Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poprzednio pisałaś, że komputer zapisywał ściągane pliki w formacie .bmp. Zamieniałaś potem .bmp na .jpg? Jeśli nic nie robiłaś z plikami trzeba wpisać z rozszerzeniem .bmp, czyli mniej więcej tak:

[podloga_j_d.bmp]

xmm=330

ymm=330

[podloga_c_d.bmp]

xmm=330

ymm=330

[dekor_j_d.bmp]

xmm=100

ymm=100

[dekor_c_d.bmp]

xmm=100

ymm=100

[ciemna_d.bmp]

xmm=400

ymm=600

...

Oczywiście w katalogu z płytkami Antares MUSI być plik podloga_c_d.bmp; podloga_c_d.bmp itd. Nie wiem jak dokładnie jest u Ciebie, ale podejrzewam, że masz pliki .bmp a w textures.default.ini wpisane są rozszerzenia .jpg

ms. jesteś kochana za te cierpliwość, dziś w pracy poprosiłam swojego kolegę-komputerowca aby sie temu przyjrzał i co: plikom należy zmienić wymiary ale zachować nazwę pod jaka zostały zapisane czyli: podłoga_c_m.JPG i zmiana wymiarów. Czyli wszystko gra, co mnie cieszy , lecę rozszerzać bibliotekę o swoje płytki upatrzone i wymarzone. mam do zaprojektowania dwie łazienki i kominek- tu muszę go dokładnie rozrysować i lekko okleić kaflami :D

Dodam jeszcze, że jak się utworzyło nowy plik w katalogu np. paradyz (-ja otworzyłam sensual), to jak z internetu zapisujesz jakieś płytki , i one są pod dziwnymi nazwami- np.002610 to można klikając na te płytki z osobna prawym klawiszem to można zmienić im nazwę na np właściwą; wtedy w pliku z wymiarami podajesz już te zmienione nazwy i .jpg oraz nanosisz właściwy wymiar, otwierają PRO i pliki z płytkami masz już wtedy właściwe nazwy i wiesz co kładziesz dokładnie na np. płytę osłonowa.

Ale super. :)

mało tego te pliki można skopiować i przesłać e-mailem innym i w ten sposób możemy sie powymieniać płytkami. :lol:

dziękuje ms. gdyby nie ty to by nic z tego nie było.

że się przydadzą.

Przy uruchamianiu programu warto wybrać ikonę "Otwórz projekt" i np. plik łazienka.sto. Fajny przykład gotowca z możliwością rozebrania na części.

Przy dodawaniu nowych kolekcji płytek warto przekopiować z innych katalogów plik texture.default.ini

To zwykły plik tekstowy, w którym zaszyte są wymiary płytek. Podmieniając nazwy plików .jpg z naszymi płytkami można wpisać "nasze" wymiary.

Chcemy pojedyncze płytki układać poziomo - proszę bardzo. Kopiujemy pliki z obrazkami płytek i zmieniamy nazwy plików. A do pliku texture.default.ini dopisujemy nowe nazwy i odpowiednimi wymiarami. To co było przedtem wymiarem x jest teraz wymiarem y. Dzięki temu możemy automatycznie kafelkować większe i proste powierzchnie (np. wypełnienie pasa dekoru).

pozdrawiam,

marta

Marta, dzięki wielkie :D Niby na poczatku mój projekt w PRO100 miał byc całkiem roboczy i taki bardziej dla wyobraźni, ale nie wiem czy Wy tez tak macie, ale mnie ten program tak wciąga, że co chwilę poprawiam, żeby było bardziej realistycznie :D Dziś zastosowałam się do Twoich wskazówek i poprawiłam wszystkie płytki i teraz wygladaja o wiele lepiej. Twoje informacje były tym bardziej cenne, że właśnie płytki układam poziomo a w dodatku mam na nich poziome paski i chciaąłm, żeby zostały w poziomie. Załączam zdjęcie z fragmentem. Na białej płytce chyba mniej widac efekt.

http://images27.fotosik.pl/241/907176b141e302e2m.jpg

Ineso, cieszę się że działa.

Jakie to płytki, bo mają ciekawie zestawione kolory.

Mnie program też wciąga. Co chwila przechodzę na podgląd "perspektywa". Jeszcze nie do końca panuję nad rozmieszczaniem płyt osłonowych - nie zawsze lądują tam gdzie chcę.

Jedyny ból - brak możliwości zapisu. :roll:

A ja z zapytaniem- gdzieś wcześniej MS pisałaś o rozciagnieciu płytek na powierzchnię z płyta osłonową w kolorze fug-co by było widać fugi- gdzie jest ta funkcja rozciągania i drugie zapytanie: copy paste-gdzie to jest?- do kopiowania poj. elementu- np.z płytką .

Czy jest możliwość unikniecia efektu- ścięcia płytek nie z tej strony tj np mam ściane pokrytą płytkami i ciecie płytek jest nie z tej strony-u mnie wychodzi w rogu kabiny a chciałabym aby było z drugiej strony. Może ktoś to umie zrobić. Czy można kopiować płytę osłonową o określonych wymiarach?

W jakim programie zapisujecie w JPG wasze print sreen? MOże macie jakiś fajny program do obróbki aby print był w miare cztelny.

To płytki Baldocer, seria Colors - Cielo i White. Cudne są :D

Ja generalnie mam problemy z rozmieszczaniem i wyobraźnią przestrzenną :o

Ja mam to szczęście, że mam pełną wersję programu, więc zapisuję (chyba, że zapomnę, jak ostatnio i potem znów się męczę z rozgrupowaniem wc i pomniejszeniem go :wink: )

rozciagnieciu płytek na powierzchnię z płyta osłonową w kolorze fug-co by było widać fugi gdzie jest ta funkcja rozciągania
O tym pisała anna-maria. Robiła to dwuetapowo. Płytę osłonową zabarwiała kolorem fugi. Dopiero na to nakładała płytkę i płytce.

copy paste-gdzie to jest?- do kopiowania poj. elementu- np.z płytką.
Zawsze można zrobić to z klawiatury: zaznaczyć kursorem element i Ctrl-C (czyli Copy), Ctrl-V (Paste - Wklej).

Czy jest możliwość unikniecia efektu- ścięcia płytek nie z tej strony tj. np mam ściane pokrytą płytkami i ciecie płytek jest nie z tej strony-u mnie wychodzi w rogu kabiny a chciałabym aby było z drugiej strony.
Jeśli zapełnisz płytkami płytę osłonową, możesz taką "ścianę" obrócić o 180 stopni. I ścięte płytki, które było po prawej stronie masz teraz po lewej (lub odwrotnie).

Czy można kopiować płytę osłonową o określonych wymiarach?
Można, Crto-C potem Ctrl-V. W ten sposób ręcznie układa się kafelki na ścianie.

W jakim programie zapisujecie w JPG wasze print sreen? Może macie jakiś fajny program do obróbki aby print był w miare cztelny.
Obraz w PrintScreen zapisuje się z kiepską rozdzielczością 72dpi. Do oglądania na ekranie się nadaje, ale w druku wychodzi kiepsko.

Gość elutek
rozciagnieciu płytek na powierzchnię z płyta osłonową w kolorze fug-co by było widać fugi gdzie jest ta funkcja rozciągania
O tym pisała anna-maria. Robiła to dwuetapowo. Płytę osłonową zabarwiała kolorem fugi. Dopiero na to nakładała płytkę i płytce.

copy paste-gdzie to jest?- do kopiowania poj. elementu- np.z płytką.
Zawsze można zrobić to z klawiatury: zaznaczyć kursorem element i Ctrl-C (czyli Copy), Ctrl-V (Paste - Wklej).

Czy jest możliwość unikniecia efektu- ścięcia płytek nie z tej strony tj. np mam ściane pokrytą płytkami i ciecie płytek jest nie z tej strony-u mnie wychodzi w rogu kabiny a chciałabym aby było z drugiej strony.
Jeśli zapełnisz płytkami płytę osłonową, możesz taką "ścianę" obrócić o 180 stopni. I ścięte płytki, które było po prawej stronie masz teraz po lewej (lub odwrotnie).

Czy można kopiować płytę osłonową o określonych wymiarach?
Można, Crto-C potem Ctrl-V. W ten sposób ręcznie układa się kafelki na ścianie.

W jakim programie zapisujecie w JPG wasze print sreen? Może macie jakiś fajny program do obróbki aby print był w miare cztelny.
Obraz w PrintScreen zapisuje się z kiepską rozdzielczością 72dpi. Do oglądania na ekranie się nadaje, ale w druku wychodzi kiepsko.

:o

ms. proszę, napisz, że jesteś blondynką... :( :roll: 8)

Gość elutek
:oops: Elutek, możesz jaśniej, bo jakoś nie wyczuwam podtekstu

ms. :) no bo jeśli jesteś blondynką i potrafisz takie mądre rzeczy

to znaczy, że ja też mam jakieś szanse... :oops: :roll: 8) :wink:

/ale jak już pisałam, program mi nie działa, choć instalował się 6 godzin :( /

/ale jak już pisałam, program mi nie działa, choć instalował się 6 godzin :( /

Faktycznie, pisałaś o tym w innym wątku.

Nawet ściągając program na swój komputer bałam się, że zablokuję go na tak długo. Może to sprawa innej przepustowości sieci, ale u mnie ze wszystkim trwało maksymalnie pół godziny.

Próbowałaś zrobić drugie podejście?

Najpierw ściągasz do siebie, potem dopiero instalujesz. Jeśli wszystko przebiega prawidłowo skrót do programu powinien się pojawić na pulpicie.

to i ja się pochwalę na co pozwolił mi ten program

http://images24.fotosik.pl/245/23676311814654aa.jpg

http://images33.fotosik.pl/315/a455ca6829e34bef.jpg

oraz kominek -trochę nieudolny i do poprawki ale cos w tym stylu-wiem jaka chce mieć bryłę , reszta to znak zapytania

http://images25.fotosik.pl/243/4d5990f88f202208.jpg