G.N. 01.06.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ...płyta leżała by na górze, otwory są na komin + 4 rury do DGP Zaciekawiłeś mnie. Dobrze rozumiem że chcesz dać przegrodę szamotową bezpośrednio nad wkładem? Dlaczego akurat tak? Zwykle przegrodę daje się nad wpustem rury spalinowej do komina. I to izolację, chyba że jest to obudowa ciepła która nie sięga sufitu, wtedy szamot jak najbardziej. Co z odprowadzeniem ciepła emitowanego przez rurę spalinową? Ona grzeje i to dosyć solidnie. Będziesz miał oddzielnie wentylację dolnej części (tej z wkładem) i oddzielnie górnej (z rurą spalinową). Dwa razy więcej kratek i gorsza cyrkulacja powietrza. Nie wiem jak w przypadku „zuzi’ ale większość producentów wymaga od 60 do 100 cm przestrzeni nad wkładem. Skąd taki pomysł? Z sufitu czy ma jakieś konkretne uzasadnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.06.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 odświeżę wątek ponieważ nasunęło mi się następujące pytanie, a mianowicie skoro od dołu i z każdego boku będę miał szamot czy nie powinienem od góry też przykryć szamotem wszak zgodnie z prawidłami fizyki tam będzie najcieplej. Tak sobie pomyślałem czy mógłbym sam wykonać taką płytę samodzielnie z zaprawy szamotowej czyli powiedzmy do formy z desek włożyłbym trochę prętów zbrojeniowych i to wszystko zalał zaprawą szamotową (zaprawa+szkło wodne+woda) całość miałoby grubość powiedzmy 10 cm. Powiedzcie mi czy to zda egzamin No i jeszcze jak by ktoś rzucił okiem na poprzedni post odnośnie wentylacji Wojski , zaczynasz kombinować jak koń pod górkę Trudno ci będzie pomóc , bo pytania są z kategorii: Jakim był samochodem (to pytanie do mojej żony)? Czerwonym (brzmi jej odpowiedź) Efekt kumulacji , o który Ci zapewne chodzi , osiągniesz budując nad wkładem stelaż z kątownika i układając na nim cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.06.2011 04:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Zaciekawiłeś mnie. Dobrze rozumiem że chcesz dać przegrodę szamotową bezpośrednio nad wkładem? Dlaczego akurat tak? Zwykle przegrodę daje się nad wpustem rury spalinowej do komina. I to izolację, chyba że jest to obudowa ciepła która nie sięga sufitu, wtedy szamot jak najbardziej. Co z odprowadzeniem ciepła emitowanego przez rurę spalinową? Ona grzeje i to dosyć solidnie. Będziesz miał oddzielnie wentylację dolnej części (tej z wkładem) i oddzielnie górnej (z rurą spalinową). Dwa razy więcej kratek i gorsza cyrkulacja powietrza. Nie wiem jak w przypadku „zuzi’ ale większość producentów wymaga od 60 do 100 cm przestrzeni nad wkładem. Skąd taki pomysł? Z sufitu czy ma jakieś konkretne uzasadnienie? z dolnej części ciepłe powietrze pobierane byłoby do DGP a następnie do "górnej" części domu natomiast z górnej części kominka tam gdzie jest rura kominowa poprzez kratki wentylacyjne do pomieszczenia w którym znajduje sie kominek. Odległość pomiędzy płytą a wkładem, nie licząc blaszanego dystrybutora wynosiłaby około 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 02.06.2011 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Wojski , zaczynasz kombinować jak koń pod górkę Trudno ci będzie pomóc , bo pytania są z kategorii: Jakim był samochodem (to pytanie do mojej żony)? Czerwonym (brzmi jej odpowiedź) Efekt kumulacji , o który Ci zapewne chodzi , osiągniesz budując nad wkładem stelaż z kątownika i układając na nim cegły. kombiowanie to moja druga natura tak dokładnie chodzi mi o efekt kumulacji, tak sobie wymyśliłem że skoro z boku jest szamot to czemu by nie dać od góry też. nie specjalnie chciałbym sie bawić w stelaż stąd pomysł na odlanie płyty która by pasowała właśnie w to miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.11.2011 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 odświeżam wątek, bo i kominek w sporej części zrobiony. Na razie wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 07.11.2011 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Generalnie, wkład obudowany szamotem a następnie cegłą klinkierową. Do zrobienia góra częściowo jak to w temacie z ytonga , natomiast front z karton gipsu. Oczywiście pod płytą izolacja termiczna z płyt krzemianowych (albo jakoś tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 12.11.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 WitamWkład to maja z kratek?Jaką zaprawa murowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.11.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 zuzia z kratek, zaprawa do klinkieru żadna specjalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 13.11.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Jak masz 12 cm szeroką cegłę to zwykła zaprawa wystarczy ... Takich kominków budowaliśmy kiedyś wiele .. szamot w środku klinkier na fasadzie .. Jak zbroiłeś nadproże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 13.11.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) Witam Zwykła zaprawa do szamotu też może być , czy chodzi tu o klinkier?Mój dół kominka ma być podobny do tego:http://www.remontex-lim.pl/grafika/kominki.jpg Jak zrobić nadproże z klinkieru?Czy obudować to szamotem , a może klinkierem , albo zwykłą cegłą i na to przykleję piaskowiec.Dodam ,że górę chcę zrobić ciepłą i będzie też grzanie powietrzem? + odzysk ciepła z rury dymowej . Ale o tym piszę tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173218-Odzyskanie-ciep%C5%82a-z-rury-dymowej-zr%C3%B3b-to-sam/page6&highlight=impet Edytowane 13 Listopada 2011 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.11.2011 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Jak masz 12 cm szeroką cegłę to zwykła zaprawa wystarczy ... Takich kominków budowaliśmy kiedyś wiele .. szamot w środku klinkier na fasadzie .. Jak zbroiłeś nadproże ? zgodnie z instrukcjami pręcik nr 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.11.2011 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam Zwykła zaprawa do szamotu też może być , czy chodzi tu o klinkier? Mój dół kominka ma być podobny do tego: http://www.remontex-lim.pl/grafika/kominki.jpg Jak zrobić nadproże z klinkieru? Czy obudować to szamotem , a może klinkierem , albo zwykłą cegłą i na to przykleję piaskowiec. Dodam ,że górę chcę zrobić ciepłą i będzie też grzanie powietrzem? + odzysk ciepła z rury dymowej . Ale o tym piszę tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173218-Odzyskanie-ciep%C5%82a-z-rury-dymowej-zr%C3%B3b-to-sam/page6&highlight=impet Zwykła zaprawa do klinkieru, kupisz tam gdzie klinkier. Ja kupiłem barwioną. Szamot klejony klejem do szamotu, zaprawa szamotowa nie do końca się do tego nadaje. Nadproże? W skrócie: wyciąć kanał w cegle, równo ułożyć, włożyć pręty, zalać zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.11.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Przeczytałem waszą dyskusję. I jestem szczęśliwy że mój 14-letni kominek( z wkładem niedrogim) nie umie czytać. Bo powinien już dawno rozpaść się. Jest i Ytong i klinkier na zwykłej zaprawie, a nawet fuga do płytek zastosowana aby klinkier i fuga nie różniły się kolorem. I pomimo tego "partactwa" nic nie odpada, ani nie pęka, a nawet jak na złość akumuluje ciepełko i oddaje przez kilkanaście godzin. przy czym mistrzowie bez urazy, naprawdę robicie piękne kominki. Ale tanio też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.11.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 W którym miejscu i kto napisał ,ze wymienionych przez Ciebie materiałów nie można użyć do budowy kominka ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.11.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jaki materiał akumuluje ciepło w kominki obudowanym gazobetonem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 14.11.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Jaki materiał akumuluje ciepło w kominki obudowanym gazobetonem ? A jakieś mądrzejsze pytania ze strony "MISTRZA ZDUŃSKIEGO" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 14.11.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 panowie, powiem grzecznie albo konstruktywnie, albo wynocha A kto powiedział że kominek ma tylko grzać, albo grzać i akumulować ciepło a może jeszcze grzać akumulować ciepło i odzyskiwać nadwyżkę ulatującą kominem. Może po prostu ktoś ma gdzieś ekonomię i lepi kominek z tego co ma pod ręką bo woli oglądać płomienie w kominku niż telewizję? Chociaż jak by się temu przyjrzeć bliżej to odpada opłata za rejestrację telewizora, jakieś opłaty za abonament prąd i pewnikiem coś tam jeszcze. firewall wydaje mi się że zależy czego się oczekuje od swojego kominka, ja po lekturze forum tego i innych postów rozmowach z fachowcami zrobiłem tak a nie inaczej. Czas pokaże czy nie nazwę tego właśnie partactwem . No i czy w ogóle to co zrobiłem będzie działać Ciekawe jak by wziąć karton nasączyć go czymś zapobiegającym zapaleniu, jakieś szkło wodne cy cóś czy z takiego materiału można by zrobić obudowę do kominka Pytanie czysto hipotetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.11.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) Może po prostu ktoś ma gdzieś ekonomię i lepi kominek z tego co ma pod ręką bo woli oglądać płomienie w kominku niż telewizję? Zawsze chciałem wierzyć, że Polacy to bogaty naród I STAĆ NAS NA FANTAZJE. Nie to co Niemcy, Norwegowie, itp. gdzie tylko ekonomia, ekonomia i racjonalna przemyślana przyszłościowo gospodarka. Edytowane 15 Listopada 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.11.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam. Ciekawe jak by wziąć karton nasączyć go czymś zapobiegającym zapaleniu, jakieś szkło wodne cy cóś czy z takiego materiału można by zrobić obudowę do kominka No przecież się robi właśnie kominki z gipso-kartonu ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.11.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Przeczytałem waszą dyskusję. I jestem szczęśliwy że mój 14-letni kominek( z wkładem niedrogim) nie umie czytać. Bo powinien już dawno rozpaść się. Jest i Ytong i klinkier na zwykłej zaprawie, a nawet fuga do płytek zastosowana aby klinkier i fuga nie różniły się kolorem. I pomimo tego "partactwa" nic nie odpada, ani nie pęka, a nawet jak na złość akumuluje ciepełko i oddaje przez kilkanaście godzin. przy czym mistrzowie bez urazy, naprawdę robicie piękne kominki. Ale tanio też można. Chyba cię nie lubię .jak wszystkich...:D:D ale stwierdzenie ........... a nawet jak na złość akumuluje ciepełko i oddaje przez kilkanaście godzin........... czy oni wierzą ,że tak może być??????? I jestem szczęśliwy że mój 14-letni kominek ..............szacun ale chyba branża tego nie kupi......... Edytowane 15 Listopada 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts