Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziala! :lol: , tylko dlaczego u mnie kazda plytka zamiast robic sie we wzorek jaki chce, dostaje jednolitego koloru?

Hmmm...

najpierw wklej płytę osłonową, zrób odpowiedni wymiar, potem kliknij na nią i znajdź płytkę (w bibliotece), która Cię interesuje. kliknij dwukrotnie na płytkę i plytka powinna wyglądać jak płytka. Moze być też tak, że zrobiłaś rozmiar odwrotnie, to znaczy długość jest szerokością i na odwrót. WTedy rzeczywiscie wychodzą jakieś dziwne maziaje i wzór sie rozmywa. Jeśli to to, to spróbuj zamienić wymiary...

oj jestem pod wrazeniem:).....te wizualizacje wyszly Ci super!!!!

wogole lazienki zapowiadaja sie niezle:))

no to i znowu mam pytanie,

jak zapisujesz projekt w wersji demonstracyjnej?

ja mam te funkcje nieaktywna w demo i planowalam po zrobieniu projektu robic printscreen po prostu, niestety bez zapisywania...troche zmudne i chyba nie bede wylaczac kompa:)hehhehe

no chyba ze znowu jakas jestem nieporadna:)

no to czekam na wiesci:)

pozdrowienia!

Łazienki już gotowe, rownież w dzienniku :)

Nie zapisywałam efektów, bo w DEMO nie można tego zrobić (funkcja jest nieaktywna). Jak wyszło coś, co mi się podobało, to robiłam zrzut ekranu. A normalnie, nie zamykałam kompa. Mam ułatwione zadanie, bo pracuję na laptopie więc wystarczyło zamknąć klapę a program pozostawał otwarty na pasku. Przy chodzącym dziecku włączonego stacjonarnego komputera raczej nie mogłabym zostawić ;)

dzieki wielkie za wszelkie info!!!!!

rzeczywiscie lazienki juz gotowe,...nie dopatrzylam sie na poczatku! wyszly jak na wizualizacjach!super!

no to lece projektowac i jeszcze raz dziekuje za pomoc!

jak cos mi sensownego wyjdzie to moze sie zdobede na odwage i wstawie projekty:)

tymczasem pozdrawiam!!!!

hba

wielkie dzieki!

juz dodalam!

jeszcze tylko pyt:

czy jak juz mam jeden kafelek to czy istnieje szybki sposob na pokrycie calej sciany

czy trzeba to robic recznie i ukladac kafelek do kafelka?

jeszcze raz dzieki i czekam na info znowu:)

pozdr

Możesz po prostu przeciągnąć płytkę na ścianę i pokryje się cała, ale standardowo, czyli kafle pionowo. Ja jak w jednej łazience miałam ułożenie poziome, to niestety musiałam układać po jednym kafelku :o

Poza tym, jak gdzieś pomiędzy dajesz dekory, to też musisz układać kawałkami.

Dla ułatwienia podpowiem, że jak już stracisz cierpliwość, to jeśli wiesz, ile płytek wyjdzie na przykład do paska z dekorów, to dajesz tę listwę na ścianę nie wielkości jednej płytki, ale całego pasa. Na przykład... Plytka 25/36 cm. Wiesz, że od rogu ściany dasz 4 pasy pionowo i później dekor. To dajesz listwę 100 cm (plus kilka milimetrow na fugę) i wysokośc jaką masz w domu. I wtedy przeciągasz na to płytkę i gotowe :) Nie musisz bawic się w klejenie po kawałku. Ale powiem Ci, że taka właśnie zabawa lepiej wychodzi. Wiesz, ile potrzebujesz płytek i mozesz sobie po jednej płytce przekładać jak w trakcie zmienisz koncepcję... Powodzenie i pochwal się efektami :lol:

Jak masz ochotę, to zapraszam do mojego dziennika. Tam mam wizualizacje z PRO100 dla 2 łazienek, właśnie płytka po płytce :roll:

i znowu pyt:)

mam nadzieje ze nie stracilas juz cierpliwosci:)

a jak uzyskalas efekt fug

czy sie je wstawia jakos

czy automatycznie sa wstawiane przy ukladaniu kafli

z gory dzieki za info!

pozdr

hba

wielkie dzieki!

juz dodalam!

jeszcze tylko pyt:

czy jak juz mam jeden kafelek to czy istnieje szybki sposob na pokrycie calej sciany

czy trzeba to robic recznie i ukladac kafelek do kafelka?

jeszcze raz dzieki i czekam na info znowu:)

pozdr

Możesz po prostu przeciągnąć płytkę na ścianę i pokryje się cała, ale standardowo, czyli kafle pionowo. Ja jak w jednej łazience miałam ułożenie poziome, to niestety musiałam układać po jednym kafelku :o

Poza tym, jak gdzieś pomiędzy dajesz dekory, to też musisz układać kawałkami.

Dla ułatwienia podpowiem, że jak już stracisz cierpliwość, to jeśli wiesz, ile płytek wyjdzie na przykład do paska z dekorów, to dajesz tę listwę na ścianę nie wielkości jednej płytki, ale całego pasa. Na przykład... Plytka 25/36 cm. Wiesz, że od rogu ściany dasz 4 pasy pionowo i później dekor. To dajesz listwę 100 cm (plus kilka milimetrow na fugę) i wysokośc jaką masz w domu. I wtedy przeciągasz na to płytkę i gotowe :) Nie musisz bawic się w klejenie po kawałku. Ale powiem Ci, że taka właśnie zabawa lepiej wychodzi. Wiesz, ile potrzebujesz płytek i mozesz sobie po jednej płytce przekładać jak w trakcie zmienisz koncepcję... Powodzenie i pochwal się efektami :lol:

Jak masz ochotę, to zapraszam do mojego dziennika. Tam mam wizualizacje z PRO100 dla 2 łazienek, właśnie płytka po płytce :roll:

i znowu pyt:)

mam nadzieje ze nie stracilas juz cierpliwosci:)

a jak uzyskalas efekt fug

czy sie je wstawia jakos

czy automatycznie sa wstawiane przy ukladaniu kafli

z gory dzieki za info!

pozdr

hba

i jeszcze jedno

czy jak ukladasz kafle to czy musisz okreslac dokladne polozenie kolejnego dokladanego kafla

bo jest wprawdzie dosun do prawo/lewo/gora/tyl ai to dziala ale kafle sa dosuwane do sciany a nie do ulozonych juz kafli

czy jest na to dokladanie jakis szybszy sposob?

z gory dzieki

pozdr

Cierpliwości nie straciłam :) Cieszę się, że mogę pomóc, bo wiem, ile czasu zajmuje rozgryzanie programu...

Niestety ja tez dosuwałam każda płytkę "ręcznie".

Z fugami nie chciało mi się bawić (można w Paincie wkleić płytkę ze strony producenta, dodać fugę (ramkę) dookoła i dopiero zapisać w bibliotece pro100. Ja poszłam na łatwiznę i płytę osłonową robiłam nie w rozmiarze płytki, tylko 3mm większą (wyższą i szerszą). Oczywiście finalny efekt nie był jak w rzeczywistości, bo fuga i jej kolor dużo daje, a w wizualizacjach wychodziło mi tylko czarne obramowanie każdej płytki, ale do samego zobrazowania mojej wizji i do przeliczenia ilosci płytek w zupełności mi to wystarczyło. Program i tak pochłania sporo czasu zwłaszcza, jak sie ma 100 wizji :) ), więc nie bawiłam się w takie szczegóły jak fuga ;)

Cierpliwości nie straciłam :) Cieszę się, że mogę pomóc, bo wiem, ile czasu zajmuje rozgryzanie programu...

Z fugami nie chciało mi się bawić (można w Paincie wkleić płytkę ze strony producenta, dodać fugę (ramkę) dookoła i dopiero zapisać w bibliotece pro100. Ja poszłam na łatwiznę i płytę osłonową robiłam nie w rozmiarze płytki, tylko 3mm większą (wyższą i szerszą). Oczywiście finalny efekt nie był jak w rzeczywistości, bo fuga i jej kolor dużo daje, a w wizualizacjach wychodziło mi tylko czarne obramowanie każdej płytki, ale do samego zobrazowania mojej wizji i do przeliczenia ilosci płytek w zupełności mi to wystarczyło. Program i tak pochłania sporo czasu zwłaszcza, jak sie ma 100 wizji :) ), więc nie bawiłam się w takie szczegóły jak fuga ;)

dziekuje za tak szybka odpowiedz!!!

pozdrawiam!!!

ps. widze w podpisie ze kolezanka z regionu:)

bo ja tez juz niedlugo nie bede z Wrocławia:)

We Wrocławiu mieszkałam 9 lat :o

Teraz mieszkanko wynajęliśmy i wróciłam z rodziną w MOJE rodzinne strony, czyli pod Zieloną Górę :) Ale tęskni się, tęskni... Chociaż nie sądzę, żebym chciała do tych naszych 55 metrów wrócić :roll:

We Wrocławiu mieszkałam 9 lat :o

Teraz mieszkanko wynajęliśmy i wróciłam z rodziną w MOJE rodzinne strony, czyli pod Zieloną Górę :) Ale tęskni się, tęskni... Chociaż nie sądzę, żebym chciała do tych naszych 55 metrów wrócić :roll:

oj zielona gora to piekne okolice....:)

Ja pojedyncze płytki grupuję po kilka sztuk i potem copy-paste i idzie szybciej

Na fugi mam 2 sposoby: jeśli kafle na całej ścianie to wystarczy ścianie dać kolor fugi i kafle odpowiednio rozsunąć.

Jeśli nie na całej ścianie to pod kafle trzeba dać płytę w kolorze fugi.

Ja w pro100 projektuję wszystko -od kuchni, przez łazienkę, sypialnię i pokój dziecka :)

i jeszcze jedno - po dodaniu płytki do biblioteki trzeba we właściwościach tej płytki ustawić jej wymiar - wtedy przy masowym wklejaniu mają dobry wymiar na płycie

Ja pojedyncze płytki grupuję po kilka sztuk i potem copy-paste i idzie szybciej

Na fugi mam 2 sposoby: jeśli kafle na całej ścianie to wystarczy ścianie dać kolor fugi i kafle odpowiednio rozsunąć.

Jeśli nie na całej ścianie to pod kafle trzeba dać płytę w kolorze fugi.

Ja w pro100 projektuję wszystko -od kuchni, przez łazienkę, sypialnię i pokój dziecka :)

i jeszcze jedno - po dodaniu płytki do biblioteki trzeba we właściwościach tej płytki ustawić jej wymiar - wtedy przy masowym wklejaniu mają dobry wymiar na płycie

dzieki za cenne uwagi:)

jeszcze pyt a jak zapisujesz we wlasciwosciach plytki wymiar bo w wersji demo mam to nieaktywne, nie moge zapisac?

pozdr

hba

Dziala! :lol: , tylko dlaczego u mnie kazda plytka zamiast robic sie we wzorek jaki chce, dostaje jednolitego koloru?

Hmmm...

najpierw wklej płytę osłonową, zrób odpowiedni wymiar, potem kliknij na nią i znajdź płytkę (w bibliotece), która Cię interesuje. kliknij dwukrotnie na płytkę i plytka powinna wyglądać jak płytka. Moze być też tak, że zrobiłaś rozmiar odwrotnie, to znaczy długość jest szerokością i na odwrót. WTedy rzeczywiscie wychodzą jakieś dziwne maziaje i wzór sie rozmywa. Jeśli to to, to spróbuj zamienić wymiary...

ups....nie zauważyłam :oops: :oops: Zaraz spróbuję, dzięki :lol: