziej zaawansowani, którzy chcieliby się trochę pobawić ustawieniami, aby uzyskać (być może) lepszą charakterystykę spalania czy też większe oszczędności... Podobno na jesień eCoal będzie miał takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 18.04.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Panie Jarecki, trzeba było jechać z chłopakami to miałby pan bruliego do testów na swoim tłoku, chociaż pana firma może kupić taki sterownik i potestować bo jest dostępny. Budowniczy jak się zwiesz na stronie esterownik? Karoka jest a Ty? Myślałem, że Panowie dostaniecie stare sterowniki, później myślałem, że dostaniecie figę z makiem i tak się "przemyślałem" . Wiarygodność producenta. w/w sterownika wzrosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.04.2011 03:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Na którymś z forów zdaje się Zawijan pisał, iż sterownik eCoal będzie miał tryb ustawień ręcznych. Czy ten temat jest realizowany przez producenta eCoal/Bruli ? Ktoś wie coś na ten temat ? Oczywiście eCoal to pełen automat, ale jak to automat będzie działał dobrze dla większości opału. Tylko że są użytkownicy bardziej zaawansowani, którzy chcieliby się trochę pobawić ustawieniami, aby uzyskać (być może) lepszą charakterystykę spalania czy też większe oszczędności... Prace nad oprogramowaniem do eCoal z ręcznymi nastawami już trwają.Ma się ukazać w 3-im kwartale.Tak zapewnili mnie koledzy z elektro-system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dino49 19.04.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Karoka65Przed chwilą oglądałem wykres /temp. spalin/ Twojego pieca w eSterowniku, palisz czeskim ekogroszkiem. Spróbuj przysłonić dmuchawę na ileś procent wg mnie na około 90% i włóż na 2 poziomych półkach zawirowywacze /z Elektrometu Głubczyce/ Mam podobny piec jak Ty, ale zasypowy, też z Pleszewa. Temp. spalin w moim piecu nie przekracza 90 st. Palę od góry i po rozpaleniu około 1,5 godzin zasypuję popiołem. Wiem, że to nie samo co z retortą, ale pali się podobnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.04.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Podłączyłem dzisiaj do internetu także swój sterownik - przy dużej pomocy fachowców z Elektro-system [sam próbowałem w niedzielę przez 2 godziny i pomagał mi sąsiad, który uruchamiał sieć i polegliśmy]. Teraz czuję się jakbym zamienił komputer z Windowsem 3.0 i Telnetem na współczesny z XP i Firefoxem. Do tego mój dom stał się choć częściowo "inteligentny" i mogę sprawdzić w telefonie jakie są temperatury wewn/zewn, ile mam węgla w zasobniku itd. - jednym słowem: rewelacja Jeszcze tylko uruchomię sterowanie przez www i będzie full wypas. Co do spalania węgla to popiół jest jakby nawet lepiej dopalony [może dzięki większemu nadmuchowi], nie wiem jak będzie ze zużyciem zimą bo to jednak sterownik 2 stanowy, ale przy grzaniu CWU już widzę oszczędności [strefy czasowe CWU czego poprzedni sterownik nie miał]. Teraz nic się nie ukryje - nawet wrzucenie kilku kartonów od razu widać na wykresie temp. spalin Na razie skończył mi się węgiel - wieczorem dorzucę i wtedy będzie więcej widać na stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Karoka65 Przed chwilą oglądałem wykres /temp. spalin/ Twojego pieca w eSterowniku, palisz czeskim ekogroszkiem. Spróbuj przysłonić dmuchawę na ileś procent wg mnie na około 90% i włóż na 2 poziomych półkach zawirowywacze /z Elektrometu Głubczyce/ Mam podobny piec jak Ty, ale zasypowy, też z Pleszewa. Temp. spalin w moim piecu nie przekracza 90 st. Palę od góry i po rozpaleniu około 1,5 godzin zasypuję popiołem. Wiem, że to nie samo co z retortą, ale pali się podobnie. Pozdrawiam. Dzięki kolego za chęć udzielenia pomocy ale pierwsze co zrobiłem to zasłoniłem dmuchawę na jakieś 95% (prawie całkowicie). Kocioł po prostu ma przewymiarowaną dmuchawę, a minimalne obroty jakie mogę uzyskać na Brulim to 30%. Zgłosiłem do panów z firmy i pracują już z poprawką umożliwiającą zejście na mniejsze obroty. Na poprzednim sterowniku miałem ustawione 23%. Mogę ewentualnie rozciągnąć czasami ale kocioł wtedy będzie miał mocne spadki jak będzie przechodził z przestoju na pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 19.04.2011 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 darase nie mam loginu ,bo nie podłaczyłem sterownika wróce koł 01-05 to sobie podłaczę.... a co? zaraz chciałbyś mnie szpiegować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 19.04.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Panowie z elektro-system są na etapie tworzenia własnego forum.Kiedyś tam o tym wspomniałem aby stworzono jakiś komunikator aby można było się komunikować między użytkownikami eCoala ale później powstał bruli ,więc będzie dla wszystkich z czego się cieszę że nie odbiło się to echem.Mam nadzieje,że forum muratordom na tym nie ucierpi jak wiadomo nie wszyscy na obecnym forum goszczą a wrażeniami i opiniami warto się dzielić z innymi. Szacun dla panów z elektro-system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.04.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Suspenser skalibrowałeś czujnik temp. zewnętrznej ? bo jak patrzę u ciebie i u mnie to duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.04.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Darase, dobrze rozumiem,że jest opcja do tłoka? Jak tak, to fajnie. Tłok będzie na obiekcie odpalany dopiero na przełomie września i października, także poczekam, do tego czasu trochę błędów jeszcze wyłapią i może będzie już produkt po fazie tzw wieku dziecięcego. Zobaczymy na jesień co wyjdzie. THX za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.04.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Suspenser skalibrowałeś czujnik temp. zewnętrznej ? bo jak patrzę u ciebie i u mnie to duża różnica. Tak, jako referencyjnego użyłem czujnika stacji pogodowej. Jak planujesz skalibrować swój - zdemontujesz czujnik i zanurzysz we wrzątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 20.04.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak, jako referencyjnego użyłem czujnika stacji pogodowej. Jak planujesz skalibrować swój - zdemontujesz czujnik i zanurzysz we wrzątku ? Mi do tego wystarczył zwykły termometr pokojowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.04.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Tak jak pisze minertu porównałem ze zwykłym termometrem zewnętrznym który jest w cieniu i ten od kotła też umieściłem w cieniu. Bez przesady, tylko że wczoraj mieliśmy duże rozbieżności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.04.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Tak jak pisze minertu porównałem ze zwykłym termometrem zewnętrznym który jest w cieniu i ten od kotła też umieściłem w cieniu. Bez przesady, tylko że wczoraj mieliśmy duże rozbieżności. Sprawdziłem i faktycznie jego wskazania różniły się mocno od tych ze stacji pogodowej, jak widać zrobiłem korektę, zobaczymy co będzie dalej [czujnik umieściłem w pobliżu tego od stacji]. PS dzisiaj znowu pokazuje głupoty - przesunąłem go trochę i zobaczymy może się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.04.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Proste rozwiązania są czasami najbardziej skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 23.04.2011 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam ,wpadlem na kilka h do domu, zmobilizowałem się i w końcu podłączyłem częściowo sterownik( brak czujnika od temp zewn i narazie nie wymysliłem gdzie mam powiesic w kotłowni tablet) jak wiadomo ja zawszę opisuje swoje wrażenia pewnie subiektywne, ale co tam... napisze co bym usprawnił, poz nr1 kabel do czujnika temp podajnika-jest za krótki, sterownik może być podłączony do KAŻDEGO rodzaju kotła z podajnikiem -ja mam wysoką Enkę i brakło mi jakieś 30-40cm,2-czujnik temp wew i zewnętrznej -dobrze by było wyprowadzić kable np3m zakończone np kostką (po jakie licho musimy odkręcać obudowe sterownika?)4-jak wiadmo modół wykonawczy nie zawsze jest wpasowywany w kocioł-przydała by się jakaś podstawka do niego bo się wywraca,to by było na tyle uwag...odnosnie konfigów,podłaczenie sterownika zabrało mi troszkę czasu bo musiałem wiercić dziury na kable od czujników czy sondy od czopucha,ale najwiecej czasu zabrał mi konfig AP-moj ruter wifi,normalnie masakra ale dało radę dzieki pomocy panom z ELEKTRO-SYSTEM s.c. ale suport to oni mają (jakby powiedział Czesio) zajebiaszczy!!! przy okazaji pozdrowienia dla suportu!!, o funkcjonalnści narazie się nie wypowiadam bo nie palę w kotle (solar grzeje CWU a słoneczko nagrzewa chałupkę), juz wiedze kilka niedogodności... ale to opiszę jak uruchomię kocioł.Generalnie pomysł sterowania przez neta-super, stronka www-super,Tablet to normalnie maskra... moża filmy oglądać w kotłowni (ale po co??) brakuje mi w tablecie funkcjonalności modułu wykonawczego, fajnie bybyło jakby na tablecie dałoby radę zmieniac wszystkie ustwienia jak np na stronie www czy modole wykonawczym,przemiawia za tym wielkość,czytelnośc i wygoda.To taki opis na szybko, jak to się sprawdzi?? cięzko stwierdzić narazie napawam się efektem wizualnym i patrzę na stronę www (po jakiego grzyba??aaa wiem, patrze jak nagrzewa mi się zbiornik od cwu) Ps Panowie watek powstał nie po, to żeby wychwalać pod niebiosa producentów,a opisac nasze wrażenia, ew podpowiedziec konstruktorom w którą strone mają się rozwijać czy pokazac gdzie my użytkownicy widzimy jakies niedogodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam ,wpadlem na kilka h do domu, zmobilizowałem się i w końcu podłączyłem częściowo sterownik( brak czujnika od temp zewn i narazie nie wymysliłem gdzie mam powiesic w kotłowni tablet) jak wiadomo ja zawszę opisuje swoje wrażenia pewnie subiektywne, ale co tam... napisze co bym usprawnił, poz nr1 kabel do czujnika temp podajnika-jest za krótki, sterownik może być podłączony do KAŻDEGO rodzaju kotła z podajnikiem -ja mam wysoką Enkę i brakło mi jakieś 30-40cm,2-czujnik temp wew i zewnętrznej -dobrze by było wyprowadzić kable np3m zakończone np kostką (po jakie licho musimy odkręcać obudowe sterownika?)4-jak wiadmo modół wykonawczy nie zawsze jest wpasowywany w kocioł-przydała by się jakaś podstawka do niego bo się wywraca,to by było na tyle uwag...odnosnie konfigów,podłaczenie sterownika zabrało mi troszkę czasu bo musiałem wiercić dziury na kable od czujników czy sondy od czopucha,ale najwiecej czasu zabrał mi konfig AP-moj ruter wifi,normalnie masakra ale dało radę dzieki pomocy panom z ELEKTRO-SYSTEM s.c. ale suport to oni mają (jakby powiedział Czesio) zajebiaszczy!!! przy okazaji pozdrowienia dla suportu!!, o funkcjonalnści narazie się nie wypowiadam bo nie palę w kotle (solar grzeje CWU a słoneczko nagrzewa chałupkę), juz wiedze kilka niedogodności... ale to opiszę jak uruchomię kocioł.Generalnie pomysł sterowania przez neta-super, stronka www-super,Tablet to normalnie maskra... moża filmy oglądać w kotłowni (ale po co??) brakuje mi w tablecie funkcjonalności modułu wykonawczego, fajnie bybyło jakby na tablecie dałoby radę zmieniac wszystkie ustwienia jak np na stronie www czy modole wykonawczym,przemiawia za tym wielkość,czytelnośc i wygoda.To taki opis na szybko, jak to się sprawdzi?? cięzko stwierdzić narazie napawam się efektem wizualnym i patrzę na stronę www (po jakiego grzyba??aaa wiem, patrze jak nagrzewa mi się zbiornik od cwu) Ps Panowie watek powstał nie po, to żeby wychwalać pod niebiosa producentów,a opisac nasze wrażenia, ew podpowiedziec konstruktorom w którą strone mają się rozwijać czy pokazac gdzie my użytkownicy widzimy jakies niedogodności. Budowniczy wszystkie twoje spostrzeżenia już kilka dni temu przekazałem do firmy. Kwestia za krótkich przewodów, wyprowadzenie szybkozłączy na czujniki. Na tablecie można wszystko zmieniać jak prze www. tylko zaktualizuj system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts