Konto usunięte na żądanie 24.04.2011 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 A kto mówi ze panikuje?? spoko....moja instalacja duzo zniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.04.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 No a instrukcje trzeba czytać zanim się zapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 24.04.2011 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Haha, mam kilka mozliwosci obniżenia temp kotła 1 dolewam zimnej wody do instalacji (troche ryzykowne przy 80st ,ale wykonalne) 2 zwiekszenie szybkości przepływu wody przez instalację, i wreszcie właczenie zapotrzebowania domu na ciepło narazie sprawdzam możliwości sterownika a takie coś zdecydowanie mi się nie podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 24.04.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Budowniczy można jeszcze krany z ciepłą wodą otworzyć, dobra metoda sprawdzana na starym piecu, wtedy bojler działa jak wężownica schładzająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 24.04.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Budowniczy można jeszcze krany z ciepłą wodą otworzyć, dobra metoda sprawdzana na starym piecu, wtedy bojler działa jak wężownica schładzająca. ooo widzisz... 400l ciepłej wody wywale do oczyszczalni no nic na dziś dość eksperymentów idę spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 24.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Miałem dzisiaj inną akcję - przełączyłem w tryb ręczny, żeby spalić trochę gazet i kartonów, dorzuciłem je na palnik bezpośrednio zostawiając włączony nawiew, patrzę a tu mi się włączyła pompa CO [w trybie LATO].Spróbowałem ją wyłączyć, a sterownik mnie olewał i dalej swoje, i grzeje franca dom gdy w środku mam 23 st i pozasłaniałem okna, żeby mi słońce wnętrza już nie nagrzewało ! Wyłączyłem dziada na chwilę to się uspokoił. Czy w przypadku gdy np. temp. kotła przekroczy zadaną o 6 st to sterownik włącza standardowo obie pompy, żeby się wychłodzić, bo włącza się jakieś zabezpieczenie przed zagotowaniem wody [nawet gdy osiągnął dopiero 60 st jak w moim przypadku] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Dobrze żeby wypowiedział się w tej kwestii ktoś z firmy, wiedzą jakie zabezpieczenia są porobione i jak działa oprogramowanie w danej sytuacji.Myślę Suspenser że wszedłeś w inny tryb pracy (ręczny) i ustawienia (lato) z automatycznego już wtedy nie działa. Wtedy włączasz i wyłączasz wszystko ręcznie. Ale to tylko moje przypuszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Dopowiem że Ognik tak mi robił że jeśli kocioł przekroczył temp. zadaną chyba o 10 stopni to wtedy pomimo to że pracowała pompa CO a temp. CWU była jak w nastawie to sterownik i tak włączał pompę CWU żeby schłodzić kocioł. Wkurzało mnie to trochę bo po nocy jak zrobił tak kilka razy to zamiast np. zadana wynosiła 46 to rano było 53 na bojlerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.04.2011 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 I po to panowie mamy sprzet do testowania żeby to wszystko wyłapać im wiecej rzeczy znajdziemy tym wiecej rzeczy konstruktorzy będa mogli poprawić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.04.2011 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Budowniczy jesteś testerem ma 6tkę tylko nie pij tyle Sprawdź jak sterownik wbija gwoździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.04.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 darase pudło.....nie pije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.04.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Każdy pije Ja herbatę np., nie obrażaj się to mały żarcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.04.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Bobek_Budowniczy czy to co się stało z sterownikiem było w trybie ręcznym czy w automatycznym? Jeżeli w automatycznym to to faktycznie jest problem ale jeżeli w trybie ręcznym to w tej sytuacji sterownik jest zdany na Ciebie. Wg powiedzenia jak sobie pościelisz tak się wyśpisz. Nie dostosowałeś się do instrukcji,oszukałeś sterownik a tego się nie powinno robić. Można kombinować (ja też to robię ) ale nigdy nie odłączam podajnika czy wentylatora. Spróbuj zagotować wodę w trybie automatycznym i bez kombinowania,ja na eCoalu tego nie zrobię choć próbowałem wielokrotnie.Z brulim powinno być podobnie choć go nie znam. Dziwny przypadek. Jestem ciekaw co odpisze elektro-system czy to błąd w sterowniku czy niedostosowanie się użytkownika do jego instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 25.04.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Oglądałem wykresy i alarmy i dziwi mnie trochę Twoja reakcja bo temp CO doszła do 55stC a max zadana to 80stC więc nie wiem skąd ta panika.Zmień maksymalną na 70stC i powtórz to co zrobiłeś przedtem.I poczekaj co zrobi sterownik,daj mu chwile czasu na odpowiednią reakcje bo do zagotowania wody daleka droga. Zastanawia mnie tez fakt,że temp powrotu była wyższa od temp na kotle,jakim cudem? Czy czasem nie masz coś nie tak podłączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.04.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 minertu no kolego bez przesady... jakby to był tryb reczny to bym nawet o tym nie wspominał....elektro-system napewno zajmie się sprawą ( w to akurat nie wątpie-za poważny bug) widzisz dlatego testerom wysyłaja sterowniki zeby tak kombinowali, robimy poprostu to- na co inni użytkownicy nie wpadną....a teraz zagozenia..moja instalacja jest za wymiennikiem ciepła,przyjmijmy sytuacje : -20 na dworze, odbiór ciepła przez podłogówkę, odbiór przez grzejniki ,do tego włacza sie cwu -kocioł chodzi pełną mocą ..podaje opał i powietrze, nagle sterownik pokojowy zatrzymuje pompke od podłogówki, sterownik pokojowy nr2 zatrzymuje pomke od grzejników i na to wszystko nagrzała się woda w cwu... kocioł nie zdąży wychamować przy 70st właczy sie znowu podawanie opału i powietrza i nieszczęscie gotowe.na marginesie przy 2 alarmie akurat siedziałem na necie i wysłałem jareckiemu na priva linka... obserwował zachowanie sterownika wraz ze mną ehhh kolego wiesz co to znaczy temp ZADANA a maksymalna????? patrzysz na wykresy a nie umiesz ich odczytac.....popatrz na prace sterownika na początku była poprawna.. a jak zaczełem eksperymentowac co sie zaczeło dziac... do paniki droga daleka.... jakbym miał 120 na kotle zacząłbym się martwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.04.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Budowniczy od 70 do 90 to jest 20st myślisz że tak by wzrosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.04.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Ile ?w mojej instalacji przy braku poboru ciepła? przy otwartym popielniku jakies 2-3min, przy zamknietym popielniku masz na wykresie od godz 22, ale panowie nie zapominajmy jednej rzeczy!!! to jest moje celowe działanie, nie wiem jakby zachował sie sterownik w innych sytuacjach, bede miał czas- i jak będzie chlodno to potestuje. Zastanawia mnie tez fakt,że temp powrotu była wyższa od temp na kotle,jakim cudem? Czy czasem nie masz coś nie tak podłączone? Nie- poprostu mam wymiennik ciepła -i sterownie odbiorem ciepła mam za wymiennikiem (co zresztą napisalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.04.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Wiesz budowniczy Twoim sposobem można załatwić każdy sterownik, ustawić zadaną tem na max np. 90st i przy końcu odciąć całkowicie odbiór ciepła i na bank sprawdzimy czy mamy sprawne zawory bezpieczeństwa lub jak działa naczynko otwarte. Ciekawe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.04.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Dobrze żeby wypowiedział się w tej kwestii ktoś z firmy, wiedzą jakie zabezpieczenia są porobione i jak działa oprogramowanie w danej sytuacji. Myślę Suspenser że wszedłeś w inny tryb pracy (ręczny) i ustawienia (lato) z automatycznego już wtedy nie działa. Wtedy włączasz i wyłączasz wszystko ręcznie. Ale to tylko moje przypuszczenia. Sprawdziłem oba tryby. Czekam na odpowiedź Elektro-System [chyba czytają ten wątek?]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.04.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Nic z tego darase....testowałem ten numer na tatarku chodził jak złoto.... mam jesze kilka takich numerów w zanadrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts