Mki1719508566 15.04.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Kominki powinno się budować , tak jak inne elementy domu , z dobrych materiałów przeznaczonych do konkretnych zastosowań . Ytong jest materiałem do wznoszenia ścian , stosując go do obudowy zewnętrznej wkładu kominkowego nie wystarczy pomazać klejem od środka , pod wpływem temperatur będzie pylił . Na temat akumulacji ciepła w ścianach budynku .. zamilczę . Na niektóre odkrywcze porady ręce opadają . Gdyby to ludzie z poza branży pisali to mógłbym pewne teksty zrozumieć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.04.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Kominki powinno się budować , tak jak inne elementy domu , z dobrych materiałów przeznaczonych do konkretnych zastosowań . Ytong jest materiałem do wznoszenia ścian , stosując go do obudowy zewnętrznej wkładu kominkowego nie wystarczy pomazać klejem od środka , pod wpływem temperatur będzie pylił . Na temat akumulacji ciepła w ścianach budynku .. zamilczę . Na niektóre odkrywcze porady ręce opadają . Gdyby to ludzie z poza branży pisali to mógłbym pewne teksty zrozumieć . OK, zatem co zastosować od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.04.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 O cóż chodzi w tym temacie... Już dawno postanowiłem, że nie będę wykonywał zabudowy z GK (chyba się naczytałem postów http://1.1.1.1/bmi/forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif) dlatego też zakupiłem bloczki ytonga o grubości 75. Planuję DGP, mam kominek "ZUZIA" + dystrybutor. Ktoś sobie zakupił wkład ZUZIA, zakupił sobie bloczki ytunga. No i teraz planuje wybudować kominek z DGP. Wynikł problem, by pod te materiały dostosować technologię stawiania kominków. Bo kupujący dopiero po zakupie materiałów stara się dowiedzieć i kombinuje jak z tych materiałów wybudować kominek... Z reguły jak ma się projekt, koncepcje i pewien zasób wiadomości to przystępuje się do zakupu materiałów. Wydawałoby się to logiczne i rozsądne... Doradzy wypowiadająć się polemizując między sobą. Jeden mówi, będzie pylić, drugi stanowczo mówi nie będzie pylić, itp. itp. itp. Ot życie na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 15.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) OK, zatem co zastosować od środka? Jak kupisz w Żabiej Woli kubik izolacji będzie dobrze . Wszystko wyizoluj ,od wewnątrz i z zewnątrz . Jeszcze na szybę wystarczy ! PS . Bym zapomniał - płyty nie pylą ( szczególnie jak w ręce weźmiesz i dotkniesz spodni ) Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.04.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 O cóż chodzi w tym temacie... Ktoś sobie zakupił wkład ZUZIA, zakupił sobie bloczki ytunga. No i teraz planuje wybudować kominek z DGP. Wynikł problem, by pod te materiały dostosować technologię stawiania kominków. Bo kupujący dopiero po zakupie materiałów stara się dowiedzieć i kombinuje jak z tych materiałów wybudować kominek... Z reguły jak ma się projekt, koncepcje i pewien zasób wiadomości to przystępuje się do zakupu materiałów. Wydawałoby się to logiczne i rozsądne... Doradzy wypowiadająć się polemizując między sobą. Jeden mówi, będzie pylić, drugi stanowczo mówi nie będzie pylić, itp. itp. itp. Ot życie na forum. BOHUSZ pewnie jak bym miał dużą czapkę pieniędzy to zapewne jedynym moim zmartwieniem byłoby, który projekt zaakceptować, niestety rzeczywistość jest zgoła inna. Równie dobrze mógłbym parę profili zakupić do tego płytę GK i kominek byłby gotów w dwa popołudnia No ale płyta jest be, ytong jest be więc co jest cacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.04.2011 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Jak kupisz w Żabiej Woli kubik izolacji będzie dobrze . Wszystko wyizoluj ,od wewnątrz i z zewnątrz . Jeszcze na szybę wystarczy ! PS . Bym zapomniał - płyty nie pylą ( szczególnie jak w ręce weźmiesz i dotkniesz spodni ) Kolejny wesołek się trafił, bardzo dziękuję za poradę. Kupię sobie ze dwa kubiki bo jako amator z pewnością sporo napsuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.04.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Gdzie ja napisałem, że coś jest be, a coś cacy.Nie moją rolą jest oceniać wszelkie materiały.Nieraz stosujemy do kominków bloczki ytong i wiele innych. Bloczki w "strefach zimnych"W "strefach ciepłych" nie stosujemy, bo po co skoro są inne lepsze typowo kominkowe materiały. Przykładowo konstrukcyjne płyty izolacyjne o dużych powierzchniach. Mnie tylko drażni ustawiczna polemika między osobami z branży.Polemika powodująca zagmatwanie spraw i za wszelką ceną chęc udowodnienia swojej jakowejś wiedzy i umiejętności.Fachowca poznaje się po robocie i po umiejętności przekazywania swojej wiedzy. Zazwyczaj jeżeli nie ma umiejętności przekazywania wiedzy jest skazywany na samotną pracę bez "uczni" Tak się dzieje w zdrowych środowiskach. Normalną rzeczą jest, że nie wszyscy posiadają umiejetność przekazywania wiedzy. Tutaj jeszcze dochodzą nachalne działania marketingowe typu "kopanie pod niewygodnymi dołków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 15.04.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 Gdzie ja napisałem, że coś jest be, a coś cacy. Nie moją rolą jest oceniać wszelkie materiały. Nieraz stosujemy do kominków bloczki ytong i wiele innych. Bloczki w "strefach zimnych" W "strefach ciepłych" nie stosujemy, bo po co skoro są inne lepsze typowo kominkowe materiały. Przykładowo konstrukcyjne płyty izolacyjne o dużych powierzchniach. Mnie tylko drażni ustawiczna polemika między osobami z branży. Polemika powodująca zagmatwanie spraw i za wszelką ceną chęc udowodnienia swojej jakowejś wiedzy i umiejętności. Fachowca poznaje się po robocie i po umiejętności przekazywania swojej wiedzy. Zazwyczaj jeżeli nie ma umiejętności przekazywania wiedzy jest skazywany na samotną pracę bez "uczni" Tak się dzieje w zdrowych środowiskach. Normalną rzeczą jest, że nie wszyscy posiadają umiejetność przekazywania wiedzy. Tutaj jeszcze dochodzą nachalne działania marketingowe typu "kopanie pod niewygodnymi dołków" I tu się zdecydowanie z Tobą zgadzam, zmiast rzeczowej informacji każdy "fachowiec" krytykuje "technologię" innego udowadniając tym samym że jego wiedza opiera się bardziej na tym co wyczytał w internecie Hmm a konstrukcja z tych nieszczęsnych bloczków ytonga (nie chce mi się ich oddawać) natomiast od środka płyta silca gr 3 cm do wysokości dekompresji? A dekompresja jakieś pół metra od sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 (edytowane) Teraz pisze na wyczucie i co ja bym zrobił gdybym miał takie a nie inne materiały.Planujesz DGP i o ile pamiętam wkład jest z dystrybutorem. Nie znam również tych wkładów, ale pomyśmy. Ja bym nie stosował żadnej izolacji bloczków, gdyż domyśnie nie będzie tam jakiś poważnych temperatur.Jedynie jak strop ceramiczny dałbym płytę "silca" na sufit i plecy. Tym bardziej, że o ile pamiętam odległości obudowy od wkładu będą wystarczające.Bloczki zaciągnąłbym klejem którym kleiłbym je. Jakimś zwykłym. Budowałbym obudowę normalnie z zachowaniem "sztuki budowlanej" budowania lekkich ścian. Edytowane 15 Kwietnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.04.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 I tu się zdecydowanie z Tobą zgadzam, zmiast rzeczowej informacji każdy "fachowiec" krytykuje "technologię" innego udowadniając tym samym że jego wiedza opiera się bardziej na tym co wyczytał w internecie Hmm a konstrukcja z tych nieszczęsnych bloczków ytonga (nie chce mi się ich oddawać) natomiast od środka płyta silca gr 3 cm do wysokości dekompresji? A dekompresja jakieś pół metra od sufitu? To się nazywa masło maślane. Albo Ytong ,albo silka . Jeśli pękasz ,daj spokój z ytongiem. Ktoś w końcu je od Ciebie odkupi. Coś jednak osiągneliśmy . Niektórzy nauczyli się poprawnie i grzecznie pisać. Ścianę za wkładem w tym wypadku wyizoluj (silka ) , skoro to ściana kominowa. Część ciepła ,którą ta ściana by wchłonęła , uciekło by kanałami kominowymi . Będziesz miał jeszcze jakieś pytania , jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.04.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2011 To się nazywa masło maślane. Albo Ytong ,albo silka . Jeśli pękasz ,daj spokój z ytongiem. Ktoś w końcu je od Ciebie odkupi. Coś jednak osiągneliśmy . Niektórzy nauczyli się poprawnie i grzecznie pisać. No i tak wyszło, że dzięki Piotrowi-Eniowi nauczyliśmy się grzecznie pisać i dzięki niemu coś osiągneliśmy. BRAWO Piotr-Eniu - "Twoje zawsze na wierzchu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 16.04.2011 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2011 bohusz ; Daj spokój . Zabierasz chłopcu piaskownice to się ścieka oddasz to i tak będzie niezadowolony . Jak czytam te wpisy to czasami dostaje czkawki ze śmiechu . W tym wątku najciekawsze jest wykorzystanie ściany domu jako masy akumulacyjnej dla ciepła z kominka:rotfl: . Ciekawe co w tym temacie "powie tynk" obok zabudowy i po drugiej stronie ściany oraz instalacje w niej zamontowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 (edytowane) No i tak wyszło, że dzięki Piotrowi-Eniowi nauczyliśmy się grzecznie pisać i dzięki niemu coś osiągneliśmy. BRAWO Piotr-Eniu - "Twoje zawsze na wierzchu" Bohuniu piszesz tak jakby Potr-Eniu to była jedna osoba: BRAWO Piotr-Eniu - "Twoje zawsze na wierzchu" Chyba ich-wasze zawsze na wierzchu???.Popraw jak się mylę. Gdzie ja napisałem, że coś jest be, a coś cacy. Życie to napisało a tak bliżej byś wreszcie zrozumiał to wy "FACHOWCY".To wy na FM w dziale kominki udzielacie lekcji pod względem doboru odpowiednich materiałów,parametrów itp.Jest tu setki przykładów gdzie jak się już nauczycie nowości to je chcecie natychmiast wpoić laikom czyli mądrzejszym inaczej by wspomniane "be czy cacy" szły w zapomnienie.Nie wiem jaki procent forowiczów ma kominki z profili i PKG.Zapewniam cię ,że duża.Jaki procent robi obudowy z ytonga ,silki,siporeksu itp. także nie wiem ...ale robi. Głupoty wypisywane typu: W tym wątku najciekawsze jest wykorzystanie ściany domu jako masy akumulacyjnej dla ciepła z kominka świadczy tylko o tym jak maestro zdun robi sobie jaja ze świeżego inwestora.Pisałem już wiele razy ,napisze i teraz.....załóżcie sobie osobny wątek gdzie między sobą się naradzicie a potem w chwale zlecicie na ziemię i zaczniecie udzielać konkretnych rad w konkretnych topikach jeśli oczywiście będziecie chcieli. http://inspiracje.budowane.pl/index.php//jak_zrobisz_/obudowa_kominka_z_bloczkow_ytong klikamy w tym linku 3x dalej. http://budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_porady/id,6221/Itemid,43/ http://www.kominek.org.pl/budowa-i-montaz/artykul/zobacz/obudowa-kominka-z-bloczkow-ytong.html Gdzie ci eksperci z 2009 roku popełnili błędy mistrzu zdun ??? I na koniec.Co powiecie Panowie mistrzowie FM, gdybym obudowę kominka chciał zrobić z porothermu-ceramiki ?Tylko bez zbędnego partykularyzmu. Edytowane 17 Kwietnia 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.04.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 To zależy jaka to ściana . Zaraz odezwą się głosy ,że bezwzględnie izolować. Jednocześnie budując ściany tzw "ciepłe" i tych nie izolując . Pytanie - czym różni się taka ściana nowo wybudowana od już istniejącej ?. Uruchamiając szare komórki a nie tylko bezmyślnie powielając normy budowlane ludzie zaczęli latać na księżyc i budować wiszące mosty. A malkontenci zawsze byli ,zawsze próbowali spowalniać rozwój . Wracamy do pytań. Jeśli to dom z ceramiki i betonu , bez konstrukcji drewnianych zagrażających pożarem, można pozwolić sobie na więcej. Taka ściana we wnętrzu budynku to przecież mnóstwo poszukiwanej ostatnio masy kumulacyjnej . Wyizolować i co ? Obok wybudować drugą dając zarobić naciągaczom ? Po co - mamy już gotową. To co w nią wejdzie , kiedyś wyjdzie. Wyjdzie w budynku , trzeba tylko odpowiednio ją przygotować i zabezpieczyć . Z jednej i z drugiej strony. Tym bardzie ,że jak mówisz odległość do wkładu to 30 - 40 cm (może jakiś rysunek , bo trudno mi to sobie wyobrazić? ). Odcięcie w postaci płyt krzemianowo wapniowych ,powinno leżeć na konstrukcji ze stelaży (typu rygips) ,bo płyta jest krucha , może popękać i spaść. Czy masz strop drewniany ? Nikt,Wojski, historia lubi się powtarzać . Ci co z kagankiem oświaty wybierali się pomiędzy ludzi , zawsze komuś przeszkadzali . W branży kominkowej moimi największymi oponentami zawsze byli Ci z branży którzy mieli najwięcej do powiedzenia , jednocześnie najmniej wiedząc. Tak jest nadal co widać na załączonym obrazku. Przytoczyłem mój wcześniejszy wpis szczególnie zwracając uwagę na dwa zdania : 1."Uruchamiając szare komórki, a nie tylko bezmyślnie powielając normy budowlane". 2."Trzeba tylko odpowiednio ją (ścianę) przygotować i zabezpieczyć" Ataki na szkołę i próba deprecjacji i dezinformacji zawsze miała swoich adwokatów . Teraz niestety wyjątkowo bezmyślnych .Bohusz tak sie zaangażował ,że skłonny jest nawet po czesku śpiewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 17.04.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Bohusz tak sie zaangażował ,że skłonny jest nawet po czesku śpiewać Nigdy nie umiałem (potrafiłem) śpiewać po Polsku. Tym bardziej w obcych językach, których moja znajomość jest zerowa. Coś odnoszę wrażenie, że moja osoba jest za często pstrykana, w różnych tematach, przez środowisko Kominki - Batura. Staram się aby narazie te proporcje były zachowane. Na jeden pstryk do mnie, jeden oddaje. No ale z czasem te proporcje mogą się zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.04.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Kominki Piotr Batura toż się normalnie robisz orędownikiem poprawnego nazywania pewnych zachowań po imieniu,pod warunkiem, jeśli w twoim rozumieniu kaganek oświaty jest tym samym co opisał Słowacki w swoim wierszu.Jeżeli zagłębisz się w jego tekst szybko zauważysz małą różnicę kaganek ....kaganiec.To drugie znaczenie jakby mi coś mówiło w tym topiku ale nie rozwinę tego bo wątek jest o samodzielnej zabudowie wkładu,ytongiem.hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.04.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 W kwestii kagańca pozwolę sobie zwrócić uwagę http://komineknasz.pl/?p=496 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.04.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Chcesz abym sobie robił "jaja" na forum proszę bardzo . :)Ten patent na budowę kominka z Ytonga wzięty ze strony propagującej budowanie "wszystkiego z Ytonga" po prostu rewelacja ! Budujcie tak kominki z gazobetonu i wełny mineralnej !! Pamiętajcie jednak aby wykorzystać ściany domu jako materiał akumulacji ciepła , odpowiednio zabezpieczony zgodnie z tym co napisano powyżej !! Nigdy ale to przenigdy nie dawajcie dużego obiegu powietrza wokół wkładu . Za żadne skarby świata nie instalujcie wkładów z poborem powietrza do spalania z poza budynku . Pamiętajcie że każdy na budowie zbuduje kominek lepiej od firm z branży kominkowej . itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.04.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.go-ta.pl/jaja_mini.jpg&imgrefurl=http://www.go-ta.pl/&usg=__8LaJO3wFSx0U9whjKkqox_bpjnU=&h=300&w=500&sz=32&hl=pl&start=9&zoom=1&tbnid=5XKCPTIABbpR9M:&tbnh=78&tbnw=130&ei=GfOqTeW-FcKi8QPx6dm5Ag&prev=/search%3Fq%3Djaja%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26hs%3D2l8%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Ds%26biw%3D1280%26bih%3D646%26tbm%3Disch%26prmd%3Divns&itbs=1 Święta idą ,jaja w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 17.04.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Jak nie można wytłumaczyć wprost to może lepiej wspak ? Jeśli zaś chodzi o jaja wielkanocne zwane pisankami to prawdopodobnie przywieziemy do Wągrowca w tym tygodniu . Będziemy buszowali w tej okolicy . Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts