Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie kotłem za pomocą internetu lub wifi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Minertu teraz pisałem o tem spalin, dużo idzie w komin u Karoki, u mnie teraz tem spalin 80st, tem w pokoju 26st na dworze 8st. Teraz palę jakąś resztką miału z ekogroszkiem. Jak uzbieram 100zł na router 3g to na zimę się podłączę. Teraz wszystkie środki kieruję w ocieplenie, może uda się 3 ścianę docieplić. :) Jak teraz widzę grubość ściany 50cm plus tynk to już mi gorąco :)

Trzeba by kociołek przeczyścić ale mi się nie chce, hehe.

Jak przeczyszczę to spaliny spadają o jakieś 30 do 40 stopni.

Nie wiem czy dobrze ten czujnik mam zamontowany bo nie miałem jak (rura do komina przez ścianę) wywierciłem otworek w samym czopuchu zaraz na wylocie z kotła.

Nie wiem czy na odpowiednią głebokość włożyłem bo pan Edward z Elektro-System mówił że czasami włoży się za płytko albo trochę głębiej i może być różnica w pomiarze nawet 40 stopni.

Teraz widzicie jaki ma sens mierzenie temp. na przyłożenie ręki bądź termometru do czopucha.

Dla firmy raczej nie są ważne te wartości lecz trendy wzrostów i spadków.

Trzeba by kociołek przeczyścić ale mi się nie chce, hehe.

Jak przeczyszczę to spaliny spadają o jakieś 30 do 40 stopni.

Nie wiem czy dobrze ten czujnik mam zamontowany bo nie miałem jak (rura do komina przez ścianę) wywierciłem otworek w samym czopuchu zaraz na wylocie z kotła.

Nie wiem czy na odpowiednią głebokość włożyłem bo pan Edward z Elektro-System mówił że czasami włoży się za płytko albo trochę głębiej i może być różnica w pomiarze nawet 40 stopni.

Teraz widzicie jaki ma sens mierzenie temp. na przyłożenie ręki bądź termometru do czopucha.

Dla firmy raczej nie są ważne te wartości lecz trendy wzrostów i spadków.

W ogniwie też jest zaraz na wylocie w czopuchu i na głębokość polowy czopucha czyli dł=r czopucha

Minertu teraz pisałem o tem spalin, dużo idzie w komin u Karoki, u mnie teraz tem spalin 80st, tem w pokoju 26st na dworze 8st. Teraz palę jakąś resztką miału z ekogroszkiem. Jak uzbieram 100zł na router 3g to na zimę się podłączę. Teraz wszystkie środki kieruję w ocieplenie, może uda się 3 ścianę docieplić. :) Jak teraz widzę grubość ściany 50cm plus tynk to już mi gorąco :)

To Ty jeszcze neta w domu nie masz?Jak masz możliwość to od razu sobie kable rozprowadź RJ45 i rs232 od pieca do kompa.

Darase druga sprawa to że nie mam tak jak ty czy zdecydowana większość firmowego kotła, tylko jakiegoś badziewiaka z alledrogo.

Myślę że laboratorium żadnego on nie widział a i tak źle nie wygląda na wykresach.

Śmiga ponad dwa lata bezawaryjnie i jestem z niego bardzo zadowolony.

No raz musiałem założyć zawleczkę bo w eko ktoś zapakował klucz oczkowy 13-kę i już tego ślimak nie dał rady przełknąć.

Także widzicie że nawet za 4800 + pompa obiegowa z nie najwyższej półki gratis i też człowiek może być zadowolony.

A co ważne że Bruli prowadzi ten wynalazek dobrze.

Przez to myślę że otrzymałem od firmy ten zestawik bo dla nich też to dużo informacji o tym jak sprawuje się ich wyrób na różnych kotłach.

Wydaje mi się że łatwiej jest zrobić sterowanie pod jeden kocioł niż taki który będzie w stanie poprowadzić prawidłowo znaczną cześć kotłów jakie są produkowane i nie tylko tych najlepszych.

13-tka to bardzo dobry klucz, najważniejsze że Karoka nie musisz codziennie rozpalać. Nie szukałem firmowego pieca tak naprawdę szukałem takiego sterownika jak ecoal i takim dziwnym "trafem" Ogniwo było najtańsze. Miałem tylko dylemat 15 czy 24, dom piętrowy 9.5 na 11m plus dwie przybudówki, 15 daje radę, raz miałem alarm wysoka tem spalin. Jak widzę to palę słabym groszkiem, zobaczę co będzie w tym roku może trafił jeszcze gorszy. Mogłem go przetestować. Karoka masz do mnie 350km ile z dowozem bym Ci musiał zapłacić za eko?

Wydaje mi się że łatwiej jest zrobić sterowanie pod jeden kocioł niż taki który będzie w stanie poprowadzić prawidłowo znaczną cześć kotłów jakie są produkowane i nie tylko tych najlepszych.

Nie zapominaj tylko o jednym - to nie Bruli steruje Twoim kotłem, tylko TY za pomocą sterownika Bruli.