Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

Minertu napisał " ...zatwierdzamy i

nagle bach traci się zasięg albo pada

bateria w telefonie i dalej możecie

sobie wyobrazić co się z kociołkiem

może dziać pomimo,że mamy pewne

zabezpieczenia" najlepiej nie panikować :) ładowarka, wejście do internetu z jakiegokolwiek komputera lub innego telefonu na stronę esterownik i po kłopocie. Już się kolega chwalił na nartach? ;)

• Odpowiedzi 474
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Minertu napisał " ...zatwierdzamy i

nagle bach traci się zasięg albo pada

bateria w telefonie i dalej możecie

sobie wyobrazić co się z kociołkiem

może dziać pomimo,że mamy pewne

zabezpieczenia" najlepiej nie panikować :) ładowarka, wejście do internetu z jakiegokolwiek komputera lub innego telefonu na stronę esterownik i po kłopocie. Już się kolega chwalił na nartach? ;)

Nie nie chwaliłem się,chodzi o" co by było gdyby" a za nim znajdziesz jakikolwiek dostęp do nety czy naładujesz telefon to wiele do tego czasu może sie zdażyć.

Wojtek_mazury sorki widocznie nie zauważyłem pytania, tablet jest połaczony w trybie lan, czyli wewnętrzne IP, a tel na adroidzie przez www, nie bardzo moge sie odłaczyć od netu bo mam ruter wifi z brakiem mozliwosci grzebania w nim ( ruter dostawcy internetu) , odłacze ruter fizycznie to padnie mi Acess Point i nie mam znowu połaczenia z wifi z bruli-ego ,taka lekka kombinacja, kiedys padł mi net..ale tablet normalnie łaczył się ze sterownikiem od kotła.coś jak strefa DMZ

Dzięki. Myślałem, po prostu o wyciągnięciu z routera kabla dostarczającego Internet. Prawdopodobnie zwykły kabel telefoniczny (nie sieciowy 230V lub LAN) i wtedy (nic się nie dzieje WiFi działa) sprawdzeniu czy można z tabletu wywołać wykresy i czy się wyświetlą.

Nie pamiętam dokładnie ale chyba Ci odpowiadałem. Nawet jak masz przerwę w dostawie neta przez kilka godzin to i tak możesz sprawdzić wykresy ponieważ są one zapisywane na karcie SD sterownika.

Sprawdzone.

Aha, jak kiedyś któryś bardzo skrupulatny kolega powiedział to nie wykresy, ale DANE do wykresów.

Żeby znowu nie musiał się męczyć.

Takim dostępem przez telefon do sterownika nie musimy zaraz przechodzić na tryb ręczny, ale np. dokonać korekty temperatury zadanej lub sprawdzić ilość opału a to jest bardzo przydatne :)

Nikt nie napisał,że musimy :) ale możemy i my jako użytkownicy "musimy" robić to z pełna świadomością tego co robimy bo inaczej stanie się to co opisałem post wcześniej.Nie uważam,że tych opcji ma tam nie być chodzi o naszą świadomość to tyle :)

No i ujarzmiłem bestię :) zostało mi z budowy trochę drewna które musze spalić, wiec wymysliłem sobie że spalę to w kotle na eko, no i spalam :) a procesu spalania pilnuje sterownik, po zasięgnięciu informacji z firmy ELEKTRO-SYSTEM s.c. dotyczacej wyciągania czujnika temp spalin,dostałem informacje że temp > 500st może uszkodzić czujnik, wiec przy rozpalaniu kotła pilnuję tylko żeby temp nie była wyższa niż własnie te 500st,następnie wyciągam fizycznie wtyczkę od podajnika,ustawiam parametry, włączam tryb auto- i mam w nosie, reszty pilnuje sterownik a ja od czasu do czasu podkładam tylko drewno.

Ps Ktos może mówił że kocioł na eko ma spalać tylko eko??? ;)

Minertu teraz pisałem o tem spalin, dużo idzie w komin u Karoki, u mnie teraz tem spalin 80st, tem w pokoju 26st na dworze 8st. Teraz palę jakąś resztką miału z ekogroszkiem. Jak uzbieram 100zł na router 3g to na zimę się podłączę. Teraz wszystkie środki kieruję w ocieplenie, może uda się 3 ścianę docieplić. :) Jak teraz widzę grubość ściany 50cm plus tynk to już mi gorąco :)