karoka65 25.04.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Karoka mądrze piszesz, trzeba zachować obiektywizm, szacun kolego. Myślę że nie wszyscy zgodzą się z tym co napisałem. Można oczywiście wrzucić na ruszt jakieś papiery, dwa trzy kawałki drewna które pozostało z budowy co jakiś czas ale w granicach przyzwoitości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Nie chce mi się jeszcze spać to opiszę wam historię znajomego mojego kuzyna tego ze śląska.Wybudował nowy domek i przyszedł czas na rozruch centralnego ogrzewania żeby podsuszyć i wygrzać trochę dom.Kupił Taurusa Bizona takiego jak ma mój kuzyn. Instalator odpalił coś tam poustawiał i odjechał oznajmiając że resztę to już sobie sam doreguluje.Temperatura bardzo powoli się dźwigała na kotle i trochę go to denerwowało. Przyszedł kolega który mu poradził że tam gdzieś słyszał że na ruszta dorzucić to szybko się nagrzeje.Narzucili trochę węgla orzecha i rzeczywiście temp. się zaczęła szybciej piąć w górę.A to co tu będziemy siedzieć ?Nawali na ruszta ze 20kg orzecha pozamykali dom i poszli.Przychodzi za dwa dni zobaczyć czy węgla nie trzeba dosypać.Już nie było do czego dosypywać.W kotłowni spadła część świeżych tynków od pary, wszystkie luty na rurach w promieniu 3,5m od kotła puściły a sterownik na kotle normalnie się stopił, blachy wymiennika poodkształcane.Głupota ludzka nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darase 25.04.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2011 Świetny przykład dla lubiących inaczej eksperymentować. Zupełnie dobry przykład dla bajki sąsiedzi Pat i Mat, też mają nieziemskie pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.04.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 minertu no kolego bez przesady... jakby to był tryb reczny to bym nawet o tym nie wspominał....elektro-system napewno zajmie się sprawą ( w to akurat nie wątpie-za poważny bug) widzisz dlatego testerom wysyłaja sterowniki zeby tak kombinowali, robimy poprostu to- na co inni użytkownicy nie wpadną....a teraz zagozenia..moja instalacja jest za wymiennikiem ciepła,przyjmijmy sytuacje : -20 na dworze, odbiór ciepła przez podłogówkę, odbiór przez grzejniki ,do tego włacza sie cwu -kocioł chodzi pełną mocą ..podaje opał i powietrze, nagle sterownik pokojowy zatrzymuje pompke od podłogówki, sterownik pokojowy nr2 zatrzymuje pomke od grzejników i na to wszystko nagrzała się woda w cwu... kocioł nie zdąży wychamować przy 70st właczy sie znowu podawanie opału i powietrza i nieszczęscie gotowe.na marginesie przy 2 alarmie akurat siedziałem na necie i wysłałem jareckiemu na priva linka... obserwował zachowanie sterownika wraz ze mną ehhh kolego wiesz co to znaczy temp ZADANA a maksymalna????? patrzysz na wykresy a nie umiesz ich odczytac.....popatrz na prace sterownika na początku była poprawna.. a jak zaczełem eksperymentowac co sie zaczeło dziac... do paniki droga daleka.... jakbym miał 120 na kotle zacząłbym się martwić Bez urazy,wykresy to ja potrafię czytać ale dlaczego nie poczekałeś aż temp CO przekroczy temp maksymalna.Doszedłeś (o ile o ten dzień chodzi 24.04.2011) do temp CO 74*C (powrót taki sam) alarm odnośnie przekroczenia temp max na piecu jest nieco ponad 80*C.Piszesz do czego mogło by dojść ale nie doszło bo za wcześnie zrezygnowałeś.Ja Cię nie atakuję w żaden sposób i nie obrażam,że nie umię czegoś odczytać.Sam jestem ciekaw odpowiedzi z elektro-system. Nie mam sterownika bruli ale mam eCoala i też sprawdzałem jak działają czujniki i powiem tak.Temp zadana była 70*C pompa cyklicznie,temp max CO 80*C i dopiero po przekroczeniu bodajże temp max o 2 *C zadziałał alarm,nie wiem jaka jest histereza ale alarm zadziałal a u Ciebie nie mógł bo nie osiągnął temp max czyli 80*C zadziałał tylko czujnik temp spalin,gdyby temp na piecu przekroczyła temp max 80*C jestem pewien ,że nastapiłby alarm przekroczenia tejże temp co spowodowało by bądź uruchomienie pompy CO,CWU lub wygaszenie kotła.Nie chcę być mądrzejszy od Ciebie i pewnie nie będę ale za wcześnie wysunąłeś wnioski moim zdaniem. Czekam co odpowie twórca sterownika Pozdrawiam. Ps Jeszcze się poprawię,wejdź sobie w alarmy i zdarzenia tam masz zaznaczone alarmy i temp dla CO jest ustawiona na 90*C,piec zacznie swoje robić gdy przekroczy tą temperaturę.A to,ze podawał i włączał dmuchawę działo się przy niższej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.04.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Z całym szacunkiem dla kolegi Budowniczego ale podpisuję się pod tym co napisał minertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 26.04.2011 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 no k... czy wy ludzie nie widzicie zagożenia??? napiszę dosadniej slepi jestescie?? Piszesz do czego mogło by dojść ale nie doszło bo za wcześnie zrezygnowałeś w czarnobylu czekali.... bez przesady, po to testuje sie sterowniki na rózne mozliwe sposoby żeby takie cos wyłapywac. minertu czy ty wiesz o czym piszesz??? przeczytaj DOKŁADNIIE co napisałem!!! Rozumiesz że sa inne instalacjie i w przypadku braku odbioru ciepła przez dom takie cos dosłownie w chwile zagotuje wode,a od zagotowania do nieszczęscia chwila ...ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.04.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 no k... czy wy ludzie nie widzicie zagożenia??? napiszę dosadniej slepi jestescie?? w czarnobylu czekali.... bez przesady, po to testuje sie sterowniki na rózne mozliwe sposoby żeby takie cos wyłapywac. minertu czy ty wiesz o czym piszesz??? przeczytaj DOKŁADNIIE co napisałem!!! Rozumiesz że sa inne instalacjie i w przypadku braku odbioru ciepła przez dom takie cos dosłownie w chwile zagotuje wode,a od zagotowania do nieszczęscia chwila ...ehhh Bez urazy ale czy ? Skoro go testujesz na wszystkie możliwe sposoby to robisz to do końca? Ja uważam,że nie. Ja temat kończę bo i tak będziesz swoje zdanie trzymał.I nie obrażaj się na mnie Czekam co Ci odpowie elektro-system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 26.04.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Ja sie nie obrażam testuje to na SWOJEJ instalacji z zachowaniem umiaru jak wspomniałem wymuszam pewnie zachowania sterownika, sterownik bruli był chyba robiony pod kocioł na ekogroszek,bez rusztów wodnych, ja mam ruszta wodne które widac jakie są niebezpieczne,poza tym jezeli masz instalacje bez wymiennika ciepła taka sytuacja nie jest możliwa,bo nie masz krótkiego obiegu, ja mam obieg kocioł-wymiennik ciepła-kocioł wszystkie pompki mam za wymiennikiem ciepła,którymi mogę dowolnie sterować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.04.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Właśnie,tymi pompkami ma sterować sterownik bruli i w razie potrzeby wychłodzić piec,nie wiem jak to masz popodłanczane i rozmieszczone czujniki.Jak możesz to zrób jakiś szkic jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 26.04.2011 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Właśnie,tymi pompkami ma sterować sterownik bruli Nic z tego,mam 2 niezależne obiegi ciepła, 1-obieg to podłogówka, a 2 obieg to grzejniki, w kazdym pokoju mam temp taka jaką chce, w salonie moge miec 22 a w pokoju np 28 czy 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 26.04.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Nic z tego,mam 2 niezależne obiegi ciepła, 1-obieg to podłogówka, a 2 obieg to grzejniki, w kazdym pokoju mam temp taka jaką chce, w salonie moge miec 22 a w pokoju np 28 czy 15. Czyli pies pogrzebany jak się to mówi. Ps.Podoba mi się Twój domek mi się taki marzy ale niestety mam dom po dziadkach i kupa kasy już w niego włożona. I nie potrzebnie taki duży.Może kiedyś postawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 27.04.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Spoko wodza, firma trzyma rekę na pulsie... zainteresuje sie schematem mojej instalacji i pewnie dorzuci dodatkowe opcje.minertu przeciez ten domek nie jest taki duzy ma tylko 140m2 +36 m2 garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Myślę że to minertu trafiła się wielka chałupa w spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 28.04.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Spoko wodza, firma trzyma rekę na pulsie... zainteresuje sie schematem mojej instalacji i pewnie dorzuci dodatkowe opcje.minertu przeciez ten domek nie jest taki duzy ma tylko 140m2 +36 m2 garaż. Że duży to miałem na myśli mój a podoba mi się Twój Co do Twojego schematu problemem jest to,że nie do końca sterownik steruje tym czym ma ,wiesz dla czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 28.04.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Myślę że to minertu trafiła się wielka chałupa w spadku. Strzał w 10 ,tyle,że cała do remontu,na szczęście już końcówka została. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 29.04.2011 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Pozyjemy, zobaczymy... dlatego testuje sie sterowniki żeby mogły pracować na KAŻDEJ instalacji, niezależnie od rodzajów ogrzewania. plus dla firmy że chcą sprawdzać , jak chodzi ICH sterownik ,na róznych instalacjach, a nie.... jak inni producenici umywają ręce...pamietajmy że jest to produkt nowy, i jak MY nie będziemy zgłaszac poprawek,ulepszeń,czy róznych pomysłów to skąd producent ma wiedzieć czego oczekujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.04.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Mam 2 uwagi co do sterownika: 1) Gdy chcę zmieniać ustawienia telefonem to po kliknięciu w dowolną zakładkę w menu schemat [np. Programatory] rozwija się menu nie pod zakładką a w prawym górnym rogu strony przez co jej nie widać gdy strona jest powiększona i trzeba ją przesuwać.2) Co do tableta to rzadko się on przydaje [przynajmniej u mnie], bo postawić go nie da rady [brak podstawki], powiesić także a dodatkowo praktycznie musiałby wisieć z kablem zasilającym a ten jest podłączany z boku wtyczką prostą co kiepsko wygląda Co do samego sterowania to faktycznie są bardzo duże oszczędności węgla przy grzaniu samego CWU dzięki strefom czasowym - u mnie aktualne zużycie to poniżej 4 kg/dobę [dokładniej napiszę gdy skończy się te 50 kg które wsypałem 19.04]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 30.04.2011 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 SUSPENSER wiesz czego mi brakuje? szybkiego menu w tablecie, np tryb auto, wyłacz dmuchawe etc... wtedy tablet mógłby z powodzeniem zastąpić moduł wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.04.2011 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 SUSPENSER wiesz czego mi brakuje? szybkiego menu w tablecie, np tryb auto, wyłacz dmuchawe etc... wtedy tablet mógłby z powodzeniem zastąpić moduł wykonawczy. Słuszna uwaga,gdyby miał być modułem wykonawczym to opcje przejścia w tryb ręczny i w nim wył-zał pomp i dmuchawy oraz podajnika były by jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.04.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Ale jak wszyscy chyba wiemy,że zabawa z eSterownik na androidzie a dokładniej przez telefon jest niebezpieczna. Moim i nie tylko moim zdaniem jest powód do niepokoju. Załóżmy ,że wyjeżdżamy na narty , jak każdy z nas lubi się pochwalić gadżetami z kolegami i pokazujemy znajomemu jak sobie sterujemy piecykiem przez internet i zmieniamy dla pokazania mu jakiś parametr podawania lub dmuchawy,cokolwiek ,zatwierdzamy i nagle bach traci się zasięg albo pada bateria w telefonie i dalej możecie sobie wyobrazić co się z kociołkiem może dziać pomimo,że mamy pewne zabezpieczenia. Ogólnie uważam,że każdy podchodzi do tego z jakąś odpowiedzialnością i będzie ta aplikacja służyła do przemyślanych korekt sterowania a nie do chwalenia się bo wtedy za skutki winę ponosisz tylko Ty a nie twórca aplikacji i sterownika. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts