Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 889
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie programu do projektowania wnętrz, szuakm jakiegoś dobrego programu, który robi dobre wizualizacje, chce otworzyć biuro projektowania wnętrz i zastanawiam nad kupnem programu, do tej pory pracowałem na Pro100 i Arconie, nie są tragiczne, ale potrzebowałbym coś z większymi możliwościami.

Z góry dziękuje za pomoc

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam, ja używam funkcji 'Szukaj', co żeby nie denerwować Forumowiczów ;) , oj używam, ale:

1. Pomimo, że udało mi się znaleźć ze 3 wątki na temat programów do projektowania to uważam, że wyszukiwarka jest BARDZO nieprecyzyjna i nawet jeśli pobawię się w zaznaczanie opcji rozszerzonego wyszukiwania, to i tak jeszcze nigdy nie wyświetlił mi się wynik z konkretnie wyszukiwaną frazą, jakby jej w ogóle nie było, po czym jakiś czas później trafiam przypadkiem na wątek, który w TYTULE ma dokładnie tą frazę. A z komputerami i internetem jestem zaprzyjaźniona, nawet bardzo. Więc to nie jest do końca tak, że ktoś się LENI poszukać.

2. W wątkach o projektowaniu wnętrz (tych, które udało mi się wyśledzić) nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie: który program (nieprofesjonalny) pozwoli mi narysować nietypowy kształt pomieszczenia, konkretnie pomieszczenie w kształcie L z wykuszem? Może ktoś podpowie? :) Próbowałam (i tu odpowiadam na pytanie Natalii) w : IKEA home planner, PRO100, Kitchen Draw i Power Net+. W Sweet Home 3D się udało, ale tam z kolei miałam problem z obracaniem widoku 3D....

HELP

Ja zrobiłam sobie w tym programie ze ścian cały kształt domu (parter) i dopiero potem go meblowałam :lol: Jak się pozna pomocne funkcje wcale to tak dużo czasu nie zajmuje ;) Przydatna jest funkcja "duplikuj" :D

Żeby utworzyć ścianę wystarczy kliknąć po lewej stronie na ikonkę "nowy element" a potem kliknąć myszką gdzieś w pomieszczeniu i pojawia się nowy element, który po ustawieniu odpowiednich wymiarów i nadaniu koloru zmienia się w ścianę :) Jeśli chcesz jednak utworzyć ścianę z oknem musisz użyć 4 elementów i okna co widać poniżej:

http://img132.imageshack.us/img132/5784/67382158ea6.jpg

Hmm.. wypadałoby jednak pracować na pełnej wersji bo szkoda żeby tyle pracy poszło na marne.. jak się ma zapisany projekt i jakiś nowy pomysł wpadnie do głowy zawsze można wprowadzić zmiany i zobaczyć jak to będzie wyglądało :)

Mam pytanie, jakich uzywacie programow do projektowania kuchni/lazienek (moga byc pod programy CADowskie takze Autodeska).

Ma toto wygladac ladnie :) Moga byc amatorskie i takie stosowane przez studia.

Korzystalam z wyszukiwarki, ale nic mi nie chce wyszukac, nie mam czasu przekopywac sie przez forum recznie.

zależy czy chcesz darmowe czy płatne.

ja korzystam z bajeranckiego programu cabinet vison, ale nie ma wersji demo, a kosztuje duuużo :roll:

lubię też projektować w zwykłych programach CADowskich, tzn sama projektuję meble i pomieszczenia, bez korzystania z biblioteki. ja mam SolidWorks. z tego co wiem, to wersje edukacyjne, kosztuja grosze, werse pełne kosztuje tysiace euro :o

to cabinet vision

http://www.3dcad.pl/zdjecia/news/3(7).jpg

tych programów o któych piszesz nie znam

maż mi poleca Arcon

próbowałam robić w pro100, ale w wersji demo maja słabą biblioteke i jakoś mało intuicyjnie działa.

najlepiej idzie mi w solidworks, ale dośc długo. nie mam przykłądów teraz, bo mam komp po reinstalacji i nie mam zainstalowanego tego programu, wiec nie mogę nic otworzyc

http://dobreprogramy.pl/index.php?a=68&dz=8

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...