Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do użytkowników PRO 100. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się zabrać za ukladanie wzorów płytek w tym programie? Chodzi mi o dekory. Jak przeciągam daną płytkę to robi sie od razu na całej ścianie, a ja bym chciała wstawić np tylko kilka płytek. Walczę i walczę i nic nie wywalczyłam jeszcze. Z góry dziękuję

Ola

• Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do użytkowników PRO 100. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak się zabrać za ukladanie wzorów płytek w tym programie? Chodzi mi o dekory. Jak przeciągam daną płytkę to robi sie od razu na całej ścianie, a ja bym chciała wstawić np tylko kilka płytek. Walczę i walczę i nic nie wywalczyłam jeszcze. Z góry dziękuję

Ola

http://forum.muratordom.pl/program-do-projektowania-ukladu-plytek,t124704.htm

:D

hm..cos mi nie wychodzi:)

czy moglabys jakos bardziej lopatologicznie wyjasnic:)

patrzylam w pro100 demo i probowalam:

edycja/dodaj do biblioteki tylko ze mam to nieaktywne w tej wersji demo

moze mam jakas wersje demo okrojona?"

z gory dzieki za odp i czekam z niecierpliwoscian na info

bo czas juz zamowic lazienke a ja nie mam pomyslu wlasnie na rozmieszczenie moich cudnych plytek alabastrino:)

pozdr

No to bardziej łopatologicznie :lol:

Pro100 nawet nie musi byc włączone...

Wchodzisz sobie na stronę producenta płytek i znajdujesz swoją kolekcję. Pisałaś, ze chcesz coś z Tubądzina, wiec sprawdziłam. Z tej strony nic w ten sposób nie zapiszesz. Muszisz znaleźć płytki gdzie indziej, na przykład na stronie Cermagu. Wpisz w wyszukiwarkę Cermag + nazwa kolekcji i gotowe :)

Teraz klikasz prawym przyciskiem myszy na plytkę, któa Cię interesuje i dajesz "zapisz jako". teraz musisz podać ścieżkę do biblioteki pro100 (u mnie na przykład jest to mój Komputer/C/program files/pro100 i NR DEMo/pro100/biblioteka/materiały/glazura i terakota/tubądzin/płytki łazienkowe/"nazwa kolekcji" :o

jak teraz będziesz tworzyła coś w pro100. to bierzesz sobie najpeirw kłądziesz na ścianie płytę osłonową wielkości płytki (musisz sama podac rozmiar, bo polytki są rożne...) i "barwisz" te listwę na kolor plytki zapisanej przez CIebie w bibliotece programu...

Może można to zrobic inaczej. Nie wiem. Ja robiłam tak :roll:

Witam,

zrobilam dokladnie jak napisalas i jak otwieram moj komputer i biblioteke to te zapisane plytki są a jak otwieram program i wchodzę w bibliotekę to ich nie ma.Może któras z was też się z czymś takim spotkala.Nie wiem co robić.Najlepsze że wczoraj tak samo kopiowalam i byly widoczne nawet udalo mi się zrobić część lazienki a dzis nic z tego.Pomóżcie.

Witam,

zrobilam dokladnie jak napisalas i jak otwieram moj komputer i biblioteke to te zapisane plytki są a jak otwieram program i wchodzę w bibliotekę to ich nie ma.Może któras z was też się z czymś takim spotkala.Nie wiem co robić.Najlepsze że wczoraj tak samo kopiowalam i byly widoczne nawet udalo mi się zrobić część lazienki a dzis nic z tego.Pomóżcie.

A zapisałaś płytkę w dobrym katalogu i formacie? Ja zapisywalam w materiałach/glazura.../... w formacie jpg. lub gif.

Czasem tak mi się robiło, ale nie przy płytkach... Zdarzało się, ze wstawiałam kolor lub akieś akcesoria i nie były widoczne, wtedy po prostu przenosiłam je do innych katalogów w bibliotece i działało.

Więcej nie pomogę... :roll:

Witam,

A zapisałaś płytkę w dobrym katalogu i formacie? Ja zapisywalam w materiałach/glazura.../... w formacie jpg. lub gif.

Czasem tak mi się robiło, ale nie przy płytkach... Zdarzało się, ze wstawiałam kolor lub akieś akcesoria i nie były widoczne, wtedy po prostu przenosiłam je do innych katalogów w bibliotece i działało.

Więcej nie pomogę... :roll:

Dzięki, niestety nic nie pomaga.Spróbuję jutro może na coś wpadnę.

Pozdrawiam

Bardzo dobrym i realistycznym programem jest CAD tyle że cena powala

http://www.cadprojekt.com.pl/galeria-prezentacje.html

Alternatywą jest polski program PRO100 tańszy ale gorszy.

Jeżeli chcesz się trochę pobawić w aranżację to PRO100 będzie odpowiedni (można ściągnąć wersję demo)

http://www.ecru.pl/demos.php

ściągnęłam tą wersję demo - ale niestety chyba z jakimś błędem ponieważ się nie odpala (jakoś zbyt szybko się ściągnęło), czy ktoś może podać link do innego prostego programu za darmo?

Bardzo dobrym i realistycznym programem jest CAD tyle że cena powala

http://www.cadprojekt.com.pl/galeria-prezentacje.html

Alternatywą jest polski program PRO100 tańszy ale gorszy.

Jeżeli chcesz się trochę pobawić w aranżację to PRO100 będzie odpowiedni (można ściągnąć wersję demo)

http://www.ecru.pl/demos.php

ściągnęłam tą wersję demo - ale niestety chyba z jakimś błędem ponieważ się nie odpala (jakoś zbyt szybko się ściągnęło), czy ktoś może podać link do innego prostego programu za darmo?

ściągnęłam też ten z ikei ale nie ma tam możliwości kolorowania ścian a na tym mi najbardziej zależy :-( albo nie znalazłam...

programy sa dziecinnie proste[/quote=TOMMEX]

hmmm, to chyba coś zmienili, albo ja jetem kompletny debil :roll:

czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak 4latkowi ja sie ten program obsługuje??

ta ich obsługa nie trafia do mnie nic a nic :oops: :oops: :-?

To jesteśmy dwie :-? Mam to i ... to by było na tyle 8)

programy sa dziecinnie proste[/quote=TOMMEX]

hmmm, to chyba coś zmienili, albo ja jetem kompletny debil :roll:

czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak 4latkowi ja sie ten program obsługuje??

ta ich obsługa nie trafia do mnie nic a nic :oops: :oops: :-?

To jesteśmy dwie :-? Mam to i ... to by było na tyle 8)

ja zaraz będę instalować - jak się odpali to może...będę trzecia hihi ;-)

Już nie dwie, a trzy... :cry:

zaraz mnie coś trafi ... :evil: :evil: :evil:

cały wieczór wczoraj ściągałam, dziś chcę zainstalować - znowu zonk!!! znowu jakiś błąd podczas ścigania....jesooo..a nawet gdyby udało mi sie z instalacją to kochany małż wywalił mi kody rejestracyjne...gr....

słuchajcie, może ktoś mający ten program (lub jakiś inny) mi pomoże, potrzebuje zdjęcie tego typu:

http://images32.fotosik.pl/166/469bd31644946e60.jpg

z różnymi kolorami ścian, i bardzo podobne zdjęcie tylko z sypialnią czyli widok na łóżko a za nim pusta ściana (i też różne kolory), najlepiej biały, szary, czekoladowy i może jakiś fiolet? acha i intensywna zieleń :-). jeśli dla kogoś nie byłby to problem - byłabym wdzięczna :-D bo sama sobie nie poradzę choć próbowałam.

Trochę się omęczyłam i coś mam :-? Gdyby nie wasze pomocne "łopatologiczne" instrukcje nic by nie wyszło, a tak z grubsza jest dolna łazieneczka:

http

Tylko nie wiem co zrobić żeby kolorki mi się nie zniekształcały.

Zrobiłam print screen i zapisałam sobie w word'zie i tam jest super ale jak robię z tego pojedyńcze jpg'i to obraz nieco traci kolory i wyraźność. W jaki sposób się zapisuje żeby muc efekty na fotosika wstawiać?

...i jeszcze przypomniało mi się...

Myślałam, że szlag mnie trafi jak sciągałam to PRO100, ale uparta jestem! Nie dość, że baaaardzo dłuuugo się ściąga to za pierwszym i za drugim razem jakiś błąd mi wyskakiwał. Po trzecim ściągnięciu było tak późno, że po prostu wyłączyłam komputer i o dziwo otwierając rano wszystko już działało jak trzeba. Chyba trzeba było po prostu ponownie uruchomić komputer!

mam archicada i artlantisa ale co z tego --JAK TO OBSŁUGIWAĆ , jestem tępa :oops: Może gdzieś jakaś instrukcja jest w necie jak to obsługiwać? Mi sie udało ściągnąć i zarejestrować na 30 dni.

a propos ściągających próbujcie. ja tez próbowałam dwukrotnie, wywal to co masz i od nowa- trochę to trwa niestety.